Afspraak aanvragen:

Maak vrijblijvend een afspraak zodat wij voldoende tijd voor je kunnen reserveren.
Vul je gegevens in en we bellen je om de afspraak in te plannen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ergonomie in de keuken

Ergonomie in de keuken is erg belangrijk. Zonder dat je er bij stil staat, is de keuken een echte werkplek. Een ergonomisch ontworpen keuken is daarom onmisbaar. Ergonomie in de keuken betekent het zodanig ontwerpen van een keuken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren worden bevorderd.

Ergonomie in de keuken door maatwerk van I-KOOKIn de praktijk betekent dit dat I-KOOK elke keuken op maat laat maken. Onze vakmensen houden niet alleen rekening met jouw specifieke keukenwensen, maar kijken ook naar het gebruiksgemak. Een goed ontwerp begint bij de indeling van de werkruimte, de plaats van de keukenapparatuur en de verlichting. Maar er wordt ook gekeken naar de hoofdgebruiker van de keuken, denk hierbij aan de lengte en voorkeurshand. Op die manier kan de juiste “routing” (de meest efficiënte indeling van de keuken) worden bepaald.

De keuken ergonomisch indelen

De optimale ergonomie wordt bepaald door het ontwerp van de keukenwerkplek. Waar moet je op letten bij het kiezen en plannen van je nieuwe keuken?

Werkhoogte

Aanrechtblad
De ergonomie van de keuken wordt voor het grootste deel bepaald door het realiseren van de juiste werkhoogte. Niet iedereen in het huishouden is even lang. Het keukenontwerp en de werkhoogte  wordt daarom vaak afgestemd op de hoofdgebruiker. Maar wat is de juiste hoogte?

De algemene regel is:
Voor personen met een lengte kleiner dan 170cm een werkhoogte van 90cm.
Voor personen met een lengte van 170cm tot 195cm een werkhoogte van 95 cm.

Als regel geldt dat wanneer je voor het werkblad staat, de afstand tussen de onderarmen (in een hoek van 90°) en het blad ongeveer 12cm moet zijn. Deze hoogte wordt vaak ook aangehouden voor het kookgedeelte, maar natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om dit gedeelte te verlagen zodat je makkelijker in de achterste pannen kunt kijken.

Spoelbak
Bij het gebruik van de spoelbak merk je vaak al snel genoeg of het werkblad de ideale hoogte heeft. Afwassen met een kromme rug is vervelend en duidt dus op een te laag werkblad. Een spoelbak heeft de juiste hoogte als je zonder voorover te buigen de bodem van de spoelbak met de vingertoppen van je hand kan aanraken.

Apparatuur
Daar waar de oven vroeger als vanzelfsprekend onder de kookplaat zat en de magnetron op het werkblad werd geplaatst, is het met de nieuwe inbouwtechnieken mogelijk om deze apparatuur (bij voldoende ruimte) op elke gewenste hoogte in de keuken te plaatsen. Hierdoor is dus ook de ergonomie van de apparatuur in de keuken sterk verbeterd.

  • De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm.
  • De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast.
  • De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm. Op die manier hoef je minder door de knieën om de vaatwasser uit te ruimen.

Niet in elke keuken zal het mogelijk zijn om overal de ideale ergonomische hoogte te realiseren, maar de I-KOOK vakman zal ,met een keuken op maat, zorgen dat binnen  de beschikbare keukenruimte het ontwerp perfect op jou wordt afgestemd.

Werkblad

De ergonomie van het werkblad wordt niet alleen bepaald door de hoogte, ook de ruimte van het werkblad is belangrijk. Als norm wordt een werkruimte van minimaal 60 cm aangehouden tussen vaak  de kookplaat en de spoelbak. Indien de ruimte het toelaat is het aan te bevelen deze ruim 90 cm te maken. Ook de diepte van het werkblad is belangrijk. Standaard is deze 60 cm diep. In de praktijk staan er vaak attributen op het werkblad die dus kostbare ruimte innemen. Met een verdiept werkblad houd je een optimale werkplek over.

