Nog meer plezier van je duurzame keukenontwerp

DUURZAAM
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een duurzame keuken is de keuken van NU! In duurzame keukens is o.a. nagedacht over water- en energiebesparing, hergebruik van materialen, afval en levensduur. Een keukencoach van I-KOOK zal samen met jou de keuken duurzaam, volgens de laatste trends en met maximaal gebruiksgenot voor je indelen. Zo zie je, bij keukens duurzaam inrichten is er veel te verdienen voor het milieu. Als keukencoach geef ik je 7 duurzame keuken tips waardoor je nog vele jaren plezier kunt hebben van jouw droomkeuken!

Je leest in dit blog alles over keukens duurzaam samenstellen. Wil je een deskundig advies van een betrokken keukencoach over duurzaamheid, ontwerpen, materialen of kleuren…? Maak direct een afspraak met een I-KOOK keukencoach in je buurt!

Een keuken duurzaam inrichten doe je zo, 7 tips!

Lanesto keukenmengkraan Copper met Ecostart
Foto: Lanesto keukenmengkraan Copper met energie besparende Ecostart

1 – Efficiënt watergebruik

Elke keuken heeft een kraan met spoelbak. Waterverspilling is in een duurzame keuken, eigenlijk in iedere keuken grotendeels te voorkomen.

Energie besparen met de keukenkraan

Bij normale keukenmengkranen wordt in de middenstand ongemerkt veel warm water doorgespoeld. In duurzame keukens doet een keukenkraan met Ecostart dit slimmer! Deze energiezuinige kraan geeft een besparing van 30% op het warmwater verbruik.

Waterbesparende keukenkraan

Om een vuile pan te kunnen afspoelen, gebruik je af en toe de maximale stand van de kraan. Je kunt je keuken duurzaam inrichten met een waterbesparende keukenkraan die een harde straal kan geven zonder veel water te gebruiken.

Quooker Fusion Round Gold kokend-water-kraan
Foto: Quooker Fusion Round Gold kokend-water-kraan

Kokend-water-kraan

Fervente thee drinkers kunnen energie besparen door in plaats van een waterkoker een kokend-water-kraan te gebruiken. Met de Selsiuz of Quooker kraan tap je precies de benodigde hoeveelheid kokend water.

Energiezuinige volledig integreerbare koel-vriescombinatie Whirlpool WHC18 T574 P, energieklasse C
Foto: Energiezuinige volledig integreerbare koel-vriescombinatie Whirlpool WHC18 T574 P, energieklasse C

2 – Energie besparen met keukenapparaten

Energiezuinige keukenapparaten zijn goed voor het milieu én je portemonnee! Maak van alle keukens duurzame keukens door het plaatsen van een energiezuinige koelkast, kookplaat, vaatwasser of oven.

Als keukencoach let ik bij keukens duurzaam samenstellen op de levensduur van het materiaal van de keukenkasten. In de keuken blijft de apparatuur soms net zo lang in gebruik als de kasten zelf. Dat varieert tussen de 10 en 20 jaar. Nu je dat weet, wordt de vergelijking van het toekomstig energiegebruik ineens een stuk interessanter. Je kunt het energieverbruik van vergelijkbare keukenapparaten beoordelen aan de hand van hun energielabel.

Energielabel keukenapparatuur

Een duurzame keuken heeft keukenapparaten met een goed energielabel!

Wat is een goed energielabel voor keukenapparatuur?

Voor ovens loopt het energielabel van A+++ t/m D, waarbij A+++ de beste energieklasse is voor de echte duurzame keukens. Nieuwe ovens moeten minimaal energieklasse A hebben. Je kunt ovens met elkaar vergelijken door te kijken naar het energieverbruik per cyclus.

Koelkasten, vriezers, wijnkoelkasten en vaatwassers hebben in 2021 een nieuw energielabel van A t/m G gekregen. De bovenstaande energiezuinige koel-vriescombinatie van Whirlpool heeft geen (oud) A+++ label, maar een nieuw energielabel C. De lat wordt hoger gelegd in de energieklasse A en B. Dit is om verdere duurzaamheid in de keuken te stimuleren met nieuwe innovatieve keukenapparatuur.

Koelkast energiebesparing tips

  • Heb je echt een grote koelkast nodig? In een duurzame keuken stem je de grootte van je koelkast af op de grootte van je gezin.
  • Zet de tweede koelkast uit als je hem weinig gebruikt.
  • Woon je vlak bij de winkels, dan is een vriezer misschien niet nodig.
  • Let op bij de aanschaf van een Amerikaanse koelkast. Deze grote koelkasten verbruiken over het algemeen meer stroom.

Oven energiebesparing tips

  • Een kleine oven verbruikt vaak minder energie dan een grote oven.
  • Je kunt de oven in je keuken duurzaam gebruiken door de heteluchtfunctie aan te zetten.
  • Je hoeft de oven niet altijd voor te verwarmen.
Pelgrim vaatwasser GVW321L, energieklasse C, 39 dB(A) stil met LED verlichting binnen en op de vloer
Foto: Pelgrim vaatwasser GVW321L, energieklasse C, 39 dB(A) stil met LED verlichting binnen en projectie op de vloer

Vaatwasser energiebesparing tips

  • Zelf de afwas doen in je duurzame keuken met een teiltje, droogrek en theedoek is het zuinigst qua water en energiegebruik.
  • Wil je de vaat toch liever uitbesteden, kies dan een vaatwasser met een goed energielabel.
  • Een zuinige vaatwasser wordt extra efficiënt door hem pas te gebruiken als ie helemaal gevuld is.
  • Je kunt je keuken duurzaam inrichten met een afwasmachine waarin meer servies, glazen en pannen geplaatst kunnen worden. Denk aan 14-16 couverts.

