Welke plant voor in de keuken? Keuken planten van A-Z

ACCESSOIRES
10 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Voel je thuis met planten in de keuken! Naast dat het natuurlijke sfeermakers zijn, zuiveren planten de keukenlucht én laten ze jouw gerechten nog beter smaken! Je hebt een grote keuze uit planten, maar welke plant doet het goed in de keuken? Speciaal voor jou in dit blog: het complete keuken planten alfabet! Het is een lijst van 26 planten die perfect zijn voor in de keuken, compleet met verzorgingstips, beginnend bij de A van Aloë Vera tot de Z van Zamioculcas.

Keuken hangplanten in een witte moderne L-keuken met bar
Foto: Keuken hangplanten in een witte moderne L-keuken met bar

Planten horen in de keuken, maar welke planten zijn het meest geschikt? En hoe geef je ze een eigen plek? Vraag het aan een keukencoach van I-KOOK! Deze keukenspecialist heeft verrassende ideeën om planten mooi in jouw keuken ontwerp te verwerken.

Het keuken planten alfabet – De beste planten voor in de keuken van A tot Z!

Papyrus en Aloe Vera plant in een moderne keuken - Mooiwatplantendoen.nl
Foto: Papyrus en Aloe Vera plant in een moderne keuken – Mooiwatplantendoen.nl

A – Aloë Vera

De vetplant Aloë Vera is een stoere gemakkelijke plant die de lucht in je keuken zuivert. Aloe Vera wordt vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten én smaakt heerlijk in smoothies. Plaats je Aloe Vera op een halfschaduw/zonnige plek op de keuken vensterbank of wandplank en geef water wanneer de grond droog aanvoelt. TIP: Krijgen de bladeren van de Aloe Vera bruine vlekken dan is de lucht in de keuken flink verontreinigd. Zet regelmatig een raampje open tijdens het koken en laat de keuken doorluchten.

B – Basilicum

Een verse plant Basilicum mag in geen enkele keuken ontbreken! Basilicum is naast een kruid dat heerlijk ruikt, ook een geweldig ingrediënt voor de heerlijkste gerechten. Basilicum in de keuken kweken: Basilicum houdt van veel licht en regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft.

Cactussen - stoere planten in een industriële keuken - Mooiwatplantendoen.nl
Cactussen – stoere planten in een industriële keuken – Mooiwatplantendoen.nl

C – Cactus

In het keuken planten alfabet staat de C natuurlijk voor Cactus! Er zijn vele soorten cactussen die goed gedijen in de warme, zonnige omgeving van een keuken. Zet de cactus niet naast de kookplaat, want deze woestijn plant houdt niet van waterdampen. De stoere cactus vraagt minimale verzorging en moet spaarzaam water krijgen, anders gaan de wortels rotten.

D – Dracaena

De Dracaena plant, ook wel Drakenbloedboom genoemd, heeft meerdere stammen met sierlijke bladeren en kan goed groeien in halfschaduw. Laat de bovenste laag grond tussen de gietbeurten door uitdrogen. De volle hoge Dracaena is een ware luchtzuiveraar die het best tot z’n recht komt in een mooie grote pot op de keukenvloer.

E – Echeveria

De Echeveria is een vetplantje met mooie rozetvormige bladeren in groen-grijs-paars tinten. De bloeiende Echeveria staat prachtig in iedere (kleine) keuken, vaak in combinatie met andere vetplantjes. De planten houden van veel licht en weinig water.

Ficus Ginseng plant in industriële keuken - Mooiwatplantendoen.nl
Foto: Ficus Ginseng plant in industriële keuken – Mooiwatplantendoen.nl

F- Ficus

De Ficus (Vijgenboom of Rubberplant) is een geliefde populaire kamerplant die meer dan 100 soorten kent. Probeer de Ficus plant op een plek in de keuken te houden waar de temperatuur en lichtomstandigheden stabiel zijn. Op bovenstaande keukenfoto zie je een Ficus Ginseng, ook wel Chinese Vijg genoemd die met veel geduld tot een flinke Ficus Bonsai is ontwikkeld. Deze Chinese groene beauty heeft luchtwortels die naar beneden hangen. Eventuele ontsierende uitlopers kun je bijknippen.

G – Geldboom

Iedereen wil wel een geldboom in de keuken 😀 ! De smalle stammen van de Geldboom, de Pachira aquatica plant worden samen gevlochten tot een stevige stam. Eén keer in de week water geven is voldoende, want de Geldboom slaat het water op in de stam. Daarnaast zuivert de Pachira de lucht in de keuken. De Geldboom is giftig, dus zet de plant liever wat hoger op een bijzettafel in de halfschaduw. De 5 bladeren van Pachira zijn het Feng Shui symbool van de 5 basiselementen: hout, metaal, water, vuur en aarde. De Pachira plant is door de symboliek en de naam Geldboom een geweldig leuke kamerplant om cadeau te geven!

