Wanneer kies je een keukeneiland?

ADVIES
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een keukeneiland is dé droomkeuken van velen! Een keuken met eiland is een plaatje om te zien en het nodigt uit om de kok gezelschap te bieden. De meest prachtige keukens kun je maken met een eiland. Alleen, een keukeneiland plaats je niet zo maar even.

Als keukencoach van I-KOOK leg je graag alles uit en ontwerp een droom-keukeneiland die helemaal past bij jou en je budget!

Alle ins & outs van een keukeneiland!

Witte moderne keuken met kookeiland en bar, Noblia Fashion 171
Foto: Witte moderne keuken met kookeiland en bar

Gezellig ontmoetingspunt

In een open keuken is het keukeneiland dé centrale plek waar gezinsleden en vrienden samenkomen.

Heerlijk met z’n allen rond het eiland van de keuken hangen en kijken wat de kok klaar maakt. Ze kunnen zelfs een handje meehelpen met de voorbereiding.

De keuken die bij jou en jouw woning past

Welk keuken interieur vind jij het mooist? Geniet van de mooiste keukeneiland inspiratie:

 

I-KOOK tekening van werkdriehoek van een kookeiland in parallel opstelling
Foto: I-KOOK tekening van de ideale werkdriehoek van een kookeiland in parallel opstelling

Ergonomie in de keuken

 • De spoelbak, koelkast en kookplaat/fornuis vormen samen de keukendriehoek van je keuken met eiland. Als je de te lopen afstand tussen deze drie onmisbare delen van de keuken onder de 6 tot 8 meter weet te houden dan is het comfortabel werken in de keuken. Bij een meer uitgebreide keuken gaat dat niet altijd lukken, maar een keukencoach weet daar wel iets op te vinden.
 • 150 cm is echt de maximum ruimte tussen het kookeiland en de kastenwand/rechte keukenblok tegen de muur.
Blauwe design keuken met kookeiland en bar, Nobilia Easytouch 966
Foto: Blauwe design keuken met kookeiland en bar

De maten van de keukenplaats

Check deze praktische zaken vóór het plaatsen van een keukeneiland:

 • Je hebt 90-120 cm aan ruimte nodig tussen het keukeneiland en de tegenover geplaatste kastenwand of rechte keuken tegen de muur.
 • Als je wilt kunnen zitten aan het kookeiland, reserveer dan 140 cm ruimte tussen het keukeneiland en de tegenover geplaatste kastenwand of het keukenblok aan de muur.
 • Is er genoeg plek om elkaar te passeren?
 • Kan er nog een tafel bij geplaatst worden of is eten aan het kookeiland een goed alternatief?

GRATIS I-KOOK KEUKENPLANNER

Ga gelijk met de maten van je keukenruimte aan de slag in de I-KOOK keukenplanner! Je kunt eindeloos schuiven met keukenkasten en wisselen van kleuren en materialen. Bekijk je eigen keukeneiland ontwerp in 3D!

Elektriciteit, water en afvoer

 • Vaak zijn er technische veranderingen nodig in de keukenruimte bij de plaatsing van een keukeneiland. Denk daarbij aan: elektriciteit, water en afvoer. De soorten keukeneilanden als het kookeiland, werkeiland, spoeleiland en schiereiland hebben ieder zo hun eigen vereisten voor de aanleg van het ‘technische’ gedeelte. Dit kun je verderop lezen.
 • Stopcontacten. Als je toch met stroom bezig bent.. een stopcontact in het keukenblad en op het zijpaneel van het eiland is een uitkomst!
Houten keuken met kookeiland, Nobilia Structura 405 Decor eiken Sierra
Foto: Houten keuken met kookeiland

Keukeneiland is het stralende middelpunt

 • Je mag trots zijn op je keukeneiland. Alleen, het moet wel opgeruimd lijken.
 • De blender, koffiemachine en waterkoker hebben een lelijke achterkant. Zet de vrijstaande keukenapparaten met hun kont tegen de muur op het keukenblad (en niet los op het eiland).

Een keukeneiland is een veelzijdige keuken!

Een keuken met eiland heeft mogelijk plaats voor:

 • Meer kastruimte + aanrechtblad.
 • Extra keukenapparaten als o.a. de oven, wijnkoelkast en vaatwasser.
 • Koken en spoelen.

Stijlvol keukeneiland ook voor een kleiner budget

 • Een keukeneiland zal wel veel duurder zijn? Het rondom afwerken van het eiland en het grote keukenblad kost meer geld. Het aanpassen van de stroom en waterleidingen is ook niet gratis.
 • Een keuken met kookeiland hoeft niet erg duur te zijn en kan ook voor jou haalbaar zijn! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kunststof of laminaat keukenblad met graniet-look, in plaats van echte natuursteen. ‘Winst’ haal je ook door een bijpassende corpus-kleur te kiezen, waardoor de zijkanten van het eiland geen extra zijpanelen nodig hebben.
Design keuken met kookeiland
Foto: Design keuken met kookeiland

Is jouw keukenruimte groot genoeg voor je favoriete keukeneiland?

