Koelkast kiezen, de 8 beste tips!

KEUKENS
6 min leestijd

Een koelkast is een stoer en onmisbaar keukenapparaat. Koelkasten staan dag en nacht voor je klaar! Als I-KOOK keukencoach help ik je graag én deskundig bij je keuze voor een energiezuinige koelkast. Jouw perfecte vrijstaande koelkast of inbouwkoelkast heeft handige functies en lades voor het optimaal bewaren van je boodschappen. Zo blijven je groente, vlees en vis langer vers en smaakvol! Met de volgende 8 praktische tips wordt een vrijstaande of inbouw koelkast kiezen een makkie:

 • Vrijstaande koelkast of inbouw koelkast
 • Koelkast model
 • Koelkast afmetingen en inhoud
 • Koelkast scharnier systeem
 • Energielabel koelkast (vrijstaande koelkast + inbouwkoelkast)
 • Koelkast functies
 • Slimme koelkast
 • Koelkast geluidsniveau

Welke vrijstaande of inbouw koelkast, koel-vriescombinatie of vriezer past het beste bij jou en je keuken? Een I-KOOK keukencoach weet precies waar je op moet letten bij een koelkast kopen: van energieverbruik en grootte tot handige laden én de nieuwste koelfuncties. Maak direct een afspraak met een keukencoach in je buurt!

De koelkast, het coole apparaat in je droomkeuken!

Pelgrim koel-vriescombinatie – Freshzone, Crispzone & AdaptCool
Foto: Pelgrim koel-vriescombinatie – Freshzone, Crispzone & AdaptCool

Welke koelkast kiezen? 8 Tips & tricks!

Lees alle 8 koelkast kiezen tips en je perfecte koelkast kopen gaat helemaal lukken!

 1 – Inbouw koelkast of vrijstaande koelkast

Een inbouwkoelkast zit verstopt achter een keukendeur. Een koel-vriescombinatie heeft 2 deuren, één voor het koelgedeelte en een tweede voor het vriesgedeelte. Door op de keukenkastjes en de inbouw koelkast dezelfde frontjes te plaatsen, krijgt de keuken een rustig beeld en ligt de nadruk op de uitstraling. Een vrijstaande koelkast of koel-vriescombinatie in een opvallende kleur steelt de show in je keuken. 

Traditionele vrijstaande koelkasten zijn wit om zo min mogelijk op te vallen in de witte keuken. Tegenwoordig mag de koelkast gezien worden! Prachtige Amerikaanse koelkasten zijn in vele tinten en modellen (met ijsblokjes maker en waterreservoir) verkrijgbaar. De Amerikaanse koelkast zwart en RVS zijn de populairste kleuren. Extra kleurrijk zijn de retro koelkasten. 

Ook een wijnkoeler is een koelkast. Met een wijnkoelkast in je keuken heb je niet alleen altijd een gekoeld wijntje bij de hand, het is ook een regelrechte sfeermaker!

Retro koelkast met vriesvak in eigentijdse kleuren – SMEG koelkast FAB28, energieklasse D)
Foto: Retro koelkast met vriesvak in eigentijdse kleuren – SMEG koelkast FAB28, energieklasse D

2 – Koelkast model

VRIJSTAANDE KOELKASTEN: 

 • Tafelmodel koelkast
 • 1 Deurs koelkast (met vriesvak)
 • Koel-vriescombinatie (= 2 deuren)
 • Amerikaanse koelkast: Side-by-side koelkast (links: vriezen, rechts: koelen)  + French Door koelkast (2 deuren en een lade) – heel veel inhoud/opbergruimte.

INBOUW KOELKASTEN:

 • Onderbouw inbouw koelkast
 • Inbouw 1 deurs koelkast (met vriesvak)
 • Inbouw koel-vriescombinatie (= 2 deuren)
 • Inbouw Side-by-side koelkast (links: vriezen, rechts: koelen)  + French Door koelkast (2 deuren en een lade)
Whirlpool vrijstaande koel-vriescombinatie met NoFrost, groente & fruit blijven tot 15 dagen vers in de FreshBox)
Foto: Whirlpool vrijstaande koel-vriescombinatie met NoFrost, groente & fruit blijven tot 15 dagen vers in de FreshBox

3 – Koelkast afmetingen en inhoud

Wat de inhoud en de afmetingen van je nieuwe vrijstaande of inbouw koelkast dan wel koel-vriescombinatie zal zijn, wordt mede bepaald door: het aantal huisgenoten, hoeveel keer per week je boodschappen doet, geregeld eten besteld en of je wel eens buiten de deur eet.