Prachtige keuken hangplant Hoya, ook wel Wasbloem - Feey & Claud Richmond, Unsplash
Foto: Prachtige keuken hangplant Hoya, ook wel Wasbloem – Feey & Claud Richmond, Unsplash

H – Hoya

De Hoya plant is ook bekend als wasbloem door de vrolijk gekleurde wasachtige blaadjes. De Hoya is de ultieme keuken hangplant met enorme lange slierten die schitterend van een wandplank of open wandrek naar beneden hangen. Hang of zet de Hoya op een halfschaduw plekje waardoor de plant genoeg heeft aan eens per week water. Je kunt de Hoya makkelijk stekken in kleine flesjes op de keuken vensterbank.

J – Jasmijn

Jasminum polyanthum is de Kamerjasmijn, een klim- of hangplant voor in de keuken met heerlijk zoetgeurende bloemen. Jasmijn planten hebben veel licht nodig en houden van een hoge luchtvochtigheid. De ideale plant voor een keuken waarin volop gekookt wordt.

K – Krulvaren

De makkelijke Krulvaren heeft unieke gekrulde bladeren, waarmee het bijzonder goed schadelijke stofdeeltjes uit de keuken lucht zuivert tot schone zuurstof. De Krulvaren houdt van indirect licht en een vochtige omgeving, perfect voor de keuken. De altijd groene bladeren van de Krulvaren zijn niet giftig voor huisdieren en kinderen.

Lepelplant - Luchtzuiverende plant in de keuken - Karolina Grabowska, Pexels
Foto: Lepelplant – Luchtzuiverende plant in de keuken – Karolina Grabowska, Pexels

L – Lepelplant

De Lepelplant ken je ook als de plant Spathiphyllum met opvallende witte bloemen. De grote bladeren van de Lepelplant zuiveren als de beste de door bakken en braden vervuilde keukenlucht. Wat een geluk dat de Lepelplant ook houdt van een hoge vochtigheidsgraad, wat vaak in de keuken ontstaat tijdens het koken. Laat de Lepelplant pronken op het kookeiland in de halfschaduw met indirect zonlicht.

M – Munt

Een Munt plant is een smakelijk must-have kruid voor iedere keuken! Verse Munt is makkelijk in de duurzame keuken te kweken en de blaadjes zijn heerlijk in vele gerechten én in je kop thee. Munt houdt van vochtige grond en indirect licht.

O- Olifantsoor

Door de vorm van de bladeren heeft de tropische Alocasia in Nederland de naam Olifantsoor gekregen. De Alocasia Zebrina met de zebraprint op de stelen en grote groene bladeren is een ware eyecatcher in een strakke moderne of design keuken. De Olifantsoor schittert in de halfschaduw met regelmatig (1-2 per week) wat water. Een iets vochtige aarde is ideaal. De Alocasia is giftig, dus een mooi plekje op een diep keukeneiland of in een hoge open keukenkast is aan te raden.

Ideale keuken plant: de Pannenkoekenplant - Kulbir, Pexels
Foto: Ideale keuken plant: de Pannenkoekenplant – Kulbir, Pexels

P – Pannenkoekplant

De populaire Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) wordt heel blij van een warm en zonnig plekje en met z’n pannenkoek-ronde blaadjes past ie perfect in de keuken. Zorg dat ie genoeg licht krijgt, maar houd de Pannenkoekplant weg van direct zonlicht. Eén keer in de week water geven is voldoende.

R – Rozemarijn

Met zijn houtachtige stengels en naaldachtige bladeren, is Rozemarijn een robuuste kruidenplant in de keuken. Het kruid Rozemarijn wordt veelvuldig gebruikt in de Mediterrane keuken voor stoofschotels, soepen en gegrild vlees. Rozemarijn geniet van een zeer lichte vensterbank plaats en moet niet te vaak bewaterd worden. Het kruid heeft een sterke geur die ook kan helpen bij het afweren van vliegen en muggen. Wel zo hygiënisch in de keuken!

