Productinformatie Fornuizen

Aantal kookzones

Afhankelijk van de breedte van het fornuis en het type wat je aanschaft heeft de kookplaat meerdere kookzones. Ze komen in verschillende maten en vormen.

Zo heb je kookzones met 4 of soms wel 7 verschillende kookzones. Sommige modellen hebben een apart grill of wok gedeelte.

Aantal ovens

De meeste fornuizen hebben één oven onder de kookplaat. Sommige fornuizen zijn echter voorzien van meerdere ovens en eventueel een aparte grillruimte. Heel handig natuurlijk indien je meerdere gerechten in één keer wilt klaarmaken.

Type stroomaansluiting

Indien je elektrisch fornuis wilt aansluiten is er veel energie nodig. De fornuizen worden aangesloten op een 2 of 3 fasen aansluiting.

Je hebt hiervoor een aparte kookgroep en een perilex-stekker en stopcontact nodig.

Welke pannen

Welke pannen je nodig hebt is afhankelijk van het type kookplaat wat je hebt.

Pannen voor een gaskookplaat
Voor een gaskookplaat is iedere pan geschikt.

Pannen voor een inductiekookplaat
Kook je echter op een inductiekookplaat dan heb je pannen nodig die daar geschikt voor zijn. Pannen die geschikt zijn voor een inductiekookplaat zijn voorzien van een magnetische platte bodem.

Pannen voor een keramische kookplaat
Voor keramische kookplaten is in principe iedere pan geschikt. Het is echter aan te raden om een pan te nemen met een dikke en vlakke bodem. Vaak zijn de pannen met dikkere bodem voorzien van meerdere lagen. Dit zorgt voor een goede warmtegeleiding over de gehele pan, wat vooral bij keramische kookplaten belangrijk is.

Gebruik nieuwe pannen
Voor zowel inductiekookplaten als voor keramische kookplaten is het belangrijk dat de pannen niet eerder op een gaskookplaat gebruikt zijn. Dit omdat de bodem dan niet 100% vlak meer is wat zorgt voor een niet optimale werking.

Pannen in de vaatwasser
Wil je de pannen in de vaatwasser afspoelen? Kijk dan of je pannen vaatwasser bestendig zijn, dit verschilt namelijk per materiaal en merk pan.

Schoonmaken

Inductie- of keramische- kookplaat
Een inductie- of keramische- kookplaat schoonmaken is heel gemakkelijk, het enige wat je hoeft te doen is een sopje te maken en een doekje over de kookplaat heen te halen.

Gaskookplaat
Maak eerst de bovenste pannendragers los en laat het vuil eruit weken in warm water. Maak daarna alles schoon met een sopje van afwasmiddel, ga er daarna nog eens overheen met een nat doekje en laat het daarna drogen.

Ingebrande vlekken verwijderen
Om ingebrande vlekken op een glasplaat schoon te maken heb je een speciaal mesje nodig (een glasmesje). Deze komt vaak bijgeleverd maar is ook bij bijna elke bouwmarkt te koop. Zodra de plaat is afgekoeld is het een koud kunstje om de vlek weg te krabben.

Energieverbruik

Bij kookplaten is er geen energielabel beschikbaar. Dit omdat het gemiddelde energieverbruik van de verschillende kookplaten afhankelijk is per situatie. Dit hangt onder andere af hoe vaak je kookt, voor hoeveel personen je kookt en hoeveel pannen je gebruikt. Onderstaand vindt je het gemiddelde verbruik per jaar op basis van gegevens van Milieu Centraal en de gemiddelde gas-/stroom- tarieven.

Gaskookplaten
Jaarlijks gebruikt een gaskookplaat gemiddeld 37 m3 gas en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 70 kilo.
Dit is qua energiekosten per jaar circa €24,00.

Inductiekookplaten
Jaarlijks gebruikt een Inductiekookplaat gemiddeld 175 kWh en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 70 kilo.
Dit is qua energiekosten per jaar circa €40,00.