Een keuken met keukeneiland heeft een kastenwand of blok tegen een muur en een losstaand eiland. Een eilandkeuken staat volledig los in de keukenruimte. Je hebt keuze uit drie typen keukeneiland en één keuken met eiland dat driekwart los staat in de ruimte:

Keuken met kookeiland

 • Een kookeiland heeft een kookplaat (of ingebouwd fornuis) met genoeg werkblad ernaast voor rondvliegende vetspatten.
 • ‘In de vloer of uit de grond komt de stroomkabel voor de inductiekookplaat dan wel keramische kookplaat.
 • Bij het kookeiland wordt de afzuiging tijdens het koken, geregeld door luchtafvoer naar buiten, afzuiging door recirculatie bij afzuigkappen met koolstoffilters / plasmafilter dan wel door een inductiekookplaat met geintegreerde afzuiging of downdraft afzuiging.
Witte moderne keuken met werkeiland, Nobilia keuken Sylt 847
Foto: Witte moderne keuken met werkeiland

Keuken met werkeiland

 • Op een werkeiland wordt ‘gewerkt’ en nog vele andere leuke dingen gedaan. De heerlijkste gerechten worden erop voorbereid. Je kunt op een werkeiland als keukeneiland niet koken of spoelen. Je hebt wel lekker veel keukenblad.
 • Een werkeiland is het veiligste eiland in de keuken: geen water of vetspetters. Een werkeiland hoeft minder diep te zijn en is zo ideaal voor een kleine keuken ruimte.
 • Een werkeiland is eigenlijk een keuken zonder apparatuur. Met een ‘echt’ werkeiland heb je niet de technische uitdagingen van stroom of water. Maak optimaal gebruik van de extra kastruimte en creëer een wel heel relaxte ontbijtbar. Natuurlijk kun je er ook stopcontacten en inbouwapparaten in kwijt. Lees dan hierboven wat er aangepast moet worden.
Zwarte industriële keuken met spoeleiland
Foto: Zwarte industriële keuken met spoeleiland

Keuken met spoeleiland

 • Een spoeleiland heeft een spoelbak met een keukenkraan en/of Quooker kokend-water-kraan met bijpassende zeeppomp en andere keukenaccessoires.
 • Reserveer in het spoeleiland een plekje voor de vaatwasser in de buurt van de spoelbak.
 • Pluspunt: spoelen is minder gevaarlijk voor rondhangende kinderen dan koken. De ruimte van een keuken met spoeleiland lijkt groter, omdat er geen afzuigkap boven hangt.
 • Praktisch punt: vanuit de grond moet het koud, warm en vuilwater van het spoeleiland aan- en afgevoerd worden. In bestaande bouw in een appartementencomplex is dat vaak onuitvoerbaar. Bij nieuwbouw is er waarschijnlijk nog het één en ander te regelen. Kijk uit bij vloerverwarming.
Hoogglans keuken met schiereiland
Foto: Hoogglans keuken met schiereiland

Keuken met schiereiland

 • Een schiereiland keuken staat met drie kanten in de vrije ruimte en met één zijde tegen een wand. Dat scheelt een hoop ruimte in de keukenplaats t.o.v. van de drie keukeneilanden. Deze mooie keukenopstelling is eerder te plaatsen in een kleine keuken!
 • Een keuken met schiereiland is technisch makkelijk te regelen! Alle kabels en afvoeren kunnen uit de muur of achter de plinten van de rest van de keuken lopen.
 • Ook met een beperkt budget kun je een prachtig schiereiland ontwerpen waarop je kunt koken, spoelen en lekker zitten aan de bar.
Zwarte betonlook keuken met schiereiland, Nobilia Speed 288
Foto: Zwarte betonlook keuken met schiereiland

Welk keukeneiland is jouw droomkeuken?

Welk keukeneiland is perfect voor jouw keuken? Een keukencoach van I-KOOK bespreekt graag alle mogelijkheden voor indeling, materialen en kleuren met je voor jouw prachtige keuken met eiland.

Het eiland van je keuken is het gezelligste plekje van je huis! Kom op je gemak de sfeervolle keukeneilanden in mooie stijlen bekijken in een I-KOOK winkel. Een keukencoach maakt een persoonlijk keukeneiland ontwerp in 3D voor je, geheel naar jouw wensen en binnen je budget. Welk keukeneiland je ook kiest: het wordt echt jouw droomkeuken! Voor meer keukens met eiland inspiratie zou ik zeker de ervaringen van eerdere I-KOOK klanten lezen.

Maak nu een afspraak met een keukencoach in je buurt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.