Een duurzame keuken kopen die bij jou past – Tips!

DUURZAAM
17 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een duurzame keuken kopen, alles van A) Afval scheiden tot Z) Zuinige keukenapparatuur!

Jouw ideale keuken nu én in de toekomst is de duurzame keuken! Met de duurzame keuken kopen tips creëer je jouw perfecte degelijke keuken die niet snel veroudert, vele jaren tegen een stootje kan, samengesteld is uit milieuvriendelijke materialen én water en energie bespaart met slimme keukenapparaten. In een duurzame keuken kook je net iets lekkerder!

Alles wat je wil én moet weten over een duurzame keuken kopen lees je in onderstaande blogs. I-KOOK geeft je zoveel duurzame keuken inspiratie, dat jouw unieke degelijke keuken geweldig wordt om te zien én in te koken!

Een duurzame keuken kopen waar jij én het milieu blij van wordt!

Vind je duurzaamheid in de keuken ook belangrijk? Wil je weten wat jij kunt doen voor het milieu en hoe je water- en energiekosten kunt besparen in een nieuwe keuken of bij keuken renovatie? 

Een I-KOOK keukencoach geeft je een eerlijk advies over wat perfect past bij jouw duurzame droomkeuken!

Maak hier een adviesafspraak met een I-KOOK keukencoach in je buurt!

Zwarte degelijke keuken met eiland
Foto: Zwarte degelijke keuken met eiland

Een duurzame keuken inrichten, doe je zo – 7 tips!

Bij een duurzame keuken kopen is water- en energiebesparing, hergebruik van materialen, afval en de levensduur van je degelijke keuken belangrijk. 

Een I-KOOK keukencoach ontwerpt jouw ideale duurzame keuken volgens de laatste trends, met energiezuinige apparaten en volop gebruiksplezier! In dit blog lees je de 7 duurzame keuken tips van een keukencoach waardoor je vele jaren geniet van jouw droomkeuken!

Hoe voorkom je waterverspilling bij kranen? Hoe bespaar je energie met je koelkast, oven, vaatwasser en verlichting? Je ziet, bij keukens duurzaam inrichten is er veel te verdienen voor het milieu én voor jezelf.

Noten houten L-keuken met tafel
Foto: Noten houten L-keuken met tafel

Hoe duurzaam is jouw keuken? Test het zelf!

De perfecte duurzame keuken voor jou is de keuken waarin je een lange tijd prettig kookt en gezellig samenkomt. 

Het ontwerp van je keuken verouderd niet snel en is met degelijke keuken spullen duurzaam samengesteld. De keukenmeubelen, het aanrechtblad en de vloer zijn van milieuvriendelijke materialen gemaakt. Met moderne techniek in keukenapparatuur organiseer je water- en energiezuinigheid.

In dit blog test je jouw eigen keuken stap voor stap in hoeverre je keuken al duurzaam is!

Controleer op 4 punten of jouw keuken met duurzame keukenspullen is ingericht:

 • Wat is de verwachte levensduur van de gebruikte materialen?
 • Is de productiemethode verantwoord?
 • Is hergebruik achteraf mogelijk?
 • Hoe zit het met het energie- en waterverbruik van je apparatuur?

Hoe beter de score op elk van deze onderdelen, hoe beter jouw keuken is voor het milieu. Valt het tegen dan kun je bij een duurzame keuken kopen ook denken aan het vervangen van enkele onderdelen zoals apparatuur om het water- en energieverbruik terug te dringen. Bespreek het met een deskundige keukencoach van I-KOOK.

Nieuw energielabel koelkast, vriezer, vaatwasser en wijnkoelkast
Foto: Nieuw energielabel koelkast, vriezer, vaatwasser en wijnkoelkast

Nieuw energielabel voor keukenapparatuur

Het kiezen voor water- en energiezuinige apparatuur in je duurzame keuken is een stuk makkelijker geworden. Het nieuwe energielabel van de koelkast, koel-vriescombinatie, vriezer, vaatwasser en wijnkoelkast is veel overzichtelijker. Je ziet eenvoudig hoeveel energie (en water) jouw koelkast en afwasmachine verbruikt. Ideaal natuurlijk bij een duurzame keuken kopen!