Keramische kookplaten
Jaarlijks gebruikt een Keramische kookplaat gemiddeld 225 kWh en heeft het een gemiddelde co2 uitstoot van 90 kilo.
Dit qua energiekosten per jaar circa €53,00.

Veiligheid

Inductiekookplaat
Een inductiekookplaat wordt snel warm als er een plan op de kookzone geplaatst wordt, als de pan van de kookzone wordt afgehaald zal de inductiekookplaat ook automatisch weer snel afkoelen.

Kinderbeveiliging bij een inductiekookplaat
Veel inductiekookplaten hebben een ingebouwd kinderslot. Je moet dan bijv. de aan knop een bepaald aantal seconden ingedrukt houden voordat de kookplaat aangaat, hierdoor voorkom je dus
dat kinderen de kookplaat aan kunnen zetten.

Keramische kookplaat
Een keramische plaat heeft ongeveer 1 á 2 minuten nodig om goed warm te worden en zal na het uitzetten nog wel een tijdje warm blijven, gevaarlijk voor kinderen dus.

Gas kookplaat
Een gas kookplaat is over het algemeen het minst veilig.
De  pannendragers blijven na het koken vaak nog lang warm en de vlam onder de pan maakt het minder veilig voor kinderen.

Vlambeveiliging bij een gaskookplaat
Een vlambeveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer zichzelf uitschakelt als het gas open staat en de
vlam uit gaat. Deze beveiliging zorgt ervoor dat er geen gasophoping kan ontstaan met een eventuele
gasexplosie tot gevolg.

Functies

Boostfunctie (inductiekookplaat)
Vrijwel iedere inductiekookplaat is voorzien van een boosterfunctie. De kookzone die over een hoger vermogen beschikt krijgt dan een korte tijd een extra boost. De kooktijd van bijv. je pasta zal hierdoor een stuk korter zijn, handig als je snel even wat klaar wil maken.

Panherkenning
Panherkenning zorgt ervoor dat de pan gedetecteerd wordt en bijvoorbeeld de bediening laat oplichten.

Wokbrander
De wokbrander op een gaskookplaat of inductiekookplaat is een aparte kookpit speciaal voor de wokpan. De wokbrander heeft extra vermogen en een andere vorm dan de andere kookpitten. Dit zorgt ervoor dat ook het wokken met je gaskookplaat of inductiekookplaat geen probleem is.

Soorten fornuizen

Gasfornuis
Een fornuis met een gaskookplaat is een veel verkochte combinatie. Dit omdat veel huizen voorzien zijn van een gasaansluiting. Qua aanschafwaarde is een gasfornuis vaak goedkoper dan een fornuis met elektrische kookplaat. Vanwege de schommelende gasprijzen en de effecten op het milieu stappen er wel steeds meer mensen over van gas op inductie. Vooral bij de aanschaf van een nieuwe keuken of bij de bouw van een nieuwe woning.

Inductie fornuis
Dit fornuis komt met een inductiekookplaat. Bij een inductiekookplaat worden de pannen verhit door een magnetisch veld. Hierdoor is de plaat binnen circa 20 seconden op temperatuur en gaat er geen energie verloren. Een snelle en zuinige optie dus. Voor het koken op een inductiekookplaat heb je wel pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat.

Elektrisch fornuis
Elektrische fornuizen met elektrische kookvelden worden tegenwoordig bijna niet gebruikt. Ze zijn goedkoop maar verbruiken veel stroom. Niet heel efficiënt dus. Veel mensen kopen een elektrisch fornuis voor een 2de kookgelegenheid voor in de schuur of dergelijken.

Keramisch fornuis
Dit fornuis komt met een keramische kookplaat. Een keramische kookplaat heeft ten opzichte van een inductiekookplaat langer de tijd nodig om op warmte te komen, circa 1 á 2 minuten. Een keramische kookplaat is minder zuinig doordat er meer warmte verloren gaat. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat alle pannen geschikt zijn. Het beste resultaat wordt echter wel bereikt met een gladde en dikke bodem.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.