• Home
  • I-KOOK blog
  • Inductiekookplaat, gaskookplaat of keramische kookplaat, zo maak je de keuze!

Inductiekookplaat, gaskookplaat of keramische kookplaat, zo maak je de keuze!

APPARATUUR
5 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Lemmens

Lees de ervaring van: Wardenier

Lees de ervaring van: Familie Andrien

Lees de ervaring van: Cara Barrett 

 

We koken wat af en genieten samen van de heerlijkste gerechten! Hoe je kookt, met welke soort kookplaat is een belangrijk onderwerp omdat Nederland zo snel mogelijk van het gasgebruik af wil. Ik wil je graag alles vertellen over de vertrouwde gaskookplaat en de immens populaire elektrische kookplaat: de inductiekookplaat. Ook over de keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat kom je alles te weten. Ga je een nieuwe kookplaat kopen; zo maak je makkelijk je keuze!

Een ervaren keukencoach van I-KOOK laat je de verschillende inductiekookplaten zien in de mooi ingerichte keukenshowroom. Heb je al gedacht aan een handige inductie kookplaat met afzuiging?

Een inductiekookplaat is jouw perfecte kookplaat!

Inductie kookplaat met afzuiging in kookeiland met bar
Foto: Inductie kookplaat met afzuiging in kookeiland met bar

Wat zijn de 8 verschillen tussen koken op inductie, gas, keramisch en traditioneel elektrisch?

De inductiekookplaat en het inductiefornuis vervangen in een zeer snel tempo de gaskookplaat en het gasfornuis in de Nederlandse keukens.

Ik laat je graag 8 verschillen zien tussen de inductie kookplaat, keramische kookplaat, traditionele elektrische kookplaat en gaskookplaat.

Inductie kookplaat in zwarte keuken
Foto: Inductie kookplaat in zwarte keuken

1 – Gezondheid

Koken op gas veroorzaakt een ongezonde lucht in huis! Uit TNO onderzoek blijkt dat koken op een gaskookplaat of gasfornuis het risico op astma bij kinderen met 20 procent toeneemt. TNO adviseert om over te stappen op een inductiekookplaat of inductiefornuis, dat is beter voor de gezondheid en het milieu. Van gas naar inductie, in dit blog lees je hoe het zit met je groepenkast.

2 – Kookplaat bediening

Bij een gaskookplaat of gasfornuis zie je aan de vlammen hoe hoog het vuur staat. Ook bij koken op inductie kun je de temperatuur gelijk regelen met o.a. de tiptoetsen of knoppen op de inductiekookplaat dan wel het inductie fornuis. De keramische kookplaat en traditionele elektrische kookplaat warmen minder snel op en blijven langer warm.

Bertazzoni inductie fornuis in een blauwe landelijke keuken
Foto: Bertazzoni inductie fornuis in een blauwe landelijke keuken

3 – Veiligheid van de kookplaat

Je kunt je lelijk verbranden aan het vuur van de gaskookplaat. Ook de keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat blijven langer warm, dus pas op met kinderen en huisdieren. De inductie kookplaat is het veiligst om op te koken, omdat de kookplaat koud blijft of amper warm wordt. Een nadeel van koken op gas is ook dat de vlam bij oudere kookplaten uit kan waaien en het gas niet stopt met stromen.

Elica inductie kookplaat met afzuiging NikolaTesla in T-keuken
Foto: Elica inductie kookplaat met afzuiging NikolaTesla in T-keuken

4 – Kookplaat design

Je hebt keuze uit de meest prachtige inductiekookplaten met de nieuwste technieken die passen bij alle keukenstijlen. De inductie kookplaat met afzuiging is daar een prachtig voorbeeld van. Je hebt geen afzuigkap meer nodig, wat natuurlijk geweldig is bij een kookeiland. Een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging laat de keuken minder op een werkplaats lijken. En je stoot je hoofd niet meer tegen de afzuigkap! Een inductiekookplaat met flexzone is geschikt voor een grill-, en bakplaat of langwerpige pan. Wist je dat het meest bekende kookplaat met afzuiging merk BORA een uitgebreid keukenapparatuur assortiment heeft?

In een design keuken is PITT cooking, met pitten direct op je aanrechtblad, heel stijlvol. In de modern landelijke keuken en in de stoere industriële keuken straalt een fantastisch inductiefornuis als blikvanger van de keuken. Er zijn inductie fornuizen groot, groter, grootst! Wil je 4, 5, of 6 kookzones, meerdere ovens? En in welke kleur? Het is allemaal mogelijk voor je!

Van alle elektrische kookplaten is de duurzame inductie kookplaat de grote winnaar. Het design van de keramische kookplaat en zeker de traditionele kookplaat gaat minder met de tijd mee nu er steeds minder vraag naar is.

Pelgrim IK2084F - Pelgrim inductie kookplaat 1 fase
Foto: Pelgrim IK2084F – Pelgrim inductiekookplaat 1 fase

5 – Kookplaat aansluiting

Bij koken op inductie, keramisch koken en traditioneel elektrisch koken is een aanpassing van de groepenkast vaak nodig. Het elektrisch koken vraagt meestal 2 groepen, soms zelfs krachtstroom. Er zijn ook inductiekookplaten, keramische kookplaten en traditionele elektrische kookplaten die op één fase werken.

6 – Kookplaat schoonmaken

De gladde glazen inductie kookplaat schoonmaken is het makkelijkst. De keramische kookplaat is ook glad maar doordat hij heet wordt, branden er (meer) etensresten in. Bij de traditionele kookplaat brandt eten ook in, alleen kunnen de kookzones met grover geschud geboend worden zonder dat er krassen op de glaskookplaat achter blijven.

Inductie kookplaat met oven in witte keuken
Foto: Inductie kookplaat met oven in witte keuken

7 – Geschikte pannen

Welke pannen er voor het koken op een keramische, elektrische of inductie kookplaat geschikt zijn, staat op de onderkant of op de verpakking vermeld. Inductie pannen (keramisch en elektrisch) hebben een dikke platte bodem. Als je op gas gekookt hebt met een inductie pan, dan kun je hem waarschijnlijk niet meer gebruiken voor inductie, omdat de pan krom getrokken is.

Whirlpool AKT 8360 LX keramische kookplaat
Foto: Whirlpool AKT 8360 LX – Whirlpool keramische kookplaat

8 – Kookplaat prijs

Een keramische en inductie kookplaat is hoger geprijsd dan de gaskookplaat van voorheen. Een mooi en uitgebreid inductie fornuis heeft natuurlijk een hoger prijskaartje. Voor een inductie kookplaat met afzuiging betaal je flink meer. Maar…  je hebt dan geen afzuigkap nodig.

Whirlpool inductiekookplaat in houten U-keuken
Foto: Whirlpool inductiekookplaat in houten U-keuken

Welke kookplaat is de beste keuze voor jouw keuken?

Welke inductie kookplaat of fornuis past het beste bij mijn keukenindeling en manier van koken? Stel al je brandende vragen aan een ervaren keukencoach voor eerlijk en deskundig advies.

Je bent van harte welkom in de I-KOOK winkel! Geniet van de prachtige showroomkeukens in de mooiste stijlen. Lees vooraf aan je bezoek de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten met misschien een inductie kookplaat met afzuiging als het pronkstuk in de keuken.

Ontdek welke inductiekookplaat of andere kookplaat perfect past in jouw droomkeuken! Maak nu een afspraak met een I-KOOK keukencoach in je buurt!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Lemmens

Lees de ervaring van: Wardenier

Lees de ervaring van: Familie Andrien

Lees de ervaring van: Cara Barrett 

 

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.