8x Kleine keuken inspiratie: mooi en praktisch!

INSPIRATIE
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een kleine keuken staat in veel meer huizen dan je denkt! Zeker in de nieuwste stadsappartementen zie je prachtige kleine keukens waar heel goed over nagedacht is. Met slimme keuken oplossingen, mooie kleuren en materialen, ontwerp je jouw super ‘coole’ kleine keuken! Ik laat het je zien.

Wil je alvast zelf ‘plannen’? Simpel en snel kun je met de I-KOOK keukenplanner aan de slag!

8 Slimme oplossingen voor je kleine keuken indeling

1- De 5 onmisbare keukenzones

 • Spoelen: spoelbak met een keukenkraan.
 • Voorbereiding: eten klaarmaken op het werkblad.
 • Koken: op de kookplaat/fornuis, magnetron, oven.
 • Voorraadruimte: in de koelkast voor gekoeld eten en drinken.
 • Opbergen: in keukenkasten, lades en kastenwand voor pakjes, voorraadpotten, servies, etc.

De 5 keukenzones passen in een klein keukenblok van 130-140cm. Het is klein maar compleet met een kleine spoelbak, onderbouw koelkast en een inductiekookplaat met twee pitten. Zelfs een magnetron en een compacte vaatwasser zijn mogelijk in deze kleine keuken. Je hoeft in ieder geval niet ver te lopen tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast!

 

Lanesto Copper spoelbak en kraan + TopCore Mahal marmerlook keukenblad, Dekker Zevenhuizen
Foto: Kleine spoelbak – Lanesto spoelbak en kraan Copper + TopCore Mahal marmerlook keukenblad – Dekker Zevenhuizen

2 – Kleine keuken, grote keukenblad ideeën!

 • In een kleine keuken heb je een bescheiden aanrechtblad. Mijn tip is dan ook om het keukenblad leeg te houden, zodat je zoveel mogelijk aanrechtblad ruimte overhoudt om aan te werken.
 • Kijk ook eens naar de diepte van het keukenblad. Je creëert zo extra plaats voor keukenaccessoires.
 • Heb je ze al gezien in de keukenshowroom: het binnen paneel en de uitschuiftafel die je uit een kastje kunt trekken of klappen? Zo heb je in één beweging extra werkblad bij de hand.
Kleine keuken wandrek + wandplank voor keukenaccessoires, Nobilia
Foto: Kleine keuken wandrek en wandplank voor keukenaccessoires – Nobilia

3 – Kleine keuken elementen

 • Een kleine spoelbak werkt net zo goed en is tegenwoordig in prachtige kleuren verkrijgbaar. Zelfs de keukenkraan kan ik in dezelfde tint voor je organiseren.
 • Een keukenachterwand kan de keuken kleiner of groter laten lijken. Je zou denken dat een zwarte spatwand de keuken kleiner maakt. Dit is niet het geval bij een witte keuken, waarbij de zwarte keuken achterwand op een raam in het donker lijkt. Met een spiegelwand lijkt je keukenruimte ook groter.
 • Ik kan voor jouw keuken een keukenverlichting plan maken waardoor je kleine keuken niet alleen groter oogt maar ook heel sfeervol wordt!
 • Alles wat je ophangt, ligt niet op je keukenblad! Een keuken hangrek is een echte ruimtewinner en alle messen zijn veilig binnen handbereik.
Kleine schiereiland keuken met grijze keukenkastjes + stalen regalen- Häcker Silver Star AV 7030 GL leisteen fineer look
Foto: Kleine schiereiland keuken met grijze keukenkastjes en stalen regalen aan de muur- Häcker Silver Star AV 7030 GL leisteen fineer look