In de nieuwe energielabels van je koelkast en vaatwasser komen de verwarrende A+++ plusjes niet meer terug. Het nieuwe energielabel 2021 gaat van A tot en met G:

 • Energielabel A = meest zuinige energielabel (kleur donkergroen)
 • Energielabel G = minst zuinige energielabel (kleur rood)

In dit blog ontdek je welke informatie er allemaal staat op het energielabel van je koelkast, koel-vriescombinatie, vriezer, vaatwasser of wijnkoelkast. Wat zeggen al die nummers, letters en tekeningen op het nieuwe energielabel 2021 nou eigenlijk?

Belangrijk om te weten is dat het energielabel verandert, niet het energieverbruik van je apparaten! Het weghalen van de A+++ plusjes is ook bedoeld als aansporing voor de fabrikanten om in de toekomst nog water- en energiezuiniger apparatuur te produceren. Op het nieuwe energielabel staan een QR code en duidelijke pictogrammen met de prestaties van je vriezer, koelkast, vaatwasser en wijnklimaatkast voor je degelijke keuken.

Whirlpool geïntegreerde koel-vriescombinatie energielabel C
Foto: Whirlpool geïntegreerde koel-vriescombinatie energielabel C

Welke koelkast kiezen, 8 tips & tricks!

Bij een duurzame keuken kopen krijgt de koelkast, het apparaat dat dag en nacht aanstaat alle aandacht. Jouw vrijstaande energiezuinige koelkast of inbouwkoelkast heeft handige functies en lades, waarin je groente, vlees en vis langer vers en smaakvol blijft!

In dit blog lees je uitgebreid over koelkast en koel-vriescombinatie modellen en groottes, speciale lades, slimme functies, duurzaamheid en energielabels. 

Met een goed energielabel verbruikt je koelkast minder energie en heb je lagere stroomkosten. Zou je graag een wijnkoelkast plaatsen in je duurzame keuken? Vergelijk de wijnklimaatkast energielabels met elkaar. Wist je dat een bevroren koel-vriescombinatie meer energie verbruikt? Dat is met de NoFrost functie verleden tijd. Door de vershoudzones in je duurzame koelkast gooi je minder voedsel weg. Zo spaar je het milieu en geef je minder geld uit.

Lichte duurzame keuken met inductie kookplaat
Foto: Lichte duurzame keuken met inductie kookplaat

Een inductiekookplaat is jouw perfecte kookplaat!

Een inductie kookplaat past in iedere keuken en is als energiezuinige kookplaat een feest om op te koken in je duurzame keuken! 

Je leest in dit blog wat de 7 verschillen zijn tussen de inductie kookplaat, keramische kookplaat, traditionele elektrische kookplaat en gaskookplaat. De inductie kookplaat is de grote winnaar bij een duurzame keuken kopen en wordt in (bijna) alle nieuwe keukens geplaatst! 

Waarom is de inductie kookplaat zo ideaal en duurzaam?

 • Inductie koken is de veiligste manier van koken
 • De temperatuur van de kookplaat regel je direct
 • De energiezuinige inductie kookplaat werkt alleen als de pan erop staat
 • Pannen worden snel heet, de inductieplaat (bijna) niet
 • Een inductie kookplaat is prachtig in alle keukenstijlen
 • Je maakt de inductiekookplaat in je degelijke keuken zeer makkelijk schoon
 • Een inductiekookplaat met afzuiging is een uitkomst bij een kookeiland
 • En meer…
BORA inductie kookplaat met afzuiging
Foto: BORA inductie kookplaat met afzuiging

BORA inductie kookplaat, kookplaat en afzuiging inéén

Je hebt geen afzuigkap meer nodig in je duurzame keuken: plaats een BORA inductiekookplaat met afzuiging in je grote of kleine keuken, in welke keukenindeling dan ook!

