Mooi je wasmachine inbouwen, doe je zo!

ADVIES
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Onzichtbaar je wasmachine inbouwen in de keuken, hoe prachtig is dat! Verstopt achter je favoriete keukenkast deurtje doet de wasmachine z’n werk in de keuken, bijkeuken, garage, waar dan ook… Ga ook in jouw keuken aan de slag met dit handige stappenplan voor het inbouwen van je wasmachine!

Als keukencoach wordt mij regelmatig gevraagd: Kun je een gewone wasmachine inbouwen? Jazeker! In dit doe-het-zelf blog krijg je stap voor stap uitleg hoe je een normale wasmachine en wasdroger mooi kunt inbouwen in je keuken of bijkeuken. Je bouwt eenvoudig zelf een kast van zijpanelen en een frontraam met deur, waarin de wasmachine onder een verdiept keukenblad verstopt zit. Je leest het allemaal hier!

Wil je de wasmachine en/of droger laten inbouwen in je I-KOOK keuken? Een keukencoach helpt je graag met een ervaren keukenmonteur die het netjes voor je regelt. Maak direct een afspraak met een keukencoach!

Voorbeeld keuken: Wasdroger en wasmachine inbouwen in een (bij)keuken
Foto: Voorbeeld keuken: Wasdroger en wasmachine inbouwen in een (bij)keuken

Hoe kun je een wasdroger en wasmachine inbouwen?

In dit blog volg je het volledig inbouwen van een gewone wasmachine en droger achter een kastdeurtje in een (bij)keuken.

Het gaat hier niet over het plaatsen van een inbouw wasmachine, een inbouw was-droogcombinatie of het maken van een wasmachine ombouw, waarin de voorkant van het apparaat zichtbaar is. We plaatsen een standaard wasmachine en wasdroger achter een zelfde frontje als in de rest van de keuken wordt gebruikt.

Losstaande wasdroger en wasmachine in de bijkeuken
Foto: Losstaande wasdroger en wasmachine in de bijkeuken

Volg het wasmachine inbouwen stappenplan!

Stap 1 – Zorg dat de water toe-en afvoer voor de wasmachine op de juiste plek zit.

Je begint van links (of rechts) met het plaatsen van de onderkasten. Het keukenblok uit de voorbeeld (bij)keuken bestaat uit 4 ‘kasten’ en een verdiept aanrechtblad. Vanaf links: spoelkast, wasdroger, wasmachine en onderbouwkoelkast.

Droger en wasmachine inbouwen stappenplan - plaatsen van onderkast frontraam
Foto: Droger en wasmachine inbouwen stappenplan – plaatsen van onderkast frontraam

Stap 2 – Plaats links en rechts van de wasmachine een los zijwand afdekpaneel voor het maken van een onderkast. Tussen deze zijwanden wordt een onderkast frontraam bevestigd.

In bovenstaande keuken is eerst een spoelkast geplaatst, daarna een zijwand (25 x 892 x 883 mm) tussen de spoelkast en de wasdroger, vervolgens een zijwand tussen de wasdroger en de wasmachine, een zijwand tussen de wasmachine en de koelkast en als laatste een zijwand tegen de muur.

Na het plaatsen van het aanrechtblad is voor de wasdroger en wasmachine een onderkast frontraam gemonteerd, waarop het keukendeurtje scharniert. Het frontraam (600 x 792 x 110 mm) heeft een inbouwdiepte van 11 cm om de uitstekende deur van de gewone wasmachine en droger de ruimte te geven achter het onderkast frontje.

Heb je geen wasmachine (of droger) met een laag luikje? Sla dan stap 3 t/m 7 over.

Wasdroger en wasmachine met laag klepje inbouwen

Bij sommige wasmachines en wasdrogers zit het klepje/luikje voor het wasresten en pluizenfilter laag op de machine. Precies op de hoogte van de frontraam onderlat. Hoe kun je een gewone wasmachine onzichtbaar inbouwen en het klepje toch kunnen openen om de machine schoon te maken? Hierbij de eenvoudige doe-het-zelf tip van een keukencoach!

Wasmachine en wasdroger inbouwen stappenplan - onderbalk van frontraam constructie
Foto: Wasmachine en wasdroger inbouwen stappenplan – onderlat van frontraam constructie

Omdat de onderlat van het onderkast frontraam bij het openen van het wasmachine klepje in de weg kan zitten, prepareer je de lat zo dat je deze, wanneer nodig, eenvoudig kunt verwijderen en terugplaatsen. Verderop in het blog zie je hoe gemakkelijk dat gaat.

Stap 3 – Haal de onderlat van het onderkast frontraam los.
Stap 4 – Slijp (voor iedere machine) 2 hoekijzers zo af dat er aan de bovenkant een U-vormige opening overblijft waarin de bout valt.
Stap 5 – Schroef links en rechts het hoekijzer vast op de onderlat.
Stap 6 – Bevestig op de gewenste hoogte een bout in linker en rechter zijde van het frontraam.
Stap 7 – Schuif de onderlat met de hoekijzeropening op z’n plek en draai ze vast met een vleugelmoertje aan de beide kanten.

