Perfecte bijkeuken ideeën voor jou!

INSPIRATIE
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Heuvelman

Lees de ervaring van: Mevr. Speijer

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Je gunt iedereen een handige bijkeuken! Je zit niet meer te wachten op allerlei losse spullen op het aanrechtblad en uitpuilende keukenkastjes. En wat doe je met de was die verspreid ligt door het hele huis? Een praktische bijkeuken ontwerpen is een grote wens van velen en als je het doet, doe je het goed! Hoe kun je een multifunctionele ‘tweede’ keuken ofwel wasruimte inrichten die er ook nog eens geweldig uit ziet? Laat je inspireren door de originele bijkeuken ideeën van een keukencoach!

Een bijkeuken ontwerpen doet een keukencoach van I-KOOK er niet zomaar even ‘bij’. De coach weet precies hoe je het maximale uit de beschikbare ruimte haalt. De combinatie bijkeuken en washok maakt het een nog leukere uitdaging om een mooie praktische ruimte te creëren. Een adviesafspraak met een keukencoach is zo gemaakt!

Volop bijkeuken inspiratie!

Nobilia bijkeuken & wasruimte Alpin wit & Salvia 615 427
Foto: Witte moderne bijkeuken & wasruimte – Nobilia

Hoe komt de bijkeuken aan zijn naam?

Een bijkeuken is een ruimte vaak bij en in de buurt van de keuken. Deze ruimte wordt ook wel een wasruimte, washok of opbergkast genoemd. Daarmee zie je gelijk dat de bijkeuken niet alleen gebruikt wordt als opbergruimte en voorraadruimte, maar ook als werk, hobby en wasruimte.

De bijkeuken en je gezondheid

Het grote voordeel van een bijkeuken is dat je alle vuiligheid van buiten niet gelijk meeneemt het hele huis in. Schoenen gaan uit en vuile kleding van het sporten en buiten spelen gaat direct de wasmand in. Als je in de bijkeuken ook een spoelbak en kraan hebt, kun je bij binnenkomst je handen goed wassen. Wel zo hygiënisch!

Nobilia bijkeuken & wasruimte Alpin wit & Salvia 615 427
Foto: Alle opbergmogelijkheden in een witte Nobilia bijkeuken & wasruimte

Check de praktische en prachtige bijkeuken ideeën

Keuken en bijkeuken in dezelfde look

Is jouw bijkeuken ook een verzameling van bij elkaar gezette oude kasten en apparatuur, waar het uitpuilt van de spullen? 

Het is helemaal geen leuke entree als je bijkeuken de plek is waar je vrienden en familie binnenkomen. De bijkeuken kan net zo mooi worden als je echte keuken door de moderne, landelijke, design of industriële look van je keuken door te trekken.

In wandkasten, onderkasten en bovenkasten verberg je alles achter keukendeurtjes. In open kasten en op wandplanken staan je mooie spulletjes en leuke manden voor handdoeken en speelgoed bijvoorbeeld. In een open kast in een kleine bijkeuken kun je veel opbergen zonder dat de ruimte krap oogt.

Praktische bijkeuken indeling

Je gebruikt de bijkeuken voor o.a. voorraad aanhouden, opbergen, wassen, strijken en frituren, dan is het belangrijk om deze ruimte zo praktisch mogelijk in te richten. 

Ga je een bijkeuken ontwerpen, bekijk de volgende ideeën:

  • Wasdroger en wasmachine inbouwen – De wasmachine en wasdroger verberg je wellicht achter een kastdeur in een stevige wasmachine kast. Natuurlijk kun je ook de machines naast elkaar plaatsen onder een werkblad of boven elkaar in een wastoren.
  • In de keukenwereld zijn er mooie hoekkasten die in de bijkeuken veel extra ruimte scheppen.
  • Ga de hoogte in. In een kleine bijkeuken is het: hoe hoger, hoe beter! Het dekbed dat je dit seizoen toch niet gebruikt kan mooi hoog in een wandkast. Met een kruk of opstapje erbij is het zo geregeld.
Nobilia bijkeuken + washok, Nobilia 317 334 grijs laklaminaat
Foto: Grijze bijkeuken met open kast Infinity van Nobilia en wasmachine op hoogte in het washok

Welk doel heeft je bijkeuken?