Sanseveria - Vrouwentong planten op het aanrechtblad van een strakke keuken - Mooiwatplantendoen.nl
Foto: Sanseveria – Vrouwentong planten op het aanrechtblad van een strakke keuken – Mooiwatplantendoen.nl

S – Sanseveria

De Afrikaanse kamerplant Sanseveria, ook al Vrouwentong genoemd is een gemakkelijke plant die tot wel 6 weken zonder water kan. Geef de Sanseveria een prachtig plaatsje op de keuken vensterbank waar niet de gehele dag de zon op schijnt. In de zomer heeft de Vrouwentong zo ééns in de 2 weken water nodig. Prik met je vinger in de grond en dan weet je het zeker. Ook de Sanseveria is een luchtzuiverende plant die het fijnstof van het koken via de bladeren wegvangt.

T – Tradescantia

Tradescantia, ook beter bekend als Vaderplant is een gemakkelijke keukenplant met vaak paars-wit-groene bladeren. De niet al te grote Vaderplant houdt van indirect zonlicht en een lichtvochtige grond. De Tradescantia is zeer geschikt in een kleine keuken als staande plant of als hangplant.

Bieslook, aromatische kruiden plant in de keuken - Alleksana, Pexels
Foto: Bieslook, aromatische kruiden plant in de keuken – Alleksana, Pexels

U – Ui-achtige Bieslook

Het keukenkruid Bieslook is verwant aan de ui en dat proef je, al is het wat zachter van smaak. Geef de Bieslook plant een zonnig stekkie op de vensterbank in het keukenraam, maar laat de grond niet uitdrogen. De lange Bieslook stelen knip je in kleine stukjes af en gebruik ze als populaire smaakmaker in vele gerechten.

V- Viooltjes

Ja echt, de bloemetjes van een onbespoten Viool plantje zijn eetbaar. Viooltjes brengen volop kleur, geur en smaak aan een gerecht. De eetbare bloemen zijn bijzonder als garnering bij desserts, gebak, salades en cocktails. De milde smaak van de eetbare Viool verrast je in een soep en salade. Je kunt er zelfs thee van zetten!  Zet de kleine Viool plant op een zonnige warme plek in de keuken. Lekker voor het raam op de vensterbank. Houd de grond wel licht vochtig en verwijder de uitgebloeide Viool bloemen tijdig om nieuwe bloempjes te krijgen.

Luchtzuiverende keukenplant: Waaierpalm - Chris F., Pexels
Foto: Luchtzuiverende keukenplant: Waaierpalm – Chris F., Pexels

W – Waaierpalm

De Waaierpalm is een tropische kamerplant met waaiervormige bladeren. De grote bladeren vangen schadelijke stoffen af die o.a. ontstaan tijdens het koken, waardoor de Waaierpalm een geweldige luchtzuiverende plant voor in de keuken is. De kamerpalm houdt van indirect licht en veel water. Je kunt de grote Waaierplant zonder zorgen op de keukenvloer zetten, want de plant is niet giftig.

X – x Fatshedera lizei

De x Fatshedera lizei is een kruising (daar staat de ‘X’ voor) tussen een kleine Vingerplant en een grootbladige Klimop. De bijzondere gekweekte plant is gemakkelijk in de verzorging, maar staat wel graag in iets vochtige grond. Zet de x Fatshedera lizei niet in de volle zon, op iedere andere plek in de keuken is prima. Het is een klimmende plant die ook aan het plafond als hangplant kan stralen.

Y – Yucca

De Yucca, ook wel Palmlelie genoemd is een stoere gemakkelijke plant die goed tegen droogte kan en van een lichte zonnige keuken houdt. De uit het stammetje groeiende groene bladeren zijn helaas giftig, dus laat kinderen en huisdieren er niet aan knabbelen.

Zamioculcas, ZZ plant is een makkelijke keuken plant - Feey, Unsplash
Foto: Zamioculcas, ZZ plant is een makkelijke keuken plant – Feey, Unsplash

Z – Zamioculcas

De Zamioculcas zamiifolia, ook bekend als ZZ-plant is de perfecte plant voor in de keuken omdat deze weinig licht nodig heeft en weinig onderhoud vergt. Met sporadisch een beetje water en een donker hoekje in de keuken is de robuuste Zamioculcas plant dik tevreden.

Ik hoop dat het uitgebreide keuken planten alfabet je inspireert tot een groene oase make-over van je keuken. Vergeet niet om de planten in je keuken liefde en zorg te geven. Ze belonen je met hun natuurlijke schoonheid, luchtzuiverende karakter en wellicht smaak in heerlijke gerechten!

Welke mooie plek krijgen planten in jouw keuken ontwerp?

Een keukencoach van I-KOOK denkt helemaal met je mee om planten een originele eigen plek in je droomkeuken te geven.

Geniet op je gemak van de moderne keukens in de I-KOOK winkel en breng samen met een keukencoach een stukje puur natuur in je keuken.

Maak direct een afspraak met een keukencoach!

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.