Ergonomie in de keuken – plezierig kokkerellen!

ADVIES
8 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Ergonomie is de vakterm waarmee efficiënt gebruik en comfortabel bewegen gecombineerd worden. Bij mij als keukencoach, gaat het natuurlijk om de gebruiksvriendelijkheid van de keukenopstelling en inrichting. Een ergonomische ingedeelde keuken is afgestemd op de lengte van de gebruiker en een slimme inrichting voorkomt dat je onnodig veel meters maakt. Dat is ook veiliger.

Bij het keuken ontwerp wil ik o.a. van de klant weten hoe lang de toekomstige gebruiker(s) zijn en of ze links- of rechtshandig zijn. Ben je op zoek naar een keuken die perfect bij jou en je budget past? Maak nu een afspraak met een ervaren keukencoach van I-KOOK!

Ergonomie in 4 keuken vormen: U-keuken, kookeiland keuken, rechte keuken en L-keuken/hoekkeuken

De 5 zones in de keukendriehoek

In de keuken heb je de 5 keukenzones: voorraad, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken. Bij de inrichting streef ik ernaar de koelkast, spoelbak en de kookplaat dicht bij elkaar te plaatsen om binnen deze werkdriehoek, het lopen te beperken.

Keukenzones in de standaard keuken

Standaardkeukens zijn ingedeeld voor rechtshandig gebruik. Bij de indeling krijgen de 5 keukenzones doorgaans een plekje van links-naar-rechts:

 • Voorraad (+ koelkast)
 • Opbergruimte
 • Spoelen (spoelbak en vaatwasser en afval
 • Voorbereiden
 • Koken (kookplaat, afzuigkap, oven)

Keukenzones voor linkshandigen

Zo’n 2 miljoen Nederlanders zijn linkshandig. Een standaard keuken kan daarbij net even wat minder handig zijn. Als degene die het meest kookt linkshandig is, kan ik daar eenvoudig rekening mee houden in het keukenontwerp.

De volgorde van de 5 keukenzones in een linkshandige keuken is omgekeerd.

 • Koken (kookplaat, afzuigkap, oven)
 • Voorbereiden
 • Spoelen (spoelbak, vaatwasser en afval)
 • Opbergruimte
 • Voorraad (+ koelkast)

En natuurlijk kan in een linkshandig keukenontwerp de koelkast beter naar rechts opendraaien.

Ergonomie in de keuken: Ideale hoogte en diepte van het werkblad van de gebruiker in een witte moderne keuken
Foto: Ideale hoogte en diepte van het werkblad van de gebruiker in een witte moderne keuken

De ideale hoogte van het werkblad

Aan de hand van de lichaamslengte kiezen we de bijpassende hoogte van het werkblad:

 • 90cm – lengte tot 170cm
 • 95cm – lengte tussen 170 en 195cm

Er is een trucje om te bepalen wat een prettige werkblad hoogte is. Steek je polsen vooruit boven het aanrechtblad met je ellebogen in een hoek van 90 graden. De ideale afstand van het werkblad tot je onderarmen is zo’n 12cm.

Werkblad diepte

Lange mensen hebben vaak langere armen. Dit kan benut worden in het keukenontwerp. Een dieper werkblad is dan zeker praktisch. De werkbladen zijn standaard 60cm diep. Een dieper keukenblad (65cm of 70cm) geeft ruimte voor veelgebruikte losse apparaten zoals een waterkoker, terwijl je dan toch de reguliere werkruimte beschikbaar houdt. Bij een dieper werkblad heb je minder risico je hoofd te stoten tegen een bovenkastje.

Spoelbak hoogte

Net als voor het werkblad geldt voor de spoelbak een ideale hoogte van zo’n 10-15cm onder de elleboog. Je kunt dan zonder je rug te buigen de bodem van de spoelbak aanraken. Dat is veel minder vermoeiend.

Optimale keuken ergonomie met 4 onderkast hoogten en 4 plint hoogten in de Nobilia keuken
Foto: Optimale keuken ergonomie met 4 onderkast hoogten en 4 plint hoogten in de Nobilia keuken

Perfecte onderkast hoogte in de keuken

Stem de keuken onderkast hoogte af op de individuele wensen van de gebruiker!

Het is fijn en prettig werken voor de kok in een keuken waar de onderkast hoogte goed afgesteld is op de juiste lengte. Keuken ergonomie voor kleine mensen tot lange mensen en minder valide mensen. Om de perfecte hoogte te creëren, bieden de I-KOOK keukens van bijvoorbeeld Nobilia 4 onderkast hoogten:

 • ‘Mini’ – keuken onderkast hoogte 57,6cm
 • ‘Standaard’ – keuken onderkast hoogte 72cm
 • ‘XL’ – keuken onderkast hoogte 79,2cm
 • ‘Maxi’ – keuken onderkast hoogte 86,4cm

Door de keuze uit verschillende onderkast hoogten, plint hoogten en werkblad hoogten maakt het werkhoogten mogelijk van 66,2cm tot wel 110,2cm.

Eén van de grootste ergernissen in de keuken is een tekort aan bergruimte. De XL keuken onderkasten hebben 10% meer opbergruimte en de maxi kasten zelfs 20%. Maximaliseer de opbergruimte door een optimale onderkast- en plint hoogte combi te maken.

Verdiepte plint

Door de plint iets verder onder de kastjes te plaatsen, ontstaat er onder de keukenkastjes ruimte voor de voeten. Je kunt dan dichter bij het werkblad komen en goed recht op staan. Een eenvoudige ergonomische oplossing en het lijkt net of de onderkasten zwevend zijn opgehangen.