4 – Handige keukenkasten, lades en wandplanken voor je kleine keuken

 •  Wist je dat er in keukenlades tot 50% meer spullen passen dan in een keukenkast met planken?
 • Bovenkasten brengen zeer veel extra opbergruimte! Je hoeft de bovenkastjes niet boven het aanrechtblad te hangen. Misschien staan ze beter op een andere wand, waardoor de keukenruimte minder vol lijkt.
 • Waarom ga je niet de hoogte in? Hoge keukenkasten en een kastenwand zijn niet alleen ideaal om je boodschappen, pannen en losse keukenapparaten in op te bergen. Je kunt ook je oven en eventuele andere inbouwapparatuur op hoogte plaatsen.
Nobilia lade-indeling en kleine apothekerskast met 2 metalen manden
Foto: Nobilia lade-indeling en kleine apothekerskast met 2 metalen manden
 • In een apothekerskast zie je gelijk wat er allemaal in staat. Naast de hoge apothekerskast is er ook de smalle kleine apothekerskast die in een onderkast past.
 • Alleen je beste kookboeken en nieuwste keukengadgets show je op de planken langs de wand. Groene plantjes en mooie wijnflessen krijgen een eigen plekje in open kastjes en stalen regalen.
Kleine L-keuken met bar- Häcker rode keuken Uno Chili
Foto: Kleine L-keuken met bar- Häcker rode keuken Uno Chili

5 – Kleine keuken indeling

 • In de kleinste ruimte past (bijna) altijd een rechte keuken. Je hebt maar anderhalve meter muur nodig. Met bovenkastjes verdubbel je de opbergruimte!
 • Bij een kleine L-keuken staat de korte poot van de ‘L’ tegen een zijwand of aan 3 kanten vrij in de ruimte. Is de open keukenruimte klein en is er geen plaats voor een eettafel dan is een L-keuken met bar een heel gezellige oplossing.
 • Een parallelkeuken wordt vaak in een smalle keukenruimte geplaatst. Is de ruimte erg smal dan kun je kiezen voor minder diepe onderkasten (en bovenkasten) en keukenblad.
 • Ondiepe keukenkasten en werkblad aan één kant zijn ook een goed idee bij een kleine U-keuken. Er moet genoeg tussenruimte zijn om de kastjes en keukenlades tegenover elkaar te kunnen openen.
 • Wil je graag een eilandkeuken, dan neemt een schiereiland de minste ruimte in. Een schiereiland keuken is namelijk met één kant tegen de muur geplaatst en heeft zo minder ruimte nodig dan een kookeiland. Bij een schiereiland is het leidingwerk makkelijker aan te leggen!
Kleine rechte blauwgroene keuken - Häcker Laser Soft Aquamarijn
Foto: Kleine rechte blauwgroene keuken – Häcker Laser Soft Aquamarijn

7 – Geef de kleine keuken kleur!

Wit en andere lichte tinten laten de keuken groter lijken. Zo ook een hoogglans keuken. Of wil je juist een keuken die knus en sfeervol aanvoelt? Donkere kleuren vind je in de nieuwste interieurtrends en de zwarte keuken met hout is daar een héél goed voorbeeld van!

Whirlpool inbouw inductie kookplaat met 2 kookzones
Foto: Whirlpool inbouw inductie kookplaat met 2 kookzones

8 – Kleine keukenapparatuur

Denk ook eens aan kleine keukenapparaten die minder ruimte innemen, maar prima functioneren:

 • Inductiekookplaat 2 pits
 • Kleine inbouw magnetron
 • Oven met meerdere functies: combimagnetron met stoomfunctie
 • Kleine vaatwasser 45cm

In de stad worden de keukens van de appartementen kleiner want ergens een hapje eten is wel heel makkelijk op de terugweg van je werk. Een kleine magnetron of kookplaat blijft ook dan erg handig.

Kleine rechte grijze keuken met zwarte keukenkastjes- Häcker Integrale
Foto: Kleine rechte grijze keuken met er boven: zwarte keukenkastjes- Häcker Integrale

De mooiste kleine keuken staat binnenkort bij jou thuis!

Een keukencoach zal het maximale uit je keukenruimte halen en de mooiste kleine keuken voor je ontwerpen. Altijd binnen je budget natuurlijk! Maak een afspraak met een ervaren keukenadviseur in je buurt en kom langs!

 

 

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.