Welke stappen neem je als je een nieuwe keuken koopt?

ADVIES
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Een nieuwe keuken kopen is leuk én een beetje eng. Hoe vaak koop je een nieuwe keuken en besteed je zo’n flink bedrag? Jij kunt wel goede keuken kopen tips gebruiken voor jouw droomkeuken. In dit blog krijg je een nieuwe keukens kopen stappenplan, waarin ik je als I-KOOK keukencoach mijn eigen keukens kopen tips geef! Van verschillende keukenstijlen, indeling en duurzaamheid tot materialen en kleuren, er is van alles mogelijk. 

Wil je direct je eigen droomkeuken samenstellen in de I-KOOK keukenplanner? Start nu meteen! Met de gratis keukenplanner kun je eenvoudig en snel een fantastisch 3D keuken ontwerp maken dat je altijd kunt aanpassen en opslaan. Voordat je een keuken gaat kopen, ben je van harte welkom bij een I-KOOK keukencoach voor een eerlijk en vakkundig advies!

Zwarte keuken met eiland & bar
Foto: Zwarte keuken met eiland & bar

Nieuwe keuken kopen stappenplan

Op bezoek in de keukenwinkel

Nieuwe keukens kopen begint gelijk gezellig met het bezoeken van verschillende keukenwinkels. Er zijn zoveel variaties in keukens. Enkele keuken kopen tips zijn: bekijk de keukenopstellingen, voel aan de materialen en open de deurtjes. Zie welke opbergmogelijkheden er in de kasten gebruikt zijn. Wat ga jij kopen voor je nieuwe keuken? Luister wat de keukenverkopers zeggen.

Je maakt meteen mee in welke keukenwinkel je rustig rond kunt kijken en in welke winkel je wordt opgejaagd om al een keuze te maken. Bij I-KOOK dringt een keukencoach je nooit iets op! Neem vooral de tijd en heb je vragen: stel ze gerust aan een keukencoach.

Dit was pas de eerste stap van een nieuwe keuken kopen. Hou in gedachten, je bent er nog niet om een keuken uit te kiezen. Er zijn eerst nog meer voorbereidingen. 

Moderne blauwe keuken met hoge kastenwand en Bertazzoni inductiefornuis RVS
Foto: Moderne blauwe keuken met hoge kastenwand en Bertazzoni inductiefornuis RVS

Welke keukenstijl spreekt je aan?

Heb je een open keuken of een aparte keukenruimte? Een nieuwe keuken kopen voor een ruimte die afgesloten is, geeft je een grotere vrijheid in het kiezen van een keukenstijl. Hoe je jouw woning ook hebt ingericht, het gaat je vast lukken om een perfect bijpassende moderne keuken, industriële keuken, design keuken of landelijke keuken te kopen.

Stel je eigen keuken samen in jouw keukenstijl:

 • Keukendeurtjes bekijken 
 • Deurgrepen kiezen
 • Spoelbak met bijpassende kraan
 • Keukenachterwand materialen en decors vergelijken. Hier is bijna alles mogelijk!
Moderne hoekkeuken & L-keuken indeling
Foto: Moderne hoekkeuken & L-keuken indeling

Wat vind je van de keukenindeling?

In iedere ruimte zijn er vele en mooie keukenopstellingen mogelijk. Je kunt al een complete nieuwe keuken kopen van anderhalve meter lang!

Keukens kopen tips: meten is weten! Welke indelingen passen in jouw keuken?

 • Keukenplaats: Neem de maten op van de keukenruimte. Schets ruwweg de wanden, deuren, ramen en zichtbare zaken als buizen en radiatoren. Hoe opent de deur?
 • Keukenopstelling: Wat zou je het liefst zien in jouw keuken? Een bar, een kookeiland, een hoek (L-vorm, U-vorm)?
 • Kastruimte: Voor keukenkasten zijn handige inrichtingen verkrijgbaar waardoor de kastinhoud gemakkelijker bereikbaar wordt. Bekende voorbeelden zijn de carrousel voor de hoekkast, extra brede keukenladen en apothekerskast.
 • Gebruikscomfort: Wie gaat het meest gebruik maken van de keuken? De hoogte van het keukenblad en de kasten kunnen daar op afgestemd worden. Een slimme indeling van de keukenapparatuur maakt een groot verschil in het gebruiksplezier. 
 • Spoelbak: Wat heb je nodig, wat vind je mooi? Een dubbele spoelbak of juist een compacte uitvoering?
 • Keukenblad ruimte: Op het werkblad gebeurt het. Extra werkruimte is altijd welkom bij nieuwe keukens kopen.
Goede werkblad verlichting: LED verlichting onder keukenkastjes
Foto: Goede werkblad verlichting: LED verlichting onder keukenkastjes
 • Keukenverlichting: Met prettig licht op het keukenblad en in de laden en kasten heb je extra lol van je nieuwe keuken. Je hebt verschillende mooie en duurzame keukenverlichting.
 • Planken aan de muur: Open kasten en wandplanken geven een speels en minder massaal karakter aan je keuken.
 • Stroomaansluitingen: Stopcontacten in de keuken, je kunt niet zonder…. Waar je maar wilt, voor elke toepassing zijn er speciale stopcontacten. Onder de bovenkasten, verzonken in het werkblad of kookeiland.
Wit betonlook keukenblad met anderhalve spoelbak RVS
Foto: Wit betonlook keukenblad met anderhalve spoelbak RVS

Werkbladen vergelijken

Met het aanrechtblad kun je echt alle kanten op… bij een nieuwe keuken kopen is er volop werkblad keuze in jouw favoriete keukenstijl. 

