• Home
  • I-KOOK blog
  • Wat is het meest duurzaam aanrechtblad voor jouw keuken?

Wat is het meest duurzaam aanrechtblad voor jouw keuken?

DUURZAAM
8 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Je hebt maximaal plezier van een duurzaam aanrechtblad dat sterk is en perfect past bij de uitstraling van je keuken. Jouw favoriete duurzaam keukenblad wordt op een ‘groene’ manier gemaakt van materialen die gerecycled kunnen worden. Bij I-KOOK heb je keuze uit prachtige duurzame keukenbladen. In dit blog lees je wat er speciaal is aan 9 milieuvriendelijke aanrechtbladen. Zo kies je makkelijk het meest duurzame aanrechtblad voor jouw droomkeuken!

Wist je dat je in de I-KOOK keukenplanner eenvoudig verschillende duurzame keukenbladen kunt uitproberen op je zelf samengestelde keuken? Je kunt je eigen 3D keuken ontwerp meteen van alle kanten bekijken. Welk duurzaam aanrechtblad van kunststof-Greengridz , composiet of natuursteen zou het beste bij jouw ontwerp passen? Ga direct van start met de I-KOOK keukenplanner. Heb je vragen over welke aanrechtbladen milieuvriendelijk zijn, stel ze aan een ervaren keukencoach van I-KOOK!

Een duurzaam keukenblad is vriendelijk voor het milieu én voor jou!

TopLaminaat duurzaam keukenblad Greengridz
Foto: TopLaminaat duurzaam keukenblad Greengridz

Welke duurzame keukenbladen zijn er?

In dit blog krijg je handige uitleg over wat er zo speciaal en milieuvriendelijk is aan de volgende 9 duurzame aanrechtbladen.

1 – Kunststof aanrechtblad

Een kunststof keukenblad heeft een zeer harde (bestendige) toplaag van kunststof. De binnenkant van een kunststof keukenblad is van hout, multiplex, spaanplaat, MDF of Greengridz gemaakt. Het gebruikte gecertificeerde hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

Een bijzonder duurzaam keukenblad is het Greengridz werkblad. Het duurzaam keukenblad Greengridz ziet er net zo mooi uit als alle andere kunststof aanrechtbladen maar heeft veel minder CO2 uitstoot bij productie en is volledig recyclebaar. Het duurzaam aanrechtblad is chipvast, makkelijk in het onderhoud en zeer hygiënisch. Daarnaast zijn de duurzame keukenbladen met een Greengridz kern stoot- en watervaster dan multiplex werkbladen. 

Alle keukenwerkbladen TopLaminaat, DecorTop en FENIX zijn verkrijgbaar met een duurzaam Greengridz binnenwerk. Je hebt voor deze duurzame keukenbladen keuze uit meer dan 100 mooie kleuren: van egale tinten tot hout, beton, terrazzo en natuursteen motieven. 

Marmer composiet keukenblad
Foto: Marmer composiet keukenblad

2 – Composiet keukenblad

Een composiet keukenblad is gemaakt van duurzaam gerecycled steengruis met kleurmiddelen en polyesterhars. 

Op een duurzaam aanrechtblad van composiet werk je vele jaren met plezier. Zeker omdat het milieuvriendelijke blad zo hygiënisch en makkelijk schoon te maken is. Een composiet keukenblad is daarnaast ook watervast en hitte- en krasbestendig.

Composiet heeft als duurzaam keukenblad kleuren en motieven uit o.a. de natuur. Van houtlook composiet werkbladen in tijdloze keukens tot natuursteenlook (marmer en graniet) duurzame keukenbladen in luxe keukens. Naast trendy effen composiet bladkleuren voor de moderne duurzame keuken zijn er ook metaal decors als eyecatcher in de stoere industriële keuken. 

Een composiet aanrechtblad heeft een vast uiterlijk, waardoor je precies weet hoe de ‘tekening’ op je blad eruit komt te zien. Ieder composiet keukenblad van Evora Quartzite is juist wel anders, wat dit duurzaam aanrechtblad wel heel bijzonder maakt.


