Je afzuigkap schoonmaken start hier!

KEUKENS
5 min leestijd

Ben je gek op koken, maar niet op je afzuigkap schoonmaken? Ik laat je zien hoe je afzuigkap reinigen perfect gaat lukken.

Je afzuigkap is één grote vettige bedoening. Maak jij de filters om de 1-2 maanden schoon en krijgt de binnenkant regelmatig een beurt? Dit moet je wel doen om brand te voorkomen en je afzuigkap optimaal te laten afzuigen. Het komt helemaal voor de bakker met de schoonmaaktips afzuigkap in dit blog en… je afzuigkap ziet er weer uit als nieuw!

Een keukencoach van I-KOOK stelt de ideale keuken voor je samen, met de afzuigkap die helemaal past in jouw favoriete keukenstijl! Ook voor een goed afzuigkap reinigen advies ben je bij een keukencoach aan het juiste adres.

Ontdek stap voor stap de schoonmaaktips afzuigkap!

Afzuigkap filter schoonmaken: voor en na de schoonmaak, Shutterstock
Foto: Afzuigkap filter schoonmaken: voor en na de schoonmaak

1 – Je afzuigkap filter schoonmaken, doe je zo!

Omdat het filter aan de onderkant van de kap hangt zie je het niet gelijk, maar smerig is ie wel. Bij de afzuigkap schoonmaken is het reinigen van het filter reuze belangrijk. Je wil niet dat al het vet een brand veroorzaakt. Als de afzuigkap harder moet werken, gaat ook je energierekening omhoog. Dat is toch zonde!

Wat een verschil zie je op bovenstaande foto tussen een vies en een blinkend schoon filter! Ook de filters van jouw afzuigkap reinigen? Het gaat lukken! Ik geef je graag schoonmaaktips afzuigkap om je filters op een goede manier te poetsen.

Filter reinigen in de afwasmachine

Simpeler je filters van je afzuigkap schoonmaken kan niet: leg je RVS afzuigkap filter in de vaatwasser (schone kant boven) en het snelle programma is meestal voldoende. Vergeet je afwasblokje of capsule niet! Haal de laatste druppels water weg met een theedoek en plaats het filter terug in de kap. 

Wist je dat je afzuigkap filters van metaal en aluminium niet in de vaatwasser moet stoppen? Ze krijgen anders allemaal witte vlekken. Stoffen filters zijn trouwens niet schoon te maken. Daar moet je om de 2 maanden een nieuw filter voor gebruiken.

Schoonmaaktips afzuigkap: Als je de filters weghaalt uit de kap, onthoud hoe je dat deed. Wel zo handig als je ze weer op hun plekje terug wil zetten.

Filter schoonmaken met een ontvetter

Je filter moet wel heel erg aangekoekt zijn, wil je het niet kunnen schoonmaken met een afzuigkapfilter ontvetter!

Klik de filters los en spray ze met deze speciale ontvetter voor afzuigkap reinigen. Lees op het etiket hoe lang de ontvetter moet intrekken. Na zo’n 10 a 20 minuten zal de reiniger zijn werk gedaan hebben en kun je de filters met heet water afwassen in de spoelbak. Droge doek erover en ze kunnen terug in de kap geplaatst worden.

Schoonmaaktips afzuigkap: Kijk uit voor bijtende schoonmaakproducten (als soda, chloor) die je filter kunnen beschadigen. Heet water met afwasmiddel is geen probleem.

De afzuigkap schoonmaken, Shutterstock
Foto: De afzuigkap schoonmaken

2 – Met gemak binnenin de afzuigkap schoonmaken

Vuiligheid kan tijdens het schoonmaken van binnen naar buiten sijpelen. Daarom begin je eerst met de binnenkant van de afzuigkap reinigen.

Vet binnenin de kap kan voor brand zorgen. Door de aangekoekte viezigheid werkt ook de kap minder efficiënt. Met een afzuigkap ontvetter gaat dit werk je prima af. Spuit niet op de motor en trek voor de veiligheid de stekker eruit! Voordat je aan de slag gaat, lees de adviezen in de gebruiksaanwijzing van de afzuigkap.

MEER KEUKEN SCHOONMAKEN TIPS:

3 – Blinkend schoon de buitenkant van de afzuigkap reinigen

De afzuigkap van nu mag gezien worden en dan moet de kap ook wel schitteren van ‘schoonheid’!

Of je nu een RVS afzuigkap hebt al dan niet met glas, kunststof of hout, alle afzuigkappen kun je het beste schoonmaken met een zacht schoonmaakmiddel dat o.a. geen zuur, soda of ammoniak bevat. Lees eerst de schoonmaaktips afzuigkap voordat je gaat poetsen. Met een schoonmaakmiddel speciaal voor RVS voorkom je vervelende vlekken en roest op je afzuigkap. Gebruik nooit schuursponsjes of andere schurende producten. Doe een beetje olijfolie of maisolie op een stuk keukenrol en wrijf de kap voorzichtig in met de vleug mee. De afzuigkap glimt je tegemoet en vet en ander viezigheid veeg je er later zo vanaf!

De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken, Shutterstock
Foto: De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Je afzuigkap schoonmaken, met welke vraag zit jij?

Stel je vraag gerust aan een keukencoach van I-KOOK! Bij I-KOOK ben je aan het goede adres voor betrouwbaar keuken advies en schoonmaaktips afzuigkap. Een keukencoach helpt je graag bij het samenstellen van je droomkeuken, altijd binnen je budget en zonder verrassingen. Ik zou ook zeker de reviews lezen van onze eerdere klanten.

Zit je met een keukenvraag, stel hem aan een keukencoach. Maak HIER een afspraak met een I-KOOK keukencoach in je buurt!

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.