De BORA inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging vervangt de afzuigkap, door de stoom en luchtjes recht uit de pan af te voeren. In dit blog lees je hoe de duurzame BORA afzuiging zich automatisch aanpast tijdens het koken. Ideaal in een woonkeuken is dat het afzuigen bijzonder weinig geluid maakt. 

Maak bij een duurzame keuken kopen de keuze voor een BORA inductie kookplaat met recirculatie afzuiging. De afgevoerde luchten worden weer schoon de ruimte ingeblazen en komen weer warm en wel je degelijke keuken in!

Siemens oven & magnetron
Foto: Siemens oven & magnetron

Welke oven of magnetron is onmisbaar in je duurzame keuken?

We koken wat af in onze ovens en magnetrons! Je ontdekt steeds meer door de handige kookfuncties. Ga je een duurzame keuken kopen dan is bij het uitzoeken van je magnetron of oven belangrijk dat je kijkt naar hoe je kookt, of het inbouwapparaat in je keukenblok past en welk energielabel de oven heeft.

Dit blog legt je precies uit welke typen ovens en magnetrons er zijn voor je degelijke keuken. Wat zijn de standaard oven afmetingen? Uit welke ovenfuncties en zelfreinigingsfuncties kun je kiezen? 

Hoe kun je energie besparen met je oven en magnetron?

In je duurzame keuken heeft de hydrolyse oven een milieuvriendelijk reinigingssysteem waarbij de etensresten met water, wat afwasmiddel en een beetje warmte loskomen. Hydrolyse verbruikt veel minder energie dan een katalyse of pyrolyse oven. Een heteluchtoven verbruikt minder energie dan een bakoven omdat de temperatuur minder hoog gezet hoeft te worden. Daarnaast kun je in een heteluchtoven meerdere gerechten tegelijk bereiden. In een combi oven wordt je ovengroente en ovenschotel niet alleen gaar en knapperig, de gerechten zijn ook sneller klaar.

ETNA design afzuigkap zwart
Foto: ETNA design afzuigkap zwart

Keuken afzuiging, hoe pak je dat duurzaam aan?

De afzuiging in je duurzame keuken regel je goed om dampen en kookgeuren door het hele huis te voorkomen.

Welke manier van afzuiging het beste past bij jouw keukenindeling bespreek je met een ervaren keukencoach van I-KOOK. Tijdens de duurzame keuken kopen gesprekken bekijk je samen welke onderbouw- of inbouw afzuigkap, plafondunit of design afzuigkap de vette dampen en nare luchtjes uit jouw droomkeuken gaat verwijderen. Wellicht is een inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging of downdraft dé (bijna) onzichtbare afzuiging in jouw kookeiland?

In dit blog lees je over de opties in keukenafzuiging, waaronder de milieuvriendelijke keuken afzuiging: recirculatie. Recirculatie afzuiging helpt je bij het verlagen van je stookkosten! De warme lucht blijft binnen in je degelijke keuken. Wist je dat je bij koken op inductie minder afzuiging nodig hebt? Sommige afzuigsystemen kunnen zich automatisch aanpassen aan je kookgedrag, waardoor de afzuiging precies goed en duurzaam is.

Kokend waterkraan Quooker Fusion Cube Gold met zeeppompje
Foto: Kokend waterkraan Quooker Fusion Cube Gold met zeeppompje

Wel of geen Quooker in je duurzame keuken?

De Quooker kraan is er voor al je waterwensen in je duurzame keuken! Bespaar water en energie met de Quooker kokend-water-kraan die naast koud en warm water ook koel en bruisend water kan geven. 

Met een Quooker maak je in een handomdraai een verse kop thee en verfrissend bruiswater. Welke stijl, kleur of vorm jouw keuken ook heeft, er is altijd een Quooker die perfect past in jouw degelijke keuken!

