Meer bergruimte in de keuken, dat kan!

ADVIES
4 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Rianne

Lees de ervaring van: Rinie Hordijk

 

Naast je pannen, servies, keukenapparaten, glaswerk is er een voorraad van sauzen, kruiden, noem maar op. Je hebt al snel ruimtegebrek….. Maar niet in je nieuwe keuken toch zeker!

Bij het ontwerpen van je nieuwe keuken kunnen slimme keuzes gemaakt worden zodat je door een handige indeling meer praktische opbergruimte beschikbaar krijgt.

Meer nuttige ruimte in lage kasten

Het gaat niet alleen om het aantal keukenkastjes en laden, ook de bereikbaarheid en het gemak om de inhoud te bekijken helpen mee om de ruimte handig te benutten.

Enkele tips voor een slimme indeling van de onderkasten:

  • Uittreksystemen brengen de kastinhoud naar je toe zonder dat je hoeft te bukken
  • Laden met hoge rug en zijwanden hebben meer praktische opbergruimte dan legplanken.
  • Een brede lade van 90cm biedt meer effectieve ruimte dan 2 losse laden van 45cm.
Foto: Häcker keuken Lotus Grafiet met uitschuifblad

Heb je op het aanrechtblad niet altijd genoeg plaats? Misschien biedt een uitschuifbaar blad of klaptafel een flexibele aanvulling. Je kunt ook extra sfeer en opbergruimte in de keuken combineren door kasten met uittrekpanelen.

Een inbouw afvalsysteem kan soms gunstiger uitpakken dan een losse afvalbak.

Handige opbergsystemen voor de hoekkast

In een keuken met hoekopstelling wil je de ruimte in de onderkast graag nuttig gebruiken. Een hoekkast met legplanken is eigenlijk alleen voor heel lenige mensen toegankelijk. Dat is geen pretje voor je dagelijkse spullen. Een slim kastinterieursysteem is onmisbaar voor de hoekkast. Bijvoorbeeld met een carrouselkast waarbij de kastinhoud rond draait. Nog gemakkelijker wordt het met een Le Mans hoekkast indeling, waarbij de draaiplateaus compleet naar buiten komen.

Foto: Hoge kasten en bovenkasten in Nobilia keuken Riva 889 met grijs beton decor

Handige hoge kasten en bovenkasten

Boven het werkblad is er een kans voor bovenkasten. De diepte van bovenkasten is maximaal 40 cm. Er zijn geen regels voor de hoogte van bovenkasten, maar zonder opstapje kun je zelf niet verder dan 35 cm boven je eigen lengte reiken.

Glazen deurtjes en legplanken eventueel gecombineerd met LED binnenverlichting helpen je om de gehele bovenkast te doorzien. Zo maak je de kastruimte functioneler terwijl het geheel minder massief oogt.

Foto: Häcker keuken apothekerskast, plintlade + afvalsysteem

Voor de voorraad zijn er handige apothekerskasten of laden met een glazen front. Zo kun je gemakkelijk zien waar je naar op zoek bent.
De bovenste planken zijn prima geschikt voor de minder vaak gebruikte servies onderdelen en keukenmachines. Wat dat betreft kun je de keukenkasten door laten lopen tot aan het plafond.

Foto: Selsiuz kokend-water-kraan met compacte Lanesto spoelbak in Gun metal – Dekker Zevenhuizen

Een compacte spoelbak

De vaatwasmachine heeft een groot deel van de spoelbak functies overgenomen. Een enkele kleine spoelbak is vaak voldoende. Je krijgt er extra praktische ruimte voor terug op het werkblad. De vuile vaat verdwijnt alvast in de vaatwasser.

In de spoelkast kan flinke winst geboekt worden met een plaatsbesparende sifon. Je verdient er extra ruimte mee onder de spoelbak.

Keukenapparaten met dubbelfunctie

Met de 3-in-1 kokendwaterkraan waarmee je warm, koud en kokend water kunt tappen, spaar je op het werkblad de ruimte voor een waterkoker uit.De minder fanatieke kok kan in een moderne oven meerdere functies combineren. Je hebt bakovens en stoomovens met magnetron. Dat scheelt flink in de ruimte.

Foto: Wave eilandafzuigkap met stalen rek

Afzuigkap met opbergrek

Moderne afzuigkappen mogen gezien worden! Sommige modellen bieden een opzetrand voor kleine accessoires of kunnen in een rekje ingebouwd worden. Handig boven een kookeiland terwijl het open karakter behouden blijft. Volop ruimte voor borden, glazen en kruidenpotten.

Opbergruimte in plaats van een radiator

In een bestaande ruimte kan een radiator een sta-in-de-weg zijn voor het nieuwe keukenplan. Vaak hangen ze onder het raam, terwijl je daar juist zo graag je werkblad wil plaatsen. Hier kun je op verschillende manieren creatief mee om gaan

  • Radiator verplaatsen
  • Radiator vervangen door ander model
  • Radiator vervangen door plintverwarming
  • Radiator vervangen door vloerverwarming
  • De keuken om de radiator heen bouwen met behulp van roosters in het werkblad

Zo kun je wellicht alsnog dat deel van de keuken benutten in het nieuwe keukenontwerp.

Er is in de keuken meer plaats dan je verwacht.

Als je plannen gaat maken voor een nieuwe keukenindeling, maak zeker een afspraak om je wensen en ideeën te bespreken met een keukencoach. Neem alvast de afmetingen van de ruimte en enkele foto’s mee. Grote kans dat je samen ontdekt dat er in jouw nieuwe keuken meer opbergmogelijkheden zijn dan je in eerste instantie had gedacht.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Rianne

Lees de ervaring van: Rinie Hordijk

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.