TIP: Eenvoudig aanrechtbladen testen in je keuken thuis!

Een keukenblad uitzoeken is niet moeilijk met de handige Dekker werkbladen app MyDekker!

In de MyDekker app test je zeer eenvoudig Dekker werkbladen kleuren op je bestaande aanrechtblad. Wil je weten hoe je verschillende kleuren aanrechtbladen kunt laten zien in jouw keuken, dat lees je hier!


Duurzaam keukenblad hout
Foto: Duurzaam keukenblad hout

3 – Houten aanrechtblad

Een goed voorbeeld van een duurzaam keukenblad is een massief houten aanrechtblad. Met het oliën en opschuren van het hout verleng je de levensduur van het blad. Het hout is 100% recyclebaar, waardoor het een zeer duurzaam aanrechtblad is voor je keuken.

Het houten keukenblad met FSC -keurmerk is op een duurzame wijze geproduceerd. Het hout van je blad kan in de bouw prima hergebruikt worden. De duurzame keukenbladen van hout hebben een tijdloze uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende houtkleuren met bijpassende olietinten. De bekendste zijn o.a. beuken, noten en eiken keukenbladen.

Marmer keramisch keukenblad Evora Ceramics Breach
Foto: Marmer keramisch keukenblad Evora Ceramics Breach

4 – Keramisch aanrechtblad

Een duurzaam aanrechtblad van keramiek wordt gemaakt van op zeer hoge temperatuur gebakken klei. Het keiharde en stijlvolle keramische keukenblad is buitengewoon bestand tegen krassen, hitte en vlekken en ideaal in het onderhoud. Het keramiek kan ook volledig hergebruikt worden, waardoor het wellicht het perfecte duurzaam keukenblad is voor jouw milieuvriendelijke keuken. 

De prachtige duurzame keukenbladen van keramiek zijn verkrijgbaar in egale kleuren en realistische natuursteen marmer, betonlook motieven en stoere geoxideerde metaal tinten.

5 – Glazen keukenblad

Een glazen aanrechtblad bestaat voor het grootste gedeelte uit gerecycled glas. Alleen transparant glas kan opnieuw gebruikt worden. Zodra het werkblad of achterwand glas een coating krijgt, is het (nu nog) niet recyclebaar. De duurzaamheid van een glazen keukenblad kun je ook vinden in de tijdloze uitstraling, de geweldige watervastheid en hittebestendigheid.

Het duurzame aanrechtblad van glas is bovendien makkelijk te onderhouden en zeer hygiënisch. Kies de chique glaskleur die jij persoonlijk het beste bij de keuken vindt passen en maak het keukenplaatje af!

Natuursteen keukenblad van graniet
Foto: Natuursteen keukenblad van graniet

6 – Natuursteen werkblad

Een duurzaam keukenblad van natuursteen komt rechtstreeks uit de natuur. Bij natuursteen werkblad denk je aan graniet en marmer dat eindeloos gerecycled kan worden. De snijresten van natuursteen worden verwerkt in composiet aanrechtbladen.

Een stijlvol granieten keukenblad is reuze duurzaam door de vele jaren die je geniet van dit unieke blad. Het duurzaam aanrechtblad van graniet is kras- en hittebestendig, heeft een tijdloos uiterlijk en makkelijk in onderhoud. Het graniet moet wel op z’n tijd geïmpregneerd worden.

Echt marmer is een beetje poreus waardoor vlekken in het keukenblad kunnen trekken. Een marmer aanrechtblad moet echt bijgehouden en geïmpregneerd worden. Marmer heeft een geweldig rijke uitstraling. Wil je wel de lusten maar niet de lasten, dan adviseer ik je als keukencoach om te kiezen voor een composiet, Greengridz kunststof of keramisch marmerlook aanrechtblad dat er bijna als echt marmer uitziet.

