Een slimme keuken, hoe werkt dat?

INNOVATIE
4 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

In onze woningen sluipen slimme apparaten naar binnen. Grote kans dat je al een lamp hebt die je kunt bedienen met de smartphone. Nieuwe keukenapparatuur is hartstikke slim! Ga je mee de smart kitchen bekijken?

Een smart kitchen – Kan ik daar iets mee?

Moderne keukenapparaten kunnen bediend worden via een app op de smartphone of tablet. Dit biedt extra functies en nieuwe bedieningsmogelijkheden.

Slimme functies in de keuken. Wat kan er al?

De fabrikanten kunnen in de keukenapparatuur steeds nieuwe functies aanbieden.Ondertussen neemt het aantal knoppen voor de bediening op het apparaat af. Dit geeft een strakker uiterlijk.

De oplossing zit in bediening via het grotere scherm van de tablet of smartphone. Zo’n groot beeldscherm biedt volop mogelijkheden! Vooral ook voor heel nieuwe toepassingen. Denk eens aan recepten of ‘live’ beelden uit de koelkast of oven? Handig tijdens het boodschappen doen of om te zien of het gerecht al klaar is.

Echt handig is het toevoegen van nieuwe functies via updates van de machines en apps. Zo kun je met hetzelfde apparaat met de tijd mee.

Hieronder een overzicht van de mogelijkheden die je kunt verwachten in een slimme keuken:

Activiteit

Je kunt op afstand zien wat het apparaat doet.

Is de oven al voorverwarmd, hoelang duurt het nog voor de afwas klaar is?

Geheugensteuntje voor boodschappenlijstje

De machines kunnen via de app waarschuwen voor het bestellen van wasverzachter, glansspoelmiddel, etc.

 

Slimme koelkast in een slimme keuken – Geralt, Pixabay.com
Foto: Slimme koelkast – Geralt, Pixabay.com

Live beeld

Ingebouwde camera’s geven beeld op afstand. Is het stokbrood in de oven al knapperig bruin?

Wat ligt er nog in de koelkast? Een altijd up-to-date aanvulling op je boodschappenlijstje tijdens het winkelen.

Smartphone wordt geavanceerde afstandsbediening

Kies het gewenste programma.

Geef start en stop opdrachten (of instelling voor uitgestelde opdrachten).

Veiligheid voorop

Er is een risico bij bediening op afstand. Stel je voor dat een klein kind tussentijds in de oven zou klimmen…. Dit is de reden waarom apparatuur van bijvoorbeeld Bosch, Neff en Siemens slechts 24 uur te voren kan worden ingesteld. Bovendien vervalt de instelling nadat de deur tussentijds is geopend.

Met het gebruik van apps via het internet komt ineens ook de digitale privacy de slimme keuken binnen. Hierover vertellen we een andere keer meer. 

De slimme keuken denkt mee

  • De smart kitchen gaat ons ook opvoeden. Binnenkort kan de koelkast bijvoorbeeld bij het uitpakken van de boodschappen aangeven dat de boter op de verkeerde temperatuurzone gelegd wordt.
  • En dan de volgende stap… een melding als je van een frisdrank niet de ‘light’ versie gekocht hebt?

Technische dienst via internet

Een zeer praktische toepassing komt heel verrassend van de technische dienst. Bij storingen kunnen technici toestemming vragen om contact te maken met het haperende apparaat. Zo kunnen op afstand foutmeldingen worden uitgelezen en kapotte onderdelen worden meegegeven bij een reparatiebezoek. Dat bespaart extra voorrijkosten!

Connectiviteit biedt nieuwe kansen in de keuken

  • Niet alleen individuele bediening wordt mogelijk. Via externe apps kun je zogenaamde scenario’s maken waarmee meerdere apparaten koppelbaar zijn en opdrachten kunnen krijgen op basis van de statusmeldingen van andere machines.
  • Fabrikanten geven gebruikers via de apps meer functies dan op het apparaat alleen. Bijvoorbeeld nieuw ontwikkelde wasprogramma’s, speciale kookprogramma’s.
  • Doordat de keukenapparaten toegankelijk zijn geworden, kan eenvoudig nieuwe besturingssoftware geplaatst worden. Zo krijgen de machines extra functies zonder ze te vervangen.
  • De gebruiksaanwijzing van de keukenapparatuur is via de app gemakkelijk te bekijken. Je kunt het apparaat eenvoudig beter leren kennen.
  • Met de slimme keukenapparatuur wordt je woning toekomstklaar gemaakt. Ben je geinteresseerd? Kom een keer langs dan kunnen we voorbeelden laten zien van een smart kitchen of assisteren met de installatie van de apps. 
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.