fbpx

Welke oven of magnetron is onmisbaar in jouw keuken?

KEUKENS
8 min leestijd

Onvoorstelbaar wat je allemaal kunt bereiden in je oven en magnetron! Je ontdekt steeds meer nu de ovens en magnetrons van vandaag hele handige kookfuncties hebben. Bij het uitzoeken van je magnetron of oven is het belangrijk dat je kijkt naar hoe je kookt en of het inbouwapparaat in je keukenblok past.

Ik leg je graag alles uit over:

 • Alle typen ovens en magnetrons;
 • Standaard afmetingen;
 • Verschillende ovenfuncties;
 • Magnetrons en ovens schoonmaken op meerdere manieren.

Welke oven of magnetron is perfect voor jouw keuken? Bespreek het met een ervaren keukencoach want die weet na een paar vragen precies welke oven of magnetron jou gelukkig maakt!

Ovens en magnetrons, ideaal én speciaal voor jou!

Indesit oven inbouw, (combi) magnetron Aria
Foto: Indesit oven inbouw en (combi) magnetron Aria

Wat zijn de verschillen tussen de ovens en magnetrons?

Iedereen kookt anders. Misschien kook je maar één keer per week en voor weinig personen of zo uitgebreid mogelijk met meerdere mee-eters. Voor iedere kok is er de perfecte oven en magnetron. Je kunt hieronder alles lezen over de verschillende ovens en magnetrons, waarna een oven kopen wel heel makkelijk wordt!

Wat is een magnetron?

In een magnetron kun je je eten ontdooien en opwarmen d.m.v. microgolven. Een magnetron is niet alleen ideaal om kant en klaar maaltijden en soep op te warmen, ook om snel groente en aardappelen in te koken.

 • Inbouw magnetron maten & inhoud
  Zelfs in de meest kleine keuken gaat een magnetron passen van 38 cm hoog, met een inhoud van zo’n 20-25 liter. Een magnetron 45 cm hoog heeft een inhoud tot zo’n 50 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm.

Wat is een combi magnetron?

Een combi magnetron is een magnetron met een ovenfunctie. Enkele combimagnetrons hebben eventueel daarnaast nog een grill dan wel stoomfunctie. Door het compacte formaat kun je er niet al te grote gerechten in bereiden. Je ovenschotels, pizza’s en croissants zijn in no time klaar in een combi magnetron!

Beste Koop inbouw combi magnetron 2021: Etna CM751ZT ( Consumentenbond test 2021)

 • Inbouw combi magnetron maten & inhoud
  Er is al een compacte magnetron met grill van 38 cm hoog. De meeste combi magnetrons zijn 45 cm hoog met een inhoud tot zo’n 50 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm.

Wat is een conventionele oven?

Een conventionele oven is een elektrische oven met boven- en onderwarmte. In deze solo oven wordt de bakplaat of het rooster met gerechten in het midden geplaatst. Het duurt wat langer dan bij de heteluchtoven voordat de oven opgewarmd is, maar de warmte blijft wel meer constant. Zeer belangrijk voor het bakken van bijvoorbeeld taarten!

 • Inbouw conventionele oven maten & inhoud
  Een conventionele bakoven zal vaak de standaard inbouw maten van 60cm bij 60 cm hebben, met een inhoud van zo’n 47 liter tot 76 liter.

Bij een gasoven heb je het meestal over een (vrijstaand) gasfornuis. Bij een gasoven zitten de vlammen beneden in de oven en je hebt daardoor alleen onderwarmte. Houd bij je gerechten in de gaten dat de onderkant niet aanbakt. Je regelt de temperatuur met standen, waar je aan moet wennen voor de inschatting van de juiste temperatuur.

Whirlpool inbouw oven
Foto: Whirlpool inbouw oven

Wat is een heteluchtoven?

In een heteluchtoven wordt hete lucht door de hele oven gecirculeerd met een ventilator. Doordat de hele oven gelijkmatig verwarmd wordt, kunnen er op hetzelfde moment meerdere gerechten op verschillende platen of roosters bereid worden. In een heteluchtoven kan de temperatuur zo’n 25 graden lager en de kooktijd zo’n 20% korter zijn dan in een conventionele oven. Zo bespaar je energie en tijd!

 • Inbouw heteluchtoven maten & inhoud
  De standaard inbouw maten zijn bij de hetelucht oven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van zo’n 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55-60 cm. Ook zijn er ovens 90 cm breed en 48 cm hoog die een inhoud hebben tot wel 115 liter. Speciaal geschikt voor grote braadstukken als de kalkoen met kerst.

Wist je dat een AirFryer eigenlijk een compacte heteluchtoven is? Doordat de AirFryer kleiner is, is er minder vocht in de bakruimte en worden de gerechten krokanter. Voor AirFry in de oven zijn er speciale mandjes en bakplaten verkrijgbaar.

