Perfecte bijkeuken ideeën voor jou!

INSPIRATIE
6 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Heuvelman

Lees de ervaring van: Mevr. Speijer

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Je gunt iedereen een handige bijkeuken! Je zit niet meer te wachten op allerlei losse spullen op het aanrechtblad en uitpuilende keukenkastjes. En wat doe je met de was die verspreid ligt over het hele huis? Een praktische bijkeuken ontwerpen is een grote wens van velen en als je het doet, doe je het goed! Hoe kun je een multifunctionele ‘tweede’ keuken ofwel wasruimte inrichten die er ook nog eens geweldig uit ziet? Laat je inspireren door de originele bijkeuken ideeën van een professional!

Een bijkeuken ontwerpen doet een Keukencoach er niet zomaar even ‘bij’. Als keukenspecialist weet je precies hoe je het maximale uit de beschikbare ruimte kunt halen. De combinatie bijkeuken en washok maakt het een nog leukere uitdaging om een mooie praktische ruimte te creëren!

Volop bijkeuken inspiratie!

Hoe komt de bijkeuken aan zijn naam?

Een bijkeuken is een ruimte vaak bij en in de buurt van de keuken. Deze ruimte wordt ook wel een wasruimte, washok of opbergkast genoemd. Daarmee zie je gelijk dat de bijkeuken niet alleen gebruikt wordt als opbergruimte en voorraadruimte, maar ook als werk, hobby en wasruimte.

De bijkeuken en je gezondheid

Het grote voordeel van een bijkeuken is dat je alle vuiligheid van buiten niet gelijk meeneemt het hele huis in. Vuile kleding en schoenen van het sporten en buiten spelen kunnen gelijk de wasmand in. Als je er ook een spoelbak en kraan hebt, kun je bij binnenkomst je handen goed wassen. Wel zo hygiënisch!

Nobilia bijkeuken & wasruimte Alpin wit & Salvia 615 427
Foto: Alle opbergmogelijkheden in een witte Nobilia bijkeuken & wasruimte

Check de praktische en prachtige bijkeuken ideeën

Keuken en bijkeuken in dezelfde look

Is jouw bijkeuken ook een verzameling van bij elkaar gezette oude kasten en apparatuur, waar het uitpuilt van de spullen? Het is helemaal geen leuke entree als je bijkeuken de plek is waar je vrienden en familie binnenkomen. De bijkeuken kan net zo mooi worden als je echte keuken door de moderne, landelijke, design of industriële look van je keuken door te trekken.

In wandkasten, onderkasten en bovenkasten verberg je alles achter keukendeurtjes. In open kasten en op wandplanken staan je mooie spulletjes en leuke manden voor handdoeken en speelgoed bijvoorbeeld. In een open kast in een kleine bijkeuken kun je veel opbergen zonder dat de ruimte krap oogt.

Praktische bijkeuken indeling

Omdat je de bijkeuken wilt gebruiken voor o.a. voorraad aanhouden, opbergen, wassen, strijken en frituren, is het belangrijk om deze ruimte zo praktisch mogelijk in te richten. Ga je een bijkeuken ontwerpen, kijk dan naar de volgende ideeën:

  • De wasmachine en wasdroger kun je al dan niet verbergen achter een kastdeur in een stevige wasmachine kast. Natuurlijk ook naast elkaar plaatsen onder een werkblad of boven elkaar in een wastoren.
  • In de keukenwereld zijn er mooie hoekkasten die in de bijkeuken veel extra ruimte scheppen.
  • Ga de hoogte in. In een kleine bijkeuken is het: hoe hoger, hoe beter! Het dekbed dat je dit seizoen toch niet gebruikt kan mooi hoog in een wandkast. Met een kruk of opstapje erbij is het zo geregeld.
Nobilia bijkeuken + washok, Nobilia 317 334 grijs laklaminaat
Grijze bijkeuken met open kast Infinity van Nobilia en wasmachine op hoogte in het washok

Welk doel heeft je bijkeuken?

