• Home
  • I-KOOK blog
  • Zo verwijder je nare koelkast geurtjes, probeer het zelf!

Zo verwijder je nare koelkast geurtjes, probeer het zelf!

APPARATUUR
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een nare koelkast geur is één van de grootste ergernissen in de keuken. Ik krijg als keukencoach dan ook regelmatig de vraag: Waarom stinkt mijn koelkast? En wat helpt echt tegen vieze koelkast luchtjes? Ik ga je in dit blog laten zien: met de juiste geur opslurper en een regelmatige schoonmaakbeurt bestrijd je gemakkelijk hardnekkige koelkast geurtjes en geniet je volop van een frisse keuken!

Hoe verwijder je een penetrante stank uit je koelkast? Een keukencoach legt je precies uit wat te doen! Vraag het een keukencoach van I-KOOK!

Een nare geur in je koelkast is naast onprettig om te ruiken, niet hygiënisch én kan zelfs slecht zijn voor je koelkast en je gezondheid. Het is de hoogste tijd voor een serieuze aanpak van jouw stinkende koelkast!

Veroorzakers koelkast geur - Bauknecht inbouw koelkast
Foto: Veroorzakers geur koelkast – Bauknecht inbouw koelkast

Waarom stinkt mijn koelkast? Top 5 veroorzakers

1) Bedorven voedsel

Op nummer 1 staat bedorven eten dat over de datum is en een nare lucht in de koelkast veroorzaakt. Gooi al het bedorven voedsel weg, maar let op dat de vieze luchten niet verder verspreiden via de afvalbak in de keuken.

2) Resten voedsel, kruimels of vloeistoffen

Kijk eens goed tussen de koelkast planken en lades, waar gemakkelijk etensrestjes en sappen uit groente of fruit terecht komen. Ruim bij het morsen onmiddellijk op om te voorkomen dat ongewenste geurtjes zich ontwikkelen.

3) Bacteriën en schimmels

Een overvolle koelkast kan te vochtig worden, waardoor ongezonde bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen en een penetrante geur verspreiden.

4) Slechte schoonmaak

Je koelkast schoonmaken is niet het leukste karweitje, maar… regelmatig een goede schoonmaakbeurt met een mild reinigingsmiddel zorgt ervoor dat vieze luchtjes in je koelkast geen kans krijgen.

5) Technisch probleem

Ook een technisch mankement aan de koelkast als een defecte afdichting of een probleem met de afvoer van het condenswater kan een nare koelkast geur geven. Bespreek het met een keukencoach! Wellicht is het tijd voor een nieuwe energiezuinige koelkast waarin jouw voedsel ook nog langer vers blijft.

Heb je jouw koelkast van binnen goed schoongemaakt en gecheckt op rottende producten, maar blijft je koelkast onaangenaam ruiken? Met de volgende eenvoudige geur opslurpers is het neutraliseren van vieze luchtjes in je koelkast een eitje!

Nare koelkast geur verdwijnt met havermout en limoen -Tima Miroschnichenko, Pexels
Foto: Nare koelkast geur verdwijnt met havermout of citroen-limoen

Wat helpt tegen koelkast geurtjes?

Kijk eerst in je keukenkastjes. Misschien heb je al super koelkast geur absorbeerders binnen handbereik thuis.

Een traditionele Oma Weet Raad vieze geurtjes neutralisator is een kommetje met azijn, verdund met water. De sterke azijnlucht verdwijnt vanzelf, zo ook de hardnekkige geur uit je koelkast. Wellicht heb je nog een witte kool in je groentelade liggen? Leg een halve kool hoger in de koelkast op een plank en de penetrante stank zal in de kool trekken. Ken je havermout al als anti-geur oplossing? Om de paar weken een nieuw bakje havermout achterin de koelkast laat geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vieze koelkast geur neutraliseren met Baking Soda - Naturefriend, Pixabay
Foto: Vieze koelkast stank neutraliseren met Baking Soda

Een alom geliefd schoonmaakmiddel is Baking Soda. Het natuurlijke mineraal Baking Soda slurpt de nare luchtjes uit de koelkast gretig op. Zet een schaaltje met Baking Soda vrij in de koelkast en vervang de soda poeder om de maand voor maximale geur absorptie. Zelfs droge koffiedik en gebruikte theezakjes krijgen als geur oplosser een tweede leven op een schoteltje in je koelkast.