RVS keukenblad RVS COL-NOX Haze & Wheathered Copper
Foto: RVS keukenblad COL-NOX Haze & Wheathered Copper

7 – Keukenblad van RVS

Roestvrij staal (RVS) is een prachtig stoer materiaal voor een duurzaam keukenblad. RVS wordt niets voor niets in alle restaurantkeukens gebruikt. Een RVS keukenblad gaat heel veel jaren mee, kan tegen een stootje, is zeer hygiënisch en je maakt het duurzaam aanrechtblad in no time schoon. De duurzame keukenbladen van RVS zijn daarnaast ook nog 100% herbruikbaar.

Naast dat het RVS werkblad verschillende bewerkingen als o.a. geborsteld of glad kan krijgen, heb je sinds kort ook keuze uit RVS duurzame keukenbladen in kleur. Op bovenstaande foto zie je de RVS COL-NOX kleuren Wheathered Copper (licht koperkleur) en Haze (wit/whitewash effect).

Duurzaam keukenblad Cosmolite Meteor Light
Foto: Duurzaam keukenblad Cosmolite Meteor Light

8 – Cosmolite aanrechtblad

Een zéér duurzaam werkblad is het bijzondere Cosmolite keukenblad, gemaakt van mineralen restafval én 100% recyclebaar! Het stijlvolle Cosmolite lijkt veel op composiet, maar is oneindig herbruikbaar.

Het basismateriaal van een Cosmolite werkblad bestaat uit een mix van restjes natuurlijke mineralen en hars dat in grote platen samengeperst wordt. Het Cosmolite aanrechtblad kan na vele jaren plezierig gebruik vergruisd worden en opnieuw als keukenblad grondstof ingezet worden.

Duurzaamheid is belangrijk, maar gebruiksgemak in de keuken is een must! Een Cosmolite keukenblad is niet poreus en daarmee hygiënisch, hitte- en krasbestendig bij normaal gebruik en zo schoon met een sopje. De Cosmolite keukenblad kleuren hebben populaire natuurlijke decors als serene tinten tot elegante marmer aders (beige, grijs, zwart etc.) die ook in de bladrand doorlopen.

Obsidiana Vulcano Cloud duurzaam aanrechtblad
Foto: Obsidiana Vulcano Cloud duurzaam aanrechtblad

9 – Obsidiana aanrechtblad

Ken jij het duurzame Obsidiana keukenblad al? Een Obsidiana aanrechtblad is gemaakt van volledig gerecycled glas en hars, dat samengeperst wordt tot een blok waaruit keukenbladen gezaagd worden.

Een Obsidiana werkblad lijkt veel op een composietblad (= kleuren en eigenschappen). Zie het als een duurzame versie van composiet. Naast de keuze uit moderne lichte en donkere kleuren, is een Obsidiana keukenblad 100% herbruikbaar, slijtvast, stootvast en watervast. Bij normaal gebruik is het hitte- en krasbestendig en ook gemakkelijk schoon te maken met een sopje. Ideale eigenschappen voor in een keuken!

Een Obsidiana keukenblad heeft een stijlvolle gepolijste uitstraling en het natuurlijke decor loopt helemaal door in de rand. De bladrand kan van 1,2cm tot wel 10cm hoog opgedikt worden.

Welke duurzaam aanrechtblad is jouw favoriet?

Bekijk de prachtige duurzame keukenbladen in de inspirerende I-KOOK winkel in je buurt en kies je perfecte kleur en materiaal!

Wat is er zo bijzonder aan een duurzaam keukenblad en waar let je op bij je keuze voor een milieuvriendelijk blad? Een ervaren keukencoach van I-KOOK vertelt het je graag. Bespreek met een keukencoach je wensen en ontwerp samen, tegen een goede prijs en binnen je budget, de keuken van je dromen. Welk mooi duurzaam aanrechtblad andere klanten van I-KOOK hebben gekocht, lees je in hun ervaringen.

Een afspraak met een betrouwbare keukencoach is zo gemaakt!

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.