Doe dit alles voordat je het frontraam tussen de 2 zijwanden vastzet!

Droger en wasmachine inbouwen - vastschroeven van de onderkast frontraam aan het zijwand afdekpaneel
Foto: Droger en wasmachine inbouwen – vastschroeven van de onderkast frontraam aan het zijwand afdekpaneel

Stap 8 – Schroef het onderkast frontraam vast aan de zijwand panelen.

Wasmachine inbouwen stappenplan - deur plaatsen en afstellen in het frontraam
Foto: Wasmachine inbouwen stappenplan – onderkast deur plaatsen en afstellen in het frontraam

Stap 9 – Monteer daarna de deurscharnieren op het frontraam en hang het keukendeurtje op.

In de getoonde I-KOOK bijkeuken gaat de wasmachine deur naar rechts open én de droger deur naar links. Zo hevel je gemakkelijk de was uit de wasmachine over in de droger.

Wasdroger inbouwen stappenplan - onderkast frontraam deur plaatsen en afstellen
Foto: Wasdroger inbouwen stappenplan – onderkast frontraam deur plaatsen en afstellen

Stap 10 – Vervolgens stel je netjes het kastdeurtje af.

Stap 11 – Je kunt bij de wasmachine en/of droger een ontluchtingsrooster plaatsen in het werkblad. Zaag deze op de gewenste plek uit het keukenblad.

Voor het inbouwen van de wasmachine en droger in de demo-keuken zijn er geen ontluchtingsroosters aangebracht. De deuren staan open tijdens én na het wassen en drogen om alle waterdamp en warmte te laten ontsnappen.

Handleiding: Zo gebruik je een ingebouwde wasdroger en wasmachine!

wasmachine en wasdroger inbouwen - droger indicator pluizenfilter moet schoongemaakt worden
Foto: wasmachine en wasdroger inbouwen – droger indicator pluizenfilter moet schoongemaakt worden

In de voorbeeld keuken geeft de ingebouwde gewone wasdroger na een aantal keer drogen aan dat het pluizenfilter schoongemaakt moet worden. Het wasresten filter van de wasmachine afvoerpomp maak je eens in de zoveel maanden schoon (al naar gebruik).

Droger en wasmachine inbouwen stappenplan - vleugelmoertjes losdraaien van frontraam plank
Foto: Droger en wasmachine inbouwen stappenplan – vleugelmoertjes losdraaien van frontraam plank

Om het wasmachine of droger klepje te kunnen openen, draai je eerst aan beide zijden het vleugelmoertje wat los van het hoekijzer.

Wasdroger en wasmachine inbouwen stappenplan - frontraam onderplank verwijderen
Foto: Wasdroger en wasmachine inbouwen stappenplan – frontraam onderplank verwijderen

Daarna schuif je eenvoudig de onderlat naar beneden.

Wasmachine en droger inbouwen stappenplan- droger klepje openen en pluizenfilter stofzuigen
Foto: Wasmachine en droger inbouwen stappenplan – droger klepje openen en pluizenfilter stofzuigen

Je hebt zo alle ruimte om het klepje te openen. Maak vervolgens het filter van de wasmachine en/of wasdroger schoon. Ben je klaar dan schuif je gemakkelijk de onderlat met hoekijzer weer terug op z’n plek en draai de vleugelmoertjes aan.

Wasmiddeldoekje, wascapsule of pod en doseerbol met waspoeder: wasmiddelen te gebruiken bij een verdiept ingebouwde wasmachine
Foto: Wasmiddeldoekje, wascapsule of pod en doseerbol met waspoeder: wasmiddelen te gebruiken bij een verdiept ingebouwde wasmachine

Wasmiddel tip: Doordat er bij het inbouwen van een gewone wasmachine een frontraam voor geplaatst wordt, staat het apparaat verder naar achteren onder het keukenblad. Het gevolg kan zijn dat je het wasmiddel niet (makkelijk) kunt toevoegen via het doseerbakje. Dit los je simpel op door een handige wascapsule of pod, wasmiddeldoekje of een doseerbol met waspoeder tussen de was in de machine te leggen.

I-KOOK keukenmontage tips

Op deze pagina lees je nog veel meer handige klus & keukenmontage tips van onze I-KOOK keukencoaches!

Wil je jouw nieuwe I-KOOK keuken zelf monteren of laat je de keuken liever door een professionele I-KOOK keukenmonteur plaatsen? Een ervaren keukencoach legt je graag uit hoe je alles voor de keukenmontage goed kunt regelen.

Maak direct een adviesafspraak met een keukencoach in je buurt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.