5 Handige keuken inrichting ideeën

ADVIES
7 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

Wanneer je een keuken gaat ontwerpen voor je eigen woning, wil je iets moois maken dat ook functioneel is in het dagelijks gebruik. Ik help je met 5 handige tips op weg naar jouw eigen geweldige keuken.

Een eigen keuken ontwerpen, kun je dat zelf?

Je kunt zelf aan de slag met de gratis I-KOOK keukenplanner. Om je keuken ontwerp echt af te maken, helpt een ervaren keukencoach je graag!

Veel geplaatste keuken vorm: de L-keuken
Foto: Veel geplaatste keuken vorm: de L-keuken

5 tips voor de indeling van een fantastische keuken

1 – Welke keukenindeling is het best geschikt voor mijn keukenruimte?

Bij het keuken ontwerpen begin je met de wensen voor je nieuwe keuken. Daarna ga je meten hoe dit in de keuken in te passen.

Denk goed na over wat voor jou de belangrijkste keukenfuncties zullen worden. Ik noem wat uitersten… Gaat het vooral om gezellig samen te kunnen aanschuiven in de buurt van de hapjes uit de koelkast en voorraadkasten? Of wil je aan de slag als aspirant winnaar van Heel Holland Bakt? Veelal zal het een tussenweg worden…

Naast deze afwegingen heeft ook de keuze van de keukenapparatuur invloed op de keukenindeling. Zo heb je een hoge kast nodig voor een grote koelkast.

Op onderstaande tekeningen zie je de populairste keukenopstellingen ontwerpen:

 

Handige keukeninrichting ideeën in de rechte keuken en hoekkeuken

Keuken in L-vorm

De L-opstelling wordt zeer veel geplaatst in keukens.

Je hebt met een L-keuken ook in een kleine ruimte net iets meer werkblad en opbergruimte dan met alleen de rechte keuken. De hoek van de hoekkeuken leent zich perfect voor spullen die je niet te vaak gebruikt. Het korte stuk van de ‘L’ komt vaak onder het raam met het spoelgedeelte. De korte zijde kan ook als bar gebruikt worden wanneer je hem vrij in de ruimte plaatst.

Rechte keuken indeling

Wanneer de keuken niet al te groot is, biedt de rechte keuken een praktische oplossing.

Een rechte keuken is overzichtelijk en makkelijk bereikbaar. Een rechte keuken moet niet ‘te lang’ worden. Anders loop je onhandig veel.

Handige keukeninrichting ideeën in de U vorm keuken en parallel keuken

Keuken in U-vorm

Een U-keuken heeft nog meer kastruimte en als het past: een extra rij kasten en meer werkplek.

In een open ruimte kan eventueel een lange zijde van de ‘U’ als schiereiland gebruikt worden. Let wel goed op de lengte van de korte zijde van de ‘U’. De tegenover elkaar liggende kastdeuren mogen elkaar niet raken.

Keukeneiland opstelling

De term keukeneiland wordt gebruikt voor veel verschillende keukenopstellingen waarin een eiland is toegepast.

Wanneer een keukenblok volledig vrij staat, mag het een eiland genoemd worden. Het wordt een kookeiland (met kookplaat), een spoeleiland (met spoelbak) of een werkeiland (alleen werkblad eventueel gecombineerd als tafelruimte). Wanneer een eiland aan één zijde tegen een wand staat spreken we over een schiereiland. (Heel praktisch voor de aanvoer van het leidingwerk!)

Keuken in parallel opstelling

In een open keuken is een parallel opstelling een perfecte keuze.

Je plaatst bijvoorbeeld alle inbouwapparatuur in een hoge kastenwand en gebruikt een keukeneiland voor de kookplaat en spoelbak. Daarmee ben je altijd betrokken bij je gasten in de woonkamer.

Veel opbergruimte door handige keukenkast inrichting
Foto: Veel opbergruimte door handige keukenkast inrichting

2 – Wat irriteert er in de oude keuken?

Je hebt waarschijnlijk ruim ervaring in je huidige keuken. Misschien in je vorige woning? Denk daar nog eens goed over na. Je hebt misschien zonder dat je het weet oplossingen bedacht voor foutjes in het oude ontwerp.

In het ontwerp van je nieuwe keuken zorg je natuurlijk dat die oude irritaties niet meer terugkomen!

 Veel genoemde irritaties in de keuken– Herken je ze?

  • Onhandige keukenopstelling, verkeerde volgorde van de apparaten
  • Onvoldoende opbergmogelijkheden in de keukenkastjes
  • Slijtage van de keuken. Scheef hangende deurtjes, verweerde frontjes
  • Botsende keukendeurtjes (te dicht op elkaar geplaatste kastjes)
  • Een bewegende keukenkraan
  • Een verouderd of versleten keukenblad
  • Een afzuigkap waar je te vaak tegenaan stoot.
  • Niet goed functionerende wasemkap
  • Te veel herrie in de woonkeuken door koelkast of afzuigkap
  • Te weinig plaats in de vriezer, koelkast of oven
  • Weet jij er nog meer?
Slimme keuken inrichting: keukenlade indeling voor bestek en kruiden
Foto: Slimme keuken inrichting: keukenlade indeling voor bestek en kruiden

3 – Wat maakt een praktische keuken?