 

Opbergen

Naast het opbergen van losse spullen als keukenaccessoires en keukenapparaten is de bijkeuken een geschikte plaats voor de strijkijzer en strijkplank. Het is super als ook andere huishoudspullen als emmers, Swiffer en stofzuiger in het washok opgeborgen kunnen worden. Neem dan gelijk ook kleding en de vele schoenen mee.

De bijkeuken is dé beste plek voor afval scheiden. In een lade of onderkast kun je verschillende afvalbakken maken voor GFT, glas, papier en zelfs voor plastic.

Is de bijkeuken tegelijkertijd je wasruimte, dan kun je ook in verschillende wasmanden de was scheiden.

Voorraad aanhouden

Als je de bijkeuken gebruikt als voorraadkast dan staan er zeker pakken met eten, conservenblikken en limonade- en bierkratten. Vele pakken WC rollen en keukenrollen, reinigingsmiddelen en voer voor huisdieren kun je er ook vinden.

Apparatuur

Het is fantastisch als naast de extra koelkast en vriezer ook de wasmachine en droger in de bijkeuken en wasruimte geplaatst en ingebouwd kunnen worden. Een wasmachine kast heeft een extra stevige constructie en is veilig bij het draaien van de was.

In een vrijstaande of inbouw wijnkoelkast met een glazen deur zie je gelijk hoeveel wijn je hebt liggen. Je wijntje is altijd op serveertemperatuur. Proost alvast!

De Airfryer en friteuse verhuizen van de keuken naar de bijkeuken scheelt ruimte op het keukenblad, bakluchten en is ook veiliger. Met een afzuigkap kun je de luchtjes gelijk afvoeren.

Het gemak van je bijkeuken

Als je de bijkeuken aan het ontwerpen bent, kun je gelijk kijken hoe je deze ruimte zo comfortabel mogelijk kunt inrichten. Door de wasmachine en droger op hoogte te plaatsen (al dan niet achter een kastdeur) hoef je niet zover te bukken. In onderkasten zijn laden of binnenladen achter een keukenfront ideaal. Perfecte plek om je wasmiddel en wasverzachter of een wasmand in te zetten. Op een handige uitschuiftafel kun je de sokken sorteren en kleding vouwen.

Nobilia bijkeuken zijde grijs 615 417
Foto: Zijde grijze Nobilia bijkeuken met wandrek keuken Infinity bijvoorbeeld langs een garagewand

Bijkeuken kopen, wat zijn de kosten?

Hoe duur een bijkeuken wordt, bepaal je helemaal zelf! Kijk naar je budget en hoe volledig je de wasruimte wilt inrichten. Bij een nieuwe keuken kosten de inbouwapparaten vaak het meest. Een wasmachine en droger heb je wellicht al voor de bijkeuken, dus je betaalt alleen voor de kasten. Een extra koelkast en vriezer is wel zo handig bij een grote familie of vriendenclub.

Je kunt het bijkeuken ontwerp uitbouwen met een gootsteen en kraan. Voor de aan- en afvoer van water heb je leidingen nodig. Het keukenblad hoeft als je kiest voor steen, hout of beton look, helemaal niet zoveel te kosten als je aanrechtblad in de echte keuken. Bij bakken of frituren in de bijkeuken is een afzuigkap wel zo prettig. De luchtafzuiging kan eventueel simpel geregeld worden door een recirculatie afzuigkap op te hangen.

Op naar jouw droom-bijkeuken!

Heb je altijd al zo’n bijkeuken willen hebben, waarin je alle spullen kunt opbergen, voorraad kunt bewaren en de was kunt doen? Die net zo mooi is als je keuken, er altijd opgeruimd uitziet en dat binnen je budget? Vraag om vrijblijvend advies van een ervaren keukencoach. Maak een afspraak en ga samen aan de slag!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Heuvelman

Lees de ervaring van: Mevr. Speijer

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.