Koelkast geurvreters koffie & theezakjes - Lynda Sanchez, Jubair Bin Iqbal, Pexels
Foto: Echte koelkast geurvreters koffie & theezakjes

Een kant en klare oplossing is een koelkast geur ei met natuurlijke actieve kool die je op z’n tijd ververst. Verkrijgbaar bij de A merken in keukenapparatuur is de Zilofresh koelkast geur neutralisator van RVS.

Plastic vershoudbakjes om koelkast geuren te voorkomen - Ibrahim Plastic Industry, Pexels
Foto: Plastic vershoudbakjes om vieze luchtjes in de koelkast te voorkomen

Ook het bewaren van sterk ruikend voedsel in afgesloten plastic koelkast dozen voorkomt geurtjes. Het vacumeren van eten is daar een zeer goed voorbeeld van. Gevacumeerd voedsel blijft langer vers en vrij van geurtjes, doordat bacteriën minder snel groeien. Alles over een onopvallende design vacumeermachine in je aanrechtblad lees je hier.

Koelkast geurtjes voorkomen met voedsel vacumeren - Quva vacumeermachine
Foto: Koelkast geurtjes voorkomen met voedsel vacumeren – Quva vacumeermachine

Daarnaast zorgt een goed georganiseerde koelkast voor voldoende luchtcirculatie. Dit stopt de groei van ongezonde schimmels, die weer een nare stank veroorzaken.

Met deze natuurlijke geur opslurpers heb je een arsenaal aan oplossingen om nare luchtjes uit je koelkast te verwijderen. Probeer ze uit en ontdek wat het beste werkt bij jou thuis!

Nare geur uit je koelkast verwijderen met citroen - Kevin Malik, Pexels
Foto: Nare geur uit je koelkast verwijderen met citroen

Hoe ruikt mijn koelkast weer lekker fris?

Een citroentjes fris ruikende koelkast is zo geregeld!

Snijd een citroen doormidden en zet het schoteltje met de citroen helften achterin de koelkast. Wissel de vruchtdelen als ze er verschrompeld uitzien voor verse citroen, limoen of sinaasappel. Wist je dat citroen een belangrijke dubbelfunctie heeft? Naast dat citroen je koelkast fris laat ruiken, doodt het dé veroorzaker van koelkast geur: bacteriën.

Door deze tips te volgen, verminder je niet alleen de stank in je koelkast, maar verleng je ook de levensduur van het hardst werkende keukenapparaat!

Koelkast geurtjes voorkomen in HumidityControl groentelade van Pelgrim koelkast
Foto: Koelkast geurtjes voorkomen met de HumidityControl groentelade van Pelgrim koelkast

Nare koelkast geur: Hoe pak jij het aan?

Stel je al jouw vragen over de nieuwste koelkast functies, geur en schoonmaak aan een keukencoach van I-KOOK! Bij I-KOOK ben je aan het goede adres voor betrouwbaar keukenadvies en schoonmaaktips voor je kasten, aanrechtblad, apparatuur en meer. 

Loop op je gemak een I-KOOK winkel binnen en bekijk de inspirerende keukens in populaire stijlen met moderne apparatuur. Een I-KOOK keukencoach luistert naar je ideeën en stelt geheel naar je wensen en binnen je budget, jouw droomkeuken samen. Lees ook de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten met wellicht nog meer handige anti-geur tips voor je koelkast.

Maak direct een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.