Wat voor soort kok ben jij?

INNOVATIE
6 min leestijd

Iedereen kookt op z’n eigen manier. Er is dan ook voor iedere kok, een keuken die perfect past bij zijn of haar kookstijl.

Laat mij als keukencoach weten hoe je kookt en ik ontwerp voor jou dé droomkeuken die helemaal aansluit op al jouw wensen!

Van hobbykok tot ping-king of queen

Voor een gepassioneerde kok die graag vele gerechten klaarmaakt zal het keukenontwerp er anders uitzien dan voor een klant die alleen de combimagnetron gebruikt voor het opwarmen van maaltijden en het afbakken van broodjes in het weekend.

Als enthousiaste kok, die graag kookt voor een gezin of vriendengroep, heb je meer plaats nodig bij het koken. Alleen, je bent in huis beperkt tot de keukenruimte die er is. En daar komt de leuke uitdaging voor mij als keukenadviseur. In de tekening van jouw nieuwe keuken maak ik een slimme keukendeling waarin al jouw ideeën verwerkt worden.

Wat_voor_kok_ben_jij?
Foto: Poké Bowl met gebakken zalm en groente – Cottonbro, Pexels.com

Welke maaltijden bereid je?

  • Ben jij een Hollandse eter van vlees-vis, aardappels en groente? Maak je ook graag ovenschotels, pasta of een rollade in de oven klaar?
  • Hou je van lekker snel en gezond wokken?
  • Ben jij de enige die van jouw kookkunsten geniet of heb je verrassend vaak mee-eters?
  • Sta je niet alleen voor je smoothie en dagelijkse maaltijd in de keuken? Is muffins en verjaardagstaarten bakken ook helemaal jouw hobby?
    Super leuk en handig om dit van je te weten. Zo kan ik jouw keuken helemaal naar jouw eigen gebruik indelen.

Uitgebreide keukenapparaten

Ook al zijn de magnetron en stoom-maaltijden bij jouw thuis favoriet, wil ik ook graag weten of je wel eens een pizza in de oven gooit en patat en snacks in de airfryer stopt.

Whirlpool inductiekookplaat met afzuiging in kookeiland
Foto: Whirlpool inductiekookplaat met afzuiging in kookeiland

Koken op inductie

In nieuwe keukens wordt een inductie kookplaat of inductie fornuis geplaatst. Ook de top-koks stappen over op inductie koken.

Het koken op inductie gaat sneller en is veel veiliger dan op gas koken. Er is geen vuur en de inductiekookplaat wordt niet heet. Verwar het niet met de keramische kookplaat, die wel (erg) heet wordt en dat ook lang blijft. De keramische kookplaat gaat er ook onaantrekkelijk uit zien na veelvuldig gebruik.

Hoeveel pitten wil je?

Hoeveel pitten denk je tegelijkertijd nodig te hebben in de keuken voor: koken, bakken, braden en stomen?
Bij flexinductie, inductiekookplaten met flexzones, herkent de kookplaat het aantal geplaatste pannen en heel bijzonder, de grootte van de pan. De flexzone is vaak langwerpig van vorm voor het plaatsen van een langwerpige braadslede. Koken zonder pitten!

Bakken op een grillplaat

Je kunt een grillplaat bovenop een kookplaat plaatsen, maar voor de echte kookfans kan ik een aparte inbouw bakplaat of teppan yaki plaat in het keukenontwerp verwerken net als in de restaurantkeukens.

Dé manier om mensen tot koken te verleiden is door heerlijke gerechten te koken – Quote kookgoeroe Yotam Ottolenghi

Gerechten warm houden

Komen er meerdere mensen bij je eten dan is het fijn als je van te voren al enkele gerechten kunt klaarmaken en daarna kunt opwarmen. Met de oven op een lage temperatuur (+/- 75 graden) of in de magnetron op de verwarmstand kun je o.a. de schotels warm houden. Heb je deze keukenapparaten nou net nodig voor andere gerechten dan zijn vrijstaande warmhoudschalen een uitkomst. Een echt luxe dingetje is een inbouw warmhoudlade waarin je gerecht warm blijft. Het is vooral bedoeld voor een late eter. Je kunt er geen eten voor een hele groep in verwarmen of laten garen.