Wil je een duurzame keuken kopen met een Quooker? In dit blog komen alle geweldige Quooker kraan keuzes voorbij. Er is speciale aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid en milieuvriendelijkheid van deze kokend-water-kraan:

 • Een Quooker kraan biedt veel gemak én plezier: tap veilig en direct kokend, koud, warm, koel en bruisend water.
 • Je tapt exact genoeg water en voorkomt waterverspilling.
 • Een Quooker heeft energielabel A en verbruikt zeer weinig energie.
 • Je hebt geen plastic flessen meer nodig. Het koelen van water in een koelkast of Quooker CUBE kost evenveel energie.
 • En meer…
Selsiuz kokend-water-kraan haaks Inox met bijpassende Inox spoelbak
Foto: Selsiuz kokend-water-kraan haaks Inox met bijpassende Inox spoelbak

Van alle duurzame Selsiuz kranen, welke kies jij?

Creëer je eigen keukensfeer met de duurzame Selsiuz kraan en spoelbak in dezelfde kleur!

Bij Selsiuz heb je keuze uit 56 duurzame kranen. De bekendste is de veilige Selsiuz kokend-water-kraan. Jouw energiezuinige Selsiuz kraan kan ook gekoeld en bruisend water geven voor een heerlijk koel drankje. De Selsiuz kranen zijn verkrijgbaar in mooie modellen en populaire kleuren. Hoe prachtig is het om in je keuken een spoelbak, een zeeppomp en nog meer accessoires in dezelfde kleur als je Selsiuz kraan te hebben?

In dit blog kies je de Selsiuz kraan die past bij jou en je duurzame keuken. Combineer je favoriete Selsiuz kraan met een spoelbak in een stoere, stijlvolle, moderne of luxe kleur.

Waarom een Selsiuz kraan in je duurzame keuken kopen?

 • Warm, koud en kokend water met eventueel gekoeld en bruisend water
 • Energielabel A – Bespaar energie en water
 • Veilig te bedienen – Ideaal in een kindvriendelijke keuken
 • Innovatieve elektronische bediening op het keukenblad
Duurzame keuken LED spots
Foto: Duurzame keuken LED spots

Energiezuinige LED keuken verlichting regel je zo handig en mooi!

Met duurzame LED keukenverlichting kook je veilig de sterren van de hemel, geniet je ’s avonds van sfeerlicht én je bespaart energie. Ga je een duurzame keuken kopen dan regel je met energiezuinige LED verlichting, perfect licht voor ieder moment van de dag!

Met verlichting komt je duurzame keuken tot leven! Mooie voorbeelden zijn o.a. keuken verlichting onderbouw LED, LED spots in keukenkastjes en LED lichtlijsten onder het aanrechtblad. 

In dit blog lees je waarom keukenverlichting LED duurzaam is voor je degelijke keuken: LED verlichting verbruikt zeer weinig energie. De LED lampen gaan heel lang mee en met LED heb je eindeloze mogelijkheden om je keuken altijd prettig te verlichten!

Gezond eten, duurzaam koken en langer eten bewaren
Foto: Gezond eten, duurzaam koken en langer eten bewaren

Zo maak je lekker en gezond eten – 5 Tips!

Wil je gezond en lekker eten? Baal je van voedsel weggooien? Jouw duurzame keuken gaat je daar zeker bij helpen!

In dit blog krijg je 5 tips van handige keukenapparaten en keukengadgets waarmee je eenvoudig de meest gezonde voeding maakt in je degelijke keuken én voedselverspilling tegengaat:

 • Vacumeren met de Quva vacumeermachine
 • Langer vers in de koelkast met speciale koelsystemen als FreshZone, Hyperfresh en LongFresh lades
 • Stomen van eten in de (combi) stoomoven
 • Airfryer, de hetelucht friteuze
 • Blender voor thuis en smoothies voor onderweg
Betonlook keukenblad kunststof met Greengridz & bijpassende betonlook vensterbank
Foto: Betonlook keukenblad kunststof met Greengridz & bijpassende betonlook vensterbank

Welk aanrechtblad krijgt jouw duurzame keuken?