Ergonomie in de keuken met oven op hoogte in de RVS look industriële hoekkeuken
Foto: Oven op hoogte in de RVS look industriële hoekkeuken

Positie van de inbouwapparaten

Hoogte van de koelkast

Een koelkast is goed overzichtelijk op ooghoogte. Dit is meestal eenvoudig te realiseren.

Hoogte voor magnetron en oven

Een oven en magnetron wil je liever niet te laag en niet te hoog plaatsen. Je wilt in de schalen kunnen kijken en de hete schotels veilig uitnemen. Tillen boven ellebooghoogte is gevaarlijker. Afhankelijk van je eigen lengte zal een veilige hoogte uitkomen tussen 100cm en 140cm.

Multifunctionele oven & inductie kookplaat hoogte in zwarte keuken
Foto: Multifunctionele oven & inductie kookplaat hoogte in zwarte keuken

Hoogte van de kookplaat

Doorgaans wordt de kookplaat op het keukenblad geplaatst. Voor wat kleinere koks kan gekozen worden om het werkblad ter hoogte van de kookplaat 10 tot 15 cm lager uit te voeren, zodat je ook goed in de hoge pannen achteraan kunt kijken. Reserveer als het even kan ook 30cm werkblad aan weerskanten naast de kookplaat om de pannen gemakkelijk naast de kookplaat te kunnen zetten.

Bij een inbouw inductiekookplaat staan de pannen direct op gelijke hoogte met het werkblad. Bij gebruik van een inbouw gaskookplaat met pannendragers of pitt-cooking op het werkblad komen de pannen enkele centimeters boven het keukenblad. Voor kleinere mensen iets om rekening mee te houden.

Naast de keuken ergonomie gaat het bij een keuken ook om het uiterlijk. Door verschillende hoogtes in het aanrechtblad kan een onrustig plaatje ontstaan. De keuken oogt dan misschien wat voller en kleiner. Tenzij je een gezellig zitje in de keuken creëert zoals op bovenstaande zwarte keuken inspiratie foto.

Ergonomie in de keuken: AEG vaatwasser met comfortlift voor in- en uitruimen op hoogte
Foto: AEG vaatwasser met comfortlift – vaatwasser in- en uitruimen op hoogte

Hoogte van de vaatwasser

Ergonomisch beschouwd zou een vaatwasser zo’n 25 tot 30 cm boven de vloer geplaatst moeten worden. Je hoeft dan niet te bukken bij het in- en uitruimen. Zeker doen, wanneer de keuken ruim genoeg is. Er zijn inmiddels vaatwassers met een lift die het onderrek zo’n 30 cm voor je optilt. Deze machines kunnen gewoon onder het werkblad geplaatst worden.

Praktische keukenlade indeling van een kruiden- & besteklade
Foto: Praktische keukenlade indeling van een kruiden- & besteklade

Ergonomische opbergruimte

Er zijn handige hulpmiddelen om de inrichting van keukenkasten en -laden gebruiksvriendelijk te organiseren. Met systemen als apothekerskasten, ladekasten, carrouselkasten en Le Mans kasten wordt de opbergruimte in de keuken gemakkelijk bereikbaar en overzichtelijk.

Ladekast

Altijd handig laden, maar grotere laden kunnen rommelig worden. Met een mooi opbergsysteem kies je zelf de perfecte keukenlade indeling. In moderne ontwerpen kun je meerdere laden achter een enkel front verstoppen, wat een rustigere aanblik geeft. We monteren dan een ‘meenemer’ voor de meest gebruikte binnenladen.

Houten keukenlade bak met binnenlade meenemer
Foto: Houten keukenlade bak met binnenlade meenemer

Apothekerskast

Verscholen achter een enkel keukenfront wordt de complete inhoud van de kast overzichtelijk met een apothekerskast. Het bijzondere van de apothekerskast is dat deze tot op ooghoogte gebruikt kan worden. De afstand tussen de mandjes of plateaus is doorgaans vrij instelbaar volgens de wensen van de gebruiker.

Ergonomische apothekerskast inrichting
Foto: Ergonomische apothekerskast inrichting

Carrouselkast

Een carrouselkast in de hoek onder het werkblad maakt ook het minst bereikbare stukje in de keuken toegankelijk. De draaiplateaus draaien rond, waardoor je alle pannen en schalen vooraan kunt oppakken.

Le Mans hoekkast

Een Le Mans hoekkast wordt ook wel pindakast genoemd. Dit is de overtreffende trap van een carrouselkast. De draaiende plateaus komen tot in de verste hoek van de kast. Bij het openen van de kastdeur komen de draaiplateaus naar buiten en zwenken vervolgens opzij – extra comfortabel!

Ergonomie in de keuken met een Le Mans hoekkast van Häcker keukens
Foto: Le Mans onderhoekkast – Häcker keukens

Jouw eigen ergonomische keukenindeling; benieuwd hoe die eruit ziet?

Je nieuwe keuken wordt ook zo praktisch ingedeeld met handige kasten en apparatuur op hoogte! Een keukencoach van I-KOOK maakt iedere keuken op maat!

Een keukencoach heeft vele mogelijkheden om je keuken ergonomisch in te richten, ook voor mensen die wat minder beweeglijk zijn. Wat is handig voor jou in de keuken? Bespreek al je wensen met een deskundige keukencoach van I-KOOK, die voor jou, binnen je budget, je ideale droomkeuken ontwerpt. Bekijk de prachtige keukens in alle populaire stijlen in een I-KOOK winkel in je buurt. In de I-KOOK reviews beschrijven klanten de slimme indeling van hun ergonomische keuken.

Een afspraak met een ervaren I-KOOK keukencoach is zo gemaakt!

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.