Pelgrim_combinatie_oven
Foto: De Pelgrim 3-in-1 oven combineert een magnetron, een bakoven en een stoomoven in één.

Meerdere ovens?

Je zult niet de eerste zijn die graag een tweede of zelfs derde oven in zijn of haar keuken wenst. Wil je uitgebreid koken, maar heb je beperkt de ruimte? Dan kun je kiezen voor ovens met meerdere mogelijkheden. Deze multifunctionele ovens kunnen niet alleen bakken, braden, en verwarmen, maar zelfs ook stomen. Ook hierbij geldt: wat gebruik je het meest in de keuken? Stoom je eigenlijk weinig groente en vis dan zou ik geen complete stoomoven plaatsen, maar kiezen voor een oven die ook kan stomen.
Op bovenstaande foto zie je de Pelgrim 3-in-1 oven. Het allernieuwste en meest veelzijdige keukenapparaat dat naast de magnetron en bakoven functie, ook een volledige stoomfunctie heeft.

Koelkast_met_wijnklimaatkast
Foto: Siemens Amerikaanse koelkast – Side by side koelkast met wijnklimaatkast

Koelen en vriezen

Hoe meer tieners in huis en hoe meer vrienden er blijven eten, hoe groter de koelkast moet worden! Wellicht is boodschappen doen ook niet je hobby, dan is een grote koel-vriescombinatie een oplossing. Vershoudzones, fresh zones en 0 graden zones in de koelkast houden de etenswaren langer vers, waardoor voedsel niet onnodig wordt weggegooid en de smaak langer behouden blijft.
Hou je van een gekoeld wijntje of biertje, dan is een wijnkoeler een prachtig keukenapparaat. Jouw wijn is in een wijnkoelkast niet alleen op drinktemperatuur, het ziet er ook nog eens fantastisch uit.

Nobilia_keuken_eiken
Foto: Nobilia keuken Kansas 675 597 decor eiken Sierra met veel opbergruimte

Opbergruimte

Als de groep eters steeds groter wordt, heb je meer servies en grotere pannen nodig. Zeker als je graag verschillende voorgerechten klaarmaakt dan zullen de kleine bordjes en schaaltjes de nodige kastruimte innemen. Opbergruimte kan ik voor je realiseren in extra onderkasten met een handige hoekkast, bovenkasten en een kastenwand, maar ook in nu populaire keukenrekken en op keukenplanken.

Lanesto_kraan_gold
Foto: Gemarmerd keukenblad + Lanesto kraan Urban Cannes en spoelbak in Urban Gold – vt wonen&design beurs 2019

Keukenblad kiezen

Koken bestaat niet alleen uit het roeren in pannen en bakken in de oven. Voor het klaarmaken van gerechten (in dure woorden: mis en place) moet je wel lekker de ruimte hebben op je aanrechtblad. Genoeg plaats voor het snijden van groente en ruimte voor de vele bakjes met ingrediënten op het werkblad, daar streef ik naar in een keukenontwerp.

Spoelen in de keuken

Als er ruimte voor is, zou je een dubbele of anderhalve spoelbak kunnen overwegen. De keukenkraan met een uittrekslang geven het spoelen van groente en het voorspoelen van de vaat een professioneel tintje. Het voordeel van een afwasmachine is dat al tijdens het koken, de vieze kommen en borden al in de vaatwasser geplaatst kunnen worden. Dat ruimt lekker op!

Een perfecte keuken voor iedere kok!

Wat je ook kookt in de keuken, hoeveel of hoe weinig het ook is, een keukencoach zal voor jou een realistisch 3D ontwerp maken met alles erop en eraan. Je kunt zo precies zien hoe jouw keuken, waarin al jouw wensen zijn verwerkt, er uit komt te zien.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.