Afspraak aanvragen:

Maak vrijblijvend een afspraak zodat wij voldoende tijd voor je kunnen reserveren.
Vul je gegevens in en we bellen je om de afspraak in te plannen.
 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe duurzaam is jouw keuken? Doe de test!

Je hoort er gek genoeg haast nooit over, duurzaamheid begint bij het ‘langdurig’ gebruik maken van onze spullen. Zo geldt dat ook voor een keuken. Een duurzame keuken begint met de lange levensduur. Dat kan met een tijdloos keukenontwerp en het gebruik van degelijke materialen en keukenapparaten. Ga je een stap verder, kies dan bovendien bewust energie zuinige keukenapparatuur en recyclebare materialen voor het meubilair, keukenblad en de keukenvloer.
In dit blog alle info over de duurzaamheid van jouw nieuwe keuken.
Wil je meer weten over duurzaamheid in de keuken, stel je vragen aan onze keukencoaches!

Een duurzame keuken, hoe check ik dat?

Duurzaamheid is hip, ook in de keukenbranche! Je kunt op 4 punten controleren of jouw keuken duurzaam is. Hoe beter de score op elk van deze onderdelen, hoe beter jouw keuken is voor het milieu.

 • Was is de verwachte levensduur van de gebruikte materialen?
 • Is de productiemethode verantwoord?
 • Is achteraf recycling mogelijk?
 • Hoe zit het met het energiegebruik van de keukenapparatuur?

Controleer de duurzaamheid van je keuken stap voor stap

Greengridz_werkblad_marmer
Foto: Greengridz werkblad met TopCore Virtuous marmer decor afwerking

Keukenbladen

 • Natuursteen werkblad
  Een aanrechtblad van natuursteen als marmer of graniet is duurzaam door de ‘onkwetsbaarheid’. De verzorging is eenvoudig en hoe langer je het gebruikt, hoe mooier het wordt. Ook de zijkanten van de onderkasten en het kookeiland kunnen met natuursteen bekleed worden. Marmer en graniet kunnen eindeloos opnieuw ingezet worden bij hergebruik. Zelfs de snijresten worden benut.
 • Terrazzo keukenblad
  Het maakt de aanblik van een landelijke keuken helemaal af, een terrazzo aanrechtblad. Voor de fabricage van terrazzo wordt alleen zand, cement en marmer granulaat gebruikt. Van oorsprong allemaal natuurlijke materialen die ook achteraf perfect kunnen worden vergruisd voor hergebruik.
 • Composiet werkblad
  Een composiet keukenblad is gemaakt van restmaterialen, dat is behoorlijk duurzaam. Het materiaal is een mix van steengruis met kleurmiddelen en polyesterhars. Een composiet werkblad biedt vele jaren keukenplezier, maar eenmaal gebruikt, kun je het niet meer recyclen.
 • Keramisch keukenblad
  Keramiek is op hoge temperatuur gebakken klei. Een keramisch keukenblad is zeer goed bestand tegen krassen en hitte. De randen zijn wel iets gevoelig voor stoten. Een aanrechtblad van keramiek kan volledig gerecycleerd worden.
 • Sustonable aanrechtblad
  Sustonable is speciaal composiet gemaakt van kwarts en oude PET flessen. Het oogt als natuursteen en kan opnieuw gerecycled worden. Sustonable kan ingezet worden voor gebruik als keukenblad, spatwand en kastdeurtjes.
Duurzame_keukens_Häcker
Foto: Duurzame keukens van Häcker – PURemission CARB 93120 en TSCA title 6 + PUResist
 • Kunststof keukenblad
  Het valt mee, bij een kunststof aanrechtblad is alleen de toplaag van kunststof. Onder die toplaag met zijn lange levensduur is hout, multiplex, spaanplaat of MDF gebruikt. Daarvan kun je op basis van het certificaat nagaan of het gebruikte hout op een milieu vriendelijke manier is verkregen.
 • Greengridz keukenblad
  De typen werkbladen TopLaminaat, DecorTop en FENIX hebben een kunststof bovenlaag met mogelijk een zeer duurzame binnenkant van Greengridz. Greengridz is volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Bij de fabricage van Greengridz keukenbladen worden op een efficiënte manier FSC hout (Forest Stewardship Council) en papier gebruikt. Er wordt daarbij minder CO2 uitgestoten dan bij traditioneel multiplex.
 • Houten keukenbladen
  De levensduur van een massief houten aanrechtblad kan telkens verlengd worden door eventuele vlekken en krassen weg te schuren. Het FSC -keurmerk staat in voor de duurzame productiewijze van het houten keukenblad. Hout als bouwmateriaal kan ook na gebruik als aanrechtblad telkens opnieuw ingezet worden.
 • Aanrechtblad van glas
  Glas wordt grotendeels geproduceerd uit gerecycled glas. Dat is een duurzaam proces. Maar wanneer glas wordt ingezet als werkblad of keuken achterwand, wil je graag een kleur kiezen, simpelweg omdat een transparant aanrechtblad een heel slordig plaatje zal opleveren. Helaas kan alleen transparant glas opnieuw gebruikt worden. Zodra het glas een coating krijgt is het niet recyclebaar meer.
Quooker_Combi
Foto: Kokend-water-kraan Quooker Combi+ heeft energielabel A

