Hoe zorg je voor de juiste verlichting in je keuken?

ACCESSOIRES
3 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Goede keukenverlichting is essentieel. In een keuken wordt gewerkt met apparatuur en vaak scherpe of hete voorwerpen. Om ongelukken te voorkomen is het dan ook noodzakelijk dat je goed kunt zien wat je doet. We maken onderscheid tussen drie soorten licht in een keuken: basislicht, werklicht en sfeerlicht. De keuken is steeds vaker onderdeel van het leefgedeelte in huis en hier wil je gezellig kunnen zitten en koken. Sfeerlicht kan hier een grote bijdrage aan leveren.

In deze blog leggen we je graag uit wat we verstaan onder basis- en werklicht, wat de opties zijn en waar je op moet letten.

Daglicht is het beste licht

Is het je weleens opgevallen dat het werkgedeelte van een keuken, zoals de spoelbak en een open deel van het werkblad, zich vaak aan het raam bevindt? Met daglicht werk je namelijk het prettigst in de keuken, maar helaas is dit ook gelijk het enige licht waarover je geen controle hebt. ’s Avonds of ’s ochtends beschik je niet altijd over voldoende daglicht. Bovendien is het niet in elke woning mogelijk om de keuken bij een raam te plaatsen.

Basislicht

Het licht in een keuken zal dus zorgvuldig geplaatst moeten worden. Onder basislicht verstaan we het centrale licht in de ruimte waar de keuken zich bevindt. Deze basisverlichting is vaak een lamp aan het plafond in het midden van de keuken die de hele ruimte verlicht. Als de eettafel in dezelfde ruimte staat, of als je bijvoorbeeld een kookeiland hebt, kun je kiezen voor een armatuur waarmee je het licht verdeeld naar de belangrijkste plaatsen in de keuken. Op die manier worden alle onderdelen van de ruimte goed verlicht.

Werklicht

Werklicht wordt geplaatst op de belangrijkste werkplekken in de keuken, zoals het aanrechtblad en het fornuis. Hierbij adviseert een keukencoach je graag.

Werklicht moet recht boven het werkoppervlak geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat er geen schaduwvorming ontstaat en het licht niet in je ogen schijnt. Het werklicht kan geplaatst worden aan de onderkant van de wandkasten. Heb je geen wandkasten, dan worden de lichtpunten vaak in het plafond geplaatst. In veel keukens bevindt het licht boven het gasfornuis of de (inductie)kookplaat zich in de afzuigkap.

Een koof plaatsen

Wat je ook steeds vaker ziet, is dat er een koof wordt gemaakt waarin de spotjes zitten.

Onze keukencoaches letten daarbij goed op de juiste lichtsterkte. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in ‘lumen’ (één lumen komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars). Het licht moet sterk genoeg zijn om van afstand het werkblad te verlichten. Dit geldt natuurlijk ook als de spotjes in het plafond worden geplaatst. Deze spotjes kunnen ook als sfeerlicht dienen door een dimmer te gebruiken. Hiermee kun je zelf de felheid van het licht bepalen. Let wel op: een witte keuken kan op het oog een andere kleur krijgen als je de lichtsterkte verandert.

Het licht in een keuken wordt over het algemeen bediend met een schakelaar, maar heb je wel eens nagedacht over een afstandsbediening? Dat is niet alleen handig omdat je met één apparaat alle lampen in de keuken kunt bedienen, maar het kan ook een stuk voordeliger zijn als je een koof laat plaatsen. Je hoeft dan namelijk geen draden te leggen en weg te werken tussen de schakelaar en de spotjes.

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.