Wat voor soort kok ben jij?

APPARATUUR
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Iedereen kookt op z’n eigen manier. Er is dan ook voor iedere kok, een keuken die perfect past bij zijn of haar kookstijl. Je ontdekt het in dit blog!

Vertel mij als I-KOOK keukencoach hoe je kookt en ik ontwerp voor jou dé droomkeuken die helemaal aansluit op al jouw wensen!

Van hobbykok tot ping-king of queen!

Voor een gepassioneerde kok die graag vele gerechten klaarmaakt zal het keukenontwerp er anders uitzien dan voor een klant die alleen de combimagnetron gebruikt voor het opwarmen van maaltijden en het afbakken van broodjes in het weekend. Als enthousiaste kok, die graag kookt voor een gezin of vriendengroep, heb je meer plaats nodig bij het koken. Alleen, je bent in huis beperkt tot de keukenruimte die er is. En daar komt de leuke uitdaging de keukencoach. In de tekening van jouw nieuwe keuken maak ik een slimme keukendeling waarin al jouw ideeën verwerkt worden.

Ontdek je eigen kookstijl! - Gevulde paprika's uit de oven - Lala Da, Pexels
Foto: Ontdek je eigen kookstijl! – Gevulde paprika’s uit de oven – Lala Da, Pexels

# Welke maaltijden bereid je?

  • Ben jij een Hollandse eter van vlees-vis, aardappels en groente? Maak je ook graag ovenschotels, pasta of een rollade in de oven klaar?
  • Hou je van lekker snel en gezond wokken?
  • Ben jij de enige die van jouw kookkunsten geniet of heb je verrassend vaak mee-eters?
  • Sta je niet alleen voor je smoothie en dagelijkse maaltijd in de keuken? Ben je een hobbykok en is muffins en verjaardagstaarten bakken helemaal jouw ding?

Super leuk en handig om dit van je te weten. Zo kan ik jouw ideale keuken creëren en helemaal naar jouw eigen gebruik en kookstijl indelen!

Kookstijl: keukenapparaten ovens, inductie kookplaat, afzuigkap, Quooker en vaatwasser - Luxe design keuken van I-KOOK
Foto: Kookstijl: keukenapparaten ovens, inductie kookplaat, afzuigkap, Quooker en vaatwasser – Luxe design keuken van I-KOOK

# Uitgebreide keukenapparaten

Welke keukenapparaten passen bij jouw kookstijl? Ook al zijn de magnetron en stoom-maaltijden bij jou thuis favoriet, wil ik ook graag weten of je wel eens een pizza in de oven gooit en patat en snacks in de airfryer stopt.

– Koken op inductie

In een nieuwe keuken plaats je een inductie kookplaat of inductie fornuis. Ook de top-koks stappen over op inductie koken.

Het koken op inductie gaat sneller en is veel veiliger én gezonder dan op gas koken. Er is geen vuur en de inductiekookplaat wordt niet heet. Verwar het niet met de keramische kookplaat, die wel (erg) heet wordt en dat ook lang blijft. De keramische kookplaat gaat er ook onaantrekkelijk uit zien na veelvuldig gebruik.

Whirlpool inductiekookplaat met afzuiging in kookeiland
Foto: Whirlpool inductiekookplaat met afzuiging in kookeiland

HOEVEEL PITTEN/KOOKZONES WIL JE?

Hoeveel pitten denk je tegelijkertijd nodig te hebben in de keuken voor: koken, bakken, braden en stomen?
Bij flexinductie, inductiekookplaten met flexzones, herkent de kookplaat het aantal geplaatste pannen en heel bijzonder, de grootte van de pan. De flexzone is vaak langwerpig van vorm voor het plaatsen van een langwerpige braadslede.

BAKKEN OP EEN GRILLPLAAT – BAKPLAAT

Je kunt prima een speciale grillplaat bovenop de kookplaat plaatsen. Voor de echte kookfans kan ik een aparte inbouw bakplaat of teppan yaki plaat (als kookplaat module) in de keukenopstelling verwerken, net als in restaurantkeukens.


Dé manier om mensen tot koken te verleiden is door heerlijke gerechten te koken – Quote kookgoeroe Yotam Ottolenghi


BORA warmhoudlade - BORA lade voor warm houden, ontdooien en langzaam garen
Foto: BORA warmhoudlade – BORA lade voor warm houden, ontdooien en langzaam garen

– Gerechten warm houden

Komen er meerdere mensen bij je eten dan is het fijn als je van te voren al enkele gerechten kunt klaarmaken en daarna kunt opwarmen. Met de oven op een lage temperatuur (+/- 75 graden) of in de magnetron op de verwarmstand kun je o.a. de schotels warm houden. Heb je deze keukenapparaten nou net nodig voor andere gerechten dan zijn vrijstaande warmhoudschalen een uitkomst. Een echt luxe apparaat is een inbouw warmhoudlade waarin je gerecht warm blijft. Het is vooral bedoeld voor een late eter. Je kunt er geen eten voor een hele groep in verwarmen of laten garen.

