Kookplaten

De kookplaat is vandaag de dag niet alleen een functioneel apparaat. Het design ervan wordt ook steeds belangrijker. Zo vragen moderne, vaak greeploze, keukens een kookplaat met een strak en vlak uiterlijk, terwijl men in de landelijke keukens juist kiest voor de tijdloze gaskookplaat of –fornuis.

Daarnaast doen we veel meer in de keuken dan alleen de dagelijkse aardappelen en groenten koken en het vlees braden. Zo heeft bijvoorbeeld het wokken de laatste jaren een prominente plaats veroverd in de Nederlandse keuken. Om dit op de juiste wijze te kunnen doen zijn er tegenwoordig veel gaskookplaten voorzien van een zogenaamde wokbrander: een hoogvermogen gaspit met twee gasringen.

Er zijn steeds meer kookplaten die verschillende kooktechnieken combineren: gas in combinatie met keramische of halogeen kookplaten, zelfs combinaties met grillplaten zijn allang geen uitzondering meer.

Meer informatie over koken op gas.
Meer informatie over koken op inductie.
Meer informatie over keramisch koken.

Hoe kies ik de juiste kookplaat?

De eerste stap om tot de juiste keuze te komen is natuurlijk het vaststellen van de aansluitmogelijkheden in  keuken. Dat er voor een gaskookplaat een gasleiding noodzakelijk is spreekt natuurlijk voor zich. Voor het aansluiten van een elektrische (keramisch) of een inductiekookplaat is een dubbele elektragroep (kookgroep) in je meterkast nodig. Mocht deze er niet zitten, dan is het in de meeste gevallen mogelijk deze alsnog aan te brengen.

In principe zijn er twee mogelijkheden; koken op gas of koken op elektriciteit. Waarbij het koken op gas een grote mate van controle over de temperatuur geeft en de romantiek heeft van het koken op ‘open’ vuur. Het koken op elektriciteit (keramisch) biedt weer het gemak het eenvoudig te reinigen oppervlak en het strakkere design.

De manier van koken die deze twee werelden combineert is het koken op inductie. Het biedt dezelfde controle op de kooktemperatuur als gas en daarnaast is de plaat even eenvoudig schoon te maken als een elektrische (keramische kookplaat).

Heb je altijd op een gaskookplaat gekookt, maar overweeg je nu op een keramische of een inductiekookplaat te gaan koken? Dan dien je met een aantal zaken rekening te houden.

Door het koken op gaspitten zijn de bodems van je bestaande pannen vervormd, dit maakt ze per definitie ongeschikt om op een kookplaat als keramisch of inductie te gebruiken. Immers, de panbodem dient volledig contact te maken met de kookplaat om tot een goede hitte overdracht te komen en dat is onmogelijk als deze vervormd is.

Verder speelt bij inductie ook nog het feit dat de pannen speciaal geschikt moeten zijn voor het koken hierop. De pannen dienen een metalen bodem te hebben die, bij contact met de kookplaat, een elektromagnetisch veld moeten kunnen vormen. Alleen dan zal de inhoud van de pan verwarmen. In de winkel staat op elke pan vermeld of deze al dan niet geschikt voor inductie.

Welke uitvoeringen zijn er?

Zowel gas- als elektrische kookplaten zijn er in verschillende indelingen en mogelijkheden.

Voor de kleinere keuken volstaat dikwijls een kookplaat met 4 pitten of kookzones. Voor de grotere keukenruimtes, met bijvoorbeeld een kookeiland, zijn er versies met 5 of meer pitten of kookzones leverbaar.

Ook een combinatie van twee kooktechnieken behoort ook tot de mogelijkheden.

Zo zijn er inductiekookplaten met een wokbrander op gas of een keramische kookplaat met een één of twee inductiezones.

Een speciale lijn kookplaten zijn de zogenaamde ‘domino’ kookelementen. Dit zijn elementen van 30cm breed, welke met elkaar of met een ‘normale’ kookplaat gecombineerd kunnen worden. Hiermee kunnen interessante combinaties gevormd worden met bijvoorbeeld een ingebouwde friteuse of Tepan Yaki grillplaat. Op deze manier kun je het kookgedeelte geheel naar je eigen wensen en behoeften invullen en vormgeven.

Welk type kookplaat past in mijn budget?

De prijs is allereerst afhankelijk van het type kookplaat. Zo is een gaskookplaat in de regel een stuk voordeliger dan een inductiekookplaat. Daarnaast zijn ook het merk, de uitvoering en de grootte van invloed op het kostenplaatje. Om hier een goed beeld van te krijgen verwijzen we je graag naar onze webshop. Hier kun je alle specificaties en alle prijzen op je gemak bekijken en vergelijken.

Energiezuinigheid

Of koken nu een noodzakelijke dagelijkse bezigheid is, of een hobby, het kost altijd gas of elektriciteit.
De energiezuinigste manier van koken is nog altijd op gas. Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld € 44,- per huishouden en kan op een elektrische kookplaat al oplopen tot ruim € 120,- (afhankelijk van de gebruikte methode).
Gebruik je groene stroom dan is het koken op inductiekookplaat wel het meest duurzaam (CO² neutraal).

Type kooktoestel

Verbruik per jaar

Kosten per jaar

Gaskookplaat

63m³ gas

€ 44,-

Inductiekookplaat

400 – 500 kWh

€ 96,- tot € 120,-

Keramische kookplaat

530 kWh

€ 127,-

Verder nog een aantal tips om energiezuinig te koken:

  • Gebruik de juiste grootte pan op de brander of kookzone.
  • Het maakt niet zoveel uit of je iets aan de kook brengt met of zonder deksel op de pan.
  • Als het eenmaal aan de kook is gebruik het deksel dan juist wel. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte in de pan blijft, waardoor de pit op een lagere stand kan.
  • Roerbakken is, door de korte bereidingstijd, natuurlijk erg energiezuinig.
  • Het gebruik van een snelkookpan zorgt, door de stoomdruk die ontwikkeld wordt, voor een snellere garing. Ook dit zorgt voor een kortere bereidingstijd.

Advies aanvragen

Ik help je graag. Dat gaat het beste als ik je persoonlijk kan adviseren.

Vul jouw gegevens in dan help ik je verder!

Direct schakelen? Bel:085-4000805

of e-mail ons op advies@i-kook.nl