Benodigde koelkast inhoud voor een huishouden:

 • 100–150 liter – voor 1-2 personen
 • 150–250 liter – voor 3-4 personen
 • 250> liter – voor 5 of meer personen

Soorten en maten voorbeelden van koelkasten:

 • Een vrijstaand tafelmodel koelkast is standaard 85 cm hoog en 60 breed. De onderbouw koelkast is 82 cm hoog en heeft een breedte tussen de 55-60 cm.
 • Verschillende maten (zoals 88, 102, 140, 158, 178 cm hoog) heeft de 1 deurs inbouwkoelkast met een standaard breedte van 55-60 cm. De vrijstaande 1 deurs koelkast heeft dezelfde breedte, de hoogte varieert tussen 75-190 cm.
 • Een vrijstaande koel-vriescombinatie is o.a. verkrijgbaar met een hoogte tussen de 90-203 cm en 50 tot 80 cm breed. De inbouw koel-vriescombinatie is standaard 158 of 178 cm hoog en 55-60 cm breed.
 • De inbouw side-by-side koelkast en French Door koelkast hebben als standaard hoogte 178 cm en zijn 70-100 breed. Deze koelkast afmetingen kunnen variëren. Zo ook van vrijstaande Amerikaanse koelkasten met een hoogte tussen de 150 en 190 cm en 70-100 cm breedte. 

4 – Deur scharniersysteem

Je hebt bij een inbouw koelkast, inbouw koel-vriescombinatie en inbouw vriezer de keuze uit 2 deurmontage systemen: sleepdeur montage en deur-op-deur montage.

Energielabel 2021: nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer
Foto: Energielabel 2021: nieuwe energielabel koelkast, koel-vriescombinatie en vriezer

5 – Energielabel koelkast

Het koelkast energieverbruik van de nieuwste koelkasten is telkens lager dan dat van hun voorgangers en dat is fantastisch nieuws voor een keukenapparaat dat 24/7 aanstaat! Een lager koelkast energieverbruik is duurzaam én bespaart op energiekosten. 

Bespreek samen met een keukencoach wat in jouw huishouden de meest duurzame keuze voor je koelkast is. Alle informatie over de koelkast energiezuinigheid en meer kun je vinden op het energielabel koelkast, vriezer en koel vries combinatie.

AEG koelkast met LongFresh lade
Foto: AEG koelkast met LongFresh lade

6 – Koelkast functies

Nooit meer je vrijstaande of inbouw koelkast ontdooien met de NoFrost functie en bespaar energie! Je eten blijft langer vers in de koelkast met vershoudzone(s). 

Alle producten als kaas, groente, fruit, sauzen hebben een eigen plek met verschillende temperatuurzones in koelkasten. Dankzij de vershoudzones in je koelkast gooi je minder voedsel weg en geef je zo minder geld uit.

Een 0 graden koelkast in je duurzame keuken heeft een 0 graden zone voor vis en vlees. Met superkoelen gaat het koelen van je nieuwe boodschappen razendsnel. Ken je de Amerikaanse koelkast door-in-door al? Via een klein deurtje of een speciale buitendeur pak je snel iets uit je grote koelkast zonder veel kou te laten ontsnappen.

Om je koelkast het best en energiezuinig te laten werken en je eten en drinken goed te bewaren, hoor je bij sommige koelkasten een alarm afgaan wanneer de koelkastdeur (te) lang openstaat.

7 – Slimme keuken met een slimme koelkast

Je kunt met een slimme koelkast, de temperatuur van de verschillende vershoudzones en vriesgedeelte regelen vanaf je tablet en smartphone. 

Zelfs koelkasten met camera zijn verkrijgbaar. Een boodschappenlijstje is daarbij niet meer nodig, je kijkt gewoon binnenin de koelkast terwijl je aan het winkelen bent! 

Hoe minder je de koelkastdeur opent, hoe minder koude lucht er ontsnapt. Zo bespaar je makkelijk op je energiekosten!

8 – Koelkast geluidsniveau

Een koelkast draait continu en maakt daarbij geluid. 

Hoeveel geluid staat vermeld op het energielabel van de koelkast. Kijk daar goed naar en vergelijk koelkasten, want de hele dag teveel koelkast lawaai kan gaan irriteren in een woonkeuken.

Koelkast met vershoudzone, NEFF Inbouw koel-vriescombinatie
Foto: Koelkast met vershoudzone – NEFF Inbouw koel-vriescombinatie

Koelkast keuze stress? Vraag het een keukencoach!

Welke vrijstaande of inbouw koelkast is perfect voor jouw droomkeuken én past binnen je budget? 

Het energieverbruik van de koelkast, de grootte, speciale lades en functies… je bespreekt samen met een I-KOOK keukencoach wat belangrijk is voor jou en jouw vrijstaande of inbouwkoelkast. Loop de I-KOOK winkel binnen en trek de deur van de koelkasten open. Er zijn veel verschillen tussen koelkasten, de ervaren keukencoach geeft je graag een betrouwbaar advies. Bekijk ook de koelkast ervaringen van andere I-KOOK klanten.

Maak direct een afspraak met een keukencoach in je buurt!

Dit artikel is geschreven door

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.