Een stille afzuigkap in jouw keuken

APPARATUUR
5 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Bij het koken is het prettig dat de bakluchten zo snel mogelijk het huis verlaten. Je gaat op zoek naar een stille afzuigkap.

Open raam of afzuigkap?

Reukafvoer door het open keukenraam lijkt de eenvoudigste oplossing om kookluchtjes de keuken uit te krijgen. Het lukt helaas lang niet altijd……

Design wandafzuigkap zwart in een industriële keuken
Foto: Design wandafzuigkap zwart in een industriële keuken

Het gewenst vermogen van een afzuigkap

De afzuigkap kan een mooie blikvanger in de keuken zijn. Vergeet echter de belangrijkste functie niet: het afvoeren van de kookgeurtjes door het liefst een stille afzuigkap.

De afzuiging keuken capaciteit wordt vermeld in kubieke meter (m3) per uur. Helaas is er ook een nadeel, het geluid dat erbij gemaakt wordt. Hoe ‘stil’ stille afzuigkappen zijn, zie je terug in het aantal decibel (dB) dat de afzuigkap maakt.

De capaciteit van je keuken afzuiging stem je af op de inhoud van de ruimte. Ga er vanuit dat je de inhoud van de keuken 6 tot 12 keer per uur wilt doorluchten. Neem voor de benodigde capaciteit 12 keer de inhoud van de keukenruimte. Vermenigvuldig die vervolgens met 1,3 (130%) om eventuele weerstand in de afvoer naar buiten te compenseren.

Stille afzuigkap 90 cm, – witte design wandafzuigkap Elica in een moderne keuken
Foto: Stille afzuigkap 90 cm – witte design wandafzuigkap in een moderne keuken

Geen luchtafvoer zonder luchtaanvoer

Wanneer de keuken ‘dicht’ is, kan er geen nieuwe lucht binnenstromen. Dat maakt het moeilijk de stank af te zuigen. De motor zal harder moeten werken en daardoor meer lawaai maken. Zo komt er van je stille afzuigkap niet veel terecht.

Liefst heb je net iets minder instroom van verse lucht voor je afzuiging keuken dan dat de afzuigkap kan afvoeren. Je houdt dan een lichte onderdruk waarmee de reuk niet verder het huis in zal trekken. Als het even kan, zorg dan voor aanvoer van buitenlucht. Immers als de lucht vanuit de woning komt, verlies je ook veel warmte. Dat is niet duurzaam én zonde van het geld in deze dure tijd.

Stille afzuigkap en keuken afzuiging: Whirlpool afzuigkappen – plafond afzuigkap als eilandafzuigkap, wandschouw afzuigkap + inbouw afzuigkap
Foto: Whirlpool afzuigkappen – plafond afzuigkap als eilandafzuigkap, wandschouw afzuigkap + inbouw afzuigkap

Gestroomlijnd luchtafvoerkanaal

De uitvoer van de afgezogen lucht kan worden gehinderd door obstakels en bochten in het afvoerkanaal.

Om het afvoerkanaal te optimaliseren gebruik je liefst gladde buizen van een diameter gelijk aan de afvoerbuis van de afzuigkap. Er zijn slimme Compair Flow bochten van ‘Naber’ waarbij het verlies in bochten op indrukwekkende wijze wordt beperkt. Probeer het gebruik van de bekende geribbelde flexibele slangen voor keuken afzuiging te voorkomen.

Door hogere weerstand moet de motor harder werken, meestal zonder veel succes en gaan zelfs stille afzuigkappen meer lawaai maken. Ook een afzuigkap met aangekoekte filters zal meer lawaai maken.

Hinder in de afvoerbuizen kan veroorzaakt worden door te lange buizen, te veel bochten, of een te kleine diameter.

Onderbouw stille afzuigkap 90 cm, Indesit
Foto: Onderbouw stille afzuigkap 90 cm

Afzuiging met externe motor

Een zeer effectieve oplossing om geluidsoverlast door afzuiging te beperken is het gebruik van een externe motor.

In enkele gevallen ben je daar al ongemerkt op aangesloten. Bijvoorbeeld in een appartementencomplex of nieuwbouwwoning met een mechanisch ventilatiesysteem waarop alleen een motorloze wasemkap mag worden aangesloten. De afzuiging van jouw stille afzuigkap maakt dan vrijwel geen geluid.

Betwijfel je het effect van het ventilatiesysteem, dan is een afzuigkap met recirculatie mogelijk. Vrijwel alle modellen hebben een recirculatie mogelijkheid samen met een koolstof of plasmafilter. De afgezogen kooklucht wordt na filtering weer in de ruimte teruggeleid en warmteverlies wordt voorkomen.

Eventueel kun je een afzuigsysteem gebruiken met een op afstand geplaatste motor. De motorunit wordt dan onder het dak of in de muur geplaatst. Om het geluid nog verder te dimmen kan vlakbij de motor in de afvoerbuis een geluidsdemper worden geplaatst waarmee het motorgeluid wordt verminderd.

BORA inductie kookplaat met afzuiging
Foto: BORA inductie kookplaat met kookveldafzuiging

Kookplaat met afzuiging

Bij de geliefde inductie kookplaten met afzuiging is de benodigde capaciteit flink lager dan bij traditionele afzuigkappen.

Ten eerste omdat er bij het koken op inductie veel minder waterdamp vrij komt dan bij het koken op gas. Ten tweede doordat de afzuiging keuken luchtjes al vanaf korte afstand worden weggezogen.

Inbouw afzuigkap 90 cm in landelijke keuken schouw
Foto: Inbouw afzuigkap 90 cm in landelijke keuken schouw

Hoe kom ik aan een stille afzuigkap met de juiste afzuigcapaciteit?

Een keukencoach van I-KOOK heeft de perfecte oplossing voor jouw keuken afzuiging!

Een ervaren keukencoach denkt graag met je mee om de ideale stille afzuigkap met het goede vermogen voor jouw keuken, binnen je budget, te organiseren. Kom stille afzuigkappen 90 cm en in andere maten en modellen bekijken in de I-KOOK winkel. Laat je inspireren door de mooie afzuiging keuken mogelijkheden in populaire keukenstijlen. Lees alvast de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten over hoe zij de afzuiging in hun keuken hebben geregeld.

Maak gelijk een advies afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.