– Opbergen

Naast het opbergen van losse spullen als keukenaccessoires en keukenapparaten is de bijkeuken een geschikte plaats voor de strijkijzer en strijkplank. Het is super als ook andere huishoudspullen als emmers, Swiffer en stofzuiger in het washok opgeborgen kunnen worden. Neem dan gelijk ook kleding en de vele schoenen mee.

De bijkeuken is dé beste plek voor afval scheiden. In een lade of onderkast plaats je verschillende afvalbakken voor GFT, glas, papier en zelfs voor plastic flessen.

Is de bijkeuken tegelijkertijd je wasruimte, dan scheid je de was in verschillende wasmanden. 

– Voorraad aanhouden

Wordt jouw bijkeuken gebruikt als voorraadkast dan staan er zeker pakken met eten, conservenblikken en limonade- en bierkratten. Vele pakken WC rollen en keukenrollen, reinigingsmiddelen en voer voor huisdieren vind je er ook.

– Apparatuur

Het is fantastisch als naast de extra koelkast en vriezer, ook de wasmachine en droger in de bijkeuken geplaatst en ingebouwd worden. Een wasmachine kast heeft een extra stevige constructie en is veilig bij het draaien van de was.

In een vrijstaande of inbouw wijnkoelkast met een glazen deur zie je gelijk hoeveel wijn je hebt liggen. Je wijntje is altijd op serveertemperatuur. Proost alvast!

De Airfryer en friteuse verhuizen van de keuken naar de bijkeuken, dat scheelt ruimte op het keukenblad, bakluchten en is ook veiliger. Met een afzuigkap voer je de luchtjes meteen af.

Het gemak van je bijkeuken

Bij het ontwerpen van je bijkeuken kijk je gelijk hoe je deze ruimte zo comfortabel mogelijk inricht. 

Door de wasmachine en droger op hoogte te plaatsen (al dan niet achter een kastdeur) hoef je niet zover te bukken. In onderkasten zijn laden of binnenladen achter een keukenfront ideaal. Het is de perfecte plek om je wasmiddel, wasverzachter en zelfs wasmand in te zetten. Op een handige uitschuiftafel kun je de sokken sorteren en kleding vouwen.

Nobilia bijkeuken zijde grijs 615 417
Foto: Zijde grijze Nobilia bijkeuken met wandrek keuken Infinity bijvoorbeeld langs een garagewand

Bijkeuken kopen, wat zijn de kosten?

Hoe duur een bijkeuken wordt, bepaal je helemaal zelf! 

Kijk naar je budget en hoe volledig je de wasruimte wilt inrichten. Bij een nieuwe keuken kosten de inbouwapparaten vaak het meest. Een wasmachine en droger heb je wellicht al voor de bijkeuken, dus je betaalt alleen voor de kasten. Een extra koelkast en vriezer is wel zo handig bij een grote familie of vriendenclub. 

Je kunt het bijkeuken ontwerp uitbouwen met een gootsteen en kraan. Voor de aan- en afvoer van water heb je leidingen nodig. Het keukenblad hoeft als je kiest voor steen, hout of beton look, helemaal niet zoveel te kosten als je aanrechtblad in de echte keuken. Bij bakken of frituren in de bijkeuken is een afzuigkap wel zo prettig. De luchtafzuiging kan eventueel simpel geregeld worden door een recirculatie afzuigkap op te hangen.

Bijkeuken kastenwand & inklapbaar wasrek, Nobilia
Foto: Bijkeuken kastenwand & inklapbaar wasrek – Nobilia

Op naar jouw droom-bijkeuken!

Heb je altijd al zo’n bijkeuken willen hebben, waarin je al je spullen netjes opbergt, extra voorraad bewaart en fijn de was doet? Een I-KOOK keukencoach regelt het voor je!

Is jouw droom-bijkeuken een bijkeuken die net zo mooi is als je keuken, er altijd opgeruimd uitziet en betaalbaar is binnen je budget? Samen met een keukencoach van I-KOOK ontwerp je een bijkeuken, waarin al jouw wensen voor gebruiksgemak en uitstraling verwerkt zijn. In de ervaringen van andere I-KOOK klanten lees én zie je hoe zij hun bijkeuken praktisch ingericht hebben.

Maak nu een afspraak met een ervaren keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Heuvelman

Lees de ervaring van: Mevr. Speijer

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.