Afspraak aanvragen:

Maak vrijblijvend een afspraak zodat wij voldoende tijd voor je kunnen reserveren.
Vul je gegevens in en we bellen je om de afspraak in te plannen.
  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een stille afzuigkap in jouw keuken

Bij het koken is het prettig dat de bakluchten zo snel mogelijk het huis verlaten. We gaan op zoek naar een stille afzuigkap.

Open raam of afzuigkap?

Reukafvoer door het open keukenraam lijkt de eenvoudigste oplossing om kookluchtjes de keuken uit te krijgen. Het lukt helaas lang niet altijd……

Het gewenst vermogen van een afzuigkap

Een afzuigkap is soms een pronkstuk in de keuken. Vergeet echter niet de belangrijkste functie: Het afvoeren van de kookgeurtjes. De afzuigcapaciteit wordt vermeld in kubieke meter (m3) per uur. Helaas is er ook een nadeel, het geluid dat erbij gemaakt wordt. Het geluid vind je terug als het aantal decibel (dB).

De capaciteit van je afzuiging stem je af op de inhoud van de keukenruimte. Ga er vanuit dat je de inhoud van de keuken 6 tot 12 keer per uur wilt doorluchten. Neem voor de benodigde capaciteit 12 keer de inhoud van de keukenruimte. Vermenigvuldig die vervolgens met 1,3 (130%) om eventuele weerstand in de afvoer naar buiten te compenseren.

Geen luchtafvoer zonder luchtaanvoer

Stille afzuigkap en keuken afzuiging: Luchtstroom van de afzuigkap - Indesit wandafzuigkap
Foto: Luchtstroom van de afzuigkap – Indesit wandafzuigkap

Wanneer de keuken ‘dicht’ is, kan er geen nieuwe lucht binnenstromen. Dat maakt het moeilijk de stank af te zuigen. De motor zal harder moeten werken en daardoor meer lawaai maken. Liefst heb je net iets minder instroom van verse lucht dan dat de afzuigkap kan afvoeren. Je houdt dan een lichte onderdruk waarmee de reuk niet verder het huis in zal trekken. Als het even kan, zorg dan voor aanvoer van buitenlucht. Immers als de lucht vanuit de woning komt, verlies je ook veel warmte.

Gestroomlijnd luchtafvoerkanaal

Stille afzuigkap en keuken afzuiging: Whirlpool afzuigkappen – plafond afzuigkap als eiland afzuigkap, wandschouw afzuigkap + inbouw afzuigkap
Foto: Whirlpool afzuigkappen – plafond afzuigkap als eiland afzuigkap, wandschouw afzuigkap + inbouw afzuigkap

De uitvoer van de afgezogen lucht kan worden gehinderd door obstakels en bochten in het afvoerkanaal. Om het afvoerkanaal te optimaliseren gebruik je liefst gladde buizen van een diameter gelijk aan de afvoerbuis van de afzuigkap. Er zijn slimme Compair Flow bochten van ‘Naber’ waarbij het verlies in bochten op indrukwekkende wijze wordt beperkt. Probeer het gebruik van de bekende geribbelde flexibele slangen te voorkomen.

Door hogere weerstand moet de motor harder werken en gaat die meer lawaai maken, meestal zonder veel succes.

Hinder in de afvoerbuizen kan veroorzaakt worden door te lange buizen, te veel bochten, of een te kleine diameter.

Afzuiging met externe motor

Stille afzuigkap en keuken afzuiging: Vrijhangende recirculatie afzuigkap voor kookeiland- Etna Retro afzuigkap RA345GRO
Foto: Vrijhangende recirculatie afzuigkap voor een kookeiland – Etna Retro afzuigkap RA345GRO

Een zeer effectieve oplossing om geluidsoverlast door de afzuiging te beperken is het gebruik van een externe motor. In enkele gevallen ben je daar al ongemerkt op aangesloten. Bijvoorbeeld in een appartementencomplex of nieuwbouwwoning met een mechanisch ventilatiesysteem waarop alleen een motorloze wasemkap mag worden aangesloten. Je hebt dan vrijwel geen geluid van de afzuiging.

Betwijfel je het effect van het ventilatiesysteem, dan is een afzuigkap met recirculatie mogelijk. Vrijwel alle modellen hebben een recirculatie mogelijkheid samen met een koolstof of plasmafilter. De afgezogen kooklucht wordt na filtering, weer in de ruimte teruggeleid.

Eventueel kun je een afzuigsysteem gebruiken met een op afstand geplaatste motor. De motorunit wordt dan onder het dak of in de muur geplaatst. Om het geluid nog verder te dimmen kan vlak bij de motor in de afvoerbuis een geluidsdemper worden geplaatst waarmee het motorgeluid wordt verminderd.

Kookplaat met afzuiging

Stille afzuigkap en keuken afzuiging: Pelgrim inductiekookplaat met afzuiging - IKR2083RVS Hood in Hob
Foto: Pelgrim inductiekookplaat met afzuiging – IKR2083RVS Hood in Hob

Bij de populaire inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging is de benodigde capaciteit flink lager dan bij traditionele afzuigkappen. Ten eerste omdat er bij het koken op inductie veel minder waterdamp vrij komt dan bij het koken op gas en ten tweede doordat de luchtjes al vanaf korte afstand worden weggezogen.

Hoe kom ik aan een stille afzuigkap met de juiste afzuigcapaciteit?

Bespreek je wensen samen met de keukencoach. Die heeft altijd een goede oplossing voor jouw nieuwe keuken.

Artikel geschreven door

Rachid Haddouch

I-KOOK Amsterdam – Villa Arena

Gemiddelde klantervaringscore

André Steenvoorden

I-KOOK Capelle aan den IJssel

Gemiddelde klantervaringscore

...deze keukens zijn pas opgeleverd!

Ronald Wentink Nieuwerkerk aan den IJssel

"Specialist"

Joost & Marinte Rotterdam

"Er zitten binnenlades in een hoge kast wat erg praktisch is en waardoor er lekker veel in kan."

{{{"type":"anchor", "ring":"0", "page":"0"}}}