Afzuiging in de keuken– Wat zijn de opties?

APPARATUUR
6 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Fabienne en Jethro

Lees de ervaring van: Tim de Jong

Lees de ervaring van: Jean Knarren

Lees de ervaring van: Mevrouw van Hees

De afzuiging in je keuken moet je goed regelen om kookgeuren in het hele huis te voorkomen. Welke soorten keuken afzuiging zijn er en welke afzuigkappen zijn populair op dit moment? Je leest het allemaal in dit blog!

Waar moet je allemaal aan denken bij de afzuiging van je keuken? Vraagt het een ervaren keukencoach van I-KOOK! Deze keukenspecialist denkt graag met je mee, passend bij jouw kookstijl.

Witte & RVS design wandafzuigkap Indesit in een groene en blauwe keuken
Foto: Witte & RVS design wandafzuigkap in een groene en blauwe keuken

Nieuwe ontwikkelingen in keuken afzuiging

Meer en meer woningen hebben een open keuken. Bij een open keuken zijn de uitstraling, de ontsnappende geurtjes en de hoeveelheid lawaai die de afzuigkap maakt erg belangrijk.

Bij een kookeiland wil je niet iedere keer tegen een forse afzuigkap of een lelijk weggewerkte afvoerslang langs het plafond aankijken. Ook bij een kookeiland kan de keuken afzuiging op een prachtige manier geregeld worden.

Als keukencoach van I-KOOK heb ik een handig overzicht voor je gemaakt met de laatste trends in afzuigkappen en keuken afzuiging.

De afzuigkap als blikvanger

Vroeger zat een afzuigkap verborgen onder een bovenkast boven het fornuis. Nu kan de afzuigkap een blikvanger in de keuken zijn. De design afzuigkap is hip & happening!

Een design afzuigkap is vaak ook een mooie lamp en het lijkt soms alsof er geen afzuigkap hangt. Er is keuze uit vele verschillende afzuigkap modellen. Kijk eens naar prachtige platte wandschouwkappen en futuristische eiland afzuigkappen. Door gebruik te maken van glas lijken ze minder groot en passen ze eerder dan je verwacht.

Pelgrim plafondunit – plafond afzuigkap
Foto: Pelgrim plafondunit – plafond afzuigkap

Plafond- en inbouw afzuigkappen

Koken voor een raam of op een kookeiland is super gezellig. Wil je geen afzuigkap waar je tegenaan kijkt of je hoofd aan stoot? Vrijwel onzichtbare plafond- en inbouw afzuigkappen zorgen voor een goede keuken afzuiging zonder obstakels.

Wanneer je op een kookeiland met inductie kookt, kun je een plafondunit of inbouwunit plaatsen. Deze keuken afzuiging systemen doen onopvallend hun werk. De nieuwste inductie kookplaten werken samen met bijpassende plafondunits en afzuigkappen waardoor je niet zelf de ventilator harder of zachter hoeft te zetten.

Inbouw afzuigkap / inbouwunit in schouw boven inductie fornuis
Foto: Inbouw afzuigkap / inbouwunit in schouw boven inductie fornuis

De inbouw van een plafondunit of inbouwunit vraagt een goede voorbereiding. De hoogte tot de kookplaat, de sterkte van het plafond en de afvoer van de damp door een pijp zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Deze aanpassingen moeten voorafgaand aan de plaatsing van de keuken gebeuren.

Inductiekookplaat met afzuiging in een moderne keuken
Foto: Inductiekookplaat met afzuiging in een moderne keuken

In de kookplaat geïntegreerde afzuiging

De inductiekookplaat met afzuiging is helemaal hot en een zeer populaire manier van keuken afzuiging. De afzuiging in de kookplaat wordt in sommige modellen automatisch geregeld.

Een kookplaat met kookveldafzuiging neemt minder diepte in dan een downdraft systeem dat achter de kookplaat geplaatst wordt. Bekijk vooraf hoe je het vetfilter kunt schoonmaken.

