10 Keuken ideeën voor extra aanrechtblad ruimte

ADVIES
4 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Angela van den Heuvel

Lees de ervaring van: Familie Duijn

Lees de ervaring van: Dhr. Broekhoven

Lees de ervaring van: A.E.T. Bekker

Hoe meer werkblad ruimte, hoe beter! Hierbij 10 ideeën hoe extra ruimte op het aanrecht te realiseren. Sommige tips kun je ook al toepassen in je huidige keuken. Wanneer je plannen maakt voor een nieuwe keuken, kun je met de online keukenplanner al volop experimenteren en meteen het effect zien in het 3D ontwerp.

1 – Kleinere kookplaat en spoelbak

De vaatwasser heeft de noodzaak voor een dubbele spoelbak weggenomen. Als je eerlijk bent, kun je met een enkele kleine spoelbak (40-45cm) prima uit de voeten. Je krijgt er extra werkblad ruimte voor terug. Net zo goed kun je profijt hebben van een kleinere inductie kookplaat. Probeer voor jezelf in te schatten, hoe vaak zou je de 3de, 4de of 5de kookzone missen?

2 – Tekort aan werkruimte breedte, kijk dan naar keukenblad diepte

De vrije ruimte op het aanrecht noemen we het werkgedeelte. Het werkgedeelte wordt in de keuken intensief gebruikt. Liefst heb je een werkblad met werkgedeelte van 90cm breed. Soms is een breedte van 60cm het maximaal haalbare. Het keukenblad is standaard 60cm diep. Doe eens iets aparts, bekijk de mogelijkheid van een extra diep aanrechtblad. Veel werkbladen zijn ook in een diepte van 70cm verkrijgbaar. Wanneer dat past, is die extra ruimte over de gehele breedte van het keukenblad beschikbaar. Hartstikke handig!

3 – Multifunctionele keukenapparatuur

Nog vaak zie ik een vrijstaande magnetron op het aanrechtblad. Door te kiezen voor een combimagnetron of oven met magnetronfunctie kun je op het werkblad ruimte maken. Je kunt zelfs magnetron, oven en stoomoven functie in één apparaat combineren.

 

Aanrechtblad ruimte ideeën: Quooker Fusion, zwarte kokend-water-kraan
Foto Quooker Fusion – kokend water kraan zwart

4 – Kokend-water-kraan

De populaire kokendwater kraan zoals de Selsiuz kokendwater kraan en de Quooker Combi Fusion  combineert koud, warm en kokend water. Het wordt ook wel een 3-in-1 kraan genoemd. De waterkoker verdwijnt van het werkblad naar de tweedehandswinkel. Het spaart je niet alleen ruimte op het aanrechtblad, ook wachttijd voor je kopje thee!

 

Aanrechtblad ruimte ideeën: Nobilia keukenachterwand kast voor keukenaccessoires
Foto: Nobilia keukenkast die kan openklappen voor losse keukenspulletjes

5 – Uitschuif paneel vervangt de uitklaptafel

Ken je hem nog van vroeger, de uitklaptafel? Een moderne variant is de uitschuiftafel. Een praktische oplossing voor een te klein aanrechtblad. Door toepassing van een uitschuiftafel in een lage keukenkast (50, 60 of 90cm breed) of een openklappend paneel in een boven- of onderkast kun je haast onzichtbaar de werkruimte in de keuken vergroten wanneer je het nodig hebt.

 

Aanrechtblad ruimte ideeën: Häcker L-keuken met bar AV 1097 AV 6000
Foto Häcker keuken AV 1097 AV 6000

6 – Extra werkruimte in de keuken met bar

Door een bar te plaatsen combineer je gezelligheid met werkruimte in de kleine keuken. Misschien heb je dan geen losse tafel nodig? Je kunt natuurlijk zelf bepalen wanneer je de ruimte op de bar wil gebruiken voor de echte culinaire activiteiten.

7 – Gebruik de hoogte!

Door hoge keukenkasten toe te passen of boven het werkblad losse hangkasten te plaatsen kun je extra opbergruimte creëren. Daar kan de inbouwapparatuur in, waardoor de losse apparaten op het aanrechtblad verdwijnen.

 

Aanrechtblad ruimte ideeën: kleine keukenapparaten Smeg waterkoker, citruspers en broodrooster
Foto: Smeg waterkoker, citruspers en broodrooster – Kleine keukenapparaten voor de moderne en landelijke keuken – Zara Home

8 – Compacte keukenapparatuur

Veel vrijstaande keukenapparaten gebruik je vaak voor 1 persoon. Kijk eens of je een compacte uitvoering kunt vinden van broodrooster, airfryer of waterkoker. Het geeft je weer wat ruimte op het keukenblad.

9 – Verander je spoelbak of kookplaat in een snijplank

Kijk eens rond in je keuken, de spoelbak en kookplaat heb je niet voortdurend nodig toch? Er zijn handige snijplanken van hout of veiligheidsglas die over de spoelbak, keramische kookplaat en inductie kookplaat passen. Je wisselt ze eenvoudig weer om naar de echte functie.

 

Foto: Nobilia keuken – open wandrek en ophangrek voor keukengerei en tablethouder ineen

10 – Opgeruimd staat netjes… en leeg!

Ruimte op het aanrecht kun je ook zelf maken, door op te ruimen…. Hou het werkblad overzichtelijk en ruim. Plaats de bakjes en pannen die je gebruikt hebt bij de voorbereidingen alvast in de vaatwasser; weg is weg. In de hoogte kun je ook extra ruimte maken. Tegen de keuken achterwand kun je rekjes, haakjes en wandplanken plaatsen waardoor allerlei keukenhulpjes en verse kruiden niet meer op het werkblad hoeven te staan. Keukenapparatuur die je niet dagelijks gebruikt kun je opbergen in één van de keukenkastjes.

Zelf je keuken ontwerpen?!

Wil je alvast zelf aan de slag? Bekijk met de online keukenplanner wat er allemaal mogelijk is bij het keuken ontwerpen. Zo heb je al een goede en zeker leuke voorbereiding voor je bezoek aan de keuken showroom. Je gaat in ieder geval voor volop aanrechtruimte!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Angela van den Heuvel

Lees de ervaring van: Familie Duijn

Lees de ervaring van: Dhr. Broekhoven

Lees de ervaring van: A.E.T. Bekker

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.