Alle materialen voor de keuken achterwand!

INSPIRATIE
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Jamie Mesman

Lees de ervaring van: Familie Sassen

In de keuken is de achterwand boven het werkblad een blikvanger van formaat. Daar kun je echt iets moois van maken. Het is veel meer dan alleen een spatwand. In dit blog laat ik 10 materialen aan je zien waaruit je een keuze kunt maken. Mooi, praktisch of liever allebei! Wat wordt de achterwand in jouw keuken?

10 Populairste materialen voor de keukenachterwand

Glazen keuken achterwand

Een keuken achterwand van gehard glas is kras vast, hittebestendig tot 250 graden Celsius,  hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Glas kan op maat gemaakt worden in iedere RAL-kleur. Uniek voor glas is de mogelijkheid het via de achterkant te belichten met LED verlichting. Je kunt dan dynamisch alle kleuren kiezen. Glas kan door de reflectie de keuken groter laten lijken en lichter maken. Een nog chiquere uitstraling verkrijg je met een matte afwerking.

Goed meten is heel erg belangrijk als je de wand bestelt. Je kunt aan glas niets meer aanpassen. Alle uitsparingen voor stopcontacten, bovenkasten e.d. .zijn definitief.

AluSplash achterwanden

De achterwanden van AluSplash zijn qua looks vergelijkbaar met glas. Het materiaal is gemaakt van aluminium met een hoogglans afwerking. AluSplash is verkrijgbaar in moderne glanzende kleuren. Een AluSplash spatwand met geanodiseerde en geborstelde aluminium afwerking is een fantastisch alternatief voor het zo kwetsbare RVS. Zo krijg je de industriële looks van RVS zonder de zorg voor vette vingers en krassen. AluSplash heeft nog meer prettige eigenschappen. Het is hitte bestendig, heel dun, bestand tegen stoom en water, makkelijk schoon te maken en eenvoudig te monteren. Het Alusplash materiaal is een stuk minder zwaar dan glas, maar… je kunt er met een hard object een kras of deuk in maken. AluSplash is voordelig  en 100% te recyclen.

 

AluSplash keuken achterwand mat Pebble Stone - Dekker Zevenhuizen
Foto: alusplash achterwand Frosty Snow – Dekker Zevenhuizen

RVS achterwand keuken

Een RVS achterwand wordt veel gebruikt onder een RVS afzuigkap. Eventueel kun je een stoere RVS achterwand boven het totale werkblad aanbrengen. Om het snelle bevlekken te voorkomen kan RVS voorzien worden van een anti-fingerprint deklaag. Zelfs dan blijft RVS zeer krasgevoelig: gebruik in de keuken nooit schuursponsjes!

Tegels keuken achterwand

Tegels beleven een ware revival als materiaal voor de keuken achterwand!

Aangezien het vaak om slechts enkele vierkante meters gaat, vallen de kosten erg mee. Een achterwand van tegels is hittebestendig en makkelijk te reinigen (de voegen wat lastiger). Ook hier volop mogelijkheden:

  • Een landelijke keuken (Ambachtelijke, matte, keramische tegeltjes)
  • Een industriële keuken (Tegels met metal look)
  • Vrolijke moderne keuken (Portugese, Spaanse en Marokkaanse tegels)

Belangrijk is een goede tegelzetter te vinden en een keuze te maken die je voor lange termijn kunt waarderen. Je haalt tegels er niet zomaar weer af…

 

 Tegel keukenachterwand in Häcker keuken AV 5084 Oude eiken zilver poriën
Foto: Tegels achterwand keuken – Häcker keuken AV 5084 Oude eiken zilver poriën

Kunststof achterwand keuken

Voor de achterwand kun je hetzelfde decor kiezen als van jouw kunststof aanrechtblad. Naast de keuken achterwand en het keukenblad, kunnen zelfs de zijkanten van de keukenkasten in dezelfde print uitgevoerd worden. De basis van een kunststof achterwand is MDF. Daarop is net als op het aanrechtblad een harde toplaag aangebracht met de gewenste opdruk.

Wanneer je een kunststof achterwand wilt plaatsen achter een gaskookplaat, is een glazen backboard saver noodzakelijk. Eventueel kan de achterwand ter hoogte van de kookplaat onderbroken worden met een spatscherm van glas of RVS.

De producenten van kunststof achterwanden zitten niet stil. De materialen lijken steeds beter en voelen zelfs aan als natuursteen of hout. Er zijn steeds meer mogelijkheden. Nog een extra voordeel: je kunt in kunststof een mozaïek of tegelwand plaatsen helemaal op maat uit 1 stuk zonder tegelzetter!

Mocht je twijfelen… Er zijn kunststof achterwand-nispanelen met ingebouwde LED verlichting en instelbare lichtkleuren. Zo heb je telkens weer een andere achterwand.

 

Nobilia kunststof keukenachterwanden: Skyline, Factory, hout decor & World of Tea
Foto: Nobilia kunststof achterwand keuken – Skyline, Factory, hout decor & World of Tea

Betonlook achterwand keuken

Meestal wordt er gekozen voor een werkblad betonlook. Als je echt beton wit gebruiken, hou dan rekening met de gevoeligheid voor vlekken en vocht. Bij een keuken achterwand van beton is een goede vernis of impregnatiebehandeling super belangrijk.

 

Betonlook keuken achterwand
Foto: Beton achterwand keuken – Shutterstock.com

Keuken achterwand foto

Met een foto maak je de keuken achterwand pas echt persoonlijk. Denk aan: foto’s op glas, aluminium en kunststof achterwanden of zelfs op behang. Eventueel kan alleen de backsplash achter de kookplaat van een foto voorzien worden. Door na een poosje de achterwand te vervangen met een nieuwe foto heb je op een eenvoudige manier een hele andere keuken uitstraling!

Stuken en afwasbare verf achterwand keuken

Op basis van een mooi gestucte wand kun je ook een strakke keuken achterwand realiseren met alleen verf. Er is goede matte verf voor badkamers en keukens die bestand is tegen regelmatig poetsen. Eventueel kun je de muurverf verder beschermen met (twee componenten) vernis.

Direct boven het aanrechtblad kun je met een spatrand (ook wel smetplint) van 10 tot 15 cm hoog de meeste spetters opvangen.

 

Verf keuken achterwand
Foto: Achterwand keuken verven en stuken – Shutterstock.com

Steenstrips keuken achterwand

Baksteen steenstrips in de keuken achterwand zullen door vocht en vet vervuilen en verkleuren. Een alternatief kan gevonden worden in keramische steenstrips met baksteen look. Of bekijk eens een kunststof 3D-print keuken achterwand. Dat houdt het schoonmaken echt eenvoudig.

Hout achterwand keuken

Hout als keuken achterwand past perfect in een landelijke keuken of industriële keuken. Hou het hout op afstand van de warmte en zorg voor regelmatig onderhoud tegen vocht en vet.

 

Hout keukenachterwand
Foto: Häcker landelijke keuken – schrootjes/ hout achterwand keuken

Als je dat niet ziet zitten… kies dan een kunststof achterwand. Daar zijn heel mooie houtprints verkrijgbaar waar je de groeven van het hout in kunt voelen. Soms zelfs mooier dan echt hout.

Experimenteren met keuken opties

Er is een praktisch webinar keukenplanner dat je zeker moet bekijken. In dit webinar wordt uitgelegd hoe je zelf een 3D keukenontwerp maakt in de I-KOOK keukenplanner. Probeer maar eens!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Jamie Mesman

Lees de ervaring van: Familie Sassen

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.