Hoe duurzaam is jouw keuken? Doe de test!

INSPIRATIE
9 min leestijd

Duurzame keukenspullen kunnen niet ontbreken in de ideale keuken van vandaag! In de perfecte keuken voor jou werk je prettig voor een zeer lange tijd. Het ontwerp verouderd niet snel en is met degelijke keukenspullen duurzaam samengesteld. In dit blog lees je uitgebreid over milieuvriendelijke materialen voor keukenmeubelen, aanrechtbladen en vloeren. Voor een stuk moderne techniek in duurzaam keuken spul kijk je naar verlichting en water & energiebesparing bij keukenapparatuur. Test je eigen keuken stap voor stap in hoeverre jouw keuken al duurzaam is!

Vind je duurzaamheid in de keuken ook belangrijk, maar weet je niet wat jij kunt doen voor het milieu en hoe je gas en/of energiekosten kunt besparen? Een keukencoach van I-KOOK geeft je een eerlijk advies over welke keukenspullen duurzaam zijn voor jouw droomkeuken!

Groene rechte keuken met inductie kookplaat en recirculatie afzuiging
Foto: Groene rechte keuken met inductie kookplaat en recirculatie afzuiging

Een keuken met duurzame keukenspullen, hoe test ik dat?

Duurzaamheid staat op nummer 1 in de keukenbranche! Je kunt op 4 punten controleren of jouw keuken met duurzaam keuken spul is ingericht. Hoe beter de score op elk van deze onderdelen, hoe beter jouw keuken is voor het milieu.

 • Wat is de verwachte levensduur van de gebruikte materialen?
 • Is de productiemethode verantwoord?
 • Is hergebruik achteraf mogelijk?
 • Hoe zit het met het energie- en watergebruik van je apparatuur?

Controleer de duurzaamheid van je keuken stap voor stap

Duurzame Häcker keukens PURemission CARB 93120 en TSCA title 6 + PUResist
Foto: Duurzame Häcker keukens – PURemission CARB 93120 en TSCA title 6 + PUResist

Duurzame keukenmeubelen

Zowel keukenfabrikant Nobilia als Häcker vinden duurzaamheid belangrijk.

De merken Nobilia en Häcker in de I-KOOK winkel zijn onderscheiden met verschillende (inter)nationale keurmerken omdat ze hoge eisen aan de duurzame keukenspullen stellen wat betreft milieu-, gezondheids- en gebruikersbescherming. Zo wordt er o.a. verantwoord hout gebruikt in de keukenmeubelen. Verpakkingen worden gerecycled en de verzending CO2 neutraal uitgevoerd.

Keukenbladen

 • Kunststof keukenblad

Het valt mee, bij een kunststof aanrechtblad als een TopCore keukenblad is alleen de toplaag van kunststof. Onder die toplaag met zijn lange levensduur is hout, multiplex, spaanplaat of MDF gebruikt. Daarvan kun je op basis van het certificaat nagaan of het gebruikte hout op een milieuvriendelijke manier is verkregen.

 • Greengridz keukenblad

De typen werkbladen TopLaminaat, DecorTop en FENIX hebben een kunststof bovenlaag met mogelijk een zeer duurzame binnenkant van Greengridz. Een Greengridz werkblad is als duurzaam keuken spul volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Bij de fabricage van Greengridz duurzame keukenbladen worden op een efficiënte manier FSC hout en papier gebruikt. Er wordt daarbij minder CO2 uitgestoten dan bij traditioneel multiplex.

Greengridz aanrechtblad DecorTop Wild Silver
Foto: Greengridz aanrechtblad DecorTop Wild Silver
 • Houten keukenbladen

De levensduur van een massief houten aanrechtblad kan telkens verlengd worden door eventuele vlekken en krassen weg te schuren. Het FSC-keurmerk staat in voor de duurzame productiewijze van het houten keukenblad. Hout als bouwmateriaal kan ook na gebruik als aanrechtblad telkens opnieuw ingezet worden.

 • Natuursteen werkblad

Een aanrechtblad van natuursteen als marmer of graniet is duurzaam door de ‘onkwetsbaarheid’. De verzorging is eenvoudig en hoe langer je het gebruikt, hoe mooier het wordt. Ook de zijkanten van de onderkasten en het kookeiland kunnen met natuursteen bekleed worden in een duurzame keuken. Marmer en graniet kunnen eindeloos opnieuw ingezet worden bij hergebruik. Zelfs de snijresten worden van deze keukenspullen duurzaam benut.

