Tips bij het koppelen van apps voor je slimme keuken.

INNOVATIE
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Bij de aanschaf van je nieuwe keuken heb je gekozen voor smart kitchen apparatuur. Helemaal future proof! Nu is de keuken opgeleverd en ben je klaar voor gebruik met de apps!

Hoe kun je slimme keuken apps koppelen?

De bediening van slimme keukenapparaten is mogelijk via apps op de tablet of telefoon. Eerste stap is het gebruik van de app van het merk keukenapparaat.

Slimme keukenapparatuur bedienen met de standaard apps

Alle merken smart kitchen apparaten leveren een eigen app voor tablets of smartphone. Je kunt de apps installeren via Google Play en de App Store. De apps van de fabrikanten zijn overwegend redelijk eenvoudig in gebruik.

Slimme keuken apps van merkfabrikanten:

 

Merk                                                      App

ATAG                                              ATAG Connect Life

Candy                                              Candy simply-Fi

Bauknecht                                     Bauknecht Home Net

Bosch                                              Bosch Home Connect

LG                                                    LG Smart ThinQ

KitchenAid                                     KitchenAid

Miele                                              Miele@mobile (Miele WiFiConn@ct)

Neff                                                 Neff Home Connect

Samsung                                         Samsung Smart Home

Siemens                                          Siemens Home Connect

Whirlpool                                      Whirlpool 6th Sense Live

Registreren

  • De fabrikanten vragen bij het starten van de app om je in te schrijven met email adres en wachtwoord. Handig om deze gegevens te onthouden voor gebruik op een andere tablet of telefoon.
  • Met de aanmelding wordt ook de serviceverlening door de fabrikanten eenvoudiger. Bijvoorbeeld de keukenapparaten kunnen nieuwe firmware krijgen. Ook kan er via de internetverbinding geholpen worden bij eventuele storingen. Er zijn fabrikanten die voor de vaatwasser of wasmachine koppelingen aanbieden met een winkel voor wasmiddelen gekoppeld aan het voorraadniveau. Registratie van adres en apparatuur is dan echt nuttig.
  • Na de registratie van de app kan de apparatuur in de slimme keuken gekoppeld worden. Afhankelijk van het keukenapparaat zijn er grotere of kleinere schermen. Bij kleinere schermen zijn de instructies in de handleiding belangrijker. De koppeling van apparaat naar app begint op de keukenmachine. Voor enkele merken zijn handige filmpjes te bekijken. Je kunt vervolgens koppelen via ‘automatisch’ (WPS) of ‘handmatig’ om zelf een (gasten)netwerk te selecteren.

Smart kitchen apps zijn nog niet helemaal af…

Niet alleen voor ons, de gebruikers, ook voor de fabrikanten is de slimme keuken iets nieuws. De apps zijn nog niet helemaal uitontwikkeld en vaak minder gebruiksvriendelijk dan je zou verwachten. Hierbij enkele praktijkervaringen vooraf.

Bediening van de keukenapparatuur via de knoppen op de machine zelf werd steeds lastiger doordat er steeds meer verschillende functies beschikbaar komen op de apparaten. Bediening via de apps biedt wat dat betreft interessante mogelijkheden!

  • Fabrikanten bedenken en leren zelf ook steeds nieuwe dingen. Nieuwe mogelijkheden worden geïntroduceerd via nieuwe versies van de apps op de telefoon en tablet. Af en toe worden daarbij grote stappen gemaakt waarna je weer even flink zult moeten wennen.
  • Soms is een introductie te snel doorgevoerd. De gebruikers thuis blijken de apps dan anders te bedienen dan de medewerkers in het laboratorium. Er komen wel eens meerdere updates na elkaar om dit soort foutjes op te lossen.
  • Aangezien het contact tussen de slimme keukenapparatuur en de app op de telefoon plaatst vindt via een draadloze verbinding, kan er wel eens een opdracht vertraagd doorkomen of geheel verloren gaan.