Jouw duurzaam aanrechtblad moet sterk zijn en perfect passen bij de uitstraling van je keuken. Naast gebruiksvriendelijk is jouw degelijke keuken blad op een ‘groene’ manier gemaakt van materialen die weer hergebruikt kunnen worden.

Wat is er duurzaam aan de volgende 7 aanrechtbladen: Greengridz keukenblad van kunststof, composiet keukenblad , keramisch werkblad, RVS en glazen keukenblad, houten aanrechtblad en natuursteen blad. Je leest het allemaal in dit blog

Zo kies je makkelijk het meest duurzame en fijne aanrechtblad voor jouw droomkeuken!

Onderkasten op verschillende hoogtes voor de ergonomisch duurzame keuken
Foto: Onderkasten op verschillende hoogtes voor de ergonomisch duurzame keuken

Plezierig kokkerellen in je ergonomische keuken!

In de duurzame keuken draait het ook om langdurig plezier hebben van de keuken waar je samen met je gezin vele uren per dag doorbrengt. In een ergonomische keuken worden efficiënt gebruik en comfortabel bewegen met elkaar gecombineerd.

In dit blog lees je hoe jouw degelijke keuken kunt afstemmen op de lengte van de gebruiker(s) met keukenkasten en inbouwapparaten op de ideale hoogte. Met een slimme indeling voorkom je dat je vele onnodige meters maakt. Je kijkt naar veiligheid en… ben je links- of rechtshandig?

Blauwe Häcker keuken met inductiefornuis
Foto: Blauwe Häcker keuken met inductiefornuis

Häcker keukens zijn duurzame kwaliteitskeukens!

De luxe Häcker keukens zijn het neusje van de zalm in design, techniek, kwaliteit en afwerking! Door de onbegrensde ontwerpmogelijkheden, de klasse uitstraling en de zorg voor duurzaamheid, ergonomie en veiligheid is een Häcker keuken, jouw droomkeuken!

De duurzame keukens van Hacker worden volop geprezen om de prachtige keukendeurtjes, stijlvolle aanrechtbladen en slimme opbergkasten en laden. In dit blog lees je alles over de onbeperkte design mogelijkheden voor je duurzame keuken in de 2 formules: Häcker Systemat keuken en concept130 keuken. 

Häcker keukens worden klimaatneutraal en energiezuinig geproduceerd en hebben de beste voorwaarden voor een schone lucht in je (woon)keuken. Wil je een duurzame keuken kopen? Een I-KOOK keukencoach ontwerpt je Häcker droomkeuken waarin al je persoonlijke keuken ideeën voor vormen, kleuren, functies en duurzaamheid terugkomen.

Afvalsysteem in een lade van een Häcker keuken
Foto: Afvalsysteem in een lade van een Häcker keuken

Slim afvalsysteem in de keuken 

Het meeste afval maak je in de keuken. Waar laat je het afval en hoe kun je het afval duurzaam scheiden in je keuken?

Je afvalbak zou zomaar het meest gebruikte onderdeel in je keuken kunnen zijn. Tijdens de duurzame keuken kopen gesprekken komen de slimme en mooie oplossingen voor afval zeker aan bod. In dit blog krijg je handige tips over vrijstaande en inbouw afvalbakken en over afvalsystemen voor milieuvriendelijk afval scheiden. Een fijne indeling van de afvalbakken voor GFT, papier, glas en plastic maakt het scheiden in je degelijke keuken nog eenvoudiger.

Verse kruiden kweken in je keuken & Yotam Ottolenghi kookboek Plenty
Foto: Verse kruiden kweken in je keuken & Yotam Ottolenghi kookboek Plenty

Verse kruiden kweken in je keuken, doe je zo!

Je hebt geen tuin nodig, je kweekt de lekkerste verse kruiden in je eigen duurzame keuken! 

Verser krijg je deze smaakmakers van vele gerechten niet, want de kruidenplantjes staan in de keuken altijd binnen handbereik. Verse kruiden maken je pasta en ovenschotels lekkerder en ze ruiken ook zo heerlijk. Hoe leuk en leerzaam is het voor kinderen om je eigen kruiden te zien groeien en te plukken?

