Hoe werkt koken op inductie?

APPARATUUR
3 min leestijd

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Lees de ervaring van: Lisette

Lees de ervaring van: Jenny Christina

Koken op inductie heeft een aantal voordelen. Het is snel, hygiënisch, veilig en milieuverantwoord. 80% van onze klanten kiest daarom voor een inductiekookplaat bij het kopen van een nieuwe keuken. Hoe werkt inductie precies? Die vraag krijgen we regelmatig en we leggen het graag uit in deze blog.

Hoe ontstaat de warmte?

Een inductiekookplaat werkt op stroom. Onder de glasplaat zitten elektrische spoelen (zoals in een dynamo van een fiets). Deze spoelen genereren steeds wisselende magnetische velden. Komen de velden in aanraking met een (pan)bodem dan ontstaan wervelstromen. Door de elektrische weerstand van de bodem van de pan worden deze wervelstromen omgezet in hitte. Het opwekken van deze elektrische spanning door magnetisme noemen we inductie. Met inductie wordt de pan direct verhit (de warmte ontstaat pas in de panbodem).

Geen stroom is geen warmte

Als het vermogen van de kookplaat wordt verlaagd, nemen de wervelstromen en daarmee de warmteproductie af. Als de kookzone wordt uitgezet, stopt de warmteproductie direct. Wanneer je het vermogen verhoogt, neemt de warmteproductie per direct toe. Dit zorgt ervoor dat je heel nauwkeurig en snel het kookproces kunt regelen.

Pannen

Zoals je hebt kunnen lezen, wordt de warmte opgewekt door magnetische velden tussen de pan en de kookplaat. Niet elke pan is daarom geschikt om te koken op inductie. De pan moet goed stroom kunnen geleiden. Wil je weten of jouw pannen geschikt zijn? Dit kun je checken door een magneet tegen de onderkant aan te houden. Als de magneet werkt, is de pan geschikt om te koken op inductie. Er bestaan grote kwaliteitsverschillen tussen pannen. In het algemeen kun je stellen: hoe dikker de panbodem, hoe beter. Door een dikkere panbodem kan namelijk meer wervelstroom lopen, waardoor jouw pan gelijkmatiger en sneller verhit.

Koelen van de spoelen

De elektrische spoelen onder de kookplaat produceren ook enige warmte. Dit is niet gevaarlijk, maar in het ontwerp van een nieuwe keuken houden wij hier wel rekening mee. De spoelen worden bij onvoldoende koeling te warm en kunnen doorbranden. Het is daarom belangrijk de onderkant van een inductiekookplaat goed te ventileren. Afhankelijk van de technische specificaties van de plaat en de kast voorziet jouw keukencoach je van de beste oplossing. Meestal plaatsen we in de plint onder de inductiekookplaat een rooster die zorgt voor voldoende ventilatie.

Veiligheid

Een belangrijk voordeel van koken op inductie is veiligheid. De warmte wordt in de bodem van de pan opgewerkt, waardoor er geen andere gebieden van de kookplaat rondom de pan warm worden. Hierdoor zullen er dus nooit rond slingerende spullen vlamvatten en kun je je handen niet branden aan de kookplaat. Wanneer je de pan optilt stopt de warmteproductie direct. Hierdoor kun je je hand zelfs direct na het optillen van de pan op de kookzone leggen, zonder dat je je handen echt brandt. Koken op inductie is de meest veilige manier van koken.

De voordelen op een rij

 

  • Goed voor het milieu: stroom wordt steeds duurzamer.
  • Veilig: geen vlammen en alleen hitte onder de pan.
  • Simpel schoon: doekje erover zonder lastig schrobben.
  • Schonere lucht: er zijn geen verbrandingsgassen.
  • Stijlvol: het ziet er mooi uit. Bekijk hier ons aanbod

Wil je meer weten over koken op inductie? Onze keukencoaches staan voor je klaar! Ben je benieuwd of jouw groepenkast geschikt is voor koken op inductie? Daarover vertellen we alles in deze blog.

Wat onze klanten hierover zeggen

Lees de ervaring van: Familie Egeter

Lees de ervaring van: Lisette

Lees de ervaring van: Jenny Christina

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.