Welke oven of magnetron is onmisbaar in jouw keuken?

APPARATUUR
10 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Dhr. van Esschert

Lees de ervaring van: Familie Knops

 

Onvoorstelbaar wat je allemaal kunt bereiden in je oven en magnetron! Je ontdekt steeds meer nu de ovens en magnetrons van vandaag hele handige kookfuncties hebben. Bij het uitzoeken van je combimagnetron of oven is het belangrijk dat je kijkt naar energiezuinigheid, of er genoeg ruimte is in je keukenblok en belangrijk: hoe je kookt! 

Ik leg je graag alles uit over magnetrons en ovens:

 • Alle oven en magnetron typen
 • Oven en magnetron afmetingen
 • Verschillende magnetron en ovenfuncties
 • Oven en magnetron energieverbruik
 • Combimagnetrons en ovens schoonmaken op meerdere manieren.

Wat is voor jou de fijnste magnetron of oven? Bespreek het met een ervaren keukencoach van I-KOOK want deze coach weet na een paar vragen precies welke combimagnetron of oven jou gelukkig maakt!

Ovens en magnetrons, ideaal én speciaal voor jou!

Siemens oven en combimagnetron in kastenwand
Foto: Siemens oven en combimagnetron in kastenwand

Wat zijn de verschillen tussen magnetrons en ovens?

Iedereen kookt anders. Misschien kook je maar één keer per week en voor weinig personen of zo uitgebreid mogelijk met meerdere mee-eters. Voor iedere kok is er de perfecte magnetron en oven! 

Je leest hieronder alles over de verschillende magnetrons en ovens, waardoor een oven of combimagnetron kopen wel heel makkelijk wordt!

Wat is een magnetron?

In een magnetron gaat het ontdooien en opwarmen van eten snel d.m.v. microgolven. Doordat het eten en niet de schaal en de magnetron zelf opgewarmd wordt, verbruik je minder energie.

Magnetrons zijn niet alleen ideaal om kant en klaar maaltijden en soep op te warmen, ook om snel groente en aardappelen te koken. 

 • INBOUW MAGNETRON MATEN & INHOUD
  Zelfs in de kleinste keuken gaat een magnetron passen van 38 cm hoog, met een inhoud van zo’n 20-25 liter. Een magnetron 45 cm hoog heeft een inhoud tot zo’n 50 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm.

 

Whirlpool magnetron in houtlook keuken
Foto: Whirlpool magnetron in houtlook keuken

Wat is een combimagnetron?

Een combimagnetron is een magnetron met een ovenfunctie. Enkele combimagnetrons hebben eventueel daarnaast nog een grill dan wel stoomfunctie. 

Door het compacte formaat van een combi magnetron kun je er niet al te grote gerechten in bereiden. Heb je een oven niet vaak nodig? Zet je ovenschotel, pizza of croissants in een combimagnetron met heteluchtfunctie. Je gerechten zijn snel klaar en je verbruikt minder energie. Zo ben je lekker bezig in je duurzame keuken!

 • INBOUW COMBIMAGNETRON MATEN & INHOUD
  Er is al een compacte combimagnetron met grill van 38 cm hoog. De meeste combimagnetrons zijn 45 cm hoog met een inhoud tot zo’n 50 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm.

Wat is een conventionele oven?

Een conventionele oven is een elektrische oven met boven- en onderwarmte. In deze solo oven wordt de bakplaat of het rooster met gerechten in het midden geplaatst. Het duurt wat langer dan bij de heteluchtoven voordat de oven opgewarmd is, maar de warmte blijft wel meer constant. Zeer belangrijk voor het bakken van bijvoorbeeld taarten!

 • Inbouw conventionele oven maten & inhoud
  Een conventionele bakoven zal vaak de standaard inbouw maten van 60cm bij 60 cm hebben, met een inhoud van zo’n 47 liter tot 76 liter.
ETNA heteluchtoven multifunctioneel
Foto: ETNA heteluchtoven multifunctioneel

Wat is een heteluchtoven?

In een heteluchtoven wordt hete lucht door de hele oven gecirculeerd met een ventilator. Doordat de hele oven gelijkmatig verwarmd wordt, kunnen er op hetzelfde moment meerdere schotels op verschillende platen of roosters bereid worden. 

