fbpx

Koelkast kiezen, de 8 beste tips!

KEUKENS
5 min leestijd

Een koelkast is een stoer en onmisbaar keukenapparaat, dat dag en nacht voor je klaar staat! Als keukencoach help ik je graag bij je koelkast en koel-vriescombinatie keuze! Met de volgende 8 handige tips wordt een koelkast kiezen een makkie:

1 – Vrijstaande koelkast of inbouw koelkast
2 – Koelkast model
3 – Koelkast afmetingen en inhoud
4 – Scharnier systeem
5 – Koelkast functies
6 – Slimme koelkast
7 – Koelkast geluidsniveau
8 – Energielabel koelkast

Welke koelkast, koel-vriescombinatie of vriezer past het beste bij jou en je keukenontwerp? Een keukencoach is een keukenspecialist die precies weet waar je op moet letten bij een koelkast kopen.

De koelkast, het coole apparaat in je droomkeuken!

Whirlpool koel-vriescombinatie
Foto: Whirlpool koel-vriescombinatie

Welke koelkast kiezen? 8 Tips & tricks!

Lees alle 8 koelkast tips en je perfecte koelkast kopen gaat helemaal lukken!

 1 – Inbouw koelkast of vrijstaande koelkast

Een inbouw koelkast zit verstopt achter een keukendeur. Bij een koel-vriescombinatie zijn het 2 keukenkast deuren. Met allemaal dezelfde keukenfrontjes krijgt de keukenopstelling een rustig beeld en ligt de nadruk op het keuken design.

Bij een vrijstaande koelkast of koel-vriescombinatie die los staat in de ruimte, wil je natuurlijk een keukenapparaat dat er mooi uitziet. Traditionele vrijstaande koelkasten zijn wit om zo min mogelijk op te vallen in de witte keuken. Tegenwoordig mag de koelkast gezien worden! Prachtige Amerikaanse koelkasten zijn in vele tinten en modellen (met ijsblokjes maker en waterreservoir) verkrijgbaar. De Amerikaanse koelkast zwart en RVS zijn de populairste kleuren. Zeker kleurrijk zijn de retro koelkasten. De side-by-side koelkast (links: vriezen, rechts: koelen) en de French Door koelkast, met 2 deuren en een lade, hebben heel veel inhoud/opbergruimte.

Ook een wijnkoelkast is een koelkast. Met een wijnklimaatkast in je keuken heb je niet alleen altijd een gekoeld wijntje bij de hand, het is ook een regelrechte sfeermaker!

Retro koelkast, SMEG koelkast FAB28
Foto: Retro koelkast in eigentijdse kleuren – SMEG koelkast FAB28

2 – Koelkast model

Vrijstaande koelkasten:

 • Tafelmodel koelkast
 • 1 Deurs koelkast (met vriesvak)
 • Koel-vriescombinatie (= 2 deuren)
 • Amerikaanse koelkast: Side-by-side koelkast + French Door koelkast

Beste inbouw koelkast zonder vriesvak consumentenbond test 2021: Siemens KI81RAD30 (Beste uit de Test én Beste Koop)

Inbouw koelkasten:

 • Onderbouw koelkast
 • Inbouw 1 deurs koelkast (met vriesvak)
 • Inbouw koel-vriescombinatie (= 2 deuren)
 • Inbouw side-by-side koelkast + Inbouw French Door koelkast
Whirlpool Amerikaanse koelkast zwart buiten en binnen, met ijsblokjes machine
Foto: Whirlpool Amerikaanse koelkast zwart buiten en binnen, met ijsblokjes machine

3 – Koelkast afmetingen en inhoud

Wat de inhoud en de afmetingen van je nieuwe koelkast of koel-vriescombinatie zal zijn, wordt mede bepaald door: het aantal huisgenoten, hoeveel keer per week je boodschappen doet, geregeld eten besteld en of je wel eens buiten de deur eet.