Keukenkranen

 • Ecostart kraan
  Wist je dat er keukenmengkranen bestaan die in de middenstand koud water geven in plaats van gemengd water? Daarmee wordt geen warm water verspild.
 • Kokend water kraan
  Het klinkt misschien vreemd, een kokend waterkraan helpt waterverspilling te beperken. De benodigde hoeveelheid kokend heet water voor thee, soep of groenten wordt direct getapt vanuit het reservoir onder de kraan. Je spoelt geen ‘lauw’ water door want er is geen warmteverlies in de leidingen. De Quooker boilers COMBi en COMBI+ hebben energielabel A.
 • HR Combiketel
  Als warmwaterbron verbruikt een HR combiketel veel minder energie dan een aparte geiser of keukenboiler.
Whirlpool_vaatwasser_duurzaam
Foto: Whirlpool WCIO DEF duurzame vaatwasser met het energielabel A+++

Keukenapparaten

 • Elektrische keukenapparatuur als ovens en vaatwassers gebruiken flink wat stroom. In jouw duurzame keuken is dat bij voorkeur “groene” stroom. (Wees niet bang, daar zie je verder niets van hoor)
 • Het energielabel van je keukenapparaten
  De energiezuinigheid van elektrische keukenapparaten is herkenbaar aan het energielabel. Het word aangegeven met een letter, waarbij A is beter, G is het slechts.

  – Combimagnetrons en ovens

  Bij gebruik van de oven en combimagnetron is de heteluchtstand zuiniger dan de traditionele onder en bovenwarmte.

  – Inductiekookplaat

  Op een inductiekookplaat wordt heel precies alleen de onderkant van de pan verwarmd. Wanneer je op gas kookt, gaat de warmte van de gasvlam grotendeels naast de pan de keukenruimte in.

  Een interessant weetje over het energielabel: Een koelkast met energielabel A+ verbruikt 100% meer energie dan een koelkast met energielabel A+++.

   


  -Koelkasten en vriezers
  In koelkasten en vriezers wordt energie bespaard door toepassing van LED verlichting en de NoFrost functie tegen het aanvriezen van de wanden. Meerdere temperatuurzones in de koelkast voorkomen verspilling van levensmiddelen door verlenging van de houdbaarheid.

  – Vaatwassers
  Zuinige vaatwassers helpen water en energie te besparen.

Led_keukenverlichting
Foto: Häcker LED keukenverlichting

Keukenverlichting

Wist je dat de moderne LED keukenverlichting 90% energiezuiniger is dan de traditionele gloeilamp!

