Waar laat je afval in de keuken?

INNOVATIE
3 min leestijd

Het meeste afval in huis komt uit de keuken. Dat klinkt niet fris. Wat moet je ermee? Tijdens het ontwerpen van de keuken bespreek ik handige en mooie oplossingen om het keukenafval een nette plek te geven. De tips hierna komen vast ook in jouw keuken van pas!

Vrijstaande afvalbak of ingebouwde afvalbak

Wanneer de keuken groot genoeg is, is een inbouwafvalbak of afvalsysteem voor een onderkast een mooie kans. Anderzijds kan een inbouw afvalbak ook juist een oplossing zijn voor een keuken waar een losse afval constant in de weg zou staan. Bij inbouwsystemen is het afval onzichtbaar en wordt het aanzicht van de keuken niet verstoord. Vaak wordt de afvalbak onder de spoelbak geplaatst, terwijl met een bak onder de werkruimte, knoeien met het afval van etenswaren en verpakkingen kan worden voorkomen.

Wanneer er bij gebruik van een inbouwafvalbak te weinig kastruimte over zou blijven, raad ik een losstaande afvalbak aan. Deze afvalbak kan waarschijnlijk wat groter zijn, waardoor de zakken minder snel vol raken.

Keuken afval oplossingen: Spoelbak met afval/inzetbakje en rek – Lanesto Urban Gold – Dekker Trend Centre
Foto: Spoelbak met inzetbakje en rek – Lanesto Urban Gold – Dekker Trend Centre

Gebruiksvriendelijk en zelfs een beetje chique, een inzetbakje voor restafval in de spoelbak. Het is er in dezelfde kleuren als de bijpassende spoelbak en kraan.

Afval scheiden in de keuken met handige afvalsystemen

Er zijn fraaie keuken afvalsystemen die je kunnen helpen bij het duurzaam afval scheiden thuis.

Keuken afval oplossingen: Häcker Keukens afval scheiden in onderkast met uittreksysteem
Foto: Häcker Keukens afvalscheiding met uittreksysteem

De inbouw systemen voor afvalscheiding zijn toepasbaar onder de spoelkast of in normale onderkasten. Er zijn verschillende oplossingen, met bijvoorbeeld uittreksystemen in een lade of hangend aan een deurpaneel. Een goede indeling van de bakken voor GFT, plastic, papier en glas maakt het scheiden nog eenvoudiger.

Keuken afval oplossingen: afval scheiden met Nobilia inbouw afvalsystemen
Foto: Makkelijk afval scheiden met Nobilia inbouw afvalsystemen

Het afvalsysteem van keukenmerk Nobilia is ontwikkeld voor keukenladen tot 120cm breed. Er is naast ruimte voor de verschillende afvalbakken ook plaats voor schoonmaakspullen. Het systeem kan vrij ingedeeld worden.

lFoto: Wesco afvalbakken – Wesco Multi Collector kleur mat voor afvalscheiding, Wesco Ergo Master inbouw afvalemmer in het werkblad en Wesco KickmasterVrijstaande afvalsystemen en prullenbakken
Er zijn heel mooie prullenbakken in vele vormen en maten. Bijpassend in haast elke nieuwe keuken. Vrijstaande afvalbakken zijn er in vele varianten met en zonder aparte vakken voor de verschillend soorten afval.
Weetje: De Wesco Kickmaster afvalbak staat bekend als de ‘honden-proof’ afvalbak!

Keuken afval oplossingen: afvalbak met sensor – EKO Mirage met afvalscheiding
Foto: EKO afvalbak met sensor – EKO Mirage met afvalscheiding 2- + 20 L

Er zijn inmiddels ook slimme afvalbakken voorzien van een sensor die automatisch openen wanneer je met het afval in de buurt komt. Praktisch en hygiënisch!

De details doen het in de nieuwe keuken, ook als het om het keukenafval gaat.

Een slim afvalsysteem is vast niet het eerste waar je aan denkt bij de zoektocht naar een nieuwe keuken. Toch zou de afvalbak zomaar het meest gebruikte onderdeel in de keuken kunnen zijn! We bespreken natuurlijk graag de verschillende mogelijkheden tijdens het keukenontwerp.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.