Koken op gas

Nederland is een echt ‘gasland’. Ruim vijftig jaar geleden werd bij Slochteren één van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Daarom maakt aardgas nog altijd een belangrijk deel uit van onze huidige leefstijl. Om deze reden kookt nog altijd zo’n 70% van alle huishoudens op aardgas en is de gaskookplaat nog altijd de onbetwiste nummer één!

Nauwkeurig regelbaar

Het pluspunt van gaskookplaten is dat de warmte gemakkelijk en goed te regelen is. Door deze nauwkeurig regelbare verhitting wordt het koken vergemakkelijkt. De meeste professionele koks geven daarom ook de voorkeur aan het koken op gas.

Vonkontsteking

Een vonkontsteking is een in een gaspit verwerkte elektronische ontsteking. Om de gasvlam te ontsteken hoeft alleen de bedieningsknop van de betreffende gaspit ingedrukt te worden, terwijl de gastoevoer wordt opgedraaid. Hiermee zijn lucifers of een aparte elektrische aansteker overbodig.

Stond men vroeger nog te tobben met een aansteker of met lucifers, tegenwoordig zijn vrijwel alle gaskookplaten voorzien van ingebouwde vonkontsteking. Door middel van het indrukken van een knop (veelal geïntegreerd in de pit-bediening) en het opendraaien van de gastoevoer wordt de pit ontstoken. Naast de gasaansluiting is er voor de vonkontsteking dus ook een elektrapunt nodig.

Gas op glas

Bekend nadeel van de gaskookplaat is dat deze lastig schoon te maken is. Door de vele randen en aparte onderdelen is het een hele klus om de plaat elke keer weer helemaal schoon te krijgen. Dit probleem wordt deels opgelost door de zogenaamde  “gas op glas” kookplaat.

Deze is, in plaats van een stalen vangschaal, voorzien van een glaskeramische ondergrond, die een stuk eenvoudiger schoon te houden is en bovendien minder gevoelig is voor het inbranden van etensresten. Zo profiteer je van het beste van twee werelden.

Veilig

Vanaf maart 2010 worden alle gaskookplaten verplicht uitgevoerd met een thermo-elektrische beveiliging. Bij zo’n beveiliging zijn alle branders voorzien van een thermokoppel die, zolang deze wordt verwarmd, de gastoevoer open houdt. Mocht de vlam per ongeluk doven dan koelt het thermokoppel snel af en valt de spanning weg. De gastoevoer wordt dan onmiddellijk gesloten.

Voordelig en energiezuinig

Ook niet geheel onbelangrijk is dat gaskookplaten relatief goedkoop zijn in aanschaf en zuinig in energieverbruik; Koken op gas kost jaarlijks gemiddeld ongeveer 40 euro, terwijl koken op een elektrische kookplaat al gauw op zo’n 110 euro per jaar komt.

Voordelen van koken op gas

  • Perfect regelbare vlam
  • Snel en efficiënt
  • Milieuvriendelijk

Koken op gas

Nederland is een echt ‘gasland’. Ruim vijftig jaar geleden werd bij Slochteren één van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Daarom maakt aardgas nog altijd een belangrijk deel uit van onze huidige leefstijl. Om deze reden kookt nog altijd zo’n 70% van alle huishoudens op aardgas en is de gaskookplaat nog altijd de onbetwiste nummer één!

Nauwkeurig regelbaar

Het pluspunt van gaskookplaten is dat de warmte gemakkelijk en goed te regelen is. Door deze nauwkeurig regelbare verhitting wordt het koken vergemakkelijkt. De meeste professionele koks geven daarom ook de voorkeur aan het koken op gas.

Vonkontsteking

Een vonkontsteking is een in een gaspit verwerkte elektronische ontsteking. Om de gasvlam te ontsteken hoeft alleen de bedieningsknop van de betreffende gaspit ingedrukt te worden, terwijl de gastoevoer wordt opgedraaid. Hiermee zijn lucifers of een aparte elektrische aansteker overbodig.

Stond men vroeger nog te tobben met een aansteker of met lucifers, tegenwoordig zijn vrijwel alle gaskookplaten voorzien van ingebouwde vonkontsteking. Door middel van het indrukken van een knop (veelal geïntegreerd in de pit-bediening) en het opendraaien van de gastoevoer wordt de pit ontstoken. Naast de gasaansluiting is er voor de vonkontsteking dus ook een elektrapunt nodig.

Gas op glas

Bekend nadeel van de gaskookplaat is dat deze lastig schoon te maken is. Door de vele randen en aparte onderdelen is het een hele klus om de plaat elke keer weer helemaal schoon te krijgen. Dit probleem wordt deels opgelost door de zogenaamde  “gas op glas” kookplaat.

Deze is, in plaats van een stalen vangschaal, voorzien van een glaskeramische ondergrond, die een stuk eenvoudiger schoon te houden is en bovendien minder gevoelig is voor het inbranden van etensresten. Zo profiteer je van het beste van twee werelden.

Veilig

Vanaf maart 2010 worden alle gaskookplaten verplicht uitgevoerd met een thermo-elektrische beveiliging. Bij zo’n beveiliging zijn alle branders voorzien van een thermokoppel die, zolang deze wordt verwarmd, de gastoevoer open houdt. Mocht de vlam per ongeluk doven dan koelt het thermokoppel snel af en valt de spanning weg. De gastoevoer wordt dan onmiddellijk gesloten.

Voordelig en energiezuinig

Ook niet geheel onbelangrijk is dat gaskookplaten relatief goedkoop zijn in aanschaf en zuinig in energieverbruik; Koken op gas kost jaarlijks gemiddeld ongeveer 40 euro, terwijl koken op een elektrische kookplaat al gauw op zo’n 110 euro per jaar komt.

Voordelen van koken op gas

  • Perfect regelbare vlam
  • Snel en efficiënt
  • Milieuvriendelijk