Zwart is het nieuwe wit in de keuken!

INSPIRATIE
5 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Mark

Lees de ervaring van: Rachel Williams

Lees de ervaring van: Maarten & Meike van Sambeek

Lees de ervaring van: Milou

De witte keuken blijft traditioneel een veilige en neutrale keuze. Toch kan wit, zeker in een open keuken minder gezellig zijn. Een zwarte keuken sluit juist heel gemakkelijk aan op het interieur in de moderne woning.

Zwart maakt het mogelijk het keukenblok wat minder aanwezig te laten zijn. Je kunt zwarte keukenkastjes, keukenblad, de accessoires en zelfs de zwarte keukenapparaten zeer mooi combineren. Wil je eens van dichtbij ‘voorproeven’ hoe dat in jouw huis zou uitpakken? Maak een afspraak met een keukencoach, dan kun je samen de mogelijkheden doornemen.

Zwarte keuken ideeën

Zelfs met een zwarte keuken kun je totaal verschillende stijlen realiseren. Van chique hoogglans tot compleet mat bescheiden. Hierbij de verschillende varianten in zwarte keukens:

Keukens in mat zwart

Een mat zwarte keuken geeft een heel bescheiden aanwezigheid. Stel je voor een volledig mat zwarte keuken met keukendeurtjes uitgevoerd in ‘Laser Soft’ en het super sterke Fenix werkblad volledig fingerprint proof. Bij een greeploze mat zwarte keuken trek je dat idee nog verder door. Heb je liever wel deurgrepen, zelfs dan kunnen die alsnog in mat zwart opgaan in de keukenfrontjes. Anderzijds kunnen juist deurgrepen of andere accessoires in een afwijkende (metaal)kleur leuke accenten geven.

Zwarte keuken: AluSplash keukenachterwand Lava Stone + pitt cooking - Dekker Zevenhuizen
Foto: Keukenachterwand AluSplash Lava Stone + pitt cooking – Dekker Zevenhuizen

50 tinten zwart in de keuken

In de keuken laten meerdere tinten zwart zich van stoer tot stijlvol combineren. Dit kan heel spontaan door toepassing van verschillende materialen en structuren . Hout, kunststof, glas en steen kunnen in hun afwerking variëren van mat of zijdeglas tot hoogglans.

Mat zwarte keuken met zwart eiken houtdecor - Häcker 6021 GL
Foto: Häcker keuken 6021 GL – Mat zwarte keuken met zwart eiken houtdecor

Zwarte keuken met hout

Een zwarte hout- of houtfineer keuken heeft een natuurlijke look. Een houten werkblad op een zwarte keuken nodigt uit als een bar waar je graag gezellig aanschuift.

Zwarte landelijke keukens

Toepassing van zwarte kaderdeuren en lameldeuren in een landelijke keuken geven een moderne sfeer aan de doorgaans meer traditionele landelijke keukenstijl. Zeker met een werkblad in beton of graniet (look) oogt het kookeiland super stoer en relaxed!

Zwarte keuken en toch niet donker

Ben je bang dat een zwarte keuken te donker uitpakt bij jou thuis? Dat is zeker nodig want elk keukenontwerp heeft verschillende combinatiekansen. Bij een zwarte hoogglans keuken past een werkblad met licht steenmotief. Daarnaast zijn er bijpassende houtdecors voor de kastwand en wellicht maak je het perfecte plaatje af met een lichte vloer.

Ook zonder kleur kun je licht toevoegen, zoals door de weerspiegeling van het licht in een glazen keuken achterwand. Door led verlichting onder het keukenblad of in de plinten zorg je voor indirect licht dat de intieme sfeer van zwart zal accentueren.

Zwarte keuken: zwarte Quooker kraan en zwarte spoelbak + Gessi keukenkraan Gold op Evora Quartz aanrechtblad – Dekker Zevenhuizen
Foto: Zwarte Quooker kraan en zwarte spoelbak + Gessi keukenkraan Gold op Evora Quartz keukenblad – Dekker Zevenhuizen

 Zwarte keukenkranen

Een mooie keuken kraan is een sieraad op het werkblad. Eindelijk zijn er keuken kranen in allerlei kleuren! Naast het vertrouwde chroom of RVS zijn er nu verschillende tinten koper, goud en…. zwart.

