De keukenindeling voor de linkshandige kok

ADVIES
5 min leestijd

Voor een linkshandige kok zijn de keukens standaard ‘onhandig’ ingericht. Simpelweg omdat de keuken is ingedeeld voor rechtshandige gebruikers. Ook een linkshandige gebruiker verdient een ergonomisch keukenontwerp! Iets voor jou? Maak een afspraak voor een advies met een keukencoach in jouw regio.

Een ideale keukenindeling is voor zowel links- als rechtshandigen alleen te realiseren als je nagaat hoe in de keuken te werk gaat. Dat kan van mens tot mens iets verschillen. Samen met je keukencoach kom je daar wel achter. Soms zal een wens afvallen, bijvoorbeeld doordat een oplossing niet past binnen de indeling van de keukenruimte.

Hierbij een aantal tips voor een linkshandige keukenopstelling, handig voor jouw nieuwe keuken? Daarna een aantal keukenaccessoires die voor de linkshandige kok zeker van pas zullen komen.

Keukenindeling voor de linkshandige kok: Linkshandige keuken ontwerp

Linkshandige keukendriehoek

Een keukenontwerp gaat uit van de keukendriehoek of werkdriehoek. Daarin zijn de hoofdactiviteiten ondervangen: je pakt de ingrediënten uit de koelkast, wast ze in de spoelbak en bereid ze op de kookplaat of in de oven. Voor de linkshandige keuken is deze opstelling van rechts naar links ingedeeld. Idealiter is er rechts en links van de spoelbak werkruimte op het keukenblad.

De keukenkraan en de spoelbak

Voor linkshandigen bedien je de kraan liefst vanaf de linkerkant. Bij voorkeur wordt bij een linkshandige keuken een zogenaamde ‘Franse kraan’ gebruikt waarbij warm- en koud water verwisseld zijn. (Hou daarbij wel rekening dat dit voor ‘andere’ gebruikers een risico betekent op verbranding. Zij verwachten dat niet….) De ring van de Quooker kokendwaterkraan kan aangepast worden zodat de kraan ook met de linkerhand prettig bediend kan worden.

Keukenindeling voor de linkshandige kok: Zwarte Quooker Fusion Square kokend-water-kraan, bedienbaar door linkshandige + zeeppomp links van de kraan
Foto: Quooker Fusion Square zwart, bedienbaar door linkshandige + zeeppomp aan de linkerkant van de kraan

Zeeppompje

De logische plek voor het zeeppompje in de linkshandige keuken is links van de keukenkraan.

Kookplaat – fornuis

De linkshandige kok zal prima uit de voeten kunnen met een kookplaat of fornuis waar de bediening universeel aan de voorkant is geplaatst.

Vaatwasser

De knopindeling van de vaatwassers is niet problematisch voor linkshandigen. (De bediening van de vaatwasser is niet echt intensief.) De opstelling van de vaatwasser is in een keuken voor linkshandigen bij voorkeur rechts van de spoelbak. Na het spoelen met ‘links’ kun je vervolgens de vaat met ‘rechts’ in de afwasmachine plaatsen.

Keukenindeling voor de linkshandige kok: Nobilia keukenladen praktisch voor zoveel rechts- als linkshandigen
Foto: Nobilia keukenladen – praktisch voor zoveel rechts- als linkshandigen

Koelkast

Voor linkshandigen krijgt de koelkast bij voorkeur een plekje aan de rechterkant van de keuken. De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om de deuren links of rechtsdraaiend te monteren. De deur van de koelkast dient dan naar rechts te openen zodat je met links de flessen en etenswaren kunt uitnemen en terugplaatsen.

Keukenkasten

De deuren van keukenkasten kunnen voor linkshandige gebruikers rechtsdraaiend gemonteerd worden. Voor linkshandige afwassers komt de servieskast rechts van de vaatwasser te staan, zodat je de schone vaat gemakkelijk kunt opbergen.

Linkshandige keuken niet voor iedereen

Een speciaal voor linkshandigen ingerichte keuken kan een belemmering zijn voor een toekomstige rechtshandige eigenaar van de woning. Wanneer je al weet dat je binnen enkele jaren gaat verhuizen is een meer neutrale indeling waarschijnlijk aantrekkelijker. Neem dan bijvoorbeeld een centraal geplaatste keukenkraan met de bedieningshendel bovenop.

Keukenindeling voor de linkshandige kok + linkshandig keukengereedschap: Victorinox linkshandige schaar, Barcelona steelpan met 2 tuiten, Rösle linkshandige dunschiller, Pyrex maatbeker met maten aan twee zijden en linkshandige blikopener Monopol Safety
Foto: Linkshandig keukengereedschap – Linkshandige schaar van Victorinox, Barcelona steelpan met 2 tuiten, linkshandige dunschiller van Rösle, Pyrex maatbeker met maten aan twee zijden en linkshandige blikopener Monopol Safety

 

Keuken accessoires voor linkshandigen

Zelfs in een linkshandige keukenindeling kun je het kokkerellen nog makkelijk maken met behulp van speciale linkshandige tools!

Linkshandige blikopener

De linkshandige blikopener heeft de draaiknop rechts, zodat je met de sterke linkerhand kunt knijpen.

Linkshandige dunschiller

Een speciale dunschiller voor linkshandig werkt wel zo veilig!

Linkshandige schaar

Knippen met links is een stuk eenvoudiger met een schaar voor linkshandigen. Je hebt goed zicht en kunt meer kracht zetten.

Links- en rechtshandige maatbeker en steelpan

Er zijn universele maatbekers met links en rechts van de schenktuit een inhoudsindicator. Steelpannen met twee schenktuiten kunnen veilig gebruikt worden door links en rechtshandigen.

Linkshandige messen

Let bij de aanschaf van messen op de karteltjes en tandjes. Voor een linkshandige snijdt een mes prettig wanneer de tandjes aan de linkerkant van het lemmet zitten. Of kies voor universele messen, links en rechts geslepen of gekarteld.

Kurkentrekker voor linkshandigen

In de keuken gaat het om de details. Zelfs bij de kurkentrekker is er verschil voor de linkshandige uitvoering. Je kunt deze kurkentrekker linksom de kurk indraaien met je sterkste hand.

Jouw eigen linkshandige keuken

Voor jou als linkshandige lijkt het keukenontwerp net iets meer maatwerk. Voor mij als keukencoach is er geen verschil, want elke keuken is maatwerk! Met jouw input wordt de inrichting van jouw nieuwe keuken echt afgestemd op plezierig gebruik voor de linkshandige kok. Kom eens langs bij een keukencoach dan kun je uitgebreid geïnformeerd worden.

 

 

Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.