Afspraak aanvragen:

Maak vrijblijvend een afspraak zodat wij voldoende tijd voor je kunnen reserveren.
Vul je gegevens in en we bellen je om de afspraak in te plannen.
  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afzuiging in de keuken– Wat zijn de opties?

Nieuwe ontwikkelingen in keuken afzuiging

Steeds meer woningen hebben een open keuken. Bij een open keuken is de look en de hoeveelheid lawaai die de afzuigkap maakt hartstikke belangrijk. Wanneer je denkt aan een kookeiland, midden in de keuken, wil je het uitzicht niet blokkeren en geen lelijke koof over het plafond voor de afvoerslang.

Hierbij een overzicht van de laatste trends van afzuigkappen en afzuiging.

Foto: Elica wandafzuigkap Pro Europa, L‘Essenza & Top – Elica eilandschouwkap Reef Island

De afzuigkap als blikvanger

Vroeger zat een afzuigkap verborgen onder een hangkast boven het fornuis. Later werd de afzuigkap juist een blikvanger in de keuken. Een design afzuigkap is vaak ook een mooie lamp. Er zijn veel verschillende modellen te koop. Kijk eens naar wandschouwkappen en eilandschouwkappen, door gebruik van glas lijken ze minder groot en passen ze eerder dan verwacht.

Foto: Pelgrim plafondunit afzuigkap ISW960WIT

Plafond- en inbouw afzuigkappen

Kookeilanden zijn super gezellig, maar de afzuigkap mag daarbij het zicht niet blokkeren en je wilt ook je hoofd niet stoten aan de rand.

Wanneer je op een kookeiland met gas of elektrisch kookt, kun je een plafondunit of inbouwunit plaatsen. Deze kunnen haast onzichtbaar ingebouwd worden. Bij de nieuwste inductiekookplaten werken de bijpassende modellen plafondunits samen. Je hoeft de ventilator niet zelf harder of zachter te zetten.

Foto: Plafondunit Siemens iQ700 studioLine LR29CQS25

De iQ700 Siemens plafondunit (LR29CQS25) kan zelfs met een spraakassistent of Home Connect App op je smartphone bediend worden.

De inbouw van een plafondunit of inbouwunit vraagt veel voorbereiding. De hoogte tot de kookplaat, de sterkte van het plafond en de afvoer van de damp zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Dit soort dingen kan de monteur niet allemaal regelen bij plaatsing van de keuken. Het moet al vooraf gebeuren.

Foto: Elica afzuiging met downdraft – Andante wit

Afzuiging door downdraft

De volgende trend is het bijna onzichtbare afzuigsysteem. Dit kan met de downdraft systemen die alleen tijdens het koken uit het werkblad komen en daarna weer verdwijnen. Dit zijn dure systemen vooral bedoeld voor een kookeiland.

  • Werkt ook bij koken op gas.
  • Er is een dieper keukenblad nodig.
  • Wanneer de afzuiger omhoog staat, is deze meteen ook spatscherm voor de gasten van de chef kok.

Foto: Siemens inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging (EX877LX33E)

In de kookplaat geïntegreerde afzuiging

De meest populaire trend is de inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. De afzuiging wordt door sommige modellen automatisch geregeld.

Fabrikant Bora (met modellen Basic, Classic en Professional) noemt dit kookveldafzuiging.

Een kookplaat met kookveldafzuiging neemt minder plaats in dan een downdraft systeem dat achter de kookplaat geplaatst wordt. Bekijk vooraf hoe het vetfilter schoongemaakt kan worden.

De afvoer voor de kookplaat met geïntegreerde afzuiging wordt onder het keukenblad geplaatst. Hiervoor is ruimte nodig in de onderkast.

Foto: Bora Pure inductiekookplaat met kookveldafzuiging

Afzuiging door recirculatie

Wanneer je geen afvoer naar buiten kunt maken, kun je voor afzuiging met recirculatie kiezen. Daarbij worden vet en geuren gefilterd.

De twee meest gebruikte systemen zijn het koolstoffilter en het plasmafilter. De koolstoffilters moeten 1 tot 2 keer per jaar vervangen worden. Bij het duurdere plasmafilter verbranden de kookdampen elektrisch. Een plasmafilter gaat tot 15 jaar mee.

Recirculatie is een veelgebruikte oplossing in appartementen. Je mag daar (meestal) geen gat in de buitenmuur maken voor luchtafvoer. Ook is aansluiting van een gemotoriseerd afzuigsysteem op de ventilatieschacht niet toegestaan.

Koken op inductie heeft minder afzuiging nodig

Koken op inductie geeft alleen damp uit de pannen. Dit is veel minder dan de rookgassen bij de verbranding van (aard)gas, want daarbij ontstaat ook CO2 en vooral heel veel waterdamp. Die wil je zo snel mogelijk het huis uit hebben. Bij koken op gas is een afzuiging met recirculatie geen goed idee.

Het vermogen en lawaai van de afzuiging

Ventilatoren zuigen de kookluchten aan en duwen het naar buiten of door het recirculatiefilter. Een hogere capaciteit wordt meestal verkregen door het gebruik van sterkere ventilatoren. Het lawaai van ventilatoren kan in een open keuken irritant zijn. Een goed ontwerp afzuiging is een combinatie van een hoge capaciteit zonder al te veel herrie.

Welke afzuiging kies je in jouw nieuwe keuken?

Er zijn nogal wat mogelijkheden voor afzuigkappen en afzuiging in de keuken. Je kunt ze bekijken in de I-KOOK showroom. De keukencoach helpt je graag voor de beste oplossing bij jou.

Artikel geschreven door

Matthijs Visser

I-KOOK Zaandam

Gemiddelde klantervaringscore

...deze keukens zijn pas opgeleverd!

M. El Haddouchi Den Haag

"Binnen 4 weken is de keuken besteld en opgeleverd!"

Ebru Umar Den Haag
NIEUW!

"Heerlijk toch als je alles gewoon netjes meekrijgt en er rustig over na mag denken."

{{{"type":"anchor", "ring":"0", "page":"0"}}}