 • Composiet werkblad

Een composiet keukenblad is gemaakt van restmaterialen, dat is behoorlijk duurzaam. Het materiaal is een mix van steengruis met kleurmiddelen en polyesterhars. Een composiet werkblad biedt vele jaren keukenplezier, maar eenmaal gebruikt, kun je het niet meer recyclen.

 • Terrazzo keukenblad

Het maakt de aanblik van een landelijke keuken helemaal af, een terrazzo aanrechtblad. Voor de fabricage van terrazzo wordt alleen zand, cement en marmer granulaat gebruikt. Van oorsprong allemaal natuurproducten die ook achteraf perfect kunnen worden vergruisd voor hergebruik.

 • Keramisch keukenblad

Keramiek is op hoge temperatuur gebakken klei. Een keramisch keukenblad is zeer goed bestand tegen krassen en hitte. Een aanrechtblad van keramiek kan volledig gerecycleerd worden en is een aanwinst in je keuken met duurzame keukenspullen.

 • Aanrechtblad van glas

Glas wordt grotendeels geproduceerd uit gerecycled glas. Dat is een duurzaam proces. Maar wanneer glas wordt ingezet als werkblad of keuken achterwand, wil je graag een kleur kiezen, simpelweg omdat een transparant aanrechtblad een heel slordig plaatje zal opleveren. Helaas kan alleen transparant glas opnieuw gebruikt worden. Zodra het glas een coating heeft is het niet meer recyclebaar.

Whirlpool WIS 1150 PEL duurzame vaatwasser met energielabel B
Foto: Whirlpool WIS 1150 PEL duurzame vaatwasser met energielabel B

Keukenapparaten

Elektrische keukenapparatuur als ovens en vaatwassers gebruiken flink wat stroom. In jouw keuken is dat voor jouw duurzame keukenspullen bij voorkeur ‘groene’ stroom.

Het energielabel van je keukenapparaten

De energiezuinigheid van elektrische keukenapparaten is herkenbaar aan het energielabel.

Het energielabel (van o.a. ovens) word aangegeven met een letter, waarbij A+++ het best is en D het meest slechte label. Het nieuwe energielabel 2021 van vriezers, koelkasten, vaatwasser en wijnkoelkasten loopt van A (uitstekend duurzaam keuken spul) t/m G (er is nog een hoop werk aan de winkel)

 • Combimagnetrons en ovens

Ovens moeten sinds 2020 minimaal energieklasse A hebben. Bij gebruik van de oven en combimagnetron is de heteluchtstand zuiniger dan de traditionele onder en bovenwarmte.

 • Inductie kookplaat

De inductie kookplaat is de grote, mooie en veilige opvolger van de gaskookplaat. Op een inductiekookplaat wordt heel precies alleen de onderkant van de pan verwarmd. Wanneer je op gas kookt, gaat de warmte van de gasvlam grotendeels naast de pan de keukenruimte in.

 • Koelkasten en vriezers

Koelkasten en vriezers met energielabel 2021 van A t/m zelfs F besparen energie met LED verlichting en NoFrost functie tegen het aanvriezen van de wanden. Meerdere temperatuurzones in de koelkast voorkomen verspilling van levensmiddelen door verlenging van de houdbaarheid.

 • Vaatwassers

Zuinige vaatwassers met een nieuw energielabel A t/m E helpen water en energie te besparen.

Kokend-water-kraan Quooker Combi+ energielabel A
Foto: Kokend-water-kraan Quooker Combi+ heeft energielabel A

Keukenkranen

 • Ecostart kraan

Wist je dat er keukenmengkranen bestaan die in de middenstand koud water geven in plaats van gemengd water? Zo wordt er geen warm water verspild.

 • Kokend water kraan

Het klinkt misschien vreemd, een kokend waterkraan helpt als duurzaam keuken spul waterverspilling te beperken. De benodigde hoeveelheid kokend heet water voor thee, soep of groenten wordt direct getapt vanuit het reservoir onder de kraan. Je spoelt geen ‘lauw’ water door want er is geen warmteverlies in de leidingen. De Quooker boilers COMBi en COMBI+ hebben energielabel A.

 • HR Combiketel

Als warmwaterbron verbruikt een HR combiketel veel minder energie dan een aparte keukenboiler of geiser.

LED verlichting onder keukenkastjes en LED spots binnenin open vakken
Foto: LED verlichting onder keukenkastjes en LED spots binnenin open vakken

Keukenverlichting

Wist je dat de moderne LED keukenverlichting 90% energiezuiniger is dan de traditionele gloeilamp?

