• Home
  • I-KOOK blog
  • Wil je ook een wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken? Bekijk de tips

Wil je ook een wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken? Bekijk de tips

APPARATUUR
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Cornelissen

Lees de ervaring van: Familie Tempels

Lees de ervaring van: Cara Barrett

Heerlijke wijn én een mooi design, dat maakt een wijnkoelkast of wijnklimaatkast in je keuken zo uniek! De apart instelbare temperatuur zone(s) van wijnkoelkasten houden je wijncollectie op de perfecte bewaartemperatuur. Favoriete rode en witte wijnen krijgen in wijnklimaatkasten ieder een eigen temperatuurzone. Door de glazen deur van de wijnkast zie je de wijnflessen liggen die je landelijke keuken of luxe keuken een gezellige gastvrije uitstraling geven. Van een kleine wijnkoelkast in een kookeiland tot een grote klimaatkast in een apparatenwand, bepaal zelf hoeveel flessen je wil bewaren!

In dit blog kom je erachter waarom jij kiest voor een wijnkoelkast, wijnklimaatkast of wijnbewaarkast. En hoe je verschillende wijnklimaatkasten dan wel wijnkoelkasten met elkaar vergelijkt aan de hand van 5 belangrijke wijnkast eigenschappen: energieverbruik, geluid, model, afmetingen en deuropties. 

Voor een betrouwbaar keukenadvies én de beste wijnkoelkast tips, ga je naar een keukencoach van I-KOOK. Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Hoover wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones, onderbouw in grijze moderne keuken
Foto: Hoover wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones, onderbouw in grijze moderne keuken

Waarom kies je een wijnklimaatkast, wijnkoelkast of wijnbewaarkast?

Je ziet de benamingen wijnkoelkast en wijnklimaatkast wel eens verwisseld worden, toch zijn er verschillen. Zeker ten opzichte van de wijnbewaarkast.

Candy wijnkoelers – links: Inbouw Candy wijnkoelkast 2 deuren = 2 temperatuurzones – rechts: Candy wijnkoelkast inbouw 1 temperatuurzone
Foto: Candy wijnkoelers – links: Inbouw Candy wijnkoelkast 2 deuren = 2 temperatuurzones – rechts: Candy wijnkoelkast inbouw 1 temperatuurzone

Waarom een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast, ook wel wijnkoeler genoemd, houdt wijnflessen op drinktemperatuur voor direct gebruik. Deze wijnkoeler kan de wijn lekker snel op serveertemperatuur brengen. Handig voor een feestje!

Een wijnkoelkast kan koelen in één temperatuurzone (of alsof bij bovenstaande foto: wijnkoeler met 2 deuren en 2 gescheiden temperatuurzones). Een wijnkoeler is vaak compact van formaat met plaats voor enkele flessen. Ook wanneer je minder ruimte hebt in je keuken, is een kleine wijnkoelkast snel in te bouwen. Eventueel als losstaand model op het werkblad (niet in de schuur!).

Wijnkoelkast en wijnklimaatkast tips: Inbouw AEG wijnkoeler KWK884520M, vlekvrij RVS
Foto: Inbouw AEG wijnkoeler KWK884520M – vlekvrij RVS – opent met een duwtje

Waarom een wijnklimaatkast?

In een wijnklimaatkast bewaar je wijnflessen in apart instelbare temperatuur zones: met een eigen serveertemperatuur voor witte wijn (7-12 graden) en rode wijn (14-18 graden). Zo houdt de wijnklimaatkast beide wijnen perfect op smaak.

Sommige wijnklimaatkasten hebben meer dan 2 temperatuurzones zodat je ook voor rosé, champagne of speciaalbier een eigen rek inricht. Wellicht wil je een zone gebruiken voor het langer rijpen van flessen? De glazen klimaatkast deur met UV-filter geeft je prachtig zicht op je wijnverzameling en houdt de zon buiten. Ook verwijderen koolstoffilters vervelende luchtjes uit de wijnkast. Een interessant verschil met wijnkoelkasten is dat wijnklimaatkasten veelal een verwarmingsfunctie hebben. Daardoor kunnen ze ook winterproof in de berging, garage of bijkeuken geplaatst worden.

In de luxe wijnklimaatkasten wordt wijn niet alleen bewaard. Het midden van de wijnkast kan een prachtig presentatie gedeelte bevatten waar de wijnfles, karaf en wijnglazen alvast klaargezet worden voor dat ene speciale moment. Met labels in de rekken geef je aan welke flessen waar liggen. Wijnliefhebbers kunnen ook in verschillende app’s hun wijnverzameling vastleggen.

