9 Kindvriendelijke keuken inrichten tips & tricks

INSPIRATIE
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Messen, scharen, gevaarlijke vloeistoffen, kokend water en vuur… uiterst gevaarlijk voor kinderen en het is allemaal te vinden in de keuken. Een kindvriendelijke keuken is een hélé zorg minder en echt een keuken voor het hele gezin! Met handige kindersloten sluit je keukenkastjes en lades onzichtbaar af voor snelle en grijpgrage kleintjes. In kindvriendelijke keukens is voor de meest nieuwsgierige peuters en kleuters de keukenapparatuur met kinderbeveiliging altijd op een veilige hoogte geplaatst. Bescherm je kinderen in het drukste plekje van je huis met de volgende 9 tips voor het kindveilig inrichten van je keuken. Ik geef je graag slimme tricks en kindvriendelijke keuken inspiratie voor een gezellige keuken zonder dat het een vesting wordt!

Gaat jouw kleintje op onderzoek uit en wil het graag meehelpen in de keuken? Een keukencoach van I-KOOK heeft al vele kindvriendelijke keukens mogen samenstellen voor fijne gezinnen. Deze keukenspecialist adviseert je graag hoe je jouw keuken zo veilig mogelijk kunt maken en toch net zo gezellig blijft. Maak direct een afspraak met een betrouwbare keukencoach!

Kindvriendelijke keuken inspiratie voor een veilige én sfeervolle keuken!

Pannen achter op inductie kookplaat, – I-KOOK design keuken
Foto: Pannen achter op inductie kookplaat – I-KOOK design keuken

Kindvriendelijke keuken inrichten, waar let je op? 9 Tips

Kinderen zien geen gevaar en krijgen de meeste ongelukken in de keuken. Hoe kun je jouw keuken zo kindveilig mogelijk inrichten? Voor kindvriendelijke keukens, waar let je op? Lees alle 9 tips goed en kijk hoe je ze in jouw keuken kunt inpassen.

1 – Kindersloten op je keukenkastjes, lades en apparaten

Vindingrijke kinderen klimmen op laden om bij de bovenste lade, de gevaarlijke besteklade te komen. Messen, kurkentrekkers… met alles wat ze pakken kunnen, gaan ze aan de haal. Gelukkig zijn er vele soorten kindersloten en haakjes voor je kindvriendelijke keuken om je keukenkastjes en laden onopvallend te beveiligen.

Ken jij al de kindersluiting magneet sloten? Je sluit de kastdeurtjes en lades van je keuken onopvallend en praktisch af met magnetische sloten. Met de speciale sleutel open je gemakkelijk weer de kastjes.

Door slimme magnetron, koelkast en vriezer sloten te plaatsen, kunnen kleintjes niet per ongeluk de apparaten openmaken.

2 – Schoonmaakmiddelen, hoog, droog en achter slot en grendel!

Allesreinigers met gezellige bloemetjes en bijtjesverpakking, blauwe glansspoelmiddel.. zet alle gevaarlijke stoffen buiten bereik van kinderen: hoog en droog of anders, sluit het kastje of de lade secuur af met kinderslotjes.

Plaats giftige planten op een hoge plek in de keuken: bovenop een halfhoge keukenkast of hoog in een open wandrek.

3 – Zachte hoekbeschermers

Op de harde rechte hoeken van de keukenkasten, het aanrechtblad, het kookeiland, de bar en niet te vergeten de keukentafel kunnen kinderen zich goed bezeren tijdens het spelen. In kindvriendelijke keukens is daar een simpele maar zeer handige oplossing voor: hoekbeschermers.

Van hoekbeschermers heb je voor een klein bedrag groot plezier!

Fornuisrekje, Nobilia
Foto: Fornuisrekje – Nobilia

4 – Veilig fornuisrek

Je moet jezelf aanleren om op de achterste pitten van je kookplaat te koken en de handgrepen van de pannen van je af te draaien. In kindvriendelijke keukens beschermt een verstelbaar fornuisrek op de kookplaat tegen grijpgrage handjes.

Dit handige rekje kan met kleefband zonder schroeven of boren aan de voorzijde gemonteerd worden.

5 – Oven & vaatwasser deur dicht!

Als de ovengerechten klaar zijn laat de deur van de warme oven niet op een kiertje staan.

In je kindvriendelijke keuken houd je de afwasmachine dicht na de wasbeurt zodat de hete stoom niet uit de machine kan ontsnappen.

Een kindvriendelijke keuken is een opgeruimde keuken, MiVargof, Pixabay
Foto: Een kindvriendelijke keuken is een opgeruimde keuken – MiVargof, Pixabay

6 – Ruim je keuken op!