Duurzame keuken met inductie kookplaat

Nu de gaskraan letterlijk wordt dichtgedraaid, stappen Nederlanders massaal over op elektrisch koken. Een inductiekookplaat, al dan niet met afzuiging, past perfect in het doel om keukens duurzaam te maken. De kookzone werkt alleen als er een pan op staat en de afzuiging van de BORA inductie kookplaat past zich aan, aan de stoom die vrijkomt bij het koken. In duurzame keukens wordt er geen energie verspild!

3 – Kleine keukenapparatuur

Wil je jouw keuken duurzaam inrichten, dan stem je de capaciteit van inbouwapparatuur én kleine keukenapparaten af op het benodigde gebruik. Denk daarbij aan de waterkoker, broodrooster en smoothiemaker.

Een kleine waterkoker is meestal zuiniger dan een grote.

GreenGridz duurzaam keukenblad met afwerking TopLaminaat decor Titan
Foto GreenGridz duurzaam keukenblad met afwerking TopLaminaat decor Titan

4 – Duurzame keukenbladen

Met de keuze voor je aanrechtblad kun je een flink verschil maken bij het samenstellen van je duurzame keuken.

De fabrikanten van duurzame keukenbladen gaan steeds verder in het toepassen van grondstoffen die op een verantwoorde manier gefabriceerd zijn en liefst ook milieuvriendelijk kunnen worden gerecycled. Ze tonen de duurzaamheid van werkbladen aan met verschillende certificaten.

Bijvoorbeeld:

  • FSC® hout certificaat voor verantwoord bosbeheer.
  • Greengridz voor samengestelde houten werkbladen.
  • Greenguard certificaat voor richtlijnen m.b.t. binnenshuis gebruikte vervuilende stoffen.
  • NSF controleert op het gebied van veiligheid bij bereiding van voeding.
LED spots boven het keukenblad
Foto: LED spots boven het keukenblad

5 – LED spots & andere energiezuinige keukenverlichting

Goede en energiezuinige keukenverlichting maakt de duurzame keuken een plezierige plaats om in te koken en te leven.

Met LED verlichting in duurzame keukens bespaar je tot 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 75% ten opzichte van een halogeenlamp. Ook fijn is dat LED licht meestal veel compacter is waardoor je het op allerlei handige plaatsen kunt plaatsen en prachtig inbouwen. Bij LED verlichting heb je naast de milieuvriendelijke voordelen van zeer laag energieverbruik en een lange levensduur, ook variabele lichtsterkte en kleuren. LED keukenverlichting levert een belangrijke bijdrage bij je keuken duurzaam en sfeervol inrichten!

Quva vacumeerapparaat in keukenblad
Foto: Quva vacumeerapparaat in keukenblad

6 –Zelf gerechten vacumeren

Het minder weggooien van levensmiddelen is beter voor het milieu en geeft je ook een fijner gevoel. In de duurzame keuken is het een uitdaging om niet te veel eten te kopen en te grote porties klaar te maken.

Je kunt voedselverspilling voorkomen door het eten goed te bewaren. Een techniek die industrieel en nu ook in duurzame keukens thuis gebruikt wordt is vacumeren. Bij vacumeren wordt lucht (en dus zuurstof) afgevoerd waardoor het aantal bacteriën minder kan toenemen en eten langer goed blijft. Inmiddels kun je eenvoudig in je eigen keuken vacumeren met vrijstaande vacumeerapparaten of vacumeermachines die in het werkblad geïntegreerd worden. Een handige inbouw vacumeerlade kan in je kastenwand geplaatst worden.

Häcker afvalsysteem in de onderkast
Foto: Häcker Keuken afvalsysteem in de onderkast

7 – Afval sorteren

Om bruikbare onderdelen uit je huisvuil opnieuw te kunnen gebruiken, scheid je het afval in je duurzame keuken.

Er zijn verschillende afvalsystemen die handig en onzichtbaar in je kastjes geplaatst kunnen worden en zo je keuken duurzaam maken. Ook losse afvalbakken met meerdere vakken voor GFT, papier en glas kunnen een mooi plekje in je keukenopstelling krijgen.

Welke duurzame keuken is jouw droomkeuken?

Is jouw perfecte I-KOOK keuken duurzaam? Jazeker, een keukencoach van I-KOOK stelt geheel naar je wensen dé droomkeuken samen waarin je vele jaren kook-plezier hebt!

De mooi ontworpen keukens in de I-KOOK winkel zijn met de goede materialen en zuinige apparaten een grote inspiratiebron voor prachtige duurzame keukens thuis. Lees de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten en kijk hoe zij hun eigen keukens duurzaam ingericht hebben.

Een afspraak met een keukencoach in je buurt maak je zo!

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.