Kookeiland of schiereiland keuken, wat is het verschil?

KEUKENS
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: André & Astrid Rekom

Lees de ervaring van: Familie Smeets

Lees de ervaring van: Familie Cornelissen

Lees de ervaring van: Familie Hoelsgens

Een kookeiland is zeer gewild in nieuwe keukens, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een kookeiland en een schiereiland keuken? De beide keukens zijn super gezellig, maar elk heeft zo zijn eigen plussen en minnen. In dit blog geeft een keukencoach je antwoord op de veel gestelde vragen: Heb ik genoeg ruimte voor een kookeiland? Wat moet ik technisch allemaal regelen bij een schiereiland, kookeiland, spoeleiland of werkeiland? En… wat kost een kookeiland? Past een schiereiland binnen mijn budget? Belangrijke informatie én inspiratie voor het uitzoeken van jouw droom-keukeneiland!

Wil je direct aan de slag met de I-KOOK keukenplanner? Met de eenvoudige keukenplanner ontwerp je geheel gratis je favoriete kookeiland of schiereiland keuken. Je kunt volop variëren met keukenkasten, aanrechtbladen en wisselen van kleuren en materialen. Zoveel je maar wilt! Het 2D en 3D keukenontwerp sla je op, je kunt het altijd aanpassen en delen met je vrienden. Succes! Bij vragen helpt een deskundige keukencoach van I-KOOK je graag verder met je keukenontwerp!

Zwarte keuken met kookeiland - spoeleiland
Foto: Zwarte keuken met kookeiland – spoeleiland

Wat maakt een kookeiland anders dan een schiereiland?

Bijna altijd wordt een keukenblok dat volledig losstaat in de keuken een kookeiland genoemd. Eigenlijk zou dit het algemene woord ‘keukeneiland’ moeten zijn, want:

  • Kookeiland – op een kookeiland wordt gekookt.
  • Spoeleiland – een spoeleiland heeft een spoelbak en kraan.
  • Werkeiland – een werkeiland bestaat uit één keukenblad om aan te werken.
  • Schiereiland – een schiereiland staat met één kant tegen de muur.

Rondom het eiland is 90cm vrije ruimte aan te bevelen.

Hout met witte keuken: spoeleiland met wijnklimaatkast
Foto: Hout met witte keuken met kookeiland – spoeleiland met bar & wijnklimaatkast

Gaat een kookeiland of schiereiland passen in je keuken?

Heb je genoeg ruimte voor een kookeiland?

Of je genoeg ruimte hebt, is een belangrijke vraag. Een kookeiland of eigenlijk alle keukeneilanden komen het beste tot hun recht als er genoeg loopruimte is rondom het eiland. Je hebt niet alleen ruimte nodig om te kunnen bewegen, maar ook voor het openen van kastdeuren en laden bij een kookeiland en kastenwand die tegenover elkaar staan. Rondom het eiland is minimaal 90cm vrije ruimte aan te bevelen.

Het meest geplaatste kookeiland is 100cm diep. Ga uit van minimaal 90cm om verbranding te voorkomen van familieleden en vrienden die tegenover de kookplaat komen zitten op barkrukken. Is de keukenruimte met kookeiland groot genoeg voor een extra tafel met zitplaatsen? Misschien past een kleine eettafel nog wel en/of is een kookeiland met bar de oplossing?

Een kookeiland kan op verschillende mooie manieren in een keukenopstelling terugkomen. Naast de parallel keukenindeling, is een kookeiland het stralende middelpunt in een L vorm- en U vorm keuken. Heb je toch niet genoeg ruimte, dan kun je nog altijd een wand uitbreken om de open keuken te vergroten. Is dat niet mogelijk of heb je daar helemaal geen zin in, dan is een schiereiland keuken een echte aanrader!

Gratis adviesgesprek

Ontvang gratis advies, een 3D ontwerp van jouw keuken en een scherpe prijs.

Witte moderne keuken met schiereiland
Foto: Witte moderne schiereiland keuken

Is er plek voor een schiereiland keuken?

Wat is een schiereiland keuken? Een schiereiland staat met één kant tegen de muur of haaks op een keukenblok. Omdat een schiereiland aan drie kanten vrijstaat, in plaats van 4 zoals bij een kookeiland, heeft deze keukenopstelling minder ruimte nodig. Het grote voordeel is dan ook dat een keuken met schiereiland eerder in een keukenruimte past dan een kookeiland. Het is eigenlijk een kookeiland tegen muur.

