• Home
  • I-KOOK blog
  • Inductiekookplaat, gaskookplaat of keramische kookplaat, zo maak je de keuze!

Inductiekookplaat, gaskookplaat of keramische kookplaat, zo maak je de keuze!

APPARATUUR
5 min leestijd

We koken wat af de laatste tijd en genieten gezellig samen van de heerlijkste gerechten! Nu je veel in de keuken staat, ga je meer letten op ‘het gereedschap’ dat je gebruikt. Ik wil je graag alles vertellen over de vertrouwde gaskookplaat en de meest populaire elektrische kookplaat: de inductiekookplaat. Ook over de keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat kom je alles te weten. Ga je een nieuwe kookplaat kopen; zo maak je makkelijk je keuze!

Koken op inductie, keramisch koken of koken op gas, wat past nou echt bij jou? Een ervaren keukencoach laat je alle verschillen zien in de keukenshowroom en wat er allemaal mogelijk is bij een keuken renovatie of in je nieuwe keuken.

Wat is perfect voor jouw keuken: de inductie kookplaat, gaskookplaat of de keramische kookplaat?

Wat zijn de 7 verschillen tussen koken op inductie, gas, keramisch en traditioneel elektrisch?

Zo’n anderhalve eeuw koken wij Nederlanders al op gas. Vanaf 2050 is Nederland echter gasloos. De gaskookplaat of gasfornuis zal in de loop van de jaren vervangen moeten worden door een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Ik laat je hier graag de verschillen zien om de beste kookplaat keuze voor jezelf te kunnen maken.

Vrijstaand Stoves gasfornuis, 3 ovens, modern landelijke keuken
Foto: Stoves vrijstaand gasfornuis met 3 ovens in een modern landelijke keuken

1 – Bediening

Nog de helft van de Nederlanders kookt op het vertrouwde gas. Volgens een ETNA onderzoek zou bijna driekwart bij een overstap voor een inductiekookplaat kiezen.

Bij de gaskookplaat of gasfornuis zie je aan de vlammen hoe hoog het vuur staat. Ook bij de inductiekookplaat kun je de temperatuur gelijk regelen. De keramische kookplaat en traditionele elektrische kookplaat warmen minder snel op en blijven langer warm.

2 – Veiligheid

Je kunt je lelijk verbranden aan het vuur van de gaskookplaat. Ook de keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat blijven langer warm, dus pas op met kinderen en huisdieren. De inductiekookplaat is het veiligst om op te koken, omdat de kookplaat koud blijft of amper warm wordt. Een nadeel van koken op gas is ook dat de vlam bij oudere kookplaten uit kan waaien en het gas niet stopt met stromen.

Elica Nikola Tesla BLA80 - Elica inductiekookplaat met afzuiging
Foto: Elica Nikola Tesla BLA80 – Elica inductiekookplaat met afzuiging

3 – Design

Je hebt keuze uit de meest prachtige inductiekookplaten met de nieuwste technieken die passen bij alle keukenstijlen. De inductiekookplaat met afzuiging is daar een prachtig voorbeeld van. Je hebt geen afzuigkap meer nodig, wat natuurlijk geweldig is bij een kookeiland. Een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging laat de keuken minder op een werkplaats lijken. En je stoot je hoofd niet meer tegen de afzuigkap! Een inductiekookplaat met flexzone is geschikt voor een grill-, en bakplaat of langwerpige pan.
In een design keuken is Pitt Cooking, met de gaspitten direct op je aanrechtblad, heel stijlvol. In de modern landelijke keuken en in de stoere industriële keuken straalt een fantastisch gasfornuis als blikvanger van de keuken. Gasfornuizen zijn er groot, groter, grootst! Wil je 4, 5, of 6 gaspitten, meerdere ovens? En in welke kleur? Het is allemaal mogelijk voor je!
Van alle elektrische kookplaten heeft de inductiekookplaat de toekomst. Het design van de keramische kookplaat en zeker de traditionele kookplaat zal minder met de tijd meegaan nu er steeds minder vraag naar is.

Pelgrim IK2084F - Pelgrim inductie kookplaat 1 fase
Foto: Pelgrim IK2084F – Pelgrim inductiekookplaat 1 fase

4 – Aansluiting

Bij koken op inductie, keramisch koken en traditioneel elektrisch koken is een aanpassing van de groepenkast vaak nodig. Het elektrisch koken vraagt meestal 2 groepen, soms zelfs krachtstroom. Er zijn ook inductiekookplaten, keramische kookplaten en traditionele elektrische kookplaten die op één fase (kunnen) werken.

Voor een gasaansluiting heb je vastrecht kosten. Stook je al op gas dan heb je deze kosten zo wie zo al.

5 – Schoonmaken

De gladde glazen inductiekookplaat is het makkelijkst schoonmaken. De keramische kookplaat is ook glad maar doordat hij heet wordt, branden er (meer) etensresten in. Bij de traditionele kookplaat brandt eten ook in, alleen kunnen de kookzones met grover geschud geboend worden zonder dat er krassen op de glaskookplaat achter blijven.

Indesit THP 751 W/IX/I NL - Indesit gaskookplaat 5 pitten
Foto: Indesit gaskookplaat 5 pitten – Indesit THP 751 W/IX/I NL

6 – Pannen

Voor koken op gas zijn alle pannen prima. Welke pannen voor inductie, keramisch of traditioneel elektrisch koken geschikt zijn staat op de onderkant of op de verpakking vermeld. Inductie pannen (keramisch en elektrisch) hebben een dikke platte bodem. Als je op gas gekookt hebt met een inductie pan, dan kun je hem waarschijnlijk niet meer gebruiken voor inductie, omdat de pan kromgetrokken is.

Whirlpool AKT 8360 LX keramische kookplaat
Foto: Whirlpool AKT 8360 LX – Whirlpool keramische kookplaat

7 – Aanschafprijs

De gaskookplaat zal vaker goedkoper zijn in aanschaf dan de inductie, keramische en traditionele elektrische kookplaat. Een mooi en uitgebreid gasfornuis heeft natuurlijk een hoger prijskaartje. Voor een inductiekookplaat betaal je zeker meer als de kookplaat ook afzuiging heeft. Maar… je hebt ook geen afzuigkap nodig. Ik heb goed nieuws voor je: de inductie kookplaten prijzen zijn aan het zakken.

BORA Pure inductiekookplaat met afzuiging
Foto: Inductiekookplaat met afzuiging – BORA Pure

Echte kookplaat inspiratie en informatie!

Bewonder prachtige inductiekookplaten, gaskookplaten, keramische kookplaten en fornuizen in het echt in mooie showroomkeukens. Maak een afspraak met een keukencoach in de buurt en ontdek welke kookplaat er perfect past in jouw droomkeuken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.