Een aantal voorbeelden:

 • Een vrijstaand tafelmodel koelkast is standaard 85 cm hoog en 60 breed. De onderbouw koelkast is 82 cm hoog en heeft een breedte tussen de 55-60 cm.
 • Verschillende maten (zoals 88, 102, 140, 158, 178 cm hoog) heeft de inbouw 1 deurs koelkast met een standaard breedte van 55-60 cm. De vrijstaande 1 deurs koelkast heeft dezelfde breedte, de hoogte varieert tussen 75-190 cm.
 • Een vrijstaande koel-vriescombinatie is o.a. verkrijgbaar met een hoogte tussen de 90-203 cm en 50 tot 80 cm breed. De inbouw koel-vriescombinatie is standaard 158 of 178 cm hoog en 55-60 cm breed.
 • De inbouw side-by-side koelkast en French Door koelkast hebben als standaard hoogte 178 cm en zijn 70-100 breed. Deze koelkast afmetingen kunnen variëren. Zo ook van de vrijstaande Amerikaanse koelkast met een hoogte tussen de 150 en 190 cm en 70-100 cm breedte.

4 – Deur scharniersysteem

Je hebt bij een inbouw koelkast, inbouw koel-vriescombinatie en inbouw vriezer de keuze uit 2 deurmontage systemen: sleepdeur montage en deur-op-deur montage.

Vrijstaande koel-vriescombinatie RVS, Indesit koelkast No Frost met Push & Go
Foto: Vrijstaande koel-vriescombinatie RVS – Indesit koelkast No Frost met Push & Go

5 – Koelkast functies

Koelkasten worden niet alleen handiger zoals met de koelkast No Frost functie, waardoor je de koelkast nooit meer hoeft te ontdooien. Je eten blijft ook langer vers in de koelkast met vershoudzone, met minder voedsel verspilling als gevolg. Door de verschillende temperatuurzones is er voor kaas, groente, fruit, sauzen… voor alle producten, een eigen plek in de koelkast.

Een 0 graden koelkast heeft ook een 0 graden zone voor vis en vlees. Met superkoelen gaat het koelen van je nieuwe boodschappen razendsnel.

Ken je de Amerikaanse koelkast door-in-door al? Via een klein deurtje of een speciale buitendeur pak je snel iets uit je grote koelkast zonder veel kou te laten ontsnappen.

6 – Slimme keuken met een slimme koelkast

Je kunt met een slimme koelkast, de temperatuur van de verschillende vershoudzones en vriesgedeelte regelen met je tablet en smartphone. Zelfs een koelkast met camera is verkrijgbaar. Een boodschappenlijstje is daarmee niet meer nodig, je kijkt gewoon binnenin de koelkast terwijl je aan het winkelen bent!

Energielabel 2021: nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer
Foto: Energielabel 2021: nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer

7 – Koelkast geluidsniveau

Een koelkast draait 24 uur per dag en maakt daarbij geluid. Hoeveel geluid staat vermeld op het energielabel van de koelkast. Kijk daar goed naar en vergelijk koelkasten, want de hele dag teveel koelkast lawaai kan gaan irriteren in een woonkeuken.

8 – Energielabel koelkast

Het koelkast energieverbruik van nieuwe koelkasten gaat naar beneden en dat is fantastisch nieuws voor een keukenapparaat dat 24/7 aanstaat! Het is niet alleen duurzaam, je bespaart ook op je energiekosten. Alle informatie over de energiezuinigheid kun je vinden op het energielabel koelkast, vriezer en koel vries combinatie.

Koelkast met vershoudzone, NEFF Inbouw koel-vriescombinatie
Foto: Koelkast met vershoudzone – NEFF Inbouw koel-vriescombinatie

Koelkast keuze stress? Welnee, vraag het een keukenspecialist!

Een keukencoach is een betrouwbare keukenspecialist die je alles kan vertellen over keuken ontwerpen en de nieuwste keukenapparatuur. Welke koelkast perfect is voor jouw droomkeuken en past binnen je budget? Maak een adviesafspraak met een keukencoach in je buurt en bekijk de koelkasten in het echt!

Dit artikel is geschreven door

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.