Hoe bescherm je jouw privacy in de smart kitchen?

ADVIES
5 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Het leuke van slimme apparaten in en om het huis is toch wel dat je stap voor stap kunt uitbreiden. Het is net Lego voor grote mensen. Je begint met een paar smart lampen, grappig te bedienen via je smartphone of tablet. Dan komt er een slimme deurbel en zo ga je bijna ongemerkt verder met een spraakassistent als Google Home of Amazon Alexa. De kosten blijven goed beheersbaar. Wellicht overweeg je zelfs al een oven of koelkast als eerste stap naar een smart kitchen…? Ondertussen ga je misschien privacygevoelige zaken delen met de buitenwereld.

Hoe houd je de smart kitchen prive?

Smart apps van de diverse keukenapparatuur merken

Bij elk merk smart keukenapparaten zijn apps beschikbaar.

De apps voor de slimme keukenapparatuur kunnen gedownload worden via de Apple App Store en Google Play. De namen van de slimme keuken apps vind je in de handleidingen van de fabrikanten. Bij het installeren op de telefoon of tablet wordt even snel toestemming gevraagd om meer of minder persoonlijke gegevens te mogen gebruiken. De in Nederland veel gebruikte West Europese keukenapparatuur merken (Bosch, Candy, Miele, Neff, Siemens) zijn doorgaans redelijk bescheiden wat dit betreft.

Amerikaanse en Aziatische merken (Haier, Indesit, KitchenAid, LG, Samsung, Whirlpool), maar ook het Nederlandse Atag zijn behoorlijk nieuwsgieriger. Ze willen via de apps ook je agenda, contactpersonen en locatie weten.

Meestal lukt het niet de apps te installeren zonder deze toestemming te geven.

Wanneer je privacy belangrijk vindt, kun je voorafgaand aan de definitieve aanschaf van de slimme keukenapparatuur alvast proberen de app van het merk te installeren om na te gaan welke voorwaarden de fabrikant stelt. Overigens kunnen de diverse toestemmingen na een update van de app aangepast worden.

Universele smart home apps

Losse slimme apparaten kunnen samen een smart home (of smart kitchen) vormen. Dat kun je organiseren door de apparaten met elkaar te laten samenwerken of na elkaar te laten werken via een zogenoemd ‘scenario’. Die scenario’s kunnen geprogrammeerd worden met universele apps als ITTT (if this, then that) of Olisto. Verschillende opdrachten van de “Home Connect” app (gebruikt voor de merken Bosch / Siemens / Neff) zijn al voorzien binnen deze universele apps.

Praten met je oven

Bijvoorbeeld: de app “Home Connect” waarmee een smart oven van Siemens bediend kan worden, is via de universele app “Olisto” koppelbaar aan de “Google Home” spraakassistent. Zo kun je een spraak commando programmeren waarmee de oven bediend wordt. Denk aan: ‘Okay Google: Oven Pizza’

In eerste instantie lijkt dit best omslachtig. Gaandeweg raak je erin thuis en word je creatiever in het bedenken van praktische combinaties. Misschien voeg je aan dit commando een slimme lamp toe die 10 minuten later gaat knipperen om te waarschuwen dat de pizza waarschijnlijk klaar is? En…. na de eerste keer programmeren, blijft het commando beschikbaar voor toekomstig gebruik!

Bescherming van privacy en persoonlijke gegevens in je smart home en slimme keuken

Via het internet zijn een hoop dingen gratis, maar toch kost het vaak wel iets. Meestal is dat ‘kennis’ over jou en je huishouden. Daardoor hopen leveranciers je beter te leren kennen en wellicht nog iets extra’s te kunnen aanbevelen. Wanneer je al je privé gegevens beschikbaar stelt, zul je er vaak meer mogelijkheden voor terug krijgen. De gegevens kunnen echter een keer in ‘verkeerde handen’ terecht komen. Wij vinden het belangrijk dat je deze keuze bewust maakt.

Je data beschermen

Er zijn voortdurend ondeugden actief die proberen in te breken op het internet en in de computers die de data verwerken. Je mag er vanuit gaan dat dit een keer gebeurt. Maak het dus zeker niet te makkelijk. Hierbij enkele tips:

  • Gebruik alleen beveiligde wifi netwerken (WPA2) en gebruik op de apparaten binnen het netwerk paswoorden die je zelf hebt bedacht. (Nooit de standaard wachtwoorden gebruiken!)
  • Check op de websites waar je persoonlijke gegevens invoert of de verbinding versleuteld is. Herkenbaar door ‘https://’.
  • Gebruik voor de slimme apparatuur een apart netwerk, los van het netwerk dat je gebruikt voor de laptops en computers. Bijvoorbeeld het ‘gasten-netwerk’.
  • Nog een stap verder ga je door binnen het netwerk het MAC adres filter te gebruiken. Daarmee voorkom je dat onbekende apparaten aan het netwerk gekoppeld kunnen worden. Ook hier geldt weer: ‘voor wat, hoort wat’. Het netwerk wordt veiliger, het toevoegen van een nieuw apparaat wordt omslachtiger.

Privé gegevens delen

Bij het bedienen van slimme keukenapparaten via de tablet en smartphone heb je apps nodig. Je kunt je vooraf al enigszins verdiepen in de voorwaarden.

  • Het ene merk vraagt meer inzicht dan het andere. Samsung en LG willen ‘alles’ van je weten, bijvoorbeeld contacten etc. Siemens, Bosch, Neff, Miele zijn veel minder brutaal.
  • De spraakassistent Google Home vraagt veel meer toestemmingen dan Amazon Alexa. Dit staat nog los van het feit dat ze beiden wel alles zullen ‘horen’… niet alleen de vragen die je ze stelt.
  • Zo ook bij de apps waarmee je het ene apparaat laat samenwerken met andere apparaten zoals IFTTT (If This Then That) en Olisto. Olisto vraagt realistische toestemmingen. IFTTT gaat veel verder.
  • Wanneer je privé en smart home of smart kitchen zoveel mogelijk wilt scheiden, maak dan een aparte user aan voor Google Play of de App Store en gebruik voor de bediening van je smart devices aparte tablets zonder je contactpersonen of persoonlijke agenda.

‘Zint eer ge begint’, dit geldt ook in de nieuwe wereld van het Internet of Things waarmee je het leven kunt veraangenamen. Neem even de tijd om een goede afweging te maken. Bespreek het met je keukencoach.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.