• Home
  • I-KOOK blog
  • Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting voor de keuken – begin op tijd!

Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting voor de keuken – begin op tijd!

APPARATUUR
6 min leestijd

Ontvang nu gratis het digitale I-KOOK magazine!

De meeste bestaande woningen beschikken standaard over een 1 fase stroomaansluiting (1 x 35 Ampère zekering). Wanneer je in een bestaande woning een nieuwe keuken gaat plaatsen, krijg je al snel problemen met de stroomvoorziening. Zeker als je ook wilt overstappen op (elektrisch) inductie koken. Je ontkomt dan meestal niet aan een 3 fase aansluiting, ook wel krachtstroom genoemd (3 x 25 Ampère, 3 x 35 Ampère of nog meer). In dit blog lees je uitgebreid hoe je van 1 fase naar 3 fase stroom upgrade voor je keuken. Je krijgt ook uitleg over: ‘Een 3 fase aansluiting aanvragen, waar doe je dat en hoe lang is de wachttijd?’. Daarnaast krijg je inzicht in de van 1 fase naar 3 fase kosten en hoe je de fases goed verdeelt over de groepen in de 3 fase meterkast.

Twijfel je tijdens het samenstellen van je (nieuwe) I-KOOK keuken over de stroomvoorziening thuis? Bespreek het met je keukencoach! Je kunt dan op tijd 3 fase stroom aanvragen.

Design keuken apparatuur: 2 ovens, koel-vriescombinatie, vaatwasser, inductiekookplaat, afzuigkap en kokend-water-kraan
Foto: Design keuken met apparatuur: 2 ovens, koel-vriescombinatie, vaatwasser, inductiekookplaat, afzuigkap en kokend-water-kraan

Stroombehoefte – van 1 fase naar 3 fase

In een nieuwe keuken willen veel mensen een vaatwasser, (stoom)oven, magnetron, inductiekookplaat, koffiemachine, waterkoker/kokend-water-kraan naast de koelkast en eventuele wijnkoelkast plaatsen. Dan heb je zomaar 5-6 keukenapparaten die je liefst elk op een eigen groep wilt aansluiten en allemaal tegelijk gebruiken.

Wanneer je daar de ingebouwde wasmachine, wasdroger en de normale stroombehoefte in de woonruimten bij optelt, zit je al snel op 9 tot 12 groepen (16 Ampère per groep). Misschien is dit het moment voor een nieuwe groepenkast, een 3 fase meterkast. Het voordeel van een nieuwe groepenkast is dat de boel er een stuk veiliger op wordt door toevoeging van aardlekschakelaars. (Aardlekschakelaars ontbreken veelal in oorspronkelijke installaties.)

In de meeste keukens zal een 3 fase – 3 x 25 Ampère aansluiting voldoende zijn. Bij een aanpassing naar een 3 x 25 Ampère aansluiting gaan de 1 fase naar 3 fase kosten voor vastrecht meestal niet omhoog.

Wanneer je kiest voor een inductiefornuis met meerdere ovens of een inductiekookplaat met 5 zones, wellicht met bakplaat, is er waarschijnlijk een hogere aansluitwaarde (11000 Watt of meer). Bij zoveel gelijktijdig stroomgebruik kan het type 3 fase aansluiting zelfs 3 x 50 Ampère of nog hoger worden. Door de aanpassing naar een 3 x 50 Ampère aansluiting of hoger gaan de 1 fase naar 3 fase kosten voor vastrecht flink omhoog.

Lukt een omschakeling van 1 fase naar 3 fase niet? Misschien biedt de Inventhum Q switch – CombiSwitch hulp
Foto: Inventhum Q switch – CombiSwitch

CombiSwitch stroomregelaar

Keukenapparaten die je maar incidenteel gelijktijdig gebruikt, kun je alsnog op 1 groep aansluiten met behulp van een zogenaamde CombiSwitch.

De CombiSwitch is een compacte regelaar waarmee je bijvoorbeeld een afwasmachine en een keukenboiler (voor een kokend-water-kraan) kunt combineren. Wanneer de vaatwasser tijdelijk veel stroom nodig heeft, wordt de boiler even uitgeschakeld. Zo wordt overbelasting voorkomen, zonder dat je een extra groep nodig hebt.

Bij het stroom aanleggen, is er naast de uitdaging om de extra bedrading van de meterkast naar de keukenruimte te brengen, ook nog de voorbereiding voor de upgrade van stroomaansluiting op het netwerk zelf.

Wachttijd netwerkbeheerder

Het netwerkbedrijf heeft het druk met de stroom aanpassingen, ook door de vele aanvragen i.v.m. de installatie van zonnepanelen.

Soms zijn er ingrijpendere aanpassingen buitenshuis nodig vanuit verdeelpunten elders in de straat. Voor sommige buurten is de wachttijd zelfs opgelopen tot 3 maanden!

Groepenkast uitbreiden van 1 fase naar 3 fase voor de nieuwe keuken
Foto: Groepenkast uitbreiden van 1 fase naar 3 fase voor de nieuwe keuken

Hoofdschakelaar meterkast noodzakelijk voorafgaand aan 3 fase aansluiting aanvragen

Belangrijk bij de start is te weten dat het netwerkbedrijf de opdracht pas gaat inplannen, nadat in de aanwezige groepenkast een hoofdschakelaar is geconstateerd.

In oudere installaties op 1 fase aansluiting werd vroeger geen hoofdschakelaar gemonteerd. Mocht je haast hebben, kun je beter al vroeg in de zoektocht naar je nieuwe keuken de groepenkast vervangen door een 3 fase groepenkast. Ondertussen kun je de extra bedradingen naar de keuken aanleggen. Wat er na de meterkast zit, is voor het netwerkbedrijf niet van belang. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het technisch goed in orde is!

Verdeling van de grote stroomverbruikers

Wanneer je over de 3 fase stroomvoorziening beschikt, dien je bij het inrichten van de groepenkast rekening te houden met de verdeling van de apparaten die het meeste stroom trekken over de verschillende fases.

Immers, ook elk van de 3 fases kan alsnog overbelast worden. Wanneer een hoofdzekering doorslaat, kan alleen de netwerkbeheerder deze herstellen. Je zit dan serieus een poosje compleet zonder stroom in huis. (Of in elk geval via de fase die is uitgeschakeld.) In het woongedeelte buiten de keuken zijn tegenwoordig steeds minder ‘grootverbruikers’ aanwezig. Er resteren nog de stofzuiger en föhn.

Om overbelasting te voorkomen kun je de apparaten die je vaak gelijktijdig gebruikt verdelen over de 3 fases. Verdeel indien mogelijk ook de verschillende aansluitingen in de kamers over de 3 fasen, zodat je niet in het donker komt te zitten bij uitval. Vaak is er bij de oorspronkelijke installatie al voorzien in een verdeling over verschillende groepen. Nu is het dus zaak die groepen te verdelen over de verschillende fasen. Dit alles in goed overleg met de elektricien.

 Upgrade van 1 fase naar 3 fase stroomaansluiting in de groepenkast met nieuwe stroommeter en extra hoofdzekeringen
Foto: Plaatsing van de extra zekeringen en stroommeter in een groepenkast

3 Fase stroomaansluiting aanvragen

De aanvraag voor de aanpassing verloopt via het internet. De verschillende netwerkbeheerders werken daarbij samen via de website: Mijnaansluiting.nl.

Na de aanvraag komt iemand van het netwerkbedrijf langs om de situatie te beoordelen. Vervolgens ontvang je een offerte op basis waarvan je de opdracht kunt geven. Vaak zal er ook een nieuwe stroommeter geplaatst worden. Soms heb je geluk dat de woning zelf al wel voorbereid is op 3 fase stroom aanvoer. Dan is het een betrekkelijk eenvoudige aanpassing. Is dat niet het geval, is er meer werk aan de winkel. Dit hoor je na het eerste bezoek.

De meeste netwerkbeheerders vragen een eenmalige bijdrage voor alle aanpassingen. Reken op minimaal 300 euro voor kosten 1 fase naar 3 fase bij een aanpassing.

Voorkom vertraging, begin op tijd met aanpassing van de stroomaansluiting

Een tijdige aanvraag van de verzwaring van de stroomaansluiting voorkomt teleurstellingen!

  • Je hebt naast de doorlooptijd bij het netwerkbedrijf ook nog te maken met de beschikbaarheid van de elektricien voor de plaatsing of aanpassing van de groepenkast. De benodigde materialen zijn over het algemeen op voorraad.
  • Je hebt al stroom in huis. Is de nieuwe keuken eerder klaar dan de oplevering van de 3 fase stroomaansluiting, kun je de keuken niet optimaal gebruiken. Let dan goed op dat de diverse grote stroomverbruikers niet gelijktijdig worden ingeschakeld.

Hoe regel jij de stroom in je keuken?

Een keukencoach van I-KOOK helpt je stap voor stap bij het plaatsen van je nieuwe keuken. Ook bij vragen over de voorbereiding van de 3 fase aansluiting!

Bij de wens om de klussen vooraf in eigen beheer uit te voeren, verzorgt de keukencoach een professioneel leidingschema voor je waarin o.a. de aansluitwaarden (wattages) van de apparatuur vermeld staan. Daarnaast heeft de keukenspecialist veel ervaring met mensen uit de bouw en kan o.a. een goede elektricien voorstellen die jouw klus op de juiste manier klaart!

Maak nu een afspraak met een keukencoach! Er is altijd een I-KOOK winkel in je buurt.

Dit artikel is geschreven door

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.