In kindvriendelijke keukens worden alle accessoires na gebruik netjes opgeborgen en worden losse keukenapparaten hoog in de keukenkast geplaatst. Een opgeruimde keuken brengt rust voor het hele gezin. De kinderen worden minder getriggerd om spulletjes te pakken en in de mond te steken.

Op bovenstaande kindvriendelijke keuken inspiratie foto zie je precies hoe het niet moet. Het aardappelschilmesje ligt bij de aanrechtrand voor het grijpen.

Kindveilige Selsiuz kokend waterkraan, Selsiuz
Foto: Kindveilige Selsiuz kokend waterkraan – Selsiuz

7 – Kokend-water-kraan met kindveilige bediening

Vind je als ouder met kleine kinderen een kokend waterkraan een griezelig idee? Helemaal niet nodig, de bekendste merken als Quooker en Selsiuz kunnen veilig door kinderen gebruikt worden.

Kinderen kunnen zich lelijk verbranden als ze aan het snoer van de waterkoker of de steel van de pan met kokend water trekken. Een kokend-water-kraan kan niet omvallen en is zeer praktisch in de kindvriendelijke keukens van jonge gezinnen!

Op bovenstaande kindvriendelijk keuken inspiratie foto zie je een moeder flesjes melk afspoelen en desinfecteren onder een Selsiuz kokend-water-kraan. De eigentijdse koperen Selsiuz kraan heeft een kindveilige bediening door een druk-draaibeweging die jonge kinderen niet kunnen maken. De dubbelwandige uitloop wordt niet heet en door de rustige straal komen er geen hete spetters op kleine handjes. Zo zie je, in een kindvriendelijke keuken met een kokend-water-kraan bespaar je zelfs tijd!

BORA inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging en kinderbeveiliging, BORA S Pure
Foto: BORA inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging en kinderbeveiliging

8 – Bescherm je kinderen, kook op inductie!

Kinderen willen graag meehelpen met koken. Peuters en kleuters zien het gevaar niet van de vlammen van de gaskookplaat of het gasfornuis. In kindvriendelijke keukens mag de inductiekookplaat dan ook niet ontbreken! De inductieplaat wordt niet heet (koelt snel af) en de pitten/zones gaan automatisch uit als er geen pan opstaat.

Wist je dat een gaskookplaat meer hete stoom produceert dan een inductie kookplaat?

Een prachtig kindvriendelijke keuken inspiratie voorbeeld is de mooi vormgegeven BORA inductie kookplaat met afzuiging. Alle BORA kookplaten zijn voorzien van kinderbeveiliging waardoor de kookvelden niet zomaar aangezet kunnen worden door kleine kinderen op ontdekkingstocht. Daarnaast zit de afzuiging van de inductie kookplaat in het midden waardoor alle hete stoom centraal afgezogen wordt en niet afdwaalt.

Pelgrim matzwart oven op hoogte, Pelgrim
Foto: Pelgrim matzwart oven op hoogte – Pelgrim

9 – Kastenwand met keukenapparatuur op armhoogte

Het is natuurlijk bere-interessant voor kleine kindjes wat er allemaal achter het glas in de oven of magnetron gebeurt. Door de bakoven, magnetron en koffiemachine op armhoogte te plaatsen kunnen kleintjes in jouw kindvriendelijke keuken hun handjes niet verbranden en kun je de gerechten zelf makkelijk pakken!

De Pelgrim oven op bovenstaande kindvriendelijke keuken inspiratie foto is op een gebruiksvriendelijke hoogte geplaatst en is uitgevoerd in mat-zwart, helemaal passend bij de populaire zwarte keuken!

Kindvriendelijke witte moderne keuken, Nobilia keuken Easytouch 967
Foto: Kindvriendelijke witte moderne keuken – Nobilia keuken

Maak jouw kindvriendelijke keuken gezellig voor iedereen!

Een keukencoach van I-KOOK denkt graag met je mee! Deze eerlijke keukenadviseur stelt geheel naar je wensen en binnen je budget, jouw perfecte kindvriendelijke keuken samen. Een fijne fantastische keuken waarin iedereen welkom is!

Veiligheid voor kinderen staat voorop bij I-KOOK! Kom in de winkel kijken wat er allemaal mogelijk is voor kindvriendelijke keukens. Vele gezinnen hebben eerder hun droomkeuken gekocht bij I-KOOK. Voor kindvriendelijke keuken inspiratie zou ik zeker hun keukenervaringen lezen, altijd leuk!

Maak nu een afspraak met een keukencoach! Er is een I-KOOK winkel bij je in de buurt!

 

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.