Alle materialen voor de keuken achterwand!

ACCESSOIRES
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Jamie Mesman

Lees de ervaring van: Familie Sassen

In de keuken is de achterwand boven het werkblad een blikvanger van formaat. Daar kun je echt iets moois van maken. Het is veel meer dan alleen een spatwand. In dit blog laat ik je 10 keuken achterwand materialen zien waaruit je een keuze kunt maken. Mooi, praktisch of liever allebei! Wat wordt de achterwand in jouw keuken?

10 Populairste materialen voor de keukenachterwand

Keuken achterwand glas Alusplash
Foto: Keuken achterwand glas Alusplash

1 – Glazen keuken achterwand

Een keuken achterwand van gehard glas is kras vast, hittebestendig tot 250 graden Celsius,  hygiënisch en makkelijk schoon te maken. De glazen achterwand kan op maat gemaakt worden in iedere RAL-kleur. Uniek voor glas is de mogelijkheid het via de achterkant te belichten met LED verlichting. Je kunt dan dynamisch alle kleuren kiezen. Glas kan door de reflectie de keuken groter laten lijken en lichter maken. Een nog chiquere uitstraling verkrijg je met een matte afwerking.

Goed meten is heel erg belangrijk als je de wand bestelt. Je kunt aan glas niets meer aanpassen. Alle uitsparingen in de glazen achterwand voor stopcontacten, bovenkasten e.d. zijn definitief.

Keuken achterwand mat beige Alusplash
Foto: Keuken achterwand mat beige Alusplash

2 – AluSplash achterwanden

De achterwanden van AluSplash zijn qua looks vergelijkbaar met glas. Het materiaal is gemaakt van aluminium met een hoogglans afwerking. AluSplash is verkrijgbaar in moderne glanzende kleuren. Een AluSplash spatwand met geanodiseerde en geborstelde aluminium afwerking is een fantastisch alternatief voor het zo kwetsbare RVS. Zo krijg je de industriële looks van RVS zonder de zorg voor vette vingers en krassen. AluSplash heeft nog meer prettige eigenschappen. Het is hitte bestendig, heel dun, bestand tegen stoom en water, makkelijk schoon te maken en eenvoudig te monteren. Het Alusplash materiaal is een stuk minder zwaar dan glas, maar… je kunt er met een hard object een kras of deuk in maken. AluSplash is voordelig  en 100% te recyclen.

Keuken achterwand RVS spatwand achter kookplaat
Foto: Keuken achterwand RVS spatwand achter kookplaat

3 – RVS achterwand keuken

Een RVS achterwand wordt veel gebruikt onder een RVS afzuigkap. Eventueel kun je een stoere RVS achterwand boven het totale werkblad aanbrengen. Om het snelle bevlekken te voorkomen kan RVS voorzien worden van een anti-fingerprint deklaag. Zelfs dan blijft RVS zeer krasgevoelig: gebruik in de keuken nooit schuursponsjes!

Keuken achterwand met zwarte tegels in zwarte keuken
Foto: Keuken achterwand met zwarte tegels in zwarte keuken

4 – Tegels keuken achterwand

Tegels beleven een ware revival als materiaal voor de keuken achterwand!

Aangezien het vaak om slechts enkele vierkante meters gaat, vallen de kosten erg mee. Een achterwand van tegels is hittebestendig en makkelijk te reinigen (de voegen wat lastiger). Voor je perfecte tegels boven keukenblad heb je keuze uit vele vormen, formaten, afwerkingen en kleuren. Populair zijn geglazuurde langwerpige tegels boven aanrechtblad die je zowel rechtop als liggend kunt plaatsen. Welke keuken achterwand tegels passen bij de keukenstijl:

  • Landelijke keuken – Ambachtelijke, matte, keramische tegeltjes
  • Industriële keuken – Tegels met metal look
  • Vrolijke moderne keuken – Portugese, Spaanse en Marokkaanse tegels

Belangrijk is een goede tegelzetter regelen, waarmee een I-KOOK keukencoach je graag helpt én een tijdloze tegel uit te kiezen die je een lange tijd mooi blijft vinden. Je haalt tegels er niet zomaar weer af…

Keuken achterwand marmerlook met bijpassende wandplanken en aanrechtblad in een groene keuken
Foto: Keuken achterwand marmerlook met bijpassende wandplanken en aanrechtblad in een groene keuken

5 – Kunststof achterwand keuken

Voor de achterwand kun je hetzelfde decor kiezen als van jouw kunststof aanrechtblad. Naast de keuken achterwand en het keukenblad, kunnen zelfs de zijkanten van de keukenkasten in dezelfde print uitgevoerd worden. De basis van een kunststof achterwand is MDF. Daarop is net als op het aanrechtblad een harde toplaag aangebracht met de gewenste opdruk.

Wanneer je een kunststof achterwand wilt plaatsen achter een gaskookplaat, is een glazen backboard saver noodzakelijk. Eventueel kan de achterwand ter hoogte van de kookplaat onderbroken worden met een spatscherm van glas of RVS.

