Parallel keukens: prachtig en praktisch!

KEUKENS
6 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Tempels

Lees de ervaring van: L. Knol

Lees de ervaring van: Mevr. de Boer

Of je nu een smalle keukenruimte hebt of genoeg ruimte voor een grote woonkeuken, de parallel keuken is dé droomkeuken voor velen! De vele opbergruimte, de extra meters keukenblad en plek voor meerdere inbouwapparaten maken van je parallel keuken een gastvrije keuken en een feest om in te koken! Wie wil dit nou niet? Ik geef je graag tips hoe jij ook zo’n prachtige én praktische parallelle keuken kunt samenstellen.

Wil je de I-KOOK keukenplanner uitproberen? In no time kun je jouw eigen keuken ontwerpen in kleuren en keukenstijlen, met alles er op en er aan! Van keukenkasten, lades, inbouwapparaten, keukenbladen tot handgrepen en behang, noem maar op.

De parallel keukenopstelling is stijlvol in alle keukenstijlen!

Een parallel keuken samenstellen, doe je zo!

Laten we bij het begin beginnen. De opstelling van de parallelle keuken bestaat uit twee rechte keukens of een recht keukenblok en een grote kastenwand die evenwijdig van elkaar geplaatst zijn. Daartussen is genoeg ruimte om te kunnen lopen en voor openzwaaiende deuren van de kastjes en apparatuur, etc.

Moderne parallel keuken met bar, Nobilia Flash 503 wit hoogglans
Foto: Nobilia moderne keuken met bar in parallel keukenopstelling, Flash 503 wit hoogglans

Wat is zo ideaal aan de parallelle keuken?

Praktisch en gastvrij

Door de vele meters aanrecht kun je met meerdere mensen samen het eten voorbereiden, koken én gezellig bijkletsen!

Veel plek voor opbergen en keukenapparaten

Niet voldoende opbergruimte is een grote ergernis in de keuken. Met een parallel keuken zul je dat probleem niet snel hebben! Onderkasten in combinatie met bovenkasten en/of een kastenwand zorgen voor de nodigde ruimte voor je servies, pannen en voorraad. Naast de koelkast en vaatwasser is er eerder plaats voor extra inbouwapparaten als de oven, kokend-water-kraan en misschien zelfs een tweede oven.

Voor een smalle ruimte en open ruimte

Bij een smalle keuken wordt de keukenruimte maximaal gebruikt door een parallel keuken tegen de wanden te plaatsen, vaak met een doorgang naar de tuin- of balkondeur.

Als de woonkamer en keuken in elkaar overlopen kan het tweede keukenblok als schiereiland (met één zijde tegen de wand) of als kookeiland (geheel vrijstaand) geplaatst worden. Het is toch heerlijk als je kunt koken en niets hoeft te missen van je gezin!

Parallel keuken als roomdivider

In een studio of kleine woning kun je de keuken afschermen van het woongedeelte met de hoge keukenkast of kastenwand van een parallel keuken. Voor de achterkant van deze roomdivider kunnen we eventueel een wandmeubel ontwerpen voor je TV, boeken en interieuraccessoires.

Nobilia keuken Speed 288 beton zwart parallel keuken + ingebouwde kastenwand
Foto: Nobilia keuken Speed 288 zwart beton – Zwarte keuken parallel met schiereiland + ingebouwde kastenwand

Parallel keuken met bar – tafel

Je bent niet de enige die een parallel keuken met bar geweldig vindt! Een keuken bar is gezellig om aan te ontbijten en om de kok gezelschap te houden met een wijntje erbij. Door het plaatsen van een verhoogd en iets uitstekend blad op het aanrecht, met barstoelen eronder, creëer je een sfeervolle hang- en zitplek voor familie en vrienden. Je brengt een mooi kleuraccent in een witte parallel keuken met een bar van hout (decor).

In plaats van een vrijstaande eettafel, kun je ook kiezen voor een tafel die onderdeel is van het keukenmeubel. Koken en eten was nog nooit zo dichtbij!

Welke keukenstijl is jouw favoriet?

Op de foto’s zie je al enkele mooie parallel keukens in verschillende keukenstijlen. Eigenlijk is de parallel keukenopstelling prachtig in alle keukenstijlen:

Nobilia keuken Cascada 772 lak laminaat steengrijs, landelijke parallel keuken, grijs + kastenwand
Foto: Nobilia keuken Cascada 772 lak laminaat steengrijs – Grijze landelijke parallel keuken met kastenwand

Praktische tips voor de parallel keukenindeling

Het leidingwerk

De leidingen zijn makkelijk aan te leggen als de twee rechte keukens of de rechte keuken en de kastenwand met één zijde tegen een muur staan. Water en elektriciteit kunnen onder of achter de kasten doorlopen. Bij de keuze voor een kookeiland of spoeleiland zullen de leidingen door of onder de vloer geleid moeten worden naar het ‘eiland’. Bij een bestaande woning lukt dit niet altijd. Bij een nieuwbouwwoning kun je deze wens al eerder aangeven aan de bouwer.

De keukendriehoek

De gratis keukenplanner van I-KOOK is een fantastische tool om je parallelle keuken gelijk in een 3D keukenontwerp te zien.

Terwijl je in de keukenplanner keukenkasten aan het ‘verslepen’ bent, let dan op de ruimte tussen de twee rechte keukens of rechte keuken met kastenwand. Deze doorgang moet minstens 1,2 meter zijn en liever niet wijder dan 2 meter. Er moet genoeg bewegingsruimte zijn, maar ook niet teveel. Dan wordt het: onhandig, niet veilig en ongezellig! Onpraktisch wordt het ook als de keukendriehoek te groot wordt en de kookplaat, spoelbak en koelkast te ver uit elkaar liggen.

Häcker keuken Cristall Satijn hoogglans lak, parallel keuken licht grijs
Foto: Häcker keuken Cristall Satijn hoogglans lak – Moderne parallel keuken grijs

Hoe wordt de parallel keuken prijs opgebouwd?

De prijs van een parallel keuken ligt vanzelfsprekend hoger dan bij alleen een rechte keuken, maar je hebt ook twee keer zoveel keuken!

De keuken prijs wordt niet alleen opgebouwd door de grootte van het keukenblok met een aantal keukenkasten, laden en keukenapparaten. Ook voor een betere kwaliteit en luxere versie betaal je meer. Keukenlades zijn vaak duurder dan een kastfrontje. De efficiënte apothekerskast heeft een slim opbergsysteem met een hoger prijskaartje. Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor o.a. je keukendeurtjes en werkblad. Een houten kastdeurtje is duurder dan een spanplaat deur. Een houten of beton aanrechtblad kost meer dan een look-a-like laminaat keukenblad. Er zijn vele combinaties denkbaar binnen je budget, ik laat ze je graag zien!

Je keuze voor een parallel keuken is snel gemaakt!

Op je gemak kun je samen met een Keukencoach bekijken hoe de perfecte keuken er voor jou uitziet! Geniet van de keuken inspiratie die je krijgt van de mooi ingerichte showroomkeukens en voorbeelden van keukenbladen en kastdeurtjes. Maak een afspraak, ook bij jou is er een ervaren Keukencoach in de buurt.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Tempels

Lees de ervaring van: L. Knol

Lees de ervaring van: Mevr. de Boer

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.