Keuken schiereiland inspiratie

Er zijn volop variaties mogelijk in het keukenontwerp met een schiereiland. De korte kant van de L vorm keuken is perfect in te delen als schiereiland. Het wordt een U vorm keuken als je bij een hoekkeuken een schiereiland plaatst als extra zijde. Krijgt een rechte keuken in het midden een schiereiland, dan spreek je van een T-keuken.

Zwarte keuken: kookeiland met BORA inductiekookplaat & spoelbak
Foto: Zwarte keuken: kookeiland met BORA inductiekookplaat & spoelbak

Kan een kookeiland wel geplaatst worden?

Het bijzondere aan een eilandkeuken is, is dat het los staat van alles. Heel anders dan in jouw bestaande keuken! De nodige technische voorzieningen zullen moeten worden geregeld. Bij een nieuwbouwwoning neem je dit direct mee in de tekening.

Wat moet je veranderen bij een kookeiland?

  • Inductie koken – stroomkabel in de vloer
  • Afzuiging
  • Eilandafzuigkap, plafond afzuigkap of de inductiekookplaat met kookveldafzuiging
  • Luchtafvoer met pijp – gat naar buiten
  • Recirculatie met filter – stroomkabel in de vloer of plafond
Moderne houten keuken met betonlook spoeleiland - kookeiland
Foto: Moderne houten keuken met betonlook spoeleiland – kookeiland tegen muur

Wat moet je veranderen bij een spoeleiland?

  • Water van en naar het spoeleiland – waterleidingen en afvoer onder of in de vloer. Dit is niet altijd mogelijk!

Wat moet je veranderen bij een werkeiland?

  • Eigenlijk helemaal niets – bovenkant is één groot aanrechtblad!
  • Bij stopcontact en oven – stroomkabel in de vloer
  • Bij vaatwasser – stroomkabel en leidingen onder/in de vloer. Dit is niet altijd mogelijk!

De meeste van deze ‘uitdagingen’ heb je niet bij een schiereiland keuken! Het schiereiland staat met één kant tegen een muur/keukenblok waar alle leidingen via de onderkasten of muur kunnen lopen.

Zwarte blauwe keuken: kook schiereiland met bar
Foto: Zwarte blauwe keuken – kook schiereiland met ontbijtbar

Is een kookeiland of een schiereiland perfect voor jou en…
wat kost het?

Zag je eerst alleen kookeilanden in echte design keukens, vandaag de dag is in alle keukenstijlen, van modern, klassiek tot aan de landelijke en industriële keuken, het kookeiland bijzonder geliefd in het keukenontwerp. Een schiereiland is net zo gastvrij als een keukeneiland met daarnaast het grote voordeel dat deze keukenopstelling eerder mogelijk is.

Wat een keuken mag kosten hangt helemaal af van jouw budget. Het plaatsen van een kookeiland vraagt om specifieke aanpassingen, waar een prijskaartje aan hangt. De aansluit/aanlegkosten liggen bij een keuken met schiereiland een stuk lager. Het keukenblad hoeft bij een schiereiland geen 90/100cm diep te zijn en de kant die tegen de muur staat, heeft geen zijpaneel nodig.

Is een gezellig kookeiland of schiereiland jouw droomkeuken?

Kom langs in de I-KOOK winkel in je buurt! Ontdek de sfeervolle kookeiland en schiereiland keukens, helemaal ingericht naar de laatste trends. 

Jouw kookeiland of schiereiland keuken wordt net zo uniek als jijzelf! Binnen je budget en helemaal naar jouw wensen ontwerp je samen met een betrouwbare keukencoach jouw gezellige droomkeuken. Vind je het leuk om de eiland keukens van andere I-KOOK klanten te bewonderen? Lees hun eerlijke ervaringen en bekijk de persoonlijke foto’s!

Maak direct een afspraak met een I-KOOK keukencoach voor een eerlijk advies en een persoonlijk 3D keuken ontwerp

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: André & Astrid Rekom

Lees de ervaring van: Familie Smeets

Lees de ervaring van: Familie Cornelissen

Lees de ervaring van: Familie Hoelsgens

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.