• Home
  • I-KOOK blog
  • Van gas naar inductie: hoe zit het met jouw groepenkast?

Van gas naar inductie: hoe zit het met jouw groepenkast?

APPARATUUR
4 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

80% Van de klanten van I-KOOK kiest tegenwoordig voor een inductiekookplaat in hun nieuwe keuken. Ben je ook van plan om over te stappen van gas op inductie? Dan is het belangrijk om te weten of je groepenkast geschikt is. In dit blog leggen we hier alles over uit.

Groepenkast of stoppenkast?

Bij veel mensen gaat er bij de term ‘groepenkast’ niet meteen een belletje rinkelen. Bij ‘meterkast’ of ‘stoppenkast’ misschien wel.

Een groepenkast zorgt ervoor dat de stroom over alle delen van het huis wordt verdeeld. Een meterkast is een technische ruimte in het huis waar de groepenkast in geplaatst is. Daarnaast vind je er bijvoorbeeld ook je gas- en watermeter (vandaar de term ‘meterkast’). Maar wat is dan een stoppenkast? Een stoppenkast is de voorganger van de moderne groepenkast. Een stoppenkast bestaat uit zekeringen, ook wel stoppen genoemd. Een groepenkast bestaat uit groepen met schakelaars.

Foto - Links: oude stoppenkast - rechts: moderne groepenkast
Foto – links: oude stoppenkast – rechts: moderne groepenkast

Stroomverbruik bij inductie

Wanneer je ervoor kiest om niet op gas maar op elektriciteit te gaan koken met een inductiekookplaat, dan betekent dit dat je stroomverbruik omhoog gaat. Het is belangrijk dat je groepenkast dit verbruik aan kan.

Er zijn twee soorten groepenkasten: 1 fase en 3 fase. In de meeste woonhuizen is er sprake van een 1 fase groepenkast, omdat dit volstaat voor het gebruiken van de meeste huishoudelijke apparaten. In een aantal nieuwbouwhuizen vind je een 3 fase groepenkast. Bepaalde huishoudelijke apparaten vragen dusdanig veel stroom, dat een 1 fase groepenkast dit niet aan kan. Met een 3 fase groepenkast is dit geen probleem. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad.

Hoe weet ik welke groepenkast ik heb?

Je kunt vrij makkelijk zien of er in jouw huis een 1 fase of 3 fase groepenkast zit.

Komen er twee draden onderuit je groepenkast, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er vier draden uit je groepenkast, dan heb je een 3 fase groepenkast.  Twijfel je toch? Maak dan een duidelijke foto van je groepenkast en vraag een I-KOOK keukencoach om wat voor groepenkast het gaat. Zij kunnen je uitsluitsel geven.

Foto - links: 1 fase groepenkast - rechts: 3 fase groepenkast
Foto – links: 1 fase groepenkast – rechts: 3 fase groepenkast

Aanpassingen in je groepenkast

Nu wil je natuurlijk weten of jouw groepenkast geschikt is voor elektrisch koken. Zoals we hiervoor al hebben uitgelegd, is een 3 fase groepenkast geschikt voor bepaalde apparaten die veel stroom vragen, zoals een inductiekookplaat. In dat geval kun je met een gerust hart kijken welke inductiekookplaat je uit ons aanbod het mooiste vindt.

Bij een 1 fase groepenkast is het mogelijk om een zogenaamde kookgroep aan te sluiten. Er wordt dan van 1 fase een 2 fase gemaakt, mits er genoeg ruimte in je groepenkast is. Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.

In oude huizen is er soms nog sprake van een ouderwetse stoppenkast. In dat geval is het alleen mogelijk om op inductie te koken als je de stoppenkast laat vervangen voor een groepenkast. Dit brengt hogere kosten met zich mee, namelijk tussen de 700 en 1200 euro, maar verhoogt tegelijkertijd de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van je installatie. Daarnaast ben je alvast voorbereid op verdere modernisering van je woning.

Is jouw groepenkast klaar voor het overstappen van gas op inductie?

Met deze vraag en nog vele andere vragen over o.a. koken op inductie en inductie kookplaten, kun je altijd terecht bij een I-KOOK keukencoach. Kom kijken in de I-KOOK winkel! Zie wat er allemaal mogelijk is tegen een eerlijke prijs voor jouw inductie kookplaat met (eventueel) afzuiging.

Maak nu een afspraak met een keukencoach in je buurt!

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.