• Home
 • I-KOOK blog
 • Stappenplan voor je koelkast, inductie kookplaat en oven schoonmaken

Stappenplan voor je koelkast, inductie kookplaat en oven schoonmaken

APPARATUUR
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een schone keuken is belangrijk voor je gezondheid én het ziet er ook zo lekker fris en opgeruimd uit. Helaas zijn er van die keuken poets karweitjes waar je tegen opziet. Samen met dit blog maak je jouw keuken snel en eenvoudig blinkend schoon! Volg het handige keuken schoonmaken stappenplan voor de volgende 3 keuken klusjes:

 • Inductie kookplaat schoonmaken
 • Oven schoonmaken
 • Koelkast schoonmaken

Naast hygiëne in je keuken is ook het behouden van de mooie keuken uitstraling belangrijk! Hoe maak je het beste ook je deurtjes, aanrechtblad en inbouwapparatuur schoon? Een keukencoach van I-KOOK geeft je graag deskundig advies!

Oven schoonmaken stappenplan
Foto: Oven schoonmaken tips

Je keuken schoonmaak start hier!

Begin niet zomaar in het wilde weg met de keuken schoonmaak!

 • Om je sopje zo lang mogelijk schoon te houden, start met het keuken poetsen altijd bij het minst vieze onderdeel.
 • Eindig bij het meest aangekoekte deel van de keuken.
 • Werk van boven naar beneden, want je wilt niet dat iets wat al schoongemaakt is weer vuil wordt!
BORA inductie kookplaat schoonmaken in zwarte keuken van I-KOOK
Foto: BORA inductie kookplaat schoonmaken in zwarte keuken van I-KOOK

Je inductie kookplaat schoonmaken, doe je zo!

Je inductie kookplaat reinigen gaat snel en netjes met onderstaande stappenplan. Het beste is om na het koken de kookplaat meteen even schoon te maken.

Inductie kookplaat schoonmaken stappenplan

 • Haal de voedselresten en kruimels weg (vergeet de randjes niet) na het koken. Bij hardnekkig vuil kun je een inductie kookplaatschraper gebruiken.
 • Gebruik een vochtige microvezeldoek met water warm om de inductiekookplaat schoon te maken.
 • Neem alleen een mild schoonmaakmiddel of afwasmiddel verdund in water. De inductiekookplaat schoonmaken met soda en middelen met citroen, doe het NIET! In mijn eigen keuken staat Mr Muscle Cerafix (als kookplaat reiniger) in het aanrechtkastje. Dit middel beschermt de kookplaat en geeft glans.
 • Nooit schuursponsjes of schurende middelen als Vim gebruiken. Als de inductiekookplaat droog is, zie je allemaal krassen die niet meer verdwijnen.
 • Verwijder natte druppels met een velletje keukenrol of een theedoek om strepen en vegen te vermijden.
Oven schoonmaken in houten keuken van I-KOOK
Foto: Oven schoonmaken in houten keuken van I-KOOK

Je oven schoonmaken, doe je zo!

Je hoeft niet op te zien tegen het schoonmaken van je oven. Met het oven schoonmaken stappenplan en de slimme oven functies van vandaag de dag, gaat het reinigen prima lukken! Aan de slag, want aangebakken etensresten stinken behoorlijk. Daar kan geen afzuigkap tegenop!

Oven schoonmaken stappenplan

 • Met de stofzuiger verwijder je alle etensrestjes, ook langs het deurrubber!
 • De binnenkant van de (bak)oven reinig je goed met een ovenreiniger. Gebruik geen ovenreiniger bij een katalyse oven.
 • Een geschikte ovenschaal kun je met water en een scheutje vaatwasmiddel in de oven zetten. Doe de ovendeur dicht en laat het een uur koken waardoor het vuil gaat loslaten. Controleer tussentijds of er nog water in staat. Je kunt op dezelfde manier de oven schoonmaken met citroen.
 • De oven schoonmaken met baking soda is populair. Je kunt zowel de binnenkant en de deur van de oven als de bakplaat schoonmaken met baking soda. Smeer een stevig mengsel van water en baking soda op de deur en aan de wanden en laat het flink inwerken. Blijf uit de buurt van de verwarmingselementen. Je bakplaat kun je ook schoonmaken met baking soda door soda te strooien op de plaat. Meng het na een poosje met heel heet water en laat het inwerken. De ovenwanden, deur en bakplaat maak je daarna schoon met een vochtige keukendoek.

Oven schoonmaak functies

De keukenapparatuur merken helpen hun klanten graag een handje bij de oven schoonmaak, want koken moet vooral leuk en lekker zijn!

Met een katalyse oven, een hydrolyse oven of een pyrolyse oven, heb je in een mum van tijd een brandschone oven. Een I-KOOK keukencoach vertelt je alles over de verschillende schoonmaakfuncties van ovens.


Koelkast schoonmaken - Bosch inbouw koelkast
Foto: Koelkast schoonmaken – Bosch inbouw koelkast

Je koelkast schoonmaken, doe je zo!

Niet alleen de buitenkant maar ook binnen in de koelkast moet er regelmatig schoongemaakt worden. Je gezondheid staat op één en voorkom nare koelkast geurtjes! Verwijder direct alle etenswaren die liggen te verleppen en sauzen en andere potjes die over de datum zijn. Een schone en nieuw ingerichte koelkast is geweldig, je zult het zien!

Koelkast schoonmaken stappenplan

 • Begin met het leeghalen van de koelkast. Doe de verse producten, zuivel, etc. in een koeltas en schakel de koelkast uit.
 • Haal alle losse delen als planken en laden uit de koelkast. Was ze in schoon afwaswater en droog ze met een theedoek.
 • De binnenkant van de koelkast maak je schoon met een microvezeldoekje dat je onderdompelt in hetzelfde afwaswater. Voor deurrubbers, het putje en moeilijke hoekjes is een wattenstaafje super handig! Met een vers gewassen keukendoek maak je de koelkastwanden droog.
 • Controleer of het afvoergaatje niet verstopt zit om water onderin de koelkast te voorkomen.
 • Met het stofzuiger mondje zuig je alle stof van het rooster onder of achter de koelkast. Goed voor de energiebesparing!
 • Plaats de laden en rekken terug in de koelkast en schakel de koelkast weer in.
 • De etenswaren mogen weer terug de koelkast in.
 • Binnen klaar, nu buiten nog! Neem de voorkant van de koelkastdeur af en maak het goed droog met een theedoek. Gebruik geen groene sponsjes en schuurmiddelen.
Keuken schoonmaken tips: koelkast, oven en inductie kookplaat reinigen - Moderne witte keuken van I-KOOK
Foto: Keuken schoonmaken tips: koelkast, oven en inductie kookplaat reinigen – Moderne witte keuken van I-KOOK

Je koelkast, inductie kookplaat en oven schoonmaken, doe jij het goed?

Stel je keukenschoonmaak vragen aan een keukencoach van I-KOOK! Bij I-KOOK ben je aan het goede adres voor betrouwbaar keukenadvies en schoonmaaktips voor je oven, inductie kookplaat, koelkast en meer. 

Loop op je gemak een I-KOOK winkel binnen en bekijk de inspirerende keukens in populaire stijlen met moderne apparatuur. Een I-KOOK keukencoach luistert naar je ideeën en stelt geheel naar je wensen en binnen je budget, jouw droomkeuken samen. Lees ook de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten met wellicht nog meer handige schoonmaaktips voor je koelkast, oven en kookplaat.

Maak direct een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt!

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.