Natuursteen kunststof keuken achterwand Terrazzo Wit met bijpassend aanrechtblad
Foto: Natuursteen kunststof keuken achterwand Terrazzo Wit met bijpassend aanrechtblad

De producenten van kunststof achterwanden zitten niet stil. De materialen lijken steeds beter en voelen zelfs aan als natuursteen of hout. Er zijn steeds meer mogelijkheden. Nog een extra voordeel: je kunt in kunststof een mozaïek of tegelwand plaatsen helemaal op maat uit 1 stuk zonder tegelzetter!

Mocht je twijfelen… Er zijn kunststof achterwand-nispanelen met ingebouwde LED verlichting en instelbare lichtkleuren. Zo heb je telkens weer een andere achterwand.

Betonlook keuken achterwand
Foto: Beton achterwand keuken – Shutterstock

6 – Betonlook achterwand keuken

Meestal wordt er gekozen voor een werkblad betonlook. Als je echt beton wit gebruiken, hou dan rekening met de gevoeligheid voor vlekken en vocht. Bij een keuken achterwand van beton is een goede vernis of impregnatiebehandeling super belangrijk.

Bloemen keuken achterwand - decor Iconic Flowers
Foto: Bloemen keuken achterwand – decor Iconic Flowers

7 – Keuken achterwand foto

Met een foto maak je de keuken achterwand pas echt persoonlijk. Denk aan: foto’s op glas, aluminium en kunststof achterwanden of zelfs op behang. Eventueel kan alleen de backsplash achter de kookplaat van een foto voorzien worden. Door na een poosje de achterwand te vervangen met een nieuwe foto heb je op een eenvoudige manier een hele andere keuken uitstraling!

Keuken achterwand stuken & afwasbare verf in zwarte keuken
Foto: Keuken achterwand stuken & afwasbare verf in zwarte keuken

8 – Stuken en afwasbare verf achterwand keuken

Op basis van een mooi gestucte wand kun je ook een strakke keuken achterwand realiseren met alleen verf. Er is goede matte verf voor badkamers en keukens die bestand is tegen regelmatig poetsen. Eventueel kun je de muurverf verder beschermen met (twee componenten) vernis.

Composiet smetplint keukenblad, zelfde zand kleur in een moderne keuken
Foto: Composiet smetplint keukenblad, zelfde zand kleur in een moderne keuken

Smetplint

Direct boven het aanrechtblad kun je met een spatrand (ook wel smetplint) van 10 tot 15 cm hoog de meeste spetters opvangen. De smetplint keuken is vaak van hetzelfde materiaal als het aanrechtblad: composiet, natuursteen of keramiek. Door de juiste smetplint hoogte hou je vuil tegen en lijkt het keukenblad verder door te lopen. De achterwand is daardoor niet zo aanwezig en heeft het keukenblok meer weg van een meubel annex dressoir.

Baksteen keuken achterwand - steenstrips baksteenlook wand in een industriële keuken
Foto: Baksteen keuken achterwand – steenstrips baksteenlook wand in een industriële keuken

9 – Steenstrips keuken achterwand

Baksteen steenstrips in de keuken achterwand zullen door vocht en vet vervuilen en verkleuren. Een alternatief kan gevonden worden in keramische steenstrips met baksteen look. Of bekijk eens een kunststof 3D-print keuken achterwand. Dat houdt het schoonmaken echt eenvoudig.

Keuken achterwand houten wandpaneel - eiken decor kunststof achterwand
Foto: Keuken achterwand houten wandpaneel – eiken latjes decor kunststof achterwand

10 – Hout achterwand keuken

Hout als keuken achterwand past perfect in een landelijke keuken of industriële keuken. Hou het hout op afstand van de warmte en zorg voor regelmatig onderhoud tegen vocht en vet.

Als je dat niet ziet zitten… kies dan een prachtige kunststof achterwand met houtprint. Soms zelfs mooier dan echt hout.

Welk keuken achterwand materiaal en kleur past perfect bij jouw droomkeuken?

Combineer jouw favoriete achterwand met de stijl van je keuken! Een keukencoach van I-KOOK stelt geheel naar jouw wensen en binnen je budget, de keuken van je dromen samen!

Stap op je gemak een I-KOOK winkel binnen en bewonder de keuken achterwanden collectie in de nieuwste kleuren en materialen. Bespreek je ideeën en laat je verrassen door de goede adviezen van een deskundige keukencoach. Deze keukenspecialist maakt voor jou een prachtig persoonlijk keuken ontwerp in 3D en bekijk je droomkeuken echt van alle kanten! Lees in ieder geval alvast de reviews van eerdere I-KOOK klanten die trots hun keuken laten zien met de achterwand als grote eyecatcher.

 Maak nu een afspraak met een keukencoach van I-KOOK! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Jamie Mesman

Lees de ervaring van: Familie Sassen

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.