Liebherr wijnbewaarkast met beuken houten draagplateaus
Foto: Liebherr wijnbewaarkast met beuken houten draagplateaus en UV protectie glazen deur

Waarom een wijnbewaarkast?

Een wijnbewaarkast is ontworpen om speciale wijnen jaren te laten rijpen onder ideale omstandigheden.

Het idee is dat de deur van een wijnbewaarkast minder vaak geopend wordt dan die van een wijnkoelkast of wijnklimaatkast. Er is één algemene bewaartemperatuur (10-12 graden) voor alle wijnen die samen met de constante luchtvochtigheid een rustige omgeving biedt om de smaak optimaal te laten ontwikkelen. Er zijn inmiddels ook wijnbewaarkasten met deuren van donker isolatieglas met UV filter. Door de glazen deur zijn jouw favoriete flessen wijn in de wijnbewaarkast te bewonderen.

Een wijnbewaarkast is doorgaans vrijstaand en van groot formaat zodat er volop ruimte is voor een mooie wijnverzameling.

Wijnkoelkast en wijnklimaatkast tips: Inbouw Liebherr wijnklimaatkast Vinidor met 2 zones en TipOpen deur
Foto: Inbouw Liebherr wijnklimaatkast Vinidor met 2 zones en TipOpen deur – prachtig in de greeploze keuken

Eigenschappen van wijnklimaatkast of wijnkoelkast vergelijken

Zo kies je de perfecte wijnkast voor jouw keuken: vergelijk de verschillende wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten aan de hand van de volgende 5 eigenschappen:

1 – Energieverbruik
  • Een wijnkast koelt het hele jaar. Met een beter energielabel op je wijnkoelkast spaar je snel geld én ook het milieu. Het nieuwe energielabel etiket geeft je veel handige informatie over het energieverbruik, de energieklasse, hoeveel geluid de wijnklimaatkast maakt en je ziet gelijk hoeveel flessen erin passen. De wijnkasten hebben in de nieuwe energieklasse indeling een ander energielabel gekregen, maar het energieverbruik verandert niet.
2 – Geluid en trillingen
  • Zeker in een open keuken wil je niet te veel geluid horen van een wijnkoelkast of wijnklimaatkast. Het geluid wordt uitgedrukt in dB (decibel), te lezen op het energielabel.
  • Wijnen houden van rust. Trillingen zijn van invloed op het rijpingsproces van de wijnen. Dit speelt een rol wanneer je wijnen langer wilt bewaren. Trillingsdemping is belangrijk bij een wijnklimaatkast en wijnbewaarkast.
3 – Wijnkoelkast als inbouw, vrijstaand of onderbouw model?
  • Menig onderbouw wijnklimaatkast krijgt een prominente plek in het kookeiland.
  • In de kastenwand kan een inbouw wijnkoelkast naast de koffiemachine en oven geplaatst worden.
  • Een vrijstaand model wijnklimaatkast of wijnkoeler kan niet ingebouwd worden, omdat de warmte dan niet goed wordt afgevoerd. Wellicht is er op het aanrechtblad ruimte voor een strakke vrijstaande wijnkast.
4 – Afmetingen
  • De afmetingen van een wijnkoelkast zijn voor de inbouw én de inhoud interessant. Het aantal flessen in de wijnschappen kan variëren. Sommige wijnklimaatkasten hebben wijnrekken van hout, waarop je de flessen prachtig presenteert.
5 – Deuropties
  • Achter een glazen deur met LED verlichting geniet je volop van je met zorg uitgekozen wijn.
  • Naast een wijnkoelkast deur met handvat, zijn er ook wijnklimaatkasten zonder greep voor de minimalistische greeploze keuken.
Siemens wijnklimaatkast inbouw in kookeiland
Foto: Siemens wijnklimaatkast inbouw in zwart kookeiland

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit met een gezellige wijnkoelkast of wijnklimaatkast?

Een deskundige keukencoach van I-KOOK adviseert je graag over welke wijnkoelkast of klimaatkast een prachtig plekje in jouw luxe keuken krijgt.

Hoeveel flessen wijn wil je bewaren? Wil je de wijnklimaatkast inbouwen in een kastenwand of plaatsen in een kookeiland? Een I-KOOK keukencoach geeft je een goed persoonlijk advies en stelt geheel naar wens en binnen je budget, jouw droomkeuken samen met de wijnkoelkast als gezellige eyecatcher. Lees voor je bezoek aan de I-KOOK winkel de ervaringen van eerdere klanten die al genieten van hun heerlijk gekoelde glaasje wijn!

Maak nu een afspraak met een keukencoach van I-KOOK in je buurt!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Cornelissen

Lees de ervaring van: Familie Tempels

Lees de ervaring van: Cara Barrett

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.