In een zwarte keuken kun je met de keukenkraan een krachtig accent maken. Een gouden keukenkraan op een donker keukenblad voegt glamour toe. Een zwarte keukenkraan op een donker werkblad geeft juist rust. Zwarte keukenkranen zijn er onder andere gelakt (zwarte Quooker) of in Black Steel en Gun Metal (Lanesto kranen en Selsiuz kokendwaterkraan).

Zwarte keuken: Zwarte spoelbak, inzetbakje en bodemrekje van Lanesto in Gun metal + Selsiuz kokend-water-kraan
Foto: Zwarte spoelbak, inzetbakje en bodemrekje van Lanesto in Gun metal + Selsiuz kokendwaterkraan

Zwarte spoelbak in het keukenblad

Net als bij de kranen, is ook bij de spoelbakken het wachten op extra kleurvarianten beloond. Naast het standaard RVS zijn er nu bijpassende spoelbakken bij de kleuren van de keukenkranen. En nog mooier, ook de accessoires als zeeppompjes, inzetbakjes en bodemrekjes matchen perfect.

Het materiaal van de Lanesto spoelbakken is vertrouwd RVS. De kleuren worden aangebracht met PVD-techniek. Zo blijft de RVS metaalglansstructuur in tact, zelfs bij een Gun Metal zwarte spoelbak. In de spoelbakkenlijn van Franke uitgevoerd in het Tectonite kunststof zijn er donkere kleuren zoals Carbon Black (mat zwart) beschikbaar.

Zwarte keuken: Whirlpool zwarte ovens en afzuigkap, W11 collectie
Foto: Whirlpool zwarte ovens en afzuigkap uit de Whirlpool W11 collectie

Zwarte keukenapparaten

Met de introductie van (mat)zwarte keukenapparatuur kun je de apparaten bijna verbergen in de onderkasten en kastenwand zonder dat er een deurtje voor hoeft. Chique en praktisch!

Zwarte oven

Het grootste effect wordt bereikt met de ovens. Perfect passend in de zwarte keuken zijn er nu zwarte ovens en zwarte combi of stoomovens. Dit geeft een mooi neutrale aanblik. De verschillende fabrikanten hebben elk eigen reeksen zwarte keukenapparatuur. Bij de Whirlpool W11 collectie moet je denken aan ovens, magnetrons, koffiemachines, afzuigkappen en kookplaten in een minimalistisch design van zwart glas. Dit is makkelijk schoon te maken! Pelgrim heeft voor de liefhebbers van matzwart ook een compleet assortiment keukenapparaten in mat zwart. De studioLine apparaten van Siemens zijn uitgebreid met blackSteel design waarbij donkergekleurd roestvrijstaal gecombineerd is met zwart.

Zwarte afzuigkap

Een zwarte afzuigkappen zijn in alle mogelijke modellen verkrijgbaar. Of je een zwarte wandschouw afzuigkap, eiland afzuigkap of onderbouwvariant wilt plaatsen, ze zijn er in alle maten. De kleur zwart wordt doorgevoerd tot op de schouw en eventuele glazen frontpanelen.

Zwarte keuken: BORA Purezwarte inductie kookplaat met afzuiging + instroomring in 6 kleuren
Foto: BORA Pure – zwarte inductie kookplaat met afzuiging + instroomring in 6 kleuren

Inductie kookplaten

De inductiekookplaten worden standaard in de kleur zwart geleverd. De inductiekookplaat met afzuiging maakt een afzuigkap overbodig. Speciaal voor een donkere keuken heeft de BORA Pure reeks een leuke extra: de verwisselbare instroomring. Naast zwart ook beschikbaar in kleuren als goud/bruin, rood, blauw, groen en oranje, de stijl van de beroemde Le Creuset pannen.

Klaar voor een 3D ontwerp van jouw zwarte keuken?

Wil je al eens zelf aan de slag met het ontwerpen van een zwarte keuken? Dat kan met de gratis I-KOOK keukenplanner! Je kunt daarbij direct beoordelen welke deurfrontjes, handgrepen, keukenbladen het mooist combineren.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Mark

Lees de ervaring van: Rachel Williams

Lees de ervaring van: Maarten & Meike van Sambeek

Lees de ervaring van: Milou

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.