Betere wifi in de smart kitchen

  • Of het contact loopt met wifi, Bluetooth of NFC techniek, de verbinding dient in orde te zijn!
  • Wanneer je twijfelt over de sterkte van het Wifi netwerk in de smart kitchen kun je een wifi range-extender plaatsen.
  • Er zijn apparaten die niet via Wifi gekoppeld kunnen worden, maar een echte netwerkkabel vereisen. Ook dan kan een wifi range-extender een oplossing bieden. De range extender ontvangt het wifi signaal en heeft de mogelijkheid een netwerkkabel aan te sluiten naar het betreffende apparaat.

Er zijn omstandigheden die het draadloze verkeer extra kunnen hinderen zoals dikke betonnen muren en veel buren met eigen wifi netwerken.

  • Soms is het nodig de instellingen op de router aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer keukenapparatuur alleen op een 2,4 GHz netwerk kan verbinden en niet op 5 GHz. Ook zijn er apparaten die alleen werken op lage kanalen 1 t/m 10. Daarnaast zijn er apps waarbij je alleen cijfers en letters in het wachtwoord kunt gebruiken. Deze situaties kunnen vaak wel opgevangen worden via de configuratie van de router. Dat is vaak iets complexer.
  • Voor keukenapparatuur is het meestal niet mogelijk via een webbrowser naar een router te verbinden. Je ontkomt dan niet aan een andere router te nemen.
  • Sommige Apps gebruiken voor ontvangst van signalen van buitenaf bijzondere poortnummers. Die poort dient dan op de router toegankelijk te worden gemaakt.
  • Wanneer je op de router gebruik maakt van een MAC-adres filter (extra veilig) is een extra handeling nodig om nieuwe apparatuur op het netwerk toe te laten.

Het gebruik van slimme keuken apps

  • Veel smart kitchen apps scoren vrij laag in de App Store en Google Play. De gebruiksvriendelijkheid kan nog flink verbeterd worden.
  • Bediening van de keukenapparatuur is mogelijk, maar het wordt er nog niet handiger op. Het lijkt alsof de ontwikkelaars zelf de apps nog niet in de keuken gebruikt hebben.
  • De reactie op vragen over de apps via de App store en Google Play zijn nogal vaag. Er worden geen antwoorden en oplossingen gedeeld. Helaas is dat niet handig voor andere gebruikers met vergelijkbare vragen.
  • De toelichtingen zijn kort en slechts bij enkele merken in het Nederlands.
  • Sommige fouten worden getoond als nummers. Daar kun je als gebruiker helaas weinig mee. De telefonische helpdesk kan met deze codes gelukkig wel de oplossing opzoeken.

Volgende fase – Maak scenario’s waarbij je slimme keukenapparatuur combineert met andere slimme apparaten.

  • Een slim keukenapparaat nodigt uit om ook in de rest van de woning koppelingen te maken met het ‘Internet of Things’. Dit kan via apps als IFTTT (If This Then That) en Olisto. Deze apps kunnen de koppeling maken naar apparaten van andere fabrikanten van huishoudelijke apparatuur.
  • Hoewel de techniek nog pril is, wordt er al gewerkt aan standaardisering, bijvoorbeeld via ‘Zigbee’. Deze wordt o.a. gebruikt bij de slimme verlichting van Ikea, ‘Klik-Aan-Klik-Uit’, Osram en Philips Hue. De meeste fabrikanten verstrekken overzichten van onderlinge uitwisselbaarheid.

 

  • Ideeën voor scenario’s kun je uitwerken in de vorm van gecombineerde of actereenvolgende acties. Daarbij kun je bijvoorbeeld de verlichting, verwarming, de oven en muziek starten en de garagedeur openen wanneer je de tuin komt inrijden. Alsof je een eigen butler hebt die op je gewacht heeft!
  • De spraak assistenten Alexa en Google Home kunnen commando’s leren voor taken die je regelmatig gebruikt.

Time flies when you are having fun! De ontwikkeling van nieuwe carlostechnieken gaat razendsnel, zelfs in de keukenwereld. Haak aan en doe mee als je je aan het oriënteren bent op nieuwe keukenapparaten. Je keukencoach kan al wat leuke voorbeelden tonen.

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.