• Home
 • I-KOOK blog
 • Stappenplan voor je koelkast, inductie kookplaat en oven schoonmaken

Stappenplan voor je koelkast, inductie kookplaat en oven schoonmaken

ADVIES
5 min leestijd

Een schone keuken is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het ziet er ook zo lekker fris en opgeruimd uit. Dat kookt toch veel prettiger?! Er zijn van die karweitjes in de keuken waar je tegen op ziet. Met het handige keuken schoonmaken stappenplan voor de volgende 3 klusjes maak je jouw keuken in no time kook-klaar:

 • Inductie kookplaat reinigen
 • (Combi) oven schoonmaken
 • En koelkast poetsen

Naast hygiëne is ook het mooi houden van je bestaande of nieuwe keuken zeker iets waar je meer over wilt weten. Hoe houd je het beste ook je deurfronten, aanrechtblad en inbouwapparatuur schoon? Vraag het vrijblijvend aan een keukencoach!

Oven schoonmaken stappenplan
Foto: Oven schoonmaken tips

Je keuken schoonmaak start hier!

Begin niet zomaar in het wilde weg met de keuken schoonmaak. Om je sopje zo lang mogelijk schoon te houden, start met het poetsen altijd bij het minst vieze onderdeel en eindig bij het meest aangekoekte deel van de keuken. Werk ook van boven naar beneden, want je wilt niet dat iets wat al schoongemaakt is weer vuil wordt!

Inductiekookplaat schoonmaken - Elica NicolaTesla ONE
Foto: Elica inductiekookplaat met afzuiging NicolaTesla ONE

Je inductiekookplaat schoonmaken, doe je zo!

Je inductie kookplaat schoonmaken gaat snel en netjes met onderstaande stappenplan. Het beste is om na het koken de kookplaat meteen even schoon te maken.

Inductiekookplaat schoonmaken stappenplan

 • Haal de voedselresten en kruimels weg (vergeet de randjes niet) na het koken. Bij hardnekkig vuil kun je een inductie kookplaatschraper gebruiken.
 • Gebruik een vochtige microvezeldoek met water warm om de inductiekookplaat schoon te maken.
 • Neem alleen een mild schoonmaakmiddel of afwasmiddel verdund in water. De inductiekookplaat schoonmaken met soda en middelen met citroen, doe het NIET! In mijn eigen keuken staat Mr Muscle Cerafix (als kookplaat reiniger) in het aanrechtkastje. Dit middel beschermt de kookplaat en geeft glans.
 • Nooit schuursponsjes of schurende middelen als Vim gebruiken. Als de inductiekookplaat droog is zie je allemaal krassen die niet meer verdwijnen.
 • Verwijder natte druppels met een velletje keukenrol of een theedoek om strepen en vegen te vermijden.
Oven schoonmaken - ETNA CM650Ti oven Black Titanium
ETNA zwarte oven CM650Ti Black Titanium trendlijn

Je oven schoonmaken, doe je zo!

Je hoeft niet op te zien tegen het schoonmaken van je oven. Met het oven schoonmaken stappenplan en de slimme oven functies van vandaag de dag, gaat het reinigen prima lukken! Aan de slag, want aangebakken etensresten stinken behoorlijk. Daar kan geen afzuigkap tegenop!

Oven schoonmaken stappenplan

 • Met de stofzuiger verwijder je alle etensrestjes, ook langs het deurrubber!
 • De binnenkant van de (bak)oven reinig je goed met een ovenreiniger. Gebruik geen ovenreiniger bij een katalyse oven.
 • Een geschikte ovenschaal kun je met water en een scheutje vaatwasmiddel in de oven zetten. Doe de ovendeur dicht en laat het een uur koken waardoor het vuil gaat loslaten. Controleer tussentijds of er nog water in staat. Je kunt op dezelfde manier de oven schoonmaken met citroen.
 • De oven schoonmaken met baking soda is populair. Je kunt zowel de binnenkant en de deur van de oven als de bakplaat schoonmaken met baking soda. Smeer een stevig mengsel van water en baking soda op de deur en aan de wanden en laat het flink inwerken. Blijf uit de buurt van de verwarmingselementen. Je bakplaat kun je ook schoonmaken met baking soda door soda te strooien op de plaat. Meng het na een poosje met heel heet water en laat het inwerken. De ovenwanden, deur en bakplaat maak je daarna schoon met een vochtige keukendoek.

Ovens met schoonmaak functies

De keukenapparatuur merken helpen hun klanten graag een handje bij de oven schoonmaak, want koken moet vooral leuk en lekker zijn! Met een katalyse oven, een hydrolyse oven of een pyrolyse oven heb je in een mum van tijd een brandschone oven. Een keukencoach kan je daar alles over vertellen.

MEER KEUKEN SCHOONMAKEN TIPS:

Koelkast schoonmaken tips - Whirlpool inbouwkoelkast
Foto: Whirlpool inbouwkoelkast

Je koelkast schoonmaken, doe je zo!

Niet alleen de buitenkant maar ook binnen in de koelkast moet er regelmatig schoongemaakt worden. Je gezondheid staat op één! Verwijder gelijk alle etenswaren die liggen te verleppen en sauzen en andere potjes die over de datum zijn. Een schone en nieuw ingerichte koelkast is geweldig, je zult het zien!

Koelkast schoonmaken stappenplan

 • Begin met het leeghalen van de koelkast. Doe de verse producten, zuivel, etc. in een koeltas en schakel de koelkast uit.
 • Haal alle losse delen als planken en laden uit de koelkast. Was ze in schoon afwaswater en droog ze met een theedoek.
 • De binnenkant van de koelkast maak je schoon met een microvezeldoekje dat je onderdompelt in hetzelfde afwaswater. Voor deurrubbers, het putje en moeilijke hoekjes is een wattenstaafje super handig! Met een vers gewassen keukendoek maak je de koelkastwanden droog.
 • Controleer of het afvoergaatje niet verstopt zit om water onderin de koelkast te voorkomen.
 • Met het mondje van de stofzuiger zuig je alle stof van het rooster onder of achter de koelkast. Goed voor de energiebesparing!
 • Plaats de laden en rekken terug in de koelkast en schakel de koelkast weer in.
 • De etenswaren mogen weer terug de koelkast in.
 • Binnen klaar, nu buiten nog! Neem de voorkant van de koelkastdeur af en maak het goed droog met een theedoek. Gebruik geen groene sponsjes en schuurmiddelen.

Keuken schoonmaak tips van een specialist!

Wil je alles weten over het schoonmaken van de kastfrontjes, het keukenblad, de spatwand en alle inbouwapparaten in jouw droomkeuken? Een keukencoach vertelt het je graag!

 

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.