In een heteluchtoven kan de temperatuur zo’n 25 graden lager en de kooktijd zo’n 20% korter zijn dan in een conventionele oven. Een prachtige besparing van tijd en energie!

 • INBOUW HETELUCHTOVEN MATEN & INHOUD
  De standaard heteluchtoven inbouw maten zijn 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van zo’n 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm. Ook zijn er hetelucht ovens 90 cm breed en 48 cm hoog die een inhoud hebben tot wel 115 liter. Speciaal geschikt voor grote braadstukken als de kalkoen met kerst.

Wist je dat een AirFryer een compacte (bijna) heteluchtoven is? Doordat de AirFryer kleiner is, is er minder vocht in de bakruimte en worden de gerechten krokanter. Gerechten zijn wat eerder klaar in een Airfryer dan in een heteluchtoven, waardoor je energie bespaart. Voor AirFry in de oven zijn er speciale mandjes en bakplaten verkrijgbaar.

Indesit inbouw oven in betonlook keuken
Foto: Indesit inbouw oven in betonlook keuken

Wat is een combi oven?

Een combi oven heeft alle functies van een heteluchtoven met de extra functie van een magnetron.

Bakken, garen, ontdooien en opwarmen, het kan apart en gecombineerd gebruikt worden in de combi oven om de lekkerste gerechten te bereiden. Je ovengroente en ovenschotel wordt niet alleen gaar en knapperig, het eten is ook sneller klaar en energiezuinig bereid in een combi oven. 

 • INBOUW COMBI OVEN MATEN & INHOUD
  De standaard inbouw maten zijn bij de combi oven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven maakt gebruik van water dat omgezet wordt in stoom om je gerechten, zonder olie of boter, toch knapperig en mals te bereiden. Heerlijk om te eten en super gezond door het behoudt van alle mineralen en vitamines die bij koken in water verloren kunnen gaan.

Het is ideaal dat je meerdere schotels tegelijk in de stoomoven kunt plaatsen. Het maakt niet alleen de bereidingstijd korter, het scheelt ook op de energiekosten. Bij de keuze voor een stoomoven kun je kiezen tussen een stoomoven met gedeeltelijke of volwaardige stoom. Bij gedeeltelijk stoom is er alleen aan het begin stoom, waardoor je taart, ovenschotel of stokbrood een lekker krokant korstje van buiten krijgt en van binnen niet uitdroogt. De volwaardige stoomoven geeft de volledige bereidingstijd stoom waardoor rijst, groente, vis en vlees alle smaak behoudt en mals blijft.

 • INBOUW STOOMOVEN MATEN & INHOUD
  De standaard inbouw maten zijn bij de stoomoven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.

Wat is een combi stoomoven?

Bakken, garen en stomen, je kunt het allemaal apart en gecombineerd met een combi stoomoven. 

De combi stoomoven heeft alle functies van een heteluchtoven, met het extra toevoegen van stoom als bonus om niet alleen vlees, vis en groente, maar ook brood, pasta en taart perfect te bereiden! De combi stoomoven maakt een extra oven overbodig. Ideaal in een kleine keuken en super voor je budget! 

 • INBOUW COMBI STOOMOVEN MATEN & INHOUD
  De standaard inbouw maten zijn bij de combi stoomoven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.
Inductiefornuis in blauwe keuken
Foto: Inductiefornuis in blauwe keuken

Inductie fornuizen

Een inductiefornuis is hét fornuis van nu! 

Het inductie fornuis heeft natuurlijk een oven of zelfs meerdere ovens met andere ovenfuncties en in verschillende formaten. Ook met een groot inductiefornuis kun je energie besparen door je schotel te bakken in een kleine oven van het inductiefornuis met 2, 3 of 4 ovens.

Oven op hoogte in RVS industriële keuken
Foto: Oven op hoogte in RVS industriële keuken

Hoe ga je jouw magnetron of oven reinigen?

Een bijna leuke klus in de keuken is toch wel de magnetron of oven schoonmaken. Als de oven niet op z’n tijd gereinigd wordt, krijg je rook- en stankoverlast. Zeker bij een open keuken is dat geen pretje. 