Hetzelfde hout, beton of steen decor vind je in zowel natuurlijke materialen keukenbladen (natuursteen, keramiek) als in kunststof / laminaat aanrechtbladen. Zo is er voor iedere keuken en elk budget een mooi keukenblad te vinden!

Welke keukenapparaten ga je gebruiken?

Wat wil je allemaal kunnen doen met de apparatuur in je nieuwe keuken? 

Welke inbouwapparatuur staat er op jouw wenslijstje? Past het bij de stijl van de keuken? Het energieverbruik van apparatuur is een hot topic bij nieuwe keukens kopen. Energiezuinige keukenapparatuur is soms wat prijziger in aanschaf, maar goedkoper bij lang gebruik. Bij I-KOOK koop je altijd een keuken met energiezuinige apparaten. Bespreek het met je keukencoach voor de laatste keuken kopen tips & trends.

Keukenapparaten kiezen: Siemens ovens
Foto: Keukenapparaten kiezen: Siemens ovens

Je keuken zelf ontwerpen met de online keukenplanner

Een nieuwe keuken kopen? Je eigen droomkeuken samenstellen kan ook jij! Ga direct aan de slag met de I-KOOK keukenplanner

De I-KOOK keukenplanner is gratis, je maakt in no-time allerlei eigen keuken ontwerpen. Je kunt eindeloos variëren met keukenkasten, aanrechtbladen en wisselen van kleuren en materialen. Het 2D en 3D keuken ontwerp sla je op, je kunt het altijd aanpassen en delen met je vrienden. Probeer het zelf uit!

Een keuken schaf je aan voor vele jaren

Bedenk je alvast bij het ontwerpen en kopen van je nieuwe keuken hoe lang je van de keuken gebruik gaat maken. Doorgaans gaat een keuken ruim 15 jaar mee. 

Wat denk je dat er intussen gebeurt in jouw huishouden en wat zou je dan in de keuken willen doen? Verwacht je dat je snel gaat verhuizen? Dan is één van mijn keuken kopen tips: kies een neutrale stijl. Verwacht je te blijven wonen? Laat dan al jouw wensen zo goed mogelijk terugkomen in je nieuwe keuken. Je zult er dagelijks plezier van beleven.

Keuken kopen tips voor de toekomst
Foto: Keuken kopen tips voor de toekomst

keukenatlas.nl/online-keukenplanner/p/i-kook/

Wat wil je ongeveer uitgeven aan je nieuwe keuken?

Ga je een nieuwe keuken kopen? Bedenk vooraf wat je wil uitgeven aan je nieuwe keuken. Er is immers zo ontzettend veel mogelijk…. Bij I-KOOK krijg je altijd een unieke keuken die past binnen je budget!

Samen met een I-KOOK keukencoach ontdek je wat wel en niet realistisch is en waar je eventueel iets zou kunnen besparen of verfraaien.

Je kunt twee kanten uit met je ontwerp. Eerst beginnen met je basiswensen en vervolgens kijken of je nog geld over houdt voor wat extra opties zoals een mooier werkblad of een extra oven. Andersom kan ook. Dan ruil je waar het kan een onderdeel in voor een goedkopere versie.

Meer weten over het kopen van je nieuwe keuken? Bekijk het I-KOOK webinar!

Na het ‘Nieuwe keuken kopen stappenplan’ te hebben doorgenomen, kun je op je gemak nog het webinar hier boven volgen. De I-KOOK keukencoaches in de video geven je handige keuken kopen tips & tricks: wat komt er allemaal kijken bij het kiezen en kopen van je droomkeuken?

Vraag onafhankelijk keukenadvies!

Stap voor stap heb je gelezen hoe je van een nieuwe keuken kopen een succes maakt. Je weet waar je zeker aan moet denken bij nieuwe keukens kopen én welke indeling en stijl wel of niet bij je past. Ga voor onafhankelijk keukenadvies naar een I-KOOK keukencoach voor al je vragen én de belangrijke puntjes op de ‘i’!

Een keukencoach van I-KOOK stelt geheel naar jouw wensen en binnen je budget, de keuken van je dromen samen. Bespreek je ideeën en laat je plezierig verrassen door de goede keuken kopen tips en adviezen van de vakkundige keukencoach. De reviews van klanten die eerder een nieuwe keuken gekocht hebben bij I-KOOK, brengen je wellicht op mooie ideeën. Leuke keukens kopen tips en inspiratie zijn toch altijd van harte welkom?

Maak direct een afspraak met een keukencoach, er is zeker een I-KOOK winkel in je buurt!

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.