Klussen te doen voordat de nieuwe keuken komt

KEUKENMONTAGE
4 min leestijd

Voor de plaatsing van een nieuwe keuken zijn waarschijnlijk flink wat aanpassingen nodig. Denk aan de wanden,  elektra, waterleiding en het stukwerk. Het begint allemaal met een goede planning.

Waar komt de keuken?

Na de aankoop van je nieuwe keuken moet de ruimte voorbereid worden voor het nieuwe ontwerp. Hierbij een overzicht van aanpassingen die nodig zijn nadat de oude keuken gesloopt is.

Slopen, frezen, metselen

De 3D tekening geeft in grote lijnen aan wat nodig is om alles te kunnen inpassen. Je ziet bijvoorbeeld of er wanden aangepast moeten worden. Het leidingschema geeft aan waar de aansluitingen voor water, afvoer en stroom geplaatst moeten worden. Je kunt de leidingen die niet achter de kasten vallen wegwerken in de wanden. Bij het frezen en breken komt stof vrij. Je moet vooraf de rest van de woning goed beschermen met stucloper en afdekzeil.

Klussen voor de nieuwe keuken: leidingwerk n.a.v. leidingadvies voor elektriciteit en water
Foto: De keukencoach geeft een leidingadvies voor aansluiting van elektriciteit en water

 

Leidingschema keuken

Op basis van het leidingschema kun je zien of er voldoende stopcontacten zijn op de goede plek. Controleer of ze allemaal geaard zijn.

Aan de hand van het opgenomen verbruik van de nieuwe keukenapparaten kun je nagaan of er genoeg stroomgroepen zijn voor alle apparatuur. Misschien is een uitbreiding nodig van 1 naar 3 fasen. Dan ontkom je niet aan het vervangen van de groepenkast. Het aanpassen van de aansluiting wordt verzorgd door de netbeheerder. Dat hoeft geen vertraging op te leveren als je vroeg begint met het werk aan de groepenkast.

Een nieuwe keuken biedt ook kansen om boven het werkblad extra wandcontactdozen te plaatsen. Die komen altijd van pas voor losse keukenapparaten als blender, koffiezetapparaat, iPad , etc. (Deze extra stopcontacten staan niet in het leidingschema).

De gasleiding

Zit de gasaansluiting op de juiste plek? Vraag een officieel installateur voor de eventuele verplaatsing. Soms wordt de gaskookplaat boven een combimagnetron  of oven geplaatst. Neem dan een gele gasslang in plaats van een zwarte.

Als je de keuken opnieuw gaat inrichten kun je een inductiekookplaat kiezen. Dat is extra interessant als er in de woning geen gas nodig is voor de cv ketel. Je kunt de woning dan alvast van het gas halen en de gasmeter laten verwijderen. Dat scheelt je elk jaar de kosten voor het vast recht.

Waterleiding

Wanneer de plaats van de vaatwasser en de spoelbak verandert, moeten de leidingen worden verlegd.

Afvoer

Zitten de afvoerbuizen voor de nieuwe spoelbak en vaatwasser goed en lopen ze goed door.

Radiatoren

Hangt een verwarming nergens in de weg? Zonder keuken is dit makkelijker aan te passen.

Voorkom in elk geval dat er leidingen achter of onder de plaats voor de vaatwasser of koelkast komen. Die apparaten hebben meestal de volledige ruimte nodig.

Afrondende klussen

Na het breekwerk en de aanleg van het leidingwerk kunnen de wanden glad gemaakt worden.

Stuken

De stukadoor heeft een belangrijke taak. Maak de muren weer vlak en recht en de hoeken haaks. Zo kunnen de nieuwe keukenkasten en het werkblad perfect aansluiten. Afhankelijk van de omstandigheden kan het stucwerk tot wel twee weken droogtijd nodig hebben.

Twee tips om troep door het stuken te beperken:

  • Bedek de vloer met stucloper.
  • Zorg dat vuile schoenen niet gedragen worden buiten de ruimte waar gestuukt wordt.

Schilderen

Nadat het stucwerk droog is, kan er een laag voorstrijk op voor een goede hechting van verf of tegels. Het schilderen moet alvast gebeuren voordat de nieuwe keuken komt. Bij het plaatsen zal je ongetwijfeld hier en daar wat verf afstoten. Gelukkig kan nieuwe verf eenvoudig bijgewerkt worden.

Foto: tegels zetten op keukenachterwand – Charles PH, Unsplash.com

 

Tegels zetten

Tegelwerk moet wachten tot na het plaatsen van de keuken. Dan kan het mooi pas gemaakt worden.

Nog een tip: Bestel tegels voor de keuken achterwand ruim op tijd!

Laat de nieuwe keuken nu maar komen!

Je ziet het, een oude keuken vervang je niet zomaar even.

Zorg voor genoeg speling in je planning om vertraging te voorkomen.

Sommige gedeelten kun je misschien zelf doen. Dit kan voordelig zijn, vooral als je binnenkort nog een nieuwe keuken gaat plaatsen, misschien bij een kennis of familielid?

Je kunt voor de verschillende klussen natuurlijk ervaren professionals inhuren. Bespreek het met de keukencoach die zal je daar graag bij helpen.

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.