Welke stappen neem je als je een nieuwe keuken koopt?

INSPIRATIE
5 min leestijd

Op zoek naar een nieuwe keuken, hartstikke leuk! De uiteenlopende stijlen, indeling, materialen en kleuren, er is echt van alles mogelijk. Grote kans dat je precies vindt wat je zoekt. Hierbij enkele tips.

Stappenplan bij de aankoop van je nieuwe keuken

Op bezoek in de keukenshowroom

Loop eens langs bij enkele van de vele keuken toonzalen. Er zijn zo veel variaties in keukens. Bekijk de opstellingen, voel aan de materialen en open de deurtjes. Zie welke opbergmogelijkheden er in de kasten gebruikt zijn. Lijkt het je wat? Luister eens wat de keukenverkopers zeggen.

Je kunt meteen meemaken in welke showroom je rustig rond kunt kijken en in welke winkel je wordt opgejaagd om al een keuze te maken.

Hou in gedachten, je bent er nog niet om een keuken uit te kiezen. Dit was pas de eerste stap. Er zijn eerst nog meer voorbereidingen.

Häcker_keuken_apothekerskast
Foto: Häcker keuken apothekerskast, Le Mans hoekkast + Move lade-interieurindeling

Wat vind je van de keukenindeling?

 • Keukenplaats: Neem de maten op van de keukenruimte. Schets ruwweg de wanden, deuren, ramen en zichtbare zaken als buizen en radiatoren. Hoe opent de deur?
 • Keukenopstelling: Wat zou je het liefst zien in jouw keuken? Een bar, een kookeiland, een hoek (L-vorm, U-vorm)?
 • Gebruikscomfort: Wie gaat het meest gebruik maken van de keuken? De hoogte van het keukenblad en de kasten kunnen daar op afgestemd worden. Een slimme indeling van de keukenapparatuur maakt een groot verschil in het gebruiksplezier.
 • Kastruimte: Voor keukenkasten zijn heel handige inrichtingen verkrijgbaar waardoor de kastinhoud veel gemakkelijker bereikbaar wordt. Bekende voorbeelden zijn de carrousel voor de hoekkast, extra brede keukenladen en apothekerskast.
 • Keukenblad ruimte: Op het werkblad gebeurt het. Extra werkruimte is altijd welkom.
 • Gootsteen: Wat heb je nodig, wat vind je mooi? Een dubbele spoelbak of juist een compacte uitvoering?
 • Verlichting: Met prettig licht op het keukenblad en in de laden en kasten heb je extra lol van je nieuwe keuken. Er zijn heel wat mooie lichtoplossingen!
Häcker_keuken_Lotus_Parelgrijs
Foto: Häcker keuken Lotus Parelgrijs – keukenverlichting, stopcontacten en opbergruimte op planken in een moderne landelijke keuken
 • Stroomaansluitingen: Stopcontacten in de keuken, je kunt niet zonder…. Waar je maar wilt, voor elke toepassing zijn er speciale stopcontacten. Onder de bovenkasten, verzonken in het werkblad en kookeiland.
 • Planken aan de muur: Open kasten en wandplanken geven een speels en minder massaal karakter.

Welke keukenstijl spreekt je aan?

Hoe je de woning ook hebt ingericht, modern, klassiek, industrieel of strak design het gaat vast lukken om de bijpassende keuken te vinden:

 • Keukendeurstijlen bekijken
 • Deurgrepen kiezen
 • Keukenachterwanden materialen en decors vergelijken. Hier is bijna alles mogelijk!
 • Spoelbak met bijpassende kraan
Lanesto_kraan_spoelbak_Gun_metal
Foto: Lanesto kraan + spoelbak in Gun metal + TopLaminaat werkblad Statue Grey– Dekker Zevenhuizen

Werkbladen vergelijken

Met het aanrechtblad kun je echt alle kanten op… Zelfs bij jouw favoriete keukenstijl zal er volop keuze zijn. Dezelfde sfeer kan tegenwoordig verkregen worden door zowel natuurlijke materialen als kunststoffen. Zo is er voor elk budget een keukenblad te vinden.

Welke keukenapparaten ga je gebruiken?

Wat wil je allemaal kunnen doen met de apparatuur in de keuken? Welke inbouwapparatuur staat er op jouw wenslijstje? Past het bij de stijl van de keuken? Zuiniger in het gebruik is soms wat prijziger in aanschaf. Een keukencoach kan je er alles over vertellen.

Zelf ontwerpen met de online keukenplanner

Als je het leuk vindt om zelf alvast te puzzelen met de opzet van je nieuwe keuken, kun je gebruik maken van de online keukenplanner. Je maakt in no-time allerlei eigen keukenontwerpen in 3D. Zo krijg je een idee van de mogelijkheden.

Wat wil je ongeveer uitgeven aan je nieuwe keuken?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken is het goed om vooraf na te gaan wat je zou willen besteden aan je nieuwe keuken. Er is immers zo ontzettend veel mogelijk…. Fijn als je weet wat wel en niet realistisch is en waar je eventueel iets zou kunnen besparen of verfraaien.

Je kunt twee kanten uit met je ontwerp. Eerst beginnen met je basiswensen en vervolgens kijken of je nog geld over houdt voor wat extra opties zoals een mooier werkblad of een extra oven. Andersom kan ook. Dan haal je telkens iets weg. dat is wel wat moeilijker.

Hoogglans_witte_keuken_kookeiland
Foto: Hoogglans witte keuken met kookeiland – Nobilia keuken Flash 503

Een keuken schaf je aan voor vele jaren

Bij het ontwerpen van je keuken kun je alvast nadenken over hoe lang je van de keuken gebruik denkt te gaan maken. Doorgaans gaat een keuken ruim 15 jaar mee. Wat denk je dat er intussen gebeurt in jouw huishouden en wat zou je dan in de keuken willen doen? Verwacht je dat je snel gaat verhuizen? Kies een neutrale stijl. Verwacht je te blijven wonen, dan wordt het interessant je keukenwensen zo goed mogelijk in te vervullen. Je zult er dagelijks plezier van beleven.

Vraag onafhankelijk keukenadvies

Door deze stappen te doorlopen weet je wat er zoal kan en vooral ook wat je wel en niet aantrekt. Je kunt nu je wensen bespreken met een onafhankelijke keukenadviseur. Zo wordt het echt jouw keuken!

Meer weten over het kopen van je nieuwe keuken? Check het webinar!

Na deze checklist te hebben doorgenomen kun je op je gemak thuis nog het webinar bekijken. De Keukencoaches vertellen nog veel meer over wat er allemaal komt kijken bij de keuze van een droomkeuken!

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.