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om jouw favoriete keukenspullen duurzaam uit te lichten. Van handige werk verlichting onder kastjes tot sfeervolle LED verlichting in de kastjes en onder je keukenblad.

Witte landelijke keuken met houten vloer, Callum Hill, Unsplash
Foto: Witte landelijke keuken met houten vloer – Callum Hill, Unsplash

Keukenvloeren

 • Keramische tegelvloer

Een keukenvloer van keramische tegels is nagenoeg onverslijtbaar en eenvoudig schoon te maken. Het basismateriaal is puur duurzaam keuken spul: natuur klei. Uiteindelijk kan het vergruisd worden voor hergebruik bijvoorbeeld bij aanleg van wegen.

 • Natuursteen keukenvloer

Een keukenvloer van graniet, marmer, kalksteen of leisteen gaat bijzonder lang mee. Wil je ooit alsnog iets anders? Dan kan het natuursteen vaak uitgenomen worden voor hergebruik of als dat niet lukt na vermaling duurzaam gerecycled worden voor gebruik in andere materialen.

 • Houten keukenvloer

Met een FSC-certificaat is de houten vloer drie dubbel duurzaam. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het hout gaat zeer lang mee en kan na verloop van tijd opgefrist worden met een nieuwe was of laklaag. Uiteindelijk kan de houten keukenvloer probleemloos worden gerecycled.

 • Linoleum keukenvloer

De antibacteriële werking van het natuurproduct linoleum is bij toepassing in de keuken extra hygiënisch. Linoleum gaat zeer lang mee en is makkelijk in het onderhoud. Het linoleum van FORBO marmeleum wordt bijna volledig van natuurlijke materialen gemaakt, is CO2 neutraal en biologisch afbreekbaar.

 • Bamboe keukenvloer

Bamboe is zeer sterk, groeit sneller dan kool en neemt daarbij flink wat CO2 op uit de lucht. Check wel of het productieproces van de duurzame keukenspullen als bamboe vloerdelen of aanrechtblad FSC gecertificeerd is.

 • Kurkvloer in de keuken

Kurk wordt jaarlijks geoogst als schors van de kurkeik. Een behandelde kurkvloer kan prima in een keuken of badkamer gebruikt worden. Het zachte kurk is bijzonder praktisch als keukenvloer. Het servies en glaswerk valt niet meteen kapot… en kurk is hygiënisch antibacterieel. Kurk gaat lang mee en kan hergebruikt worden in een andere functie.

 • Keukenvloer van gepolijst beton

Een gepolijst betonvloer in de keuken is extra duurzaam aangezien je een afwerklaag uitspaart. Wel goed opletten bij het kiezen van het te gebruiken impregneermiddel!

Keukenrenovatie

Is het binnenwerk van de keukenkasten nog in goede staat, dan kan een keukenrenovatie een duurzame keuze zijn.

Een keukenrenovatie kan meer of minder ingrijpend met keukenspullen duurzaam aangepakt worden. Denk daarbij aan:

 • Keukenfrontjes en kastdeurtjes verven
 • Keukenfrontjes en keukendeurtjes vervangen
 • Keukenblad en spoelbak vervangen
 • Keukenkraan vervangen voor kokendwaterkraan
 • Nieuwe keukenapparatuur plaatsen

Verven en stuken

Duurzaam stucwerk in je keuken maakt het verschil doordat het milieu minder belast wordt bij de productie van dit duurzame keuken spul.

Door te schilderen met watergedragen verf krijg je een milieuvriendelijke afwerking op je muren. Leem op de keukenwand is puur natuur en vochtregulerend. Houd er rekening mee dat je leemstuc nooit meer kunt overschilderen.

Wil ook jij een droomkeuken met mooie duurzame keukenspullen?

Een prachtige keuken die vriendelijk is voor het milieu, met veel gebruiksgemak en moderne keukenapparatuur.. bij I-KOOK is het mogelijk, altijd voor een goede prijs en binnen je budget. Jij blij, milieu blij!

Een betrouwbare keukencoach voor I-KOOK stelt jouw droomkeuken met duurzaam keuken spul voor je samen. Kom een I-KOOK winkel in je buurt bezoeken en loop rond tussen de nieuwste showroomkeukens met keukenspullen duurzaam ingericht. Keuken inspiratie kun je nooit genoeg krijgen: lees zeker de ervaringen en bekijk de duurzame keukens van eerdere I-KOOK klanten.

Een adviesafspraak met een I-KOOK keukencoach is zo gemaakt!

Dit artikel is geschreven door

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.