Keuken kookstijl - zwarte oven in een industriële keuken van I-KOOK
Foto: Keuken kookstijl – zwarte oven in een industriële keuken van I-KOOK

– Meerdere ovens?

Je bent niet de eerste die graag een tweede of wellicht een derde oven in de keuken wenst. Wil je uitgebreid koken, maar heb je beperkt de ruimte? Dan kun je kiezen voor ovens met meerdere mogelijkheden. Deze multifunctionele ovens kunnen niet alleen bakken, braden, en verwarmen, maar zelfs ook stomen. Ook hierbij geldt: wat gebruik je het meest in de keuken? Stoom je eigenlijk weinig groente en vis dan zou ik geen complete stoomoven plaatsen, maar kiezen voor een oven die ook kan stomen.
TIP: De 3-in-1 Oven – het veelzijdige keukenapparaat dat naast de magnetron en bakoven functie, ook een volledige stoomfunctie heeft.

Kookstijl - BORA keuken apparatuur: BORA Cool: stijlvol design BORA koelkast – inbouw koel-vriescombinatie
Foto: Kookstijl – BORA keuken apparatuur: BORA Cool: stijlvol design BORA koelkast – inbouw koel-vriescombinatie

– Koelen en vriezen

Hoe meer tieners in huis en hoe meer vrienden er blijven eten, hoe groter de koelkast moet worden! Wellicht is boodschappen doen ook niet je hobby, dan is een grote koel-vriescombinatie een oplossing. Vershoudzones, fresh zones en 0 graden zones in de koelkast houden de etenswaren langer vers, waardoor voedsel niet onnodig wordt weggegooid en de smaak langer behouden blijft.
Hou je van een gekoeld wijntje of biertje, dan is een wijnkoeler een prachtig keukenapparaat. Jouw wijn is in een wijnkoelkast niet alleen op drinktemperatuur, het ziet er ook nog eens fantastisch uit.

Keuken kookstijl - volop opbergruimte in een hoge kast met lades - stijlvolle landelijke keuken van I-KOOK
Foto: Keuken kookstijl – volop opbergruimte in een hoge kast met lades – stijlvolle landelijke keuken van I-KOOK

# Opbergruimte

Keuken opbergruimte is er eigenlijk nooit genoeg! Als de groep eters steeds groter wordt, heb je meer servies en grotere pannen nodig. Zeker als je graag verschillende voorgerechten klaarmaakt dan zullen de kleine bordjes en schaaltjes de nodige kastruimte innemen. Opbergruimte kan ik voor je realiseren in extra onderkasten met een handige hoekkast, bovenkasten en een kastenwand, maar ook in nu populaire keukenrekken en op keukenplanken.

Keukenstijl - composiet keukenblad natuursteen gepolijst in moderne keuken van I-KOOK
Foto: Keukenstijl – composiet keukenblad natuursteen gepolijst in moderne keuken van I-KOOK

# Keukenblad kiezen

Koken bestaat niet alleen uit het roeren in pannen en bakken in de oven. Voor het klaarmaken van gerechten (in dure woorden: mis en place) moet je wel lekker de ruimte hebben op je aanrechtblad. Genoeg plaats voor het snijden van groente en ruimte voor de vele bakjes met ingrediënten op het werkblad, daar streef ik naar in mijn ontwerp.

Jouw kookstijl: goudkleurige spoelbak en Quooker kraan
Foto: Jouw kookstijl: goudkleurige spoelbak en Quooker kraan

# Spoelen in de keuken

Als er ruimte voor is, zou je een dubbele of anderhalve spoelbak kunnen overwegen. De keukenkraan met een uittrekslang geven het spoelen van groente en het voorspoelen van de vaat een professioneel tintje. Het voordeel van een afwasmachine is dat al tijdens het koken, de vieze kommen en borden in de vaatwasser geplaatst kunnen worden. Dat ruimt lekker op!

Een perfecte keuken voor iedere kok!

Wat je kookt en hoe vaak je ook kookt, een keukencoach van I-KOOK ontwerpt jouw droomkeuken passend bij jouw kookstijl én natuurlijk in jouw favoriete keukenstijl.

In het realistische 3D keukenontwerp van I-KOOK zie je precies hoe je nieuwe keuken, met al jouw wensen en binnen je budget, er uit komt te zien. Bekijk voor meer inspiratie de reviews van eerdere klanten over hun eigen I-KOOK keuken, perfect passend bij de kok!

Een afspraak met een keukencoach van I-KOOK is zo gemaakt! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.