Een keuken is niet alleen een sieraad in je woning, het is vooral een werkplek. Om er lekker te kunnen werken is een goede ergonomie belangrijk.

Geef onderstaande checklist wat extra aandacht:

Zorg in je keuken voor een compacte keukendriehoek

Maak het jezelf makkelijk door de koelkast, spoelbak en kookplaat binnen handbereik te plaatsen.

Bruikbare opbergruimte

De inrichting van de kasten maakt of je er veel in kunt opbergen en gemakkelijk weer terug kunt vinden. Een hoekkast met Le Mans indeling is heel wat beter bereikbaar dan een hoekkast met vaste plank.

Aangepaste hoogte en diepte van het keukenblad

Een oude keuken herken je direct. Vrijwel altijd is die ‘te laag’. Wist je dat voor langere gebruikers bij een hogere keuken het werkblad ook dieper kan zijn? Lange mensen kunnen verder reiken.

Rechts- of linkshandig?

Er wordt vrijwel nooit aandacht aan besteed, maar het is goed te doen: de indeling van je keuken aanpassen voor de linkshandige kok. Keer eenvoudigweg de 5 keukenzones om (voorraad, voorbereiden, koken, spoelen en opbergruimte).

Keukenapparatuur van de grond af plaatsen

Wanneer er ruimte is voor een hoge kastenwand is dat een kans om ook de oven en vaatwasser een stukje hoger te plaatsen. Je hoeft dan veel minder te bukken!

AEG keukenmachine Magnani in witte moderne keukenindeling
Foto: AEG keukenmachine Magnani in witte moderne keukenindeling

4 – Waar wordt de keuken vooral voor gebruikt?

Echt belangrijk voor de inrichting van de keuken is het verwachte gebruik ervan. Dit hoort de grootste invloed te hebben op de keukenindeling en de te kiezen keukenapparatuur.

Wat voor soort kok ben jij? Onder staan 3 ideeën. Hiertussen vind je vast je eigen situatie:

De keuken voor de hobbykok

Je kookt als hobbykok graag en regelmatig voor vrienden en familie. Daarbij komen extra ruimte en apparatuur goed van pas! Je ontkomt dan niet aan een U-keuken met kookeiland of keuken in L vorm met o.a. een oven met meer functies, eventueel stoomoven, wijnklimaatkast en ruime koel-vriescombinatie.

De gezinskeuken

Je kookt vrijwel dagelijks en bakt ook regelmatig van alles. Misschien samen met de kids? Je hebt al snel te weinig werkbladruimte. In de vaatwasser kun je gelukkig al tijdens het koken alle vuile spullen opbergen. De oven met magnetronfunctie laat je bakken, grillen, ontdooien en opwarmen. Deze ruimte vind je in een parallel keuken met keukeneiland, een L-keuken of keuken in U-vorm opstelling.

De minimale keuken of magnetronkeuken.

Je hebt het druk, eet weinig thuis en als dat al zo is, kies je snel voor een magnetronmaaltijd. Maak het dan niet te gek. Een recht keukenontwerp met koelkast, spoelbak en een eenvoudige inductiekookplaat met natuurlijk een combimagnetron (magnetron met ovenfunctie) voldoet.

Quooker kraan & zeeppomp Gold/goud
Foto: Quooker kraan & zeeppomp Gold/goud

5 – Is kwaliteit belangrijk voor jouw keuken?

Of kwaliteit belangrijk is voor je keuken is een vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je een nieuwe keuken koopt.

Het antwoord hangt af van o.a.:

  • Ben je alleen en ga je de apparatuur slechts beperkt gebruiken? Ben je netjes op je spullen en zijn merknamen niet zo belangrijk voor je? Dan kun je veel geld besparen door te kiezen voor eenvoudige functionaliteit.
  • Een studentenwoning moet bestand zijn tegen ruw gebruik en slordige schoonmaakmethodes. Er zal niet veel behoefte zijn aan uitgebreide kook- en ovenfuncties. Je vervangt dan liever af en toe een eenvoudig apparaat.
  • De liefhebber gaat voor een combinatie van mooi en degelijk. Topkwaliteit zal echt benut worden gedurende vele jaren intensief gebruik. Als je dat weet, mag het ook wat meer kosten.
Open keuken inrichting: houten U-keuken met bar
Foto: Open keuken inrichting: houten U-keuken met bar

Ga van start met de I-KOOK keukenplanner!

Na het lezen van deze 5 onderwerpen, weet je nu precies waar je allemaal aan moet denken. Je kent de verschillende keukenindelingen en het nut van functionaliteit en kwaliteit van de diverse materialen en keukenapparatuur. Wat wordt voor jou de beste opstelling?

Je eigen keuken ontwerpen is toch helemaal leuk?! Ga snel en eenvoudig van start met de gratis keukenplanner van I-KOOK. Je kunt daarna met een I-KOOK keukencoach jouw droomkeuken ontwerp helemaal afmaken!

Maak direct een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.