Productinformatie Ovens

Uitvoeringen

Ovenwagens
De meeste ovens hebben een klepdeur welke open gaat. Sommige modellen worden echter geleverd met een ovenwagen. Bij een ovenwagen trek je de oven open, net als met een lade kast. Hierdoor kan je de bakplaat met het gerecht makkelijk in- en uit de oven halen.

Telescooprails
Een telescoop rails is een rails die uit de oven kan worden getrokken. De ovenplaat die er op staat kan hierdoor gemakkelijk uit de oven worden geleid zonder dat je met je handen in de buurt van de hitte komt.

Koude deur constructie en dubbele ruit
De koude deur constructie en de dubbele ruit zijn beide manieren om de oven deur koel te houden. Zoals je weet wordt de oven van binnen heel warm. Uiteraard moet deze warmte ergens heen. Voor een gedeelte gaat dit naar de ovendeur. Om te voorkomen dat je je handen brand aan de deur zijn er 2 oplossingen waarmee de meeste ovens zijn uitgevoerd.

Koude deur constructie
Een koude deur constructie trekt de warmte van de deur weg door het naar een ander punt te leiden.

Dubbele ruit
Een dubbele ruit isoleert de deur zodat alleen de binnen ruit van de deur warm wordt, de buitenkant blijft een stuk koeler

Functies

Naast verschillende oventypes, hebben sommige ovens ook andere extra functies of eigenschappen die je tijd kunnen besparen of  kunnen assisteren bij het bakken.

4d hetelucht
Bij een oven met een 4d hetelucht functie wordt er door middel van een ventilator, die om de paar minuten van draairichting veranderd, hete lucht door de oven verdeelt. Deze functie zorgt ervoor dat de gehele ovenruimte gelijkmatig wordt verwarmd.

Coolstart
Deze functie zorgt ervoor dat u de oven nooit meer hoeft voor te verwarmen bij bijv. het verwarmen van een diepvriespizza. U hoeft enkel de aanbevolen baktijd aan te houden die op de verpakking staat, zonder voorverwarmen.

Sabbatinstelling
Deze functie zorgt ervoor dat je je gerechten tot 3 dagen in de oven warm kan houden zonder dat de oven uitgaat.

Een grootvlakgrill
Met een grootvlakgrill kan je kleine of grote maaltijden grillen in de oven.

Een kleinvlakgrill
Met een kleinvlakgrill kan je efficiënter grillen. Het oppervlakte is kleiner waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit scheelt tot wel 30% in de energiekosten.

Reinigen

Het reinigen van je oven verschilt per type oven dat je hebt. Dit komt omdat sommige ovens, zoals bijv. een oven met Pyrolyse wanden, een schoonmaaksysteem heeft waarbij het vuil wegbrand doormiddel van het bereiken van een hoge temperatuur van 500 graden Celsius. In de handleiding van je oven vindt je hoe jouw specifieke oven het beste gereinigd kan worden.

In het algemeen geldt de volgende schoonmaakinstructie
– Laat je oven 5 minuten voorverwarmen en zet hem daarna uit.
– Plaats vervolgens een pannetje met lauw water en een flinke scheut ammoniak in de oven.
– Doe de oven dicht en laat het pannetje met inhoud een dag staan.

Hierdoor weekt al het vuil los, waardoor je het na een dag met een vochtig doekje eenvoudig kunt verwijderen.

Glasplaten van de ovendeur reinigen
Om de ruiten die in je ovendeur zitten ook van binnenuit te kunnen schoonmaken zal je deze uit de deur moeten verwijderen. Denk er aan dat de oven niet recent gebruikt is en geheel is afgekoeld.

De meeste ovendeuren hebben bij de scharnieren een  blokkeerhendel. Om de ruiten te verwijderen moet de deur geheel open staan waardoor de scharnieren opengeklapt zijn. Je kunt nu de blokkeerhendels open zetten. Zodra de blokkeerhendels aan beide kanten opengeklapt zijn, pak je de ovendeur aan beide kanten stevig vast en sluit je de deur gedeeltelijk. Op een bepaald punt til je de glasplaten van de ovendeur op en trek je deze naar je toe. Je hebt nu de glasplaten los van de ovendeur. Als dit niet het geval is, controleer of de blokkeerhendels geheel opengeklapt staan. Nu je de deur los hebt gemaakt kan je de glasplaten schoonmaken. Om de deur terug in de oven te monteren moet je de stappen in de tegenovergestelde richting volgen. Zet de glasplaten van bovenaf recht in de deur en laat de deur langzaam zakken tot de originele positie. Let hierbij op dat je de glasplaten in de deur met de juiste kant naar voren plaatst. Klap hierna de blokkeerhendels weer dicht en sluit de ovendeur.

Nismaten

De standaard inbouwhoogte van  een oven is 45 cm en 60 cm. Uiteraard zijn er ook andere nis maten beschikbaar. Meet voordat je een oven koopt eerst de maat van de beschikbare nis op.

Stoomoven ontkalken

Om een stoomoven te ontkalken volg je de volgende simpele stappen:
1. Zet de stoomoven aan.
2. Verwissel het water in het waterreservoir met het schoonmaakmiddel/mengsel dat voor je stoomoven geadviseerd wordt.
3. Laat de oven een tijdje stomen.
4. Als de oven klaar is met stomen, spoel het waterreservoir af en verwissel het schoonmaakmiddel/mengel met water en laat de oven nog een tijdje stomen met het water.
5. Als de oven klaar is met de 2 de keer stomen, haal een doekje door de oven heen om het condens af te doen.

Zelfreinigende oven

Pyrolyse functie
Deze functie is een schoonmaaksysteem dat het meest compleet is en zowel vet als vuil wegbrand door middel van het tot een hoge  temperatuur (tot 500 graden Celsius) te verwarmen.

Hydrolyse functie
Deze functie werkt door middel van een ‘stoombadeffect’. Door een combinatie van verdamping en condensatie wordt vuil zacht en  komt het vuil los te zitten. De oven kan hierdoor gemakkelijk worden gereinigd.

Geëmailleerde wanden
Een oven met geëmailleerde wanden is vooral voor intensief gebruik aan te raden omdat de wanden vuilhechting voorkomt. Zo hoef je minder vaak schoon te maken zonder dat de oven onhygiënisch wordt.

RVS wanden
Een oven met RVS wanden is zeer stevig, onverslijtbaar en roest niet. Ovens met RVS wanden zijn vaak wel wat duurder in aanschaf.

Inleiding

Bij het zoeken naar een oven is er een hoop keuze. Er zijn diverse soorten ovens met ieder hun eigen voor- en nadelen. Verder zijn er diverse functies beschikbaar welke het bereiden van een maaltijd
een stuk makkelijker kunnen maken.

Soorten ovens

Conventionele oven
Deze ovens hebben boven- en onderwarmte.

Heteluchtoven
Deze ovens vullen de gehele ovenruimte met hete lucht waardoor alles gelijkmatig wordt gebakken. Ook kan je hierdoor meerdere en/of grote gerechten in één keer klaar maken.

Combi-oven
Deze ovens zijn een 2-in-1 optie voor als je geen plek hebt in de keuken voor een magnetron en een oven, dit apparaat kan het allebei!

Een lekkere appeltaart bakken of een magnetron maaltijd opwarmen? Met een combi oven kan het allemaal even gemakkelijk.

Stoomovens
Deze ovens zijn perfect voor al uw smaakvolle gerechten, doordat dit type met stoom van heet water bakt blijft de smaak, vorm en vitaminen van uw gerechten bespaard.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.