Verven en stuken

Duurzaam stucwerk maakt het verschil doordat bij de productie het milieu minder belast wordt. Door te lakken met watergedragen verf zorg je voor een duurzame afwerking. Leem op de keukenwand is puur natuur en vochtregulerend. Je kunt over leemstuc nooit meer overschilderen.

Vloer_natuursteen-tegels
Foto: duurzame natuursteen vloer Travertin tegels – Marc McCammon, Pexels.com

Keukenvloeren

 • Keramische tegelvloer
  Een keukenvloer van keramische tegels is nagenoeg onverslijtbaar en eenvoudig schoon te maken. Het basismateriaal is puur natuur klei. Uiteindelijk kan het vergruisd worden voor hergebruik bijvoorbeeld bij aanleg van wegen.
 • Natuursteen keukenvloer
  Een keukenvloer van graniet, marmer, kalksteen of leisteen gaat bijzonder lang mee. Wil je ooit alsnog iets anders? Dan kan het natuursteen vaak uitgenomen worden voor hergebruik of als dat niet lukt na vermaling gerecycled worden voor gebruik in andere materialen.
 • Houten keukenvloer
  Met FSC-certificaat is de houten vloer drie dubbel duurzaam. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout gaat zeer lang mee en kan na verloop van tijd opgefrist worden met een nieuwe was of laklaag. Uiteindelijk kan de houten keukenvloer probleemloos worden gerecycled.
 • Bamboe keukenvloer
  Bamboe is zeer sterk, groeit sneller dan kool en neemt daarbij flink wat CO2 op uit de lucht. Check wel of het productieproces tot vloerdelen of aanrechtblad FSC gecertificeerd is.
 • Linoleum keukenvloer
  De antibacteriële werking van het natuurproduct linoleum is bij toepassing in de keuken extra hygiënisch. Linoleum gaat zeer lang mee, maar kan helaas door de lijmresten niet worden hergebruikt.
 • Kurkvloer in de keuken
  Kurk wordt jaarlijks geoogst als schors van de kurkeik. Een behandelde kurkvloer kan prima in een keuken of badkamer gebruikt worden. Het zachte kurk is bijzonder praktisch als keukenvloer. Het servies en glaswerk valt niet meteen kapot… en kurk het is hygiënisch antibacterieel. Kurk gaat lang mee, maar kan door de lijmresten niet opnieuw gebruikt worden.
 • Keukenvloer van gepolijst beton
  Een gepolijst betonvloer in de keuken is extra duurzaam aangezien je een afwerklaag uitspaart. Wel goed opletten bij het kiezen van het te gebruiken impregneermiddel!

Keukenrenovatie

Als het binnenwerk van de keukenkasten nog in goede staat is, kan een keukenrenovatie een duurzame keuze zijn. Een keukenrenovatie kan meer of minder ingrijpend worden aangepakt:

 • Keukenfrontjes en kastdeurtjes verven
 • Keukenfrontjes en keukendeurtjes vervangen
 • Keukenblad en spoelbak vervangen
 • Keukenkraan vervangen voor kokendwaterkraan
 • Nieuwe keukenapparatuur plaatsen

Duurzaamheid in jouw nieuwe keuken

Een mooie en praktische nieuwe keuken die goed uitpakt voor het milieu. Het is allemaal te combineren in jouw woning. Bespreek het met een keukencoach bij je in de buurt.

Artikel geschreven door

Freek de Koning

I-KOOK Etten-Leur

Gemiddelde klantervaringscore

Jan Klinge

I-KOOK Hengelo

Gemiddelde klantervaringscore

...deze keukens zijn pas opgeleverd!

M. El Haddouchi Den Haag

"Binnen 4 weken is de keuken besteld en opgeleverd!"

Jorg en Tamara Heerhugowaard

"Rustig, vriendelijk en allerminst opdringerig."

{{{"type":"anchor", "ring":"0", "page":"0"}}}