BORA inductie kookplaat met afzuiging in een industriële keuken
Foto: BORA inductie kookplaat met afzuiging in een industriële keuken

De eerste en meest bekende inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging is de BORA kookplaat. Het grote voordeel van deze kookplaten met afzuiging is dat ze al snel passen in de keukenopstelling en een aanwinst zijn in iedere keukenstijl. De afvoer voor de kookplaat met afzuiging wordt onder het keukenblad geplaatst. Hiervoor is (beperkte) ruimte nodig in de onderkast.

Elica downdraft afzuiging, Andante wit
Foto: Elica afzuiging met downdraft – Andante wit

Keuken afzuiging door downdraft

Ook bijna onzichtbaar is downdraft afzuiging. De downdraft afzuigkap komt tijdens het koken uit het werkblad en verdwijnt daarna weer. Aan deze fraaie manier van keuken afzuiging hangt een flink prijskaartje en is vooral bedoeld voor een kookeiland.

Downdraft afzuiging werkt perfect bij koken op inductie. Je hebt een dieper keukenblad nodig, meestal heeft het kookeiland al een breder werkblad om gezellig aan te kunnen zitten. Wanneer de afzuigkap omhoog staat, is deze meteen ook een spatscherm voor de gasten van de chef.

 

Recirculatie afzuigkap Pelgrim antraciet grijs
Foto: Recirculatie afzuigkap antraciet grijs

Afzuiging door recirculatie

Wanneer je geen afvoer naar buiten kunt of wilt maken, kun je kiezen voor afzuiging met recirculatie. Bij een recirculatie afzuigkap worden vet en geuren gefilterd in de kap.

De twee meest gebruikte keuken afzuiging systemen zijn het koolstoffilter en het plasmafilter. De koolstoffilters moeten 1 tot 2 keer per jaar vervangen worden. Bij het duurdere plasmafilter verbranden de kookdampen elektrisch. Een plasmafilter gaat tot wel 10-15 jaar mee.

Recirculatie afzuiging is een veelgebruikte oplossing in appartementen. Je mag in een flatgebouw (meestal) geen opening maken in de buitenmuur voor luchtafvoer. Ook is aansluiting van een gemotoriseerd afzuigsysteem op de ventilatieschacht niet toegestaan.

Recirculatie afzuiging helpt je bij het verlagen van je stookkosten! De warme lucht blijft binnen in je huis.

Het vermogen en lawaai van de afzuiging

Ventilatoren zuigen de kookluchten aan en duwen ze naar buiten of door het recirculatiefilter. Een hogere capaciteit wordt meestal verkregen door het gebruik van sterkere ventilatoren.

Afzuigkap lawaai van de ventilatoren kan in een open keuken irritant zijn. Een goed afzuiging ontwerp is een combinatie van een hoge capaciteit zonder al te veel herrie.

Koken op inductie heeft minder afzuiging nodig

Mocht je een extra reden willen hebben om af te stappen van het koken op gas: koken op inductie geeft alleen damp uit de pannen. Dit is veel minder dan de rookgassen bij de verbranding van (aard)gas.

Bij het verbranden van gas ontstaat ook CO2 en vooral heel veel waterdamp. Die wil je zo snel mogelijk het huis uit hebben. Bij koken op gas regel je de afzuiging liever niet met recirculatie.

Inbouw afzuigkap boven inductie kookplaat
Foto: Inbouw afzuigkap boven inductie kookplaat

Welke afzuiging is perfect in jouw keuken?

Je kunt niet zonder goede afzuiging in de keuken! Maar welke afzuigkap of soort afzuiging zou jij kiezen voor jouw droomkeuken? Een ervaren keukencoach van I-KOOK gaat je helpen!

Samen met een keukencoach bekijk je welke afzuigkap of soort keuken afzuiging het beste aansluit bij de vorm én stijl van je droomkeuken, en je budget natuurlijk. Kom de mooie design afzuigkappen en inductie kookplaten met afzuiging bekijken in de I-KOOK winkel in je buurt. Lees alvast de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten over hun afzuigkap.

Maak direct een adviesafspraak met een I-KOOK keukencoach!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Fabienne en Jethro

Lees de ervaring van: Tim de Jong

Lees de ervaring van: Jean Knarren

Lees de ervaring van: Mevrouw van Hees

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.