Welke hulp heb je nodig bij je nieuwe keuken?

KEUKENMONTAGE
3 min leestijd

Als de indeling van je nieuwe keuken heel anders is dan de vorige zijn er behoorlijk wat voorbereidingen nodig.
Nadat je de keuken gekocht hebt, kun je afspraken gaan maken met o.a. de loodgieter, elektricien en stukadoor.

Hulp bij de nieuwe keuken voor leidingwerk van water en elektriciteit
Foto: Keuken montage leidingwerk van water en elektriciteit

Het keukenontwerp en het nieuwe leidingwerk

De keukencoach stelt een leidingschema samen voor je nieuwe keuken. Met dit leidingadvies, aangegeven op de keukentekening, kun je een planning maken voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden na het slopen van de oude keuken.
Regel meteen ook duidelijk wie de rommel opruimt.

Muren

De metselaar en timmerman kunnen worden ingeschakeld voor aanpassingen aan muren en wanden. Misschien moet er ook een gat in de muur komen voor de afzuigkap? Het maakt het werk van de loodgieter en elektricien een stuk makkelijker als bij werkzaamheden aan de muren gelijk rekening wordt gehouden met de leidingen.

Hulp bij de nieuwe keuken voor leidingwerk van water en elektriciteit
Foto: Groepenkast – Jarmoluk, Pixabay.com

Hulp bij het leidingwerk

Een nieuwe keuken heeft bijna altijd extra stopcontacten nodig. Contactdozen voor de nieuwe keukenapparatuur, de verlichting en losse apparaten op het aanrecht als het koffiezetapparaat en telefoon opladers. Als je geluk hebt, is verplaatsen genoeg.

Soms is het slim om meteen de groepenkast te vervangen of uit te breiden. Als je overgaat van koken op gas naar inductie is het vaak beter ook op te waarderen naar 3-fasen stroom. Regel voor aansluiting van een nieuwe groepenkast een erkende elektricien.

De aansluitingen voor water en afvoer en ook de eventuele verplaatsing van de verwarming en het weghalen van de gasleiding kunnen allemaal door de loodgieter worden geregeld. Vraag vooraf of de leidingen waar nodig in de muren weggewerkt kunnen worden.

Hulp bij de nieuwe keuken voor tegels zetten – Stux, Pixabay.com
Foto: Tegels plaatsen in nieuwe keuken – Stux, Pixabay.com

 

Afbouw

Na de aanleg van het leidingwerk, kan de stukadoor zijn werk doen. Het werken met kalk geeft veel troep. Maak vooraf afspraken met de stukadoor over het vuil.

Pas nadat het stucwerk goed droog is, kan de schilder beginnen met een ronde voorstrijk gevolgd door het verven zelf. Regel dat de schilder, na plaatsing van de keuken, nog even langs komt om kleine stootplekken en krasjes te fiksen.

Meestal wordt het tegelwerk pas gedaan nadat de keuken is geplaatst omdat je dan mooi kunt aansluiten op het werkblad en de kastjes. Vaak kit de keukenmonteur meteen de naadjes na het plaatsen van de keuken. Als je tegels gebruikt gaat dat niet. Je kunt het dan de schilder vragen die toch nog even langskomt.

Doe het zelf of laten doen?

In een appartementencomplex mag je niet zomaar eigen vaklui inschakelen. Bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de verwarming zal meestal de vaste loodgieter van het appartementengebouw moeten worden ingezet. Stem dit af met de VvE beheerder.

Er komt heel wat vakmanschap kijken bij alle voorbereidingen. Als je een aannemer kunt vinden die dit allemaal vanuit één bedrijf kan is dat hartstikke makkelijk.

De keukencoach kan het ook voor jou organiseren. Je blijft natuurlijk nauw betrokken, maar weet zeker dat ervaren vaklieden ingezet worden die weten hoe belangrijk jouw nieuwe keuken is. Je kunt dit vrijblijvend bespreken.

Dit artikel is geschreven door

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.