AEG combi oven
Foto: AEG combi oven

Wat is een combi oven?

Een combi oven heeft alle functies van een heteluchtoven met de extra functie van een magnetron. Bakken, garen, ontdooien en opwarmen, het kan apart en gecombineerd gebruikt worden om de lekkerste gerechten te bereiden. Je ovengroente en ovenschotel wordt niet alleen gaar en knapperig, het eten is ook sneller klaar in een combi oven.

 • Inbouw combi oven maten & inhoud
  De standaard inbouw maten zijn bij de combi oven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven maakt gebruik van water dat omgezet wordt in stoom om je gerechten, zonder olie of boter, toch knapperig en mals te bereiden. Heerlijk om te eten en super gezond door het behoudt van alle mineralen en vitamines die bij koken in water verloren kunnen gaan.

Bij de keuze voor een stoomoven kun je kiezen tussen een stoomoven met gedeeltelijke of volwaardige stoom. Bij gedeeltelijk stoom is er alleen aan het begin stoom, waardoor je taart, ovenschotel of stokbrood een lekker krokant korstje van buiten krijgt en van binnen niet uitdroogt. De volwaardige stoomoven geeft de volledige bereidingstijd stoom waardoor rijst, groente, vis en vlees alle smaak behoudt en mals blijft.

 • Inbouw stoomoven maten & inhoud
  De standaard inbouw maten zijn bij de stoomoven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.
ETNA ovens
Foto: ETNA ovens

Wat is een combi stoomoven?

Bakken, garen en stomen, dat kun je allemaal apart en gecombineerd met een combi stoomoven. Deze inbouwoven heeft alle functies van een heteluchtoven, met het extra toevoegen van stoom als bonus om niet alleen vlees, vis en groente, maar ook brood, pasta en taart perfect te bereiden!

 • Inbouw combi stoomoven maten & inhoud
  De standaard inbouw maten zijn bij de combi stoomoven 45 of 60 cm hoog, met een inhoud van +/- 47 liter tot 76 liter. De standaard inbouw breedte ligt tussen de 55 en 60 cm.
NEFF pyrolyse oven schoonmaken
Foto: NEFF pyrolyse oven schoonmaken

Oven reinigen

De minst leuke klus in de keuken is toch wel de oven schoonmaken. Als de oven niet op z’n tijd gereinigd wordt, krijg je rook- en stankoverlast. Zeker bij een open keuken is dat geen pretje. De ovens van nu zijn verkrijgbaar met een gehele of gedeeltelijke zelfreinigingsfunctie.

In een hydrolyse oven week je het vuil met water en wat afwasmiddel  los op een temperatuur van zo’n 60°C. Na een half uur kun je de resten weghalen. Deze manier van ovenreiniging verbruikt weinig energie en is milieuvriendelijk. Maar… dit ritueel moet iedere keer herhaald worden nadat de oven gebruikt is.

Bij een katalyse oven wordt het vet en vuil geabsorbeerd door de binnenwand(en) (naast de achterwand, ook zijwanden mogelijk) en daarna verbrand met een temperatuur van boven de 200°C. Met een sopje haal je de as weg en maak je de schoonmaak beurt af. Prima als je weinig gebak bakt.

De ovenwanden van een pyrolyse oven kunnen tot 500°C opgewarmd worden, waardoor al het vuil, vet en suiker verkoolt. Na afkoeling kun je de as in de zelfreinigende oven met een vochtige doek makkelijk afvegen. Pyrolyse is de meest eenvoudige manier van je oven schoonmaken. Een oven met pyrolyse heeft een hogere aanschafprijs.

Speciale oven opties

Wil je de oven kunnen regelen met je smartphone, tablet en zelfs met spraak, dan is een slimme oven echt iets voor jou.

Weet jij met welke ovenfunctie, op welke temperatuur en hoe lang je gebak, brood, groente, vis of vlees bereid moet worden? Daar hebben de nieuwste ovens een geweldige oplossing voor: voorgeprogrammeerde oveninstellingen voor heel veel gerechten!

Met telescopische rails in de oven kun je veilig en eenvoudig de roosters en bakplaten naar voren en achteren bewegen. De grootste ovens van 90cm kunnen ook een draaispit hebben.

Pelgrim 3-in-1 oven
Foto: Pelgrim 3-in-1 oven

Het beste advies voor jouw droomkeuken oven en magnetron!

Welke oven of magnetron past het beste in jouw nieuwe keuken? Je hoeft niet alles te weten over de verschillende keukenapparaten. Daar heb je een keukenspecialist voor, die weet precies wat de verschillende ovens en magnetrons allemaal kunnen. Een eerlijk advies en helemaal binnen je budget krijg je van een keukencoach, ervaar het zelf en plan een afspraak in je buurt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.