• Home
  • I-KOOK blog
  • Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting voor de keuken – begin op tijd!

Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting voor de keuken – begin op tijd!

ADVIES
5 min leestijd

De meeste bestaande woningen beschikken standaard over een 1 fase stroomaansluiting (1 x 35 Ampère zekering).

Wanneer je in een bestaande woning een nieuwe keuken gaat plaatsen, kom je al snel op een kritiek punt wat betreft de stroomvoorziening. Zeker als je ook wilt overstappen op elektrisch koken (inductie). Je ontkomt dan meestal niet aan een drie fasen aansluiting, ook wel krachtstroom genoemd (3 x 25 – 3 x 35 Ampère of nog meer).

Wanneer je twijfelt, bespreek het meteen met je keukencoach bij het maken van het keukenontwerp. Je kunt dan op tijd 3 fase stroom aanvragen.

Stroombehoefte

In een nieuwe keuken willen veel mensen een vaatwasser, (stoom)oven, magnetron, inductiekookplaat, koffiemachine, waterkoker/kokend water kraan naast de koelkast en de eventuele wijnkoeler.

Dan heb je zomaar 5-6 keukenapparaten die je liefst op een eigen groep wilt aansluiten en die allemaal tegelijk ingezet kunnen en zullen worden.

Wanneer je daarbij nog de wasmachine, wasdroger en de normale stroombehoefte in de woonruimten bij optelt, zit je al snel op 9 tot 12 groepen (16 Ampère per groep). In de meeste keukens zal een 3×25 Ampère aansluiting voldoende zijn. Dit heeft meestal geen invloed op de vastrechtkosten.

Grote inductiekookplaten als de inductiekookplaat 5 zones, wellicht met bakplaat, hebben een nog hogere aansluitwaarde (11000 Watt). Bij zoveel stroomgebruik kan het type 3 fase aansluiting zelfs 3 x 50 Ampère of nog hoger worden. De kosten van het vastrecht gaan dan flink omhoog.

Voordeel van een nieuwe groepenkast is dat de boel er meteen een stuk veiliger op wordt door toevoeging van aardlekschakelaars. (Aardlekschakelaars ontbreken in de meeste oorspronkelijke installaties.)

CombiSwitch

Keukenapparaten die je maar incidenteel gelijktijdig gebruikt, kun je alsnog op 1 groep aansluiten met behulp van een zogenaamde CombiSwitch. Dit is een compacte regelaar waarmee je bijvoorbeeld een afwasmachine en een keukenboiler (voor een kokend water kraan) kunt combineren. Wanneer de vaatwasser tijdelijk veel stroom nodig heeft, wordt de boiler even uitgeschakeldmen. Zo wordt overbelasting voorkomen, zonder dat je een extra groep nodig hebt.

Bij het stroom aanleggen, is er naast de uitdaging om de bedrading naar de keukenruimte te brengen, ook nog de voorbereiding voor de upgrade van stroomaansluiting op het netwerk zelf.

Lukt een omschakeling van 1 fase naar 3 fase niet? Misschien biedt de Inventhum Q switch – CombiSwitch hulp
Foto: Inventhum Q switch – CombiSwitch

Wachttijd netwerkbeheerder

Het netwerkbedrijf heeft het druk met dit soort aanpassingen. Soms zijn er ingrijpendere aanpassingen buitenshuis nodig vanuit verdeelpunten elders in de straat. Voor sommige buurten is de wachttijd zelfs opgelopen tot 3 maanden!

Hoofdschakelaar meterkast noodzakelijk voorafgaand aan aanvraag 3 fase aansluiting

Belangrijk bij de start is te weten dat het netwerkbedrijf de opdracht pas gaat inplannen, nadat in de aanwezige groepenkast een hoofdschakelaar is geconstateerd. In oudere installaties op 1 fase aansluiting werd vroeger geen hoofdschakelaar gemonteerd. Mocht je haast hebben, kun je beter al vroeg in de zoektocht naar je nieuwe keuken de groepenkast vervangen door een 3 fase groepenkast. Ondertussen kun je de extra bedradingen naar de keuken aanleggen. Wat er na de meterkast zit, is voor het netwerkbedrijf niet van belang.

Verdeling van de grote stroomverbruikers

Ook wanneer je over de 3 fase stroomvoorziening beschikt dien je bij het inrichten van de groepenkast rekening te houden met de verdeling van de apparaten die het meeste stroom trekken over de verschillende fases.
Immers, ook elk van de drie fases kan alsnog overbelast worden. Wanneer een hoofdzekering doorslaat, kan alleen de netwerkbeheerder deze herstellen. Je zit dan serieus een poosje compleet zonder stroom in huis. (Of in elk geval via de fase die is uitgeschakeld.) In het woongedeelte zijn tegenwoordig steeds minder ‘grootverbruikers’ aanwezig. Er resteren nog de stofzuiger en föhn.
Om overbelasting te voorkomen kun je de apparaten die je vaak gelijktijdig gebruikt verdelen over de 3 fases. Verdeel ook de woonvertrekken over de 3 fasen, zodat je niet in het donker komt te zitten bij uitval.

3 Fase stroomaansluiting aanvragen

De aanvraag voor de aanpassing verloopt via het internet. De verschillende netwerkbeheerders werken daarbij samen via de website: Mijnaansluiting.nl. Na de aanvraag komt iemand van het netwerkbedrijf langs om de situatie te beoordelen. Vervolgens ontvang je een offerte op basis waarvan je de opdracht kunt geven. Vaak zal er ook een nieuwe stroommeter geplaatst worden.

Soms heb je geluk dat de woning zelf al wel voorbereid is op 3 fase stroom aanvoer. Dan is het een betrekkelijk eenvoudige aanpassing. Is dat niet het geval, is er meer werk aan de winkel. Dit hoor je pas na het eerste bezoek.

Foto 3: Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting in de groepenkast met nieuwe stroommeter en extra hoofdzekeringen
Foto: Plaatsing van de extra zekeringen en stroom meter

Voorkom vertraging, begin op tijd met aanpassing van de stroomaansluiting

Een tijdige aanvraag van de verzwaring van de stroomaansluiting voorkomt teleurstellingen.

Je hebt naast de doorlooptijd bij het netwerkbedrijf ook nog te maken met de beschikbaarheid van de elektricien voor de plaatsing of aanpassing van de groepenkast. De benodigde materialen zijn over het algemeen op voorraad.

Je hebt al stroom in huis. Is de nieuwe keuken eerder klaar dan de oplevering van de 3 fase stroomaansluiting , kun je de keuken niet optimaal gebruiken. Let dan goed op dat de diverse grote stroomverbruikers niet gelijktijdig worden ingeschakeld.

De Keukencoach helpt je stap voor stap bij het plaatsen van je nieuwe keuken. Ook bij vragen over de voorbereiding van de 3 fase aansluiting! Maak een afspraak

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.