De ovens van nu zijn verkrijgbaar met een gehele of gedeeltelijke zelfreinigingsfunctie. De oven reiniging verwarmt op een hoge(re) temperatuur waardoor etensresten losgeweekt, verbrand of zelfs verkoolt worden. Dit kost (zeer) veel energie. Gebruik de ovenreinigingsfunctie zo min mogelijk en ga zelf aan de slag met schoonmaakmiddelen. 

In een hydrolyse oven week je het vuil met water en wat afwasmiddel  los op een temperatuur van zo’n 60°C. Na een half uur kun je de resten weghalen. Deze manier van ovenreiniging verbruikt weinig energie en is milieuvriendelijker dan de volgende twee oven reinigingssystemen. Dit ritueel moet iedere keer herhaald worden nadat de oven gebruikt is.

Bij een katalyse oven wordt het vet en vuil geabsorbeerd door de binnenwand(en) (naast de achterwand, ook zijwanden mogelijk) en daarna verbrand met een temperatuur van boven de 200°C. Met een sopje haal je de as weg en maak je de schoonmaak beurt af.

De ovenwanden van een pyrolyse oven kunnen tot 500°C opgewarmd worden, waardoor al het vuil, vet en suiker verkoolt. Na afkoeling kun je de as in de zelfreinigende oven met een vochtige doek makkelijk afvegen. Een oven met pyrolyse heeft een hogere aanschafprijs en is buitengewoon energie onzuinig.

Heeft een oven of magnetron een energielabel?

Magnetrons en combimagnetrons hebben geen energielabel. Ook stoomovens en kleine/vrijstaande ovens niet. 

Het energielabel van een oven kan een A+++  (meest energiezuinig) tot en met een D (minst energiezuinig) hebben. De ovens die nieuw op de markt komen zijn zuinig met in ieder geval energieklasse A. Koop geen te grote oven om energieverspilling te voorkomen. Lees ook de ovenspecificaties. Zie wat de oven aan energie verbruikt per keer (of in een jaar). Zo kun je beter het energieverbruik van ovens met elkaar vergelijken.

Speciale oven opties

 • Weet jij met welke ovenfunctie, op welke temperatuur en hoe lang je gebak, brood, groente, vis of vlees bereid moet worden? Daar hebben de nieuwste ovens een geweldige oplossing voor: voorgeprogrammeerde oveninstellingen voor heel veel gerechten! 
 • Met het inschakelen van de Crisp functie krijgen je frietjes en kroketten een smakelijke krokante buitenkant.
 • Met telescopische rails in de oven kun je veilig en eenvoudig de roosters en bakplaten naar voren en achteren bewegen. De grootste ovens van 90cm kunnen ook een draaispit hebben.
 • Wil je de oven op ieder moment kunnen regelen met je smartphone, tablet en zelfs met spraak, dan is een slimme oven echt iets voor jou.
Pelgrim multifunctionele oven in licht zalmkleurige L-keuken
Foto: Pelgrim multifunctionele oven in licht zalmkleurige L-keuken

Het beste advies voor jouw droomkeuken magnetron of oven!

Welke magnetron of oven past het beste in jouw droomkeuken? Je kunt niet alles weten over de verschillende magnetrons en ovens. Daar heb je een keukencoach van I-KOOK voor. 

Een keukencoach weet precies wat de verschillende ovens en combimagnetrons allemaal kunnen en hoe je energie kunt besparen. In de I-KOOK winkel bekijk je de mooi opgestelde keukens met moderne keukenapparaten in het echt. Trek de deurtjes open en bekijk de apparatuur in vele keukenstijlen. Hoe magnetrons en ovens een mooie plek hebben gekregen in keukens van andere I-KOOK klanten, lees je in hun ervaringen.

Een (h)eerlijk oven en combimagnetron advies, helemaal binnen je budget, krijg je van een keukencoach, ervaar het zelf. Maak nu een afspraak met een keukencoach in een I-KOOK winkel in je buurt!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Dhr. van Esschert

Lees de ervaring van: Familie Knops

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.