Lees de kruiden groeitips (van daglicht tot energiezuinig LED kunstlicht) in dit blog en creëer een kruidentuin in je ‘groene’ degelijke keuken!

Duurzaamheid in de keukentrends, zalmkleurige L- keuken
Foto: Duurzaamheid in de keukentrends – zalmkleurige L- keuken

Hoe duurzaam zijn de keukentrends?

Duurzaamheid is belangrijk bij I-KOOK en dat zie je terug in de keukentrends!

Ontdek in de keukentrends hoe je een trendy keuken ontwerpt met trendy kleuren, materialen en duurzame onderdelen. 

 • In de keukentrends 2022 zijn de inbouwapparaten slim met nieuwe functies, energiezuinig en verkrijgbaar in eigentijdse trendy kleuren. De duurzame keuken heeft een strakke inductie kookplaat met afzuiging waarbij de dampen direct bij de plaat worden afgezogen.
 • Gemak in je duurzame keuken, dat is een grote trend in het keukentrends 2021 overzicht. Hoe werk je plezierig in je keuken, welke stijl is je favoriet, hoe milieuvriendelijk is je keuken en hoe kun je water- en energie besparen?
 • De keukentrends 2020 geven jouw keuken perfect werklicht en gezellig sfeerlicht met duurzame LED keukenverlichting in trend kleuren. LED spots met een zeer laag energieverbruik geven een super kleuraccent in je nieuwe keuken, ideaal voor een milieuvriendelijke keuken make-over. Door eten te vacumeren gooi je minder voedsel weg en bespaar je geld.
 • In het laatste keukentrends blog krijg je 9 trendy keuken ideeën waarbij duurzaamheid een blijvend aandachtspunt is bij de indeling van je degelijke keuken. De duurzame keuken gaat vele jaren mee, het uiterlijk veroudert niet en de keuken is op een milieubewuste manier gefabriceerd.
Duurzame houtlook U-keuken met bar
Foto: Duurzame houtlook U-keuken met bar

Hoe herken je een oude keuken?

Wanneer is jouw keuken een ‘oude keuken’? Is de uitstraling van je oude keuken wel erg vintage? Werken de apparaten niet goed meer en verbruiken ze veel energie? Kun je niet in je keuken doen wat je graag zou willen? Alles bij elkaar gaat je verouderde, weinig duurzame keuken irriteren. 

Dit blog geeft je een lijstje waaraan je een oude keuken kunt herkennen en wat de kansen zijn voor een nieuwe duurzame keuken kopen.

Van een kapotte en beschadigde onhandige keuken naar een nieuwe keuken samengesteld uit duurzame materialen en water- en energiezuinige apparatuur. Of is een degelijke keuken renovatie met nieuwe keukendeurtjes en moderne apparatuur een duurzame oplossing? Bespreek het allemaal met een ervaren I-KOOK keukencoach!

Duurzame keuken kopen, de beste tips & tricks!

De duurzame keuken heeft geen geheimen voor een keukencoach van I-KOOK! Een schitterende keuken die vriendelijk is voor het milieu, met veel gebruiksgemak en moderne keukenapparatuur… bij I-KOOK kun je dé perfecte duurzame keuken kopen, altijd voor een goede prijs en binnen je budget. 

Welke kleuren en materialen vind je mooi en passen in je degelijke keuken? Welke slimme functies hebben de nieuwste keukenkasten en apparaten én hoe bespaar je op water en energie? Samen met een betrouwbare keukencoach ontwerp je jouw duurzame kwaliteitskeuken in 3D. 

Loop op je gemak door de I-KOOK winkel. Laat je inspireren door de prachtig opgestelde keukens en bekijk welke duurzame keuken onderdelen ideaal zijn voor jouw droomkeuken! In de ervaringen van andere I-KOOK klanten lees je hoe zij op een mooie én fijne manier duurzaamheid in hun keukenontwerp geïntegreerd hebben.

Een afspraak met een I-KOOK keukencoach in je buurt is zo gemaakt!

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.