Keukenkasten

Tegenwoordig bestaan er diverse kasten en indelingen die de ergonomie in de keuken enorm bevorderen. Onderstaande kasten zijn dus niet alleen heel functioneel, maar ook zeer overzichtelijk.

Carrouselkasten
De carrouselkast is misschien wel de beste optie om de hoekruimte van de keuken zo optimaal mogelijk te benutten. Deze kast benut de gehele hoek, waardoor er praktisch geen ruimte verloren gaat. Daarbij zijn alle spullen in deze kast, door de volledig ronddraaiende plateaus, eenvoudig bereikbaar.

Apothekerskasten
De apothekerskast is een relatief smalle kast, voorzien van een volledig uittrekbaar binnenwerk met verstelbare legplateaus. In geopende toestand zijn deze plateaus makkelijk vanaf beide zijden van de kast bereikbaar.

Le Mans kast
De Le Mans kast is eigenlijk een verbeterde versie van de halve carrouselkast. In tegenstelling tot de halve carrouselkast, waarbij de plateaus maar gedeeltelijk uit de kast gedraaid kunnen worden, zwenken de plateaus bij een Le Mans kast in zijn geheel naar buiten. Dit verbetert de bereikbaarheid van de spullen die op de plateaus staan aanzienlijk.

Ladekasten
Ladekasten bieden overzicht en praktische opbergruimte en zijn eigenlijk onmisbaar in elke keuken. Voor het makkelijk kunnen opbergen van bijvoorbeeld het bestek, is er al een lade noodzakelijk, maar ook voor voorraad of borden en schalen zijn laden uitermate geschikt. Doordat de ladebakken volledig uittrekbaar zijn, worden alle spullen makkelijk toegankelijk.

Lees hier meer over de speciale ergonomische kasten.

Routing van de keuken

De ideale routing (indeling) van de keuken is afhankelijk van hoe je je beweegt. Ook dit heeft betrekking op ergonomie. Vaak vindt dit plaats in de zogenaamde werkdriehoek. Deze bevindt zich tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Door bij het ontwerpen van je keuken deze drie zones zo dicht mogelijk bij elkaar te plannen, wordt de werkdriehoek klein en daarmee ook de loopafstanden. Tegelijkertijd creëer je hierdoor een zeer gebruiksvriendelijke keuken. In een ideale keuken is de omtrek van deze werkdriehoek niet meer dan 6 meter en waarbij de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat, waar de meeste interactie plaatsvindt, het kleinste is.

Ergonomie in de keuken is een ideale routing

Verlichting

Het plannen van de verlichting in de keuken is essentieel. I-KOOK ontwerpt alle keukens met de juiste werk-en sfeerverlichting. Hierdoor ontstaat een perfecte combinatie van veiligheid en gezelligheid.

Klanten beoordelen onze keukencoaches met een

9

E. Krijgsman

9

Goede coaching vooraf en meedenkend, zelf zonder dat we het wisten koopt m'n zwager ook een keuken bij I-KOOK en deelde zijn enthousiasme met ons.…

Henk van der Lelij

10

Erg goed geholpen en goed advies, het inlevingsvermogen van de verkoper sprak ons aan.

J. de Kleijn

8

Een ontzettend aardige manier om zonder aandringen en meedenkend met de klant, je een product te laten kopen!

Cor Notten

8

Fijn ontvangst en  een prettige bediening!

de Jong

9

Met vriendelijkheid zonder dat hij alleen wilde verkopen gaf hij deskundig advies. Henk nam alle tijd voor ons! I-KOOK Veendam

J. Meijer

9

Goed en vakkundig geholpen en een mooie prijs betaald voor de keuken en van kwaliteit.

van den Berg

10

Fijn advies gekregen van Henry en Leon , samen tot een mooi product gekomen waarvan de prijs ook prima is! I-KOOK Almere

Smeitink

10

Zeer klantvriendelijk, meedenkend en niet opdringerig!

D. van Dijk

9

Deskundig, klantvriendelijk en neemt alle tijd en geeft uitstekende ideeën en voorbeelden bij wat wel en niet mogelijk is!

{{